När kvinnor reduceras till sitt utseende

Få har väl missat den sexistiska och nedvärderande kommentar Trump fällde till Frankrikes first lady Brigitte Macron? Här kan ni läsa mer om det. 
 
 
 
 
 
Kvinnor i vårt samhälle är så vana vid att utseendet är viktigare än det mesta i livet att vi knappt inte tänker på hur förminskande det är att reduceras till sin kropp. Men det ÄR otroligt förminskande. 
 
Katarina Wennstam har gjort en kort, men ack så kärnfull, analys som jag rekommenderar er att läsa här. Så himla spot on! 
 
Reebook gjorde av samma anledning ett test, också spot on. 
 
 
 
 
 
Jag tillhör en kategori kvinnor som alltid har känt mig obekväm när det kommer till kommentarer om min kropp. Tidigare har jag inte riktigt haft analysen varför jag har känt att det är problematiskt men med tiden har jag förstått att det är för att jag alltid har känt mig som så oändligt mycket mer än mitt utseende. Min önskan är att människor jag möter ska se MIG först. Min personlighet och mina kompetenser. Inte att jag ser ut si eller så eller att min kropp har den eller den storleken. Jag vet att det är en naiv önskan, men jag vill i alla fall inte att folk påtalar sina tankar högt. 
 
Missförstå mig rätt. Jag tar gärna en komplimang där någon exempelvis tycker att jag har en snygg klänning och undrar vart den är köpt. Det är ju bara roligt att inspirera! 
 
Men komplimanger om att jag ser fräsh, smal eller snygg ut eller att jag ser ut att vara i bra form osv osv, det betackar jag mig. Jag tar hundra miljarder gånger hellre emot komplimanger som säger att jag är rolig, snäll, smart, en schysst vän, en närvarande mamma, kreativ, idérik eller vad det nu kan vara. Jag försöker även träna mig själv i att använda den sortens komplimanger gentemot andra. Att uppmärksamma saker som gör att andra växer som människor, inte att hen blir ytterligare medveten om sin kropp eller utseende. 
 
- Men det är väl inte så farligt att säga att någon är snygg? kanske någon tänker nu. 
 
Nej det är väl inte ett direkt hot om livet, det håller jag med om. Men när vi belyser att utseendet är något som framhålls främst hos kvinnor, samt att det ofta är det enda som framhålls, så förstår vi att det i längden är ett problem som är del av något mycket större. 
 
Mitt förslag är därför att vi tillsammans, istället för att uppmärksamma varandras yttre hit och dit, börjar uppmärksamma varandras kvalitéer och kompetenser. Och så växer vi genom det. 
 
Aaaaaall right?? 

Kommentera gärna!
Marias bokhylla

Och det här med att gravida kvinnors kroppar blir till ett hejdundrande allmänprojekt? Wtf is up with that!? Har så svårt att förstå att det helt plötsligt ska vara okej att börja påpeka min storlek nu, eller förfasas över hur stor jag är (för att sen säga: "men dåså!" när jag säger att det är två, som om det skulle förklara allt).

Blah.

Jag har haft turen att slippa många kommentarer på min kropp genom livet, men alltså. Fy fan.

Svar: Helt enig :-/
Moa DeBruin

2017-07-17 ♥ 16:02:33 » URL: http://mariasbokhylla.wordpress.com
fridanygard.blo.gg

Amen sister!
Har verkligen haft ett "uppvaknande" gällande komplimanger och insett rätt sent i mitt 25åriga liv VARFÖR jag tycker det är nästan obehagligt att få komplimanger kopplade till mitt utseende (97% av fallen av killar jag inte riktigt känner.)
Katarina var verkligen spot on.

(Efterlyser även ett tillägg i din emoji-rad på bloggen; PREACH-händerna!)

2017-07-17 ♥ 18:16:51 » URL: http://fridanygard.blo.gg/
Anna

Jag håller så, så med dig. Men bara av intresse. Hur ställer du dig till om någon du känner bra, kompis/mamma tex (make tom) kommenterar ditt utseende i termer som "vad snygg du är i den klänningen" eller "oj, vad snyggt du fixat håret idag!" Förstår du hur jag menar? Vet inte riktigt själv vad jag tkr men intressant att fundera kring. Tänker att det nog till viss del beror på HUR kommentaren säga och ens relation till den som säger den.

Svar: jo men det håller jag med dig om, att det beror ju på hur det sägs såklart. Sen överlag måste jag säga att jag rör mig i familj och bekantskap där utseendet faktiskt inte spelar så stor roll och vi har i regel ingen vana att kommentera varandras utseenden. Så jag behöver inte ta ställning till det så ofta. Sen får man komma ihåg att folk som ger komplimanger om utseende sällan menar något illa. Vi har ju lärt oss att det är "snällt" att tala om för någon att hen ser smal ut. Därför tror jag att vi alla måste öva oss att ge komplimanger för annat. För vi ska ju självklart fortsätta att stärka och bekräfta varandra, det är ju underbart! Men på andra sätt än med utseendet som verktyg :)
Moa DeBruin

2017-07-17 ♥ 20:49:29
Emma

Sååå jäkla bra inlägg!

2017-07-17 ♥ 20:52:47 » URL: http://elfstrands.se
Lovisa

Spon on, kloka du 🙌🏼

2017-07-18 ♥ 12:14:47
Hanna

Vilket bra inlägg!

2017-07-18 ♥ 15:49:36 » URL: http://hannafialotta.blogg.se
BASO

Du är rolig! Fast i detta inlägg var du inspirerande

2017-07-19 ♥ 19:11:58 » URL: http://www.nouw.com/baso
Jesus, Nepal & tankar från min vardag

Superbra skrivet!!

2017-07-20 ♥ 15:33:33 » URL: http://idaelisas.blogg.se/
Johanna

Mycket bra inlägg :) Är själv väldigt trött på att människor pratar med mig som ett sexobjekt (eller till och med erbjuder sig att hoppa i säng med mig?) innan jag ens vet deras sysselsättning...

Något som skulle vara kul att höra din åsikt om: jag brukar - oberoende på kön - gått ifatt random människor på stan och säga att jag exempelvis tycker att de matchar snyggt eller är vackra (det sistnämnda är oftast baserat på att människans ögon glittrar, och inte beroende av smink, kläder eller andra tillpiffningar - oftare utan faktiskt) med baktanken att jag tycker det gör samhället lite trevligare. De flesta egenskaper är ju svåra att uttala sig om enbart genom att se en människa på gatan. Tycker du att det är en negativ och utseendefixerad vana?

2017-07-21 ♥ 19:35:31 » URL: http://johanna.moller96%40gmail.com

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback