Att besöka inspelningen av Sommarlov

Ni är flera som har önskat ett tips-inlägg om att besöka inspelningen av Sommarlov. Eder önskan äro min lag. Som engångsbesökare av denna inspelning anser jag mig vara expert!
 
Eh. Not.
 
Men jag tipsar gärna om det vi upplevde så får mer erfarna besökare gärna fylla på med tips och tankar i kommentarerna. 
 
Inspelningen av Sommarlov ligger i Västra Hamnen, Malmö. Åker du buss heter hållplatsen Scaniabadet, det tar cirka 10 minuter att åka från centralen. Från busshållsplatsen är det 1 minuts promenad. 
 
Inspelningen startar klockan 09 och vill man ha bra platser, det vill säga sitta typ i mitten av allt som händer ska man nog vara där minst en timma innan. Det här är säkert beroende på dag, väder och om det kommer någon populär artist på besök. Vi var där klockan 07:30 en mulen onsdag i juni och då kunder vi välja och vraka bland platserna. 
 
 
 
 
 
Man sitter på marken så ta med en filt. Vi hade även med oss frukost och kaffe och kunde inmundiga detta medan vi väntade på att allt skulle dra igång. Vi hade även med oss en varm filt som vi kunde lägga över benen eftersom morgonen var lite kylig. Paraply hade vi också med oss utifall regnet skulle komma. Jag såg att några hade med plattare kuddar för ömma rumpor och det gjorde mina skinkor lite avis. Tips alltså. 
 
 
 
 
Omkring klockan 08:00 drog repetitionerna igång. Det vill säga programledaren, gästerna (i vårt fall Mysterieklubben) och kameramännen repade alla "scener" vilket var totalt fyra stycken. Betydligt färre än vad jag upplever att det är på tv. Här fick vi i publiken även träna på att tjoa och applådera och ropa olika saker som VAAAAAKNA ANGELIKA. Vilket jag klarade av med bravur, om jag får säga det själv. Kommer man efter klockan 08:00 kan det hända att man inte blir insläppt på området direkt utan får vänta tills en övning är över, för att inte störa. Så förstod jag det som. 
 
 
 
 
Det var bara Angelika på plats denna onsdag vilket absolut inte var fy skam, men barnen undrade vart Alex var. Därför kan det vara värt att göra lite detektivarbete vilka dagar endast en programledare kör och vilka dagar båda kör. Men det här kan också vara överkurs, jag är medveten om det. 
 
 
 
 
Den mest synliga på plats var dock inte alls programledaren utan publikuppvärmaren Erik (tror jag han hette). Han såg och hörde vi mest av alla. När tittarna hemma i tv-soffan fick se program (dessa ser man inte på plats) underhöll Erik med olika lekar, skojade och pratade med publiken. Bland annat fick två föräldrar köra charader med publiken som hjälpmedel. En uppskattad lek. 
 
 
 
 
Erik lotsade även publiken i allt som hände under inspelningens gång. Typ nu får alla vara tysta för nu ska vi filma eller den här personen jobbar med det här eller nu filmar vi Sommarskuggan för att... Ja ni fattar. En eloge till Erik som var tydlig och gullig mot alla. 
 
När programmet var slut stannade Angelika INTE kvar för att ta en selfie med alla barn, vilket jag verkligen kan förstå för då hade hon stått kvar där ännu. Där emot fick alla som ville komma fram till Busster och fota Angelika framför den. Eventuella teckningar kunde man lämna till film-teamet. 
 
 
 
 
Publika toaletter finns cirka 50-100 meter från inspelningsplatsen. Barnen höll sina blåsor i schakt. Jag fick springa två gånger. Hej kaffe. 
 
Inspelningen pågår till klockan 10 så vi var alltså där totalt 2,5 timma. Barnen var på gott humör hela tiden och vi tyckte alla att det var roligt att se hur det går till bakom kameran. Min mamma med sambo som också var där satt på bänkar lite längre bort vid vattnet och såg allt ypperligt dom med. Man kan alltså sitta mer bekvämt och ändå ha god uppsikt. 
 
Summa summarum: Kom i tid, medtag filt, fika, kläder efter väder samt ett gott humör.
 
Enjöööööy! 

Kulturen och önskan om flytt

Idag besökte vi Kulturen i Lund, vilket många av er tipsade mig om både här på bloggen och på Instagram. Vilken succé det var! Jag förstår att ni tipsar om det. Vi var där halva dagen och hade kunnat stanna i många timmar till. 
 
För er som inte vet är Kulturen en blandning av museum, utställningar, lek och upplevelser där fokus ligger på Sveriges historia. Så skulle jag beskriva det. Det finns bland annat olika hus man kan gå runt i för att se hur människor levde förr i världen. Vad dom hade på sig, vad barnen på den tiden lekte med, vad dom åt, vilka redskap dom arbetade med och så vidare. Som Skansen i Stockholm, lite. 
 
 
 
 
 
 
 
Vi tittade även på en teater som handlade om 50-talet och en del av allt som hände under det årtiondet. Det var som att se Historieätarna live (minus all mat och Erik Haags flackande blick). Teatern förflyttade sig runt om bland husen och publiken hängde med. Barnen tyckte att det var jätteroligt!
 
 
 
 
Efter några timmar på Kulturen letade vi upp glassbaren Glasskulturen vid torget i Lund, även det som någon tipsade om. 
 
 
 
 
Möms! 
 
Aaa vad roligt det är när ni tipsar! Det blir så mycket lättare att verkligen få ut något av sin vistelse. 
 
 
 
 
 
Nu vill jag flytta till Malmö eller kanske ännu hellre till Lund, med närheten till Malmö. Det är så himla mysigt! Plus att det finns roliga jobbmöjligheter för en sådan som mig. Jag måste bara öva på ett skorrande R, övertala min man, tänka bort vår nuvarande närhet till familjen samt ultra-bedöva ett dåligt samvete över att rycka upp barnen från kompisar som dom älskar sen draaaaaar vi! YEY! 
 
Nä.
 
Ni hör.
 
Det är inte aktuellt.
 
Tror jag.
 
Inte. 
 
*klickar mig in på Hemnet samtidigt som jag tittar mig över axeln* 
 

En dag i Malmö

Det blev en heldag i Malmö! Vi startade redan klockan 07:30 i Västra Hamnen för att se inspelningen av Sommarlovsmorgon. 
 
 
 
 
Eftersom vi var där så tidigt (inspelningen börjar klockan 09) fanns det gott om platser och vi slog oss ner på en filt för att äta frukost och chilla. 
 
 
 
Sen såg vi allt från första parkett, till barnens förtjusning. Men det var naturligtvis en helt annan grej att se det live än att se det på tv. Jag tänkte att jag ska skriva ett separat inlägg om besöket på Sommarlov, för er som eventuellt är sugna på en visit dit i sommar. 
 
Efter inspelningen tog vi bussen till centrum, kikade lite på stan och åt lunch. Lunchen var tyvärr under all kritik. Jag tog en räksallad där räkorna smakade gammal fisk. Fisk?!? Inte så najs. Bad om en annan sallad. Fick ytterligare en räksallad med identitetskris. Orkade inte klaga igen. Åt mig mätt på sallads-flarn. Som väl är har alla år som snasktestare gett mig lite energireserver så jag överlevde tills vi skulle fika (pjuh). 
 
Fikade gjorde vi för övrigt på Ben&Jerry's i Folkets park där vi även tillbringade hela eftermiddagen. Ja inte på Ben&Jerry's alltså utan i parken. Barnen ÄLSKADE alla lekplatser. Tack för tipset! 
 
 
 
 
 
 
Aaaa jag har så mycket mer att förtälja er om denna dag men nu ska jag (och vill jag) hinna umgås med min kusin också. 
 
Vi hörs imorgon! 

Hello Lund!

Jag, barnen, min mamma och mammas sambo har åkt ner till Lund för att hälsa på min kusin som bor här. 
 
Vad tycker ni om vår resväska? 
 
 
 
Vi behöver inte anstränga oss vid rullbandet på en flygplats. Om man säger så. 
 
Men idag har vi alltså hängt i min kusins hoods här i Lund. Och så har vi käkat tacos med mango, vindruvor, morot, granatäpple och annat exotiskt. Häftigt för familjen Majs och Gurka. 
 
 
 
 
 
Imorgon ska vi åka till Malmö och besöka inspelningen av Sommarlovsmorgon. Det blir kul! Håll utkik efter oss i rutan vettja. 
 
 
 
Vad kan man i övrigt göra med två kids i Lund och Malmö?  Tips mottages tacksamt! 

Kusinhäng och bowling

Både min bror med sambo och min mans bror med familj har blivit Skövdebor det här året något jag (vi alla) är innerligt tacksam över. Det är så rasandes trevligt att ha dom nära. Fank you lord aaaaamen brukar jag viska med amerikansk accent när tänker på att dom har varit så många mil bort men nu finns alldeles nära. 
 
Idag har jag och barnen hängt med min svägerska och barn i flera timmar. Kusinerna har så roligt ihop! Minsta kusinen är bara fyra månader men är ändå med på ett hörn. Idag fick hon agera bebis i en lek och den rollen spelade hon med bravur, det ska gudarna veta. Ett litet lek-geni är hon, redan i så unga år. 
 
 
 
 
 
Jag och min svägerska har mycket god sko-smak! Om jag får säga det själv. 
 
 
 
 
 
Klockan 16 hade vi bestämt träff med några kompisar i bowlinghallen. Fyraåringen vägrade använda något som helst hjälpmedel utan skulle bowla per egen maskin vilket betydde att hans klot rullade fram i cirka 0000,0001 kilometer i timman. Vissa stunder stod det helt still på banan vilket gjorde att just vår bowling-omgång möjligen drog ut på tiden men det adderade även ett stort mått av spänning. Skulle klotet nå hela vägen fram till käglorna eller inte??
 
 
 
 
 
 
Jag glömde ta med mig strumpor till bowlingen. Och jag fick stå mitt kast, som ni ser. 
 
 
 
 
Hur mycket engångsstrumpor andas? Tja... Vad sägs om INGET!!! Bockstensmannen och skelettdelarna från Gustav Vasa andas mer. Om man säger så. 
 
Nu ska jag se på Orange is the new black. 

Toalettproblem

När jag är sist kvar på jobbet för dagen vågar jag INTE gå på toaletten utan min telefon!
 
Det vågar jag i och för sig inte annars heller, men då är det mer en sällskapsgrej. När jag är sist kvar på kontoret är telefonen en ÖVERLEVNADSGREJ. För tänk om dörren till toaletten går i baklås? Då sitter jag där utan möjlighet att kontakta omvärlden. Jag vågar heller inte låta dörren stå öppen för tänk om en kollega kommer tillbaka för att hämta något och så sitter jag där på porslinstronen och ger personen minnesbilder som hen ALDRIG kommer kunna tvätta bort från näthinnan.
 
I synnerhet om jag är sist på jobbet en fredag vågar jag inte gå på toaletten utan telefonen för kontoret står tomt under hela helgen.
 
HUUUU! 
 
Jag skulle i alla fall kunna dricka vatten, kissa OCH bajsa helt obegränsat i 48 timmar. Inget ont som inte skulle föra något gott med sig. Antar jag...........? 
 
 
 

Torr som en kvist

Idag spöregnar det här i Skövde. 
 
Jag till min man klockan 10:00: Idag är vi inne och tar det lugnt. Vi pysslar och myyyyser. Jag förstår inte varför folk måste ta med sina barn till massa dyra lekland när det finns så mycket att göra som inget kostar??
 
Jag vill min man klockan 11:00: ÅK MED BARNEN TILL LEKLANDET! NUUU! KOSTA VAD DET KOSTA VILL! 
 
Kidsen jublade naturligtivs.
 
Själv tänker jag ligga i soffan och glo några timmar. Jösses vad jag behöver ligga i soffan och glo! Jag vet inte vad det är med mig men jag är SÅ känslig just nu. Jag vill bara grina för minsta lilla. Har noll tålamod. Jag är som en torr liten kvist redo att brista vid minsta lilla motvinds-bris. 
 
Möjligen PMS som spökar. 
 
 
 
Pioner är så fina! *fäller en tår inför naturens underverk*
 

Midsommardagen

Vi fick en bra dag idag, trots svajiga humör på morgonen
 
Det började med att jag ringde till min lilla mormor för att kolla läget och det visade sig tyvärr att hon hade urinvägsinfektion. Hon är 89 år i år, min mormis. Då ska man inte behöva gå med sådant en hel helg. Så vi åkte ner till den öppna jourcentralen för att lösa någon form av antibiotika, eller vad man nu tar mot sådant. Mormor hade dåligt samvete hela tiden när vi satt i väntrummet och ursäktade sig att hon var till besvär. 
 
Men hon är inte till besvär.
 
Jag kan sitta på tusen vårdcentraler med min mormor om det skulle vara så. Hon har tagit hand om mig under min uppväxt. Jag tar gärna hand om henne tillbaka.
 
När vi var klara ville hon prompt ge mig pengar för hjälpen vilket jag tvingades ta emot men jag ska ge pengarna till mamma så får hon spendera dom på mormor i smyg. 
 
Sen åkte vi till Hjo och åt glass på Moster Elins, ett glasscafé. 
 
Jag bad min man fota mig till bloggen och vi är så oerhört kompatibla gällande det, han och jag. Det blir alltid bra foton. Aldrig några konstigheter. Näääärååå. Han kämpar på bakom kameran och jag framför. 
 
- Blev det bra? frågar jag. 
- Jaaaaa-ha då, lovar han. 
 
 
 
 
 
Tack älskling. 
 
Efter glassätningen ringde vi spontant till några kompisar och frågade om dom ville ses och grilla och det ville dom. Det resulterade i en trevlig kväll med många skratt. 
 
 
 
 
 
En fin dag. 
 

Midsommar 2017

Vi hade en supertrevlig midsommarafton igår trots att eftermiddagen och kvällen regnade bort. 
 
Vi var hos våra kompisar i Fagersanna utanför Skövde för andra året i rad.
 
Traditionell dans runt stången är givet. Jag skrålade med för liv och lust i alla sånger. För barnens skull. Det är viktigt att visa engagemang! Oklart om dom kommer tacka mig för det i framtiden men jag gör i alla fall mitt bästa. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eftersom jag hade mina aaaaaningar om att ett det möjligen stundade regn hade jag tagit med mig min nya regnjacka. Ni kan kalla mig SmartoBert! Både för att jag tog med regnjackan OCH för att jag faktiskt har investerat i en. Kostnad per användning kommer antagligen vara nere i en miljard minus noll när jag är klar. 
 
 
 
 
En morbrors axlar fungerar super som transportmedel. 
 
 
 
 
Väta som väta resonerade delar av gänget och tog sig ett dopp i sjön, trots regnet. 
 
 
 
 
Till kvällen hade vi beställt catering. Pizzerian i Fagersanna levererar både pizza och indisk mat. Plus agerar den lokala livsmedelshandlaren i form av försäljning av mjölk, fil, flingor och annat nödvändigt. You just gotta love landsbygdens lösningar! 
 
 
 
 
 
Glass levererade dom också. Jag tog mig an mig den betungande uppgiften att smaka av alla glasskulor för att på så vis kunna utröna smakerna. Apelsin och kokos var godast! Outstandning till och med. 
 
 
 
En fin midsommarafton att spara i hjärtat. 
 
Idag har alla i familjen Spiderchick, mig inkluderad, vaknat upp trötta, griniga och sura. Trots sovmorgon. Härrrrrrligt. Jag tror att det är sista veckan på fritids och förskola samt en sen kväll som tar ut sin rätt. Vi får försöka jobba runt allas humör och göra det bästa av dagens förutsättningar. 
 
Nu är det sommarlooooov! 
 
Häpp!
 

Antagen till humortävling!

Jag blev antagen till humortävlingen!! 
 
Det är sant!! 
 
Jag trodde inte att jag hade kommit med och visste inte riktigt om jag skulle känna mig lättad eller besviken. Men så idag kring 17-snåret trillade det in ett mail som bekräftade att jag var antagen till Grand Comedy Slam vid Lund Comedy Festival 2017. 
 
GAAAAAAAAAH!!!
 
 
 
 
 
Nu är jag faktiskt PEPP! Pepp på att utmana en av mina största rädslor som faktiskt stand up är. Det finns ju få saker som är så utlämnande som att försöka få en publik att skratta. 
 
Fredag 1 september hålls deltävlingen och lördag 2 september är det final, om jag skulle gå vidare. 
 
Nu skulle jag bli VÄLDIGT glad om alla ni som har lust haffar var sin biljett och kommer och STÖDSKRATTAR åt mig! Även om jag inte är rolig så skulle jag önska att ni ger ert allt vad gäller skratteriet. Se det som årets, eller nej nej ÅRHUNDRADETS, goda gärning. Och skulle det gå åt helskotta då går vi ut och dricker vin och så skrattar vi ÅT att ingen skrattade. Okaaaayyyy?? 
 
Jag kan inte lämna Lund utan något form av skratt. Hur som helst. 
 
Åh herregud nu måste jag skriva en stand up a´ 5 minuter.
 
Gulp. 
 
Över och ut. 
 

Midsommarbingo

Jag giver eder här en midsommarbingo. 
 
Printa gärna ut och använd er av den här brickan under morgondagen. Första personen som får bingo vinner raggsockar och obegränsat med myggspray. Förloraren får snoppa alla jordgubbar. 
 
 
 
 
Enjoy! 

Som förälder kan du aldrig göra rätt

Jag läser en debatt om föräldraledighet hos Bloggkommentatorerna. Jag håller med Mia och jag konstaterar även att som förälder kan du aldrig göra rätt. ALDRIG!
 
Hur du än vrider och vänder på livspusslet så är det fel i någons ögon. 
 
Å ena sidan: Varför skaffar folk barn om dom inte vill vaaaaa med dom! Va? Föräldrar låter barnen vara aaaaalldeles för långa dagar på förskola och fritids! Hur kan dom meeeed?? Började ditt barn förskola redan som ettåring? Oj då... Föräldrar släpper iväg barnen efter vab aaaalldeles för tidigt!! Stanna hemma en dag extra! Alla i familjen, inklusive de som är friska, ska vara hemma vid kräksjuka minst en vecka efter sista symptom!! Fy vad dåligt av föräldar som låter sina barn vara på fritids under sommarlovet, höstlovet, sportlovet och påsklovet. Barn har rätt till lov och måste få återhämta sig!! Föräldar är LATA! Vill dom inte vaaaaaa med sina barn?? *skriver anklagande Facebookuppdatering om dåliga föräldrar*
 
Å andra sidan: Föräldrar är så egoistiska och tänker bara på sig själva och sina barn! Dom är föräldralediga ALLDELES för länge! Kvinnor får skylla sig själva om dom halkar efter lönemässigt med tanke på hur mycket dom tar ledigt och hur ofta dom vabbar. Föräldrar har alldeles för ofta semester och lämpar över jobb på kollegor. Föräldrar åker hem från jobbet alldeles för tidigt. Så hiiiiimla dåligt! Föräldrar vabbar HELA tiden och är aldrig på plats. Loven ska vi inte prata om, då nyttjar dom föräldraförsäkringen och tar ledigt i FLERA veckor!
 
Och så vidare och så vidare... 
 
Vad som kanske inte märks är att majoriteten av alla föräldrar slår knut på sig själva för att plisa både arbetsgivare, kollegor, förskola, skola och samhällets förväntningar. Och bredvid oss vandrar Det Dåliga Samvetet som en konstant liten följeslagare.
 
Framför allt slår vi knut på oss själva för att göra det så bra som möjligt för våra barn. Det viktigaste vi har. 
 
 
 
 
 

Imponerad av instruktörer

När jag tränade body pump häromdagen insåg jag hur imponerad jag är av alla instruktörer! Dom kan liksom träna OCH prata sig igenom ett helt pass plus vara GLADA ovanpå det? 
 
Själv hade jag aldrig fixat att lyfta tungt, svettas massor och peppa ett gäng andra människor samtidigt??
 
- Kom igen nu alla nu kör... HELVETE VAD TUNGT! BRRRRRÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖL! hade jag stönat.
 
Och sedan hade jag avbrutit i första övningen och börjat yra om hur mycket jag hatar mjölksyra och hur meningslöst det är att plåga sig själv med en skivstång och nu får deltagarna på passet faktiskt fortsätta att träna själva för jag föder hellre barn utan bedövning än gör en enda repetion till oc...
 
Ja.
 
Där någonstans hade jag antagligen blivit ansedd olämplig som instruktör. 
 
 
 
Med en body pumpare på var axel. 
 

Stolt fru

Aaa jag är så stolt över min man! Han är cirka asgrym på att skriva musik!
 
Den här låten har han varit med och skapat, vilken släpptes i veckan med rockbandet Thundermother. 
 
 
 
 
 

Väldigt häftigt att jag har hört honom plinka de första idé-ackorden på sin gitarr och nu är det en färdig låt med ett GRYMT band! 
 
Mmm. Stolt. Som sagt. 

Räddningsaktion

Ni kanske kommer ihåg att vi hade hyresgäster på vår balkong förra året? Nämligen en hel familj med humlor
 
Till vår stora glädje har dom bestämt sig för att bo under vår taknock även i år!
 
 
 
 
Igår upptäckte vi dock att en liten humlebebis låg under balkongbordet och såg alldeles medtagen ut. Först trodde jag att den var död men sedan gav den svaga små livstecken ifrån sig. 
 
- Okej skarpt läge. Vi har en olycka här, meddelade jag barnen. Humla. Omkring 0,5 gram. Kön oklart. HÄMTA VATTEN! GO GO GO!
 
Barnen hämtade vatten och så la vi en liten, liten pöl precis vid humlan.
 
- Come on little bumble bee! Stay with us! väste jag spänt. 
 
Om humlan drack eller inte kan jag inte svara på, men den plaskade i alla fall lite med sina lurviga ben i vattnet och vips piggade den på sig och började krypa omkring. 
 
 
 
 
 
 - Nu måste vi ha operationsverktyg, sa jag till barnen. Hämta en spade!
 
Barnen hämtade en spade och så lät jag lilla humlisen klättra upp på den. Sedan höll jag upp spaden mot humlornas bo vid taknocken och efter en stund klättrade humlebebisen upp på väggen OCH IN I BOET! 
 
Det är sant!
 
- Vi gjorde det! utropade jag till barnen. VI HAR RÄDDAT ETT LIV!
 
Jag får anta att glädjen och jublet inuti humleboet var öronbedövande. 
 
 

Min födelsedag

18 juni idag och det betyder att jag FYLLER ÅR! Tjoho. 
 
34 år blir jag och det känns bra. Alternativet är så mycket tråkigare. 
 
- Idag fyller jag år, meddelade jag till fyraåringen imorse. 
- JAAAAA! jublade fyraåringen.
- Eh japp, svarade jag lite förvånat.
- SEN FYLLER JAG ÅR!! fortsatte fyraåringen. 
 
?
 
Fyraåringen vet nämligen om att efter min födelsedag så kommer hans egen födelsedag, 10 juli. Bara mammas bemärkelsedag kan stökas över så är han ett steg närmare sin egen. En vinst! Så varje gång någon har sagt grattis till mig idag har fyraåringen utropat OCH SEN FYLLER JAG ÅR! 
 
Möjligen skevt fokus. Kan tyckas.
 
Igår bjöd min fantastiska man ut mig på trerätters middag på Lilla Krogen i stan. Bubbel och mat. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fråga mig inte om ingredienserna. Det var inte falukorv och big pack-glass om man säger så. Men det var mycket gott! Jag rekommenderar er att gå dit. 
 
 
 
 
 
Nu ska vi fira vidare genom att hjälpa svåger med familj att bygga altan.
 

Ny familjemedlem

Vi skulle kika förbi min pappa en snabbis tidigare idag för att hälsa på en ny familjemedlem men vi blev visst kvar längre än väntat.
 
INTE SÅ SVÅRT ATT FÖRSTÅ KANSKE! JA MENAR KOLLA!
 
 
 
 
 
 
 
 
Safira heter hon. Såååååå söt!!
 
Nu ska vi ut och äta middag på lokal jag och min man. Eftersom jag tydligen fyller år imorgon. 
 
Trevlig lördag hörrni!

Sommarpresenter och knappa marginaler

Idag fick barnen välja var sin sommarpresent i leksaksbutiken. Dom är väldigt olika varandra när det gäller att välja. Äldstebarnet vill gå igenom sortimentet. Fundera. Klämma och känna. Fundera lite till. Diskutera sina olika val med en vuxen. 
 
Minstebarnet å sin sida travar in i butiken och det första han lägger ögonen på väljer han. Vilket alltid är något av ett lotteri. Idag föll blicken på ett paket med Minionfigurer.
 
- Jag tar det! sa han bestämt. 
- Du vill inte kika runt lite först? undrade jag. 
- Nej. 
 
Nä häpp.
 
Sen hoppade han studsmatta i en timma medan brorsan ägnade tiden åt att välja och välja för att slutligen inte välja något alls i just den butiken. 
 
 
 
 
Efter sommarpresentvalet skulle vi hämta Spiderpapa på jobbet. Han slutade klockan 16 och klockan 16:15 skulle mitt body pump-pass starta. Vi hade därför bestämt att vi skulle hämta Spiderpapa på jobbet och sedan kunde han och barnen i sin tur lämna av mig på gymmet.
 
Klockan 16:01 sladdade vi in utanför Spiderpapas jobb. 
 
- THIS IS A DRIVE BY!! JUUUUUMP IN!! ropade jag åt honom genom en nedvevad ruta samtidigt som bilen fortsatte rulla.
 
En minut innan träningspasset började flåsade jag in på gymmet.
 
Ha! 
 
Det kallar jag LMSM*
 
 
 
 
Nu är det HÄLG! Underbart. 
 
* Livspussel Med Spännande Marginal

Skolavslutning och transplantation

Idag har det varit skolavslutning i Skövde och äldstebarnet har slutat första klass. 
 
Förra året inrättade jag en tradition vilken innebär att vi efter avslutningen i skolan äter finlunch någonstans på stan. Sen åker vi hem och plockar blommor och förbereder inför att övriga familjen ska komma och fira in lovet med oss. Tårta med jordgubbar är givet! 
 
Idag hade vi hela altanen full av mormödrar och farbröder och kusiner och ingiftas mostrar. Så mysigt! 
 
 
 
 
 
Jag fyller år på söndag men blev firad redan idag. Jag brukar alltid önska mig pioner i present eftersom det är min favoritblomma som alltid blommar i juni. I år slogs det på stort och jag fick en hel buske (!) av mamma och hennes sambo. Dessutom hade dom med sig spade och jord, redo att gräva ner den åt mig. Väldigt serviceinriktat måste jag säga. 
 
 
 
 
 
Förra året sådde vi nytt gräs på delar av tomten men det har tyvärr tagit sig dåligt på sina ställen så i samband med planteringen av pionbusken passade vi på att göra en mindre grästransplantation. 
 
Ni ser ju med vilken precision vi har arbetat. 
 
 
 
 
Smart eller smart??
 
Nu hoppas vi att marken accepterar sitt nya gräslager och inte stöter bort det. Vi får väl se. 
 
Efter tårtfika, pionplantering och grästransplantation stannade några av gästerna kvar och grillade middag. Så himla mysigt. 
 
 
 
 
 
 
 
En finfin start på sommarlovet!
 

Min dag utan surdegsbröd och träning

Jag läste om någons dag i en tidning igår. Ni vet när en person får skriva dagbok i 24 timmar. Det var mycket surdegsbröd, träning, vänner, egentid och nyttiga smoothies. Vilket ju låter najs. Och möjligen en smula polerat. 
 
Jag tänkte att jag skulle kontra med min gårdag. 
 
Min gårdag i punkter: 
 
06:30 Vaknar 
 
07:30 Följer barn till skola och förskola 
 
08:30 Jobbar 
 
09:00 Avbokar eftermiddagens planerade träningspass. 
 
09:30 Småäter godis som jag inte ens gillar. 
 
12:00 Har ett tre timmar långt lunchmöte (lyxigt förvisso) 
 
16:00 Kikar in i en klädbutik och provar en klänning som var fin på galgen men ser HEMSK ut på mig. 
 
16:15 Japp. Det var den kvarten i en svettig provhytt. Som aldrig kommer tillbaka.
 
16:16 Kvarten kommer inte tillbaka alltså. Provhytten står väl kvar.
 
16:30 Går hem. Stannar vid frisören på vägen eftersom barn och man är där och klipper sig. 
 
16:31 Ignorerar känslan av mina egna kluvna hårtoppar som killar i nacken. 
 
16:32 Eftersvettas något KOPIÖST. 
 
16:33 Jag kände inte att det var varmt när jag gick men nu rinner niagarfallen mellan tuttarna på mig. 
 
17:00 Vi kommer hem. Barnen bråkar om vems ögonglober det var som först snuddade vid åsynen av en basketboll. 
 
17:01 Jag upplyser barnen om att vi har TVÅ basketbollar men denna ändå ganska enkla (?) lösning verkar inte lugna konflikten. 
 
17:05 Jag har fått ett bud på posten, via bloggen. Det är tio kilo lyxig choklad sårsalva. 
 
17:06 Bra grej ändå! 
 
17:30 Absolut ingen orkar laga mat så vi beställer pizza.
 
17:50 Ignorerar påsarna med återvinning i köket som tigger om att få bli sorterade. 
 
18:00 Sortera er själva om det är så bråttom väser jag åt dom. 
 
20:30 Barnen somnar och jag tänker att jag ska sätta igång och plantera några uteblommor som jag köpte för tre veckor sedan samt tvätta balkongen ren från alg-missfärgning.
 
20:31 HAHAHAHAHHAHA! 
 
20:32 Bitch please.
 
21:00 Slösurfar stand up på Youtube resten av kvällen. 
 
Ridå. 
 
 
 
Peace på det. 
 
 

Nya fladdrisar

Jag köpte ett par nya fladderbyxor i Göteborg. 
 
Titt´ så fina! 
 
 
 
 
 
 En riktig liten pyjamas-historia. Ja dom känns som pyjamasbyxor alltså. SÅ sköna!
 
- Låtom oss fladdra... viskar byxbenen åt mig. Låtom oss fladdra i den ljuva sommarvind och vara alldeles mjuka och rymliga och tillåtande.
 
Aaaa... 
 
Någon undrade om jag kunde tipsa om trevliga fladdrisar och här i Monkis webshop hittar ni hur många varianter som helst. Och här är ett par snygga från H&M. Eller här på Lindex i glada färger. 
 
Jag föredrar mina fladdrisar helraka, det vill säga inte att dom går in vid ankeln. Långa eller vadkorta spelar ingen roll. Och bara för att det fladdrar nedtill så behöver man inte ha tight upptill utan jag tycker att det är snyggt (och skönt!) att matcha med en lös blus eller skjorta. På fötterna har jag lågskor i herrmodell, sneakers eller sandal om det är varmt. 
 
Japp. Det var mina fladdertips det. 
 
Testa och era ben kommer tacka mig. 
 

Störande dörrkontroll

Som jag har berättat tidigare har jag en del tvångstankar kring att låsa dörrar. Det vill säga jag måste snudd på maniskt se till att vår ytterdörr är låst. Det är inte så farligt under dagtid, då kan den väl vara öppen för all del, men när skymningen kommer ja då sätter min mani in kring att känna efter så att dörren är låst.
 
När min man är hemma räcker det för mig att kontrollera bara ytterdörren men när jag är ensam hemma ja då vidgas det här tickset till att jag även måste kontrollera balkongdörren, altandörren PLUS alla husets fönster! 
 
Jo det är sant. 
 
Min man var bortrest hela förra veckan och varje kväll hade jag en ritual som gick ut på att jag gick en runda i huset, kände på alla dörrar och såg till att alla fönster var stängda. Sen gick jag och la mig i sängen. Där låg jag i några minuter tills jag tänkte att nääää kollade jag verkligen alla fönster? Var dörren verkligen låst? Och så fick jag gå en veva till. Det är sant! Sista kvällen var jag rätt trött på mitt beteende (man kan bli sliten för mindre) och beslutade mig för att filma proceduren för på så vis skaffa mig bevis för att allting var stängt och låst. 
 
Alltså. FÖRSTÅR NI MAGNITUDEN AV DET HÄR??
 
Detta är jag. 
 
Suck. 
 
Igår såg jag en vakt i Nordstan i Göteborg som höll på att dra igen galler och låsa dörrar vid stängning. Snacka om ett jobb som INTE skulle passa mig. Jamenar tänkt er när jag har låst typ 23 dörrar och dragit igen 17 galler och så BAAM slår osäkerheten till och jag måste göra om allting? Och när min familj kring midnatt undrar varför jag aldrig kommer hem från jobbet då är jag i full färd med att cirkulera köpcentrat runt för att filma så att alla dörrar är låsta?
 
Näe vet ni vad.
 
Tack och hej ridå för mej. 
 
 
 

Träff med bloggkollega

Idag har jag varit i Göteborg och hängt med Regina hela dagen. Eller Egoina som många av er känner henne som. 
 
 
 
 
Jag bad om "hang out"-tips på Instagram igår, inför min och Reginas träff. Jag ville gärna undvika att hamna på något stimmigt ställe a´la cafékedja vilket lätt blir fallet när man inte har så bra koll. Jag fick massor av roliga tips bland annat Kafé Magasinet i Linné som lät hur trevligt som helst, så dit åkte vi. Och där blev vi även kvar i flera timmar. Ja menar trevligt sällskap, pizza och rosévin - hur kan man inte bli extremt långvarig??
 
 
 
 
 
 
 
Det blev en hel del snack om blogg och företagande också. Det slog mig att jag borde träffa bloggkollegor oftare för det är verkligen skönt att kunna prata med någon som är i samma bransch och som har liknande erfarenheter som en själv. Regina har nyligen sagt upp sig från sitt jobb för att satsa mer på sin egen business och det är så himla modigt! Och rimligt såklart.
 
Ikväll bor jag på hotell i Göteborg. Det är också rimligt. Inte bara för att det är gött utan för att jag har ärenden i Götet även imorgon.
 
 
 
 
 
Japp.
 
Det var allt för nu.
  
Häpp häpp!
 
*slänger mig i hotellsängen och rullar runt några varv* 
*oklart varför jag rullar runt*
*men något ska man väl göra*
*japp*
*måste sluta skriva saker inom stjärnor nu*
*det börjar bli orimligt*
*slut*
*över*
*ut*

Gemensamt fredagsmys och photoshopuppfräshning

Igår var jag själv med barnen, Spiderpapa är iväg på trevligheter. Plötsligt fick jag sms från en kompis som skrev att hon var själv med barnen och undrade om vi ville ha besök? Ha! Snacka om tajming. Det ville vi gärna såklart! 
 
Efter ytterliagre en stund fick jag sms från ännu en kompis som undrade om vi ville ses för hon var själv med barnen. 
 
- SMURF!! skrek jag då eftersom det är så man ska säga när man gör något lika. 
 
Det har jag lärt mig från barnen. 
 
Snacka om tajming att vi var så många ensamma kvinnor i Skövde på en och samma kväll? Det hade inte att göra med någon fotbollsmatch, tro det eller ej. Hur som helst teamde vi upp allihopa och hade fredagsmys tillsammans. Hur trevligt som helst. 
 
Imorse blev barnen hämtade av sin morbror med fästmö för att åka till äventyrsbadet här i stan. Ni ska tro att det var happy kids som packade sin badbyxor! Själv har jag passat på att jobba med ett skrivuppdrag samt även friskat upp mitt minne i photoshop. Jag har läst photoshop både under gymnasiet och eftergymnasialt men jag har inte jobbat jätteaktivt med det. Men det är ju ROLIGT när man väl kommer ihåg hur det fungerar. 
 
Ett av resultaten: 
 
 
 
 
 
Obs! Bilden kan innehålla spår av manipulation och våt dröm. 
 
 

Ärende med fin gest

Igår var vi runt på olika ärenden jag och barnen. Vid ett ställe fick vi ta en kölapp och invänta vår tur. Innan jag visste ordet av hade barnen tryckt ut ytterligare fyra lappar. 
 
Ops. 
 
 
 
 
- Det var ju slarvigt av mamman att inte ha koll på sina barn, tänker ni nu. 
- Jo möjligen, svarar jag. 
 
Men å andra sidan tänker jag att det gladde alla som stod efter oss i kö. Det finns ju inget trevligare än när man tror att det är jättemånga ärenden före men så plötsligt trycks det fram flera nummer på raken och vips är det ens egen tur snabbare än vad man hade räknat med. HA! 
 
Så man kan ju säga att det var en fin gest av Spiderkidsen, ändå. 
 
Efter alla ärenden fick barnen köpa fotbollskort som en bonus för väl utförd medföljning. 
 
 
 
 
 
- Om jag får dåliga kort DÅ kan du och jag byta! lovade sjuåringen sin lillebror. 
- JA! Det gör vi, svarade fyraåringen som antagligen bara hörde ordet "byta" och tyckte att det lät både roligt och rimligt. 
 
Och där ringade vi möjligen in förmånen med att vara ett storasyskon. Skulle jag tro. 
 

Stand up nästa?

Om det är några människor som jag är djuuuupt imponerad av så är det stå uppare. Folk som kör stand up alltså. Jag är till exempel så himla imponerad av Cissi Wallin som har börjat köra stand up på senare tid. Åh vad modig hon är! Jag vill också! 
 
Men något gnager i mig. En osäkerhet...
 
Jag vet att jag har humorn i mig - men jag vet inte om jag fixar det i tal? Tal och skrift är ju två helt olika saker. Jag kan skriva manus. Men kan jag framföra det? Åh vad osäker jag känner mig i den frågan...
 
Hur som helst har det här året hittills varit väldigt lugnt och rutinartat vad gäller jobbet och då börjar det klia i mig. Jag blir rastlös av rutiner. Jag vill att något ska hända! Så i ett rastlöst ryck slängde jag under förra veckan iväg ett mail och anmälde mig till en stand up-tävling. 
 
Gaaaaah! 
 
Efter det ömsom hoppades jag på svar ömsom hoppades jag INTE på svar.
 
- Plis plis svara! Eller nej förresten svara INTE! Eller jo förresten svara. Eller nej. Eller jo. Eller...
 
Idag fick jag svar.
 
Och svaret var att många är anmälda och platserna kommer därför att lottas ut. Huruvida jag lottas in får jag veta om ett tag (oklart exakt när). GAAAAAAH! Så nu ömsom hoppas jag på ett jakande svar ömsom hoppas jag på ett nekande svar. 
 
Skulle jag få ett positivt svar då har jag bestämt att jag MÅSTE köra. Oavsett hur nervös jag är. Det får bära eller brista. Man måste våga saker här i livet annars är man bara en liten lort. Jag kommer låta er veta svaret så fort jag själv får veta och skulle det vara ett ja då kommer jag VERKLIGEN att be er vara med och hålla mig i handen. Hårt.
 
Är det meningen så är det meningen. 
 
 
På Humorkollo sommaren 2016. 
 

Smart förklaring

- Jag vill ha sådana där gråa som är rakt fram, bad fyraåringen idag. 
- Vad menar du? undrade jag. 
- Jag ska göra en tidning så jag behöver gråa som är rakt fram. 
- Va? sa jag förbryllat. 
- Jag ska visa dig, sa fyraåringen. 
 
Sen tog han fram en tidning, vände upp ryggen på den och pekade på häftapparatstiftet som tidningen sitter ihop med. 
 
 
 
 
 
 
Såklart! 
 
Häftapparatstift! Ett sådant är ju grått och pekar rakt fram. 
 
Japp.
 
Vässar man bara sin lilla slappa vuxenhjärna så inser man snart att barn är sjukt duktiga på att förklara. 

Fidget spinners och masspsykosen

Japp. Nu har masspsykosen nått även vårt hushåll. Vi har blivit med fidget spinners. 
 
 
 
 
 
 
För er som inte vet vad det är kan jag berätta att det är en grej som snurrar och som man kan göra tricks med. Den är SÅÅÅÅÅ SJUUUUKT HAJPAD bland kidsen just nu. Helt galet. Alla barn ska ha en fidget spinner. 
 
Min kära man beställde ett gäng från någon sida på nätet förra veckan. Det var visserligen två veckors leveranstid men dom var betydligt mer prisvärda än de som säljs i leksaksbutikerna. Sedan dess har vi hållt hårt i varandras händer, jag och min man. HÅRT!
 
- Vi klarar leveranstiden, har vi väst åt varandra. Vi klarar det! Vi bär varandra när det blir tufft att stå emot! 
 
Under tiden har barnen undrat och undrat och undrat näääääär kommer leveransen?? Nääääär?? Och barn i vår omgivning har spunnit och spunnit och spunnit med sina fidgets och på Youtube har varenda video någonsin handlat om denna snurrande tingest. 
 
GAAAAAH! 
 
SLUUUUUUUUTA!
 
Till slut orkade vi inte bära varandra genom masspsykosen längre. Vi släppte varandras händer och åkte raka vägen och köpte två stycken fidget spinner i vanliga butiken. 
 
Möjligen svagt. Möjligen korkat.
 
Men vi är inte mer än människor. 

Namnbyte

I helgen har minstebarnet planerat namnbyte för sig och sin storebror. 
 
Själv ska han heta "Viktor". Inte Samirochviktor utan Viktor (märk väl). 
 
Storebror tycker han ska heta "Muffalo".
 
Trevligt. 
 
Alltid roligt med omväxling. 
 
Men det känns som att den ena mööööjligen får ett mer eh... Ovanligt namn än den andra? 
 
Eller?
 
Är det bara jag? 
 
Mvh // Muffalos mamma 
 
 
 

Rabarber-yra

Annars då? 
 
Igår hade vi grillkväll. Jag skulle göra rabarberpaj till efterrätt och efter tio år som aktiv rabarberpaj-utövare kom jag på den briljanta idén att skala rabarberna med en *trumvirvel* potatisskalare! Jag har tidigare alltid skalat rabarber för hand. Varför? För att jag antagligen innehaft någon slags föreställning om att jag LEVER PÅ 1800-TALET!!! 
 
Jeez.
 
Det gör skitont under naglarna att skala rabarbera för hand. Varför har jag hållt på med det i ett helt decennium? Märkligt. Men nu så. Potatisskalare. Ordning på torpet.
 
 
 
 
 
För övrigt verkade det på Instagram som att en del inte skalar rabarber alls? Jag tycker att dom bli trådiga med skal, men det är en smaksak månne. 
 
Idag gjorde jag en rabarber-kladdkaka med vit choklad. Mycket rabarber just nu men vår planta håller på att ta över hela trädgården så vi måste förbruka. Med fördel i hög takt. 
 
 
 
 
Den blev god! Recept hittar ni här
 
Sjuåringen deklarerade högt att han HATAR rabarber och följde sedan upp detta genom att stå för 50% av förbrukningen av kladdkakan. Minst. Såatte......... 
 
Nu ska jag lägga mig på soffan och låta magsmältningen göra sitt. 

Gummistövel-begär

Igår var det dags för fotbollsträning för barnen igen. En regnig sådan för första gången den här säsongen. Vi har haft tur med vädret innan som väl är. 
 
När jag stod där på en regning fotbollsplan under ett paraplyn och huttrade med en hyfsat omfattande vattenläcka i skorna så kände jag för första gången i mitt liv att jädrar vad gött det vore att köpa sig ett par gummistövlar! 
 
Så det ska jag göra. 
 
Japp. Jag erkänner att jag alltså har varit mamma i snart åtta år men aldrig har ägt ett par gummistövlar.
 
- Hur går det ihop?? undrar ni förfärat.  
- Det går alldeles utmärkt ihop! svarar jag. 
 
Man undviker helt enkelt sägningen det finns inget dåligt väder det finns bara dåliga kläder och ändrar den till det finns visst dåligt väder, stanna inne!
 
Sen har man löst den klädfrågan. 
 
Men träningar och matcher och grejer är ju svårt att undvika även om vädret är dåligt så nu skulle ett par skodon i material gummi sitta fint ändå. 
 
Man växer som människa varje dag. Sägs det. 
 
 
 
Utsikt under ett paraply. 
 

Inget egenansvar alls

Igår kom jag ut på vår altan och insåg att vi har en blomma där.
 
Eller snarare, vi hade en blomma. 
 
 
 
 
 
Den har somnat in. Onekligen. 
 
- Stackare! säger ni. 
- STACKARE?? utbrister jag. 
 
Finns det inga blommor i vårt hushåll som kan tänka sig att ta lite egenansvar?
 
Hur mycket ska jag behöva hålla på och curla egentligen? VA?
 
Jo förresten mina älskade elefantöron är faktiskt duktiga på att ansvara för sin egen grönska. Dom sätter nya liv till världen, vänder bladen efter solen och KÄMPAR PÅ! Våra andra blommorna där emot bryter ihop så fort man bara råkar glömma bort att ge dom vatten på några veckor. 
 

Bröllopsplanering

I veckan har vi planerat min brors bröllop. 
 
Ja alltså, vi planerade vad mina barn ska ha på sig. Dom ska nämligen vara näbbar på bröllopet. Jo för det heter tydligen näbb när man är pojke. Oh maj gaaad. Jag grinar redan vi denna inre åsyn! 
 
BRÖÖÖÖÖÖÖÖÖL! *vigsel får avbrytas på grund av mamma på bänkrad två bryter ihop vid åsyn av näbb*
 
Hur som helst.
 
Färgtemat för bröllopet är ljus korall och vi har bestämt att pojkarna ska plocka upp den färgen med var sin korallfärgad fluga. Men sen? 
 
Jag tänker att ljusgrått och vitt är fint tillsammans med korall. Bröllopet är dessutom ett sommarbröllop i augusti så ljusa färger känns passande. 
 
Inspo som jag har hittat på Pinterest: 
 
 
Vitt, grått och beige. Så fin färgskala! 
 
 
 
Shorts och kavaj, löööve it!
 
 
 
Shorts och väst funkar också. 
 
 
 
Dressade långbyxor och hängslen.
 
 
 
 
Upprullade chinos och tygskor. 
 
 
 
Guld-mamelucker och blus (överdrivet?)
 
 
Så mycket fint! Nu måste jag bara ha tålamod att kika runt för att hitta den där klockrena kombon. 
 
Tipsa gärna om ni har sett något tjusigt i någon butik! 
 

Hur tillverkar man knark?

Konversation med sjuåringen på bussen: 
 
Sjuåring: Mamma.
Jag: Ja.
Sjuåring: Hur gör man knark?
Jag: Hur menar du? *sneglar på passagerarna som sitter bredvid oss*
Sjuåring (med hög röst): Alltså HUR gör man KNARK? 
Jag (nervöst): Eeeeh... Det beror på vad du menar för slags knark? 
 
Japp. 
 
Jag sitter alltså på stadsbussen och ber mitt barn specificera vilken typ av knark han vill veta tillverkningsprocessen för. Ungefär som att jag förväntar mig att en sjuåring ens ska kunna olika knarksorter??
 
Ungefär som att JAG sedan ska känna till hur man tillverkar dessa??
 
Jag kan ju inte ens tillverka chokladbollar utan att googla. 
 
Jeez.
 
Möjligen inte en av mina mest pedagogiska stunder. 
 
 
 
Knarkpedagogen.