Spiderchick

Att ringa efter hjälp
Vi har varit i Göteborg i två dagar. Men mer om det imorgon för först vill jag gärna berätta vad som hände idag. 
 
Idag var nämligen första gången i mitt liv som jag ringde till 112. 
 
Det hela började när vi klev av tåget i Skövde och skulle ta bussen hem. På vägen till busshållsplatsen ligger det en kyrkogård och i ögonvrån ser jag en liten farbror som försöker öppna grinden till kyrkogården för att ta sig ut på trottoaren. Det ser inte ut att gå något vidare så jag säger till min man att vi kanske ska ta och hjälpa farbrorn med grinden. Det gör vi. Farbrorn ser väldigt darrig ut och vi frågor honom vart han ska? Det visar sig att han ska ta samma buss som vi, till samma område. 
 
- Vi kan hjälpa dig ombord på bussen, erbjuder vi och det erbjudandet tar han tacksamt emot. 
 
När bussen väl kommer är det tre personer som får hjälpa honom ombord. Stackars lille farbror. Vi frågar flera gånger om han verkligen mår bra och det hävdar han envist att han gör. Han verkar helt klar i knoppen och skojar till och med om sin ålder (över 90 år) så humor eller humör var det inget fel på. 
 
När bussen rullar in i början av vårt område trycker farbron på stoppknappen redo att kliva av på väääääldigt darriga ben. 
 
Både jag och min man känner att vi inte kan låta honom gå av helt ensam så vi kliver av bussen med honom och hjälper honom till en bänk där han får ta igen sig lite. En granne till farbrorn har sett oss på avstånd och kommer fram och tycker att farbrorn ser ovanligt trött ut.
 
Vi frågar om vi inte ska ringa till någon närstående eller om han har hemtjänst eller dylikt? Men farbrorn vill absolut inte att vi ska ringa till någon, nej då och hemtjänst har han ingen. Han får lite vatten som vi har med oss och verkar piggna till. Han tackar vänligt för all hjälp (samt ursäktar sig flera gånger att han är till besvär) och gör ett nytt försök att börja gå mot sin boning. Men efter bara några meter så är han på väg att segna ner till marken.  
 
Då bestämmer jag mig för att ringa 112. Mor farbrorns vilja, vilket kändes lite taskigt men samtidigt ville vi ju honom bara väl. 
 
Vi väntar på sjukvården i närmare 40 minuter och sitter under tiden i skuggan av ett träd och har det (omständigheterna till trots) väldigt trevligt jag, Spiderpapa, barnen, farbrorn och farbrorns granne. 
 
Till slut kommer det en ambulans och farbrorn tas om hand - antagligen är det en lite för lång promenad och det varma vädret som har påverkat honom. Ambulanspersonalen berömmer även barnen och ger dom var sin nalle för att dom har varit med och väntat så tålmodigt på hjälpen. Dessutom får dom lov att kika in i ambulansen och testa de olika sirénknapparna. Väldigt gulligt av personalen och väldigt uppskattat av barnen. Människor som jobbar inom sjukvården är SÅDANA JÄKLA HJÄLTAR! Dom bryr sig inte bara om farbrorn nej nej dom bryr sig om barnen också ♥
 
Japp. 
 
Och så gick det till när jag ringde 112 för första gången i mitt liv. Jag är alltid så rädd att slösa på sjukvårdens resurser men med facit i hand kändes det helt rätt att ringa efter hjälp. Man kan inte bara lämna en äldre människa så där. 
 
Nu hoppas jag att farbrorn sover gott i sin säng och att han vaknar med förnyade krafter imorgon. 
 
 
 
En ambulansnalle. 
 
Hanna

Vad fint gjort av er <3
Å vilken fin vit nalle! Våra här i Östergötland har en jätteful gul ton så med både påminnelser av händelserna och den hemska färgen får de gömmas undan.. Vilket känns synd :/

Borran

Heja er! Vilken tur för farbrorn som träffade er och fick fin hjälp av så många ❤️🙏

Isa

Så Himla bra gjort, heja er!! Själv har jag en gång ringt 114 14 för att få hjälp till en gammal darrig tant som inte mindes var hon bodde. Man tvekar så mycket men det känns helt rätt efteråt!

Svar: 😄👍
Moa DeBruin

Anonym

👍🏻😘❤️

Anonym

Har ringt efter ambulans en gång när en gravid kollega hade oerhörda smärtor, hon var bara gravid i vecka 24. Medan vi väntade på ambulansen låg kollegan på marken och gnydde i vad hon sa var värkar och jag stod i konstant kontakt med en barnmorska via telefon (alltså höll typ på att skita på mig, var också innan jag själv fått några barn och hade INGEN aning om vad jag gjorde). Jaja ambulansen kom och plötsligt kom min kollega på att hon inte bajsat på flera dagar och förmodligen var förstoppad 😂😂

Svar: Haha oh my! Skönt det var en bajskorv och inget annat
Moa DeBruin

Emelie

Ja, instämmer, och så uppmärksamt av Er! Heja sjukvården och heja medmänskligheten ❤

s p i n d e l t j e j e n

Och jag älskar medmänniskor som er, glöm inte att ni också är hjältar <3
Kraaaaaaaam!!

Emelie 22, blivande fru & mamma till Lilly

SÅ bra gjort av er att ringa! Det är alldeles för många som bara tänker att dom kanske bör hjälpa men som inte gör det. Verkligen bra gjort! <3

Lina

Bra gjort. Bäst att ta det säkra före det osäkra. När jag fick första barnet var vi tvungna att ringa till ambulansen och jag skämdes så otroligt mycket över att vi "slösade" på resurserna. Eftersom ambulanspersonalen inte hade så mycket att göra den morgonen kom det dessutom två. Som "tur" vad föddes dock sonen 20min efter att vi kommit fram till BB så i efterhand var det helt rätt att ringa. Vi hade aldrig kommit in i tid annars. Men det var jobbigt att behöva ta beslutet att ringa.

Svar: 😊👍
Moa DeBruin

Sofie

Jag har ringt 112 tre gånger. Vid ena tillfället stod brandlarmet och lät hos grannen. Efter att ha ringt på dörren och därefter ringt och rådfråga min mamma?! (Logiken i det vet jag inte) Jag ringde 112 och brandkåren kom och tittade läget. De berömde mig även om det bara var brandvarnaren som fått ett spratt. Andra gången var det en påverkad person som slog sönder entrén i grannhuset och gick in. Polisen var snabbt på plats och tog hen.
Fick ringa ambulans efter att en elev bröt benet på min lektion (ren otur i en landning på tjockmattan).

Svar: bra gjort :)
Moa DeBruin

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress