Yrken på Läckö slott

Igår besökte vi Läckö slott. Människor levde där på 1600-talet. Över 200 rum hyser det. Det kallar jag... Utrymme? Och möjligen mycket att städa. 
 
 
 
 
Det fanns en del yrken man kunde jobba med på slottet. Befallningsman, hovmästare, husfru, bokhållare, sekreterare, bagare, dräng, bokhållare, sop-piga, trumpetare bland annat. 
 
 
 
 
Yrken jag absolut INTE hade velat ha på Läckö slott:
 
1. Skrivare 
Det fanns knappast någon avancerad teknik på 1600-talet så risken att man tvingades skriva för hand var antagligen överhängande. Om jag kan få utbrott på en långsam tjugohundratals-dator vågar jag inte ens tänka på mig och mitt tålamod tillsammans med en gåspenna och flytande bläck. 
 
2. Befallningsman
Att bestämma massa saker är INTE så glidigt som man kan tro. Folk sätter sig så lätt på tvären. Att tömma träcket är så tråååkigt gnällde säkert någon dräng eller vi tvättade ju grevens kläder igåååår tjöt någon piga och plötsligt är du ingen befallningsman längre utan en fredsmäklare som dealar med tusen olika viljor. Eventuellt beskrev jag just en förälder på semester, men jag kan tänka mig att det var ungefär så att vara en befallningsman på Läckö slott år 1600.  
 
3. Soppiga
Det låter lite som dagens sopgubbe. Fast säkert utan en bil, mekaniska hjälpmedel och hög lön. Vilket drastiskt minskar min lust inför detta yrke. 
 
Yrken jag hade kunnat tänka mig på Läckö slott:
 
1. Trumpetare
Det låter fett najs. Man satt säkert mest och chillade och när det någon gång vartannat år kom finfolk på besök drog man på en tokig hatt och blåste en truddelutt så finfolket fick känna sig viktiga. 
 
2. Bokhållare 
Att hålla böcker åt någon låter absolut som en rimlig arbetsuppgift om än slitsamt för armbågslederna. 
 
3. Bagare 
NU BLIR DET BROWNIES MED CHOCOLATE CHUNKS OCH SOFT CARAMELL FILLING ÅT ALLA hade jag tjoat och flyttat fram Läckö slott ett antal år i tiden. 
 

Kommentera gärna!
Hanna

Bagare hade jag lätt velat vara. :-)

2017-08-20 ♥ 10:10:14 » URL: http://hannafialotta.blogg.se
Ylva

Jag hade velat vara hästmästare :) Säkert tungt, men kul att jobba med djur!

2017-08-20 ♥ 17:00:51 » URL: http://ylvwes.blogg.se
veckomagasinet anne von porat

Hade också valt bagare

Linnea Teälskare

Tänk på att den morderna spisen med ugn inte fanns, inte heller bakpulver så så det blir nog ont om brownies även som bagare ;) (dessutom så har jag för mig att chokladen kom till Sverige först på 1700 talet).

Just därför skulle jag inte vilja vara kock eller bagare, även om jag skulle vilja vara kock i nutid. Att stå och svettas framför en sotig eld mitt i sommaren känns lite för mycket.
Då tror jag hellre jag tar skrivare även om min handstil är hemsk

2017-08-21 ♥ 08:44:29 » URL: http://tealovers.blogg.se/
Jasmine

Roligt att få ta del av detta annorlunda inlägg!
Kram

2017-08-21 ♥ 09:14:06 » URL: http://rosanatt.blogg.se
Jessica Högberg

Jag tror nog jag velat vara befallnigsman för jag tror alla lydde blint på den tiden😉

2017-08-21 ♥ 09:31:48 » URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Anna - Fotograf & Rovfågeltränare

Jättespännande att besöka gamla slott, bara tanken av att stå där de en gång stod för flera hundra år sedan är ju helt mind-blowing! Ännu har jag inte besökt slottet där jag jobbar, borde bli ett besök snart!

Svar: Jag blir lite nyfiken... Det här är ett inlägg skrivet i juli men jag har de senaste tre dagarna fått flera nya kommentarer. Det måste vara länkat någonstans ifrån? Hittade du hit via en länk? :)
Moa DeBruin

2017-08-22 ♥ 19:02:39 » URL: http://annabrink.blogg.se/
Anna - Fotograf & Rovfågeltränare

Jag hittade hit via startsidan på blogg.se, minns dock inte exakt vart ditt inlägg var placerat :)

Svar: All rajt 😄👍
Moa DeBruin

2017-08-25 ♥ 20:12:43 » URL: http://annabrink.blogg.se/

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback