Spiderchick

Internationella kvinnodagen
Idag är det Internationella kvinnodagen. En dag att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation världen över.
 
Jag tog mig friheten att göra en lista över saker jag upplever sägs och vad jag tycker att man borde säga istället:
 
1. Det sägs: Kvinnor måste ta för sig mer i arbetslivet! Det är kvinnans eget fel att hennes lön ligger efter, även när hon har högre utbildning och utför samma arbete som mannen. 
Säg istället: Oj då nu verkar det som att vi på grund av gamla tråkiga normer och förlegade föreställningar om kompetens missgynnar kvinnor i arbetslivet. Det är inte okej att vi ger kvinnan mindre lön för lika arbete, det måste vi ändra på! 
 
2. Det sägs: Tjejer måste vara mer försiktiga för att inte riskera att bli våldtagna eller ofredade.  
Säg istället: Killar måste vara mer försiktiga för att inte riskera att våldta eller ofreda någon. 
 
3. Det sägs: Jag har själv aldrig varit utsatt för sexualla trakasserier, blivit diskriminerad på grund av kön, upplevt våld i hemmet eller känt mig osäker när jag gått hem sjäv om natten. Alltså finns inte problem likt dessa. 
Säg istället: Fy vad tråkigt att så många kvinnor har upplevt sexuella trakasserier, blivit diskriminerade på grund av kön, blivit misshandlade i hemmet eller känt sig osäkra när de gått hem själva om natten. Det är INTE okej. Det måste vi ändra på. 
 
4. Det sägs: Graviditet är ingen sjukdom! Kvinnor har minsann fött barn i alla tider! Självklart ska kvinnan kunna föda barn i en bil om så kräver. En förlossnigsskada hit eller dit får man räkna med. 
Säg istället: Jag förstår att en graviditet kan vara jättetuff för både psyke och kropp, det är ingenting som vi ska vifta bort. Bara för att det har fötts barn i alla tider betyder inte det att du som kvinna ska behöva gå igenom osäkra och otrygga förlossningar eller för resten av livet tvingas lida av smärtande underliv. 
 
5. Det sägs: Mamman måste släppa in pappan mer i hemmet! Det är vad ojämställda hushåll och föräldraliv handlar om. Kvinnan är för kontrollerande. Fyyyy på henne!
Säg istället: Pappa! Kliv in i din föräldraroll med den äran. Ta initiativ till inköp av barnens kläder, aktiviteter, föräldraledighet, vab, lekdejter, tvätt, städ, matlagning och allt annat som kommer med barn och hem. Tyvärr pratas det sällan om pappors förmågor, men du är en mycket mer kompetent förälder än vad du tror! 
 
6. Det skrivs: Kolla in kända kvinnors osminkade ansikten! Cellulitchock! Bristningar! Crazy viktnedgång! 
Skriv istället: Läs om kända kvinnors kompetenser! Smarthet! Skicklighet! Crazy coolhet!
 
7. Det sägs: Kvinnor är snygga, vackra, sexiga, söta.
Säg OCKSÅ: Kvinnor är kompetenta, smarta, roliga, coola, modiga, tuffa och starka. 
 
8. Det sägs: Flickor är så lugna och ansvartagande. Vi låter dom ta ansvar för de vilda pojkarna. 
Säg istället: Det är inte flickors ansvar att lugna ner vilda pojkar. Vilda pojkar får lugna ner sig själva, med stöd av vuxna. Boys will not be boys. Vi tror mer om pojkar än så! 
 
9. Det sägs: Svenska kvinnor bara klagar. Tänk på kvinnor i andra delar av världen, dom har det mycket värre!
Säg istället: Vad härligt att du bryr dig om svenska kvinnors rättigheter OCH kvinnors situation i världen. Vad bra att våra hjärnor är så pass utvecklade att vi kan ha massa tankar igång i samtidigt! Det betyder ju att vi kan göra skillnad på hemmaplan och samtidigt backa kvinnors rättigheter i andra länder. You just gotta love the brain. 
 
10. Det sägs: Kvinnodagen bla bla bla NÄR ÄR MANSDAGEN DÅ?? VA VA VA?
Säg istället: 19 november är det Internationella mansdagen. Det vet jag om för jag bryr mig på riktigt och använder inte det som ett argument för att ta bort fokus från det som kvinnor vill ha sagt. Den 8 mars låter jag kvinnor, och män, prata om jämställdhetens kamp för att sedan fila på bra gejer som jag kan göra och prata om den 19 november. 
 
Listan kan gå on and on. Om man säger så. 
 
Ingen kan göra allt, men alla kan vi gör något i kampen för jämställdhet. 
 
Kärlek! ♥
 
 
 
Nathalie

Fantastisk lista! Huvudet på spiken som vanligt!! <3

Svar: 😄😘
Moa DeBruin

Therese-zill

Så himla klockrent! Det är ungefär allt jag hade att säga om detta inlägget *tumme upp!* Jag önskar dig en fortsatt bra dag. <3

Svar: Detsamma! 😄✊🏻
Moa DeBruin

ettlyckligareliv.blogg.se

Bra inlägg 🙏🏼💛

Anna

Väldigt bra skrivet! Passar på att skicka en extra stor kram till dig idag då jag tycker att du är en otroligt härlig och inspirerande kvinna som har mycket klokt att säga! Du har fått mig att tänka till både en och två gånger genom dina blogginlägg. Och bjudit på många skratt vill jag lova! Älskar att läsa om dina barn då allt känns skrivet med en sådan värme!

Svar: Åh tack snälla vad glad jag blir! 😄😘❤️
Moa DeBruin

Linnea

Min man har kommit på en lösning för nummer 1. När det är ekologiskt kris i ett företag så att man i normala fall avskedar folk, ge männen valet att istället för att avskedas gå ner till kvinnornas lön. Det funkar säkert inte alltid men jag skulle nog själv om jag gillade jobbet gå ner i lön än att avskedas.

Det skulle däremot ta tid men det gör det nu också

Svar: Haha bra idé! Hade nog blivit en ögonöppnare om inte annat
Moa DeBruin

Alexandra

Så himla bra skrivet.<3

Johanna

Oh yes! Bra skrivet😊✨💪

Cecilia

Bra lista!

Elin

Superbra lista! Heja oss kvinnor!

Tess

Bra skrivet! Det behövs vändas på saker ibland!

Anonym

Sant! Röstar på dig nästa val 😉😘

Svar: 😘✊🏻
Moa DeBruin

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress