Att lyfta kvinnlig kompetens

Igår gjorde vi (det vill säga jag och mina kollegor på jobbet) ett roligt samarbete med en lokal Youtuber. 
 
I egenskap av Skövdebo och även aktiv på sociala medier, älskar jag att lyfta lokala sociala medie-proffs. Det finns så många tjejer (framför allt tjejer ja) som är grymma på sociala medier. Det är en ynnest, och även en stor vilja hos mig, att lyfta dessa personer i de olika företagskanaler som jag administrerar. 
 
Jag älskar även att jag genom mitt jobb har möjligheten att framhålla och beskriva kompetenser. Att jag som digital kommunikatör överlag kan vara med och bidra till att forma bilden av kvinnor och unga tjejer som kunniga och proffsiga framför snygga och vackra. Det är inget fel att vara snygg men utseendet har sällan något med saken att göra. 
 
Tyvärr ser jag alldeles för ofta hur kvinnor reduceras till bara sitt utseende. Eller som i mitt eget fall där jag i jobbsammanhang har blivit beskriven som "mamman" när man istället hade kunnat beskriva mig som entreprenör eller företagare. Ett annat exempel är när en lokal aktör bjöd in en stor influencer till ett event och det enda ord man kunde hala fram för att beskriva den här personen var "snygg".
 
Nu är snygga bloggerskan här och minglar bla bla... skrevs det. 
 
Bloggaren i fråga hade (och har) hundratusentals följare i flera olika kanaler och det hade ju möjligen varit mer relevant att beskriva henne som sociala medie-proffs eller strategiskt geni eller kreatör eller varför inte alltihop? Att dagligen bjussa på innehåll som lockar massor av människor till läsning och tittning är ju inget annat än otroligt proffsigt. 
 
Jag tror inte att det handlar om illvilja när man väljer att endast framhålla kvinnors utseenden eller möjligen mödraskap, utan jag tror att det handlar om 1) slentrian 2) gamla normer som ligger och skvalpar 3) okunskap om vilket enormt arbete som ofta ligger bakom stora sociala konton. 
 
Därför är det så viktigt att inte kommunicera i ren slentrian utan stanna upp och fundera kring hur man faktiskt beskriver människor. 
 
Hm... Nu har jag en 16-årig tjej framför mig här. Hon har 50k prenumeranter på Youtube, 20k följare på Instagram och en blogg med fler läsare än den lokala morgontidningen. Ska jag i min personbeskrivning lägga värderingar i hennes utseende? ELLER ska jag framhålla hur modig, kreativ, driven och kompetent hon är? Hm... 
 
 Obs! Retorisk fundering. 
 
 
 
Person som bjuder på retoriska funderingar. 
 

Kommentera gärna!
Anonym

Jag blir varm i hjärtat när jag läser hur du lyfter och framhåller unga tjejer. Du med flera är så viktiga idag! För mig, snart femtio, är det så nyttigt och en bra ögonöppnare för hur kommunikation ska fungera 2017. Tänker på det ofta när jag pratar med mitt lilla flicke-barnbarn. Tack för att du är du!/ Jeanette L

Svar: Tack själv snälla :) Önskar att kommande generationer flickor ska bli bedömda och framhållna för sina prestationer istället för sina utseenden
Moa DeBruin

2017-03-15 ♥ 17:30:53
Malin

Just det där fenomenet märkte jag av med en gång när jag gav mig in i mediebranschen (och det är säkert samma i de flesta sammanhang). Jag var projektledare och de flesta av mina manliga kollegor skojade friskt i möten med kunder om att de tagit "the decoration" med sig från kontoret (det skulle vara jag då). Det var en chef dock som ganska snabbt fattade att jag kunde bidra med mer än att vara söt i möten och han bröt mönstret genom att presentera mig som personen som var med som expert och har bättre koll på dagens läge och då hakade de andra gubbarna på. Det krävdes faktiskt egentligen bara att en av dessa män skulle göra sitt helt enkelt och det gör det hela ännu mer tragiskt för mig, för det betyder ju bara att det är lätt att ändra på det här mönstret, om man bara vågar.

Svar: Bra chef där! Så himla lätt att hamna i de där sexistiska mönstren. Som tjej har man ju även fått lära sig att ta sådant som en "komplimang". Men ja det är värt att ta en fundera över hur man framställer kvinnor. Jag älskar att en kille vi jobbar med brukar presentera oss som "experter" och "gurus" hehe... Vi märker att vi möter en helt annan typ av respekt när vi blir presenterade med vår kompetens.
Moa DeBruin

2017-03-16 ♥ 10:38:11
Emma

word <3

Tack! Trevlig helg!

2017-03-18 ♥ 08:38:55 » URL: http://emmahiltunen.blogg.se
Linnea

Har tyvärr inget eget att komma med men som en idespruta själv måste jag säga, bra inlägg! Jag är inte bara mitt utseende eller moderskap

2017-03-18 ♥ 11:08:39 » URL: http://tealovers.blogg.se
Linnea Teälskare

Egentligen, någon bra bloggare borde göra en blogg (instakonto m.m.) där man lyfter upp kvinnlig kompetens, kvinnliga entreprenörer, kvinnliga idrottare, kvinnliga politiker osv. Typ "kvinnokraft" El liknande. Jag skulle följa och läsa det! Själv har jag tyvärr inte tid för något sådant (möjligen om man skulle göra en blogg där flera skriver skulle jag kunna bidra då och då)

Svar: hmm... ja undrar om inte det finns? Låter som att det borde finnas :)
Moa DeBruin

2017-03-18 ♥ 14:21:32 » URL: http://tealovers.blogg.se/

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback