Spiderchick

En gravidlista

När blev du mamma?  

När jag var 26 år gammal. 

 

 

Hur många barn har du? 

Två stycken FANTASTICO BAMBINOS!  

 

 

Var graviditeterna planerade? 

Första graviditeten var en planerad överraskning kan man väl säga. Jag trodde aldrig i mitt liv att det skulle gå så fort att bli gravid. Jag tänkte att börjar vi nu är jag väl gravid om ett år eller så. Men det gick på en gång. Vilket var en välsignad chock, kan man väl säga. Jag har alltid tänkt att jag ska ha svårt att bli gravid men så var det inte. 

 

När berättade du om graviditeterna? 

För familjen berättade vi i vecka 13 eller så tror jag. För kompisar strax efter. På jobbet berättade jag efter rutinultraljudet, då var jag i v.20. Nu i efterhand kan jag inte förstå hur jag dolde en halv graviditet för en hel arbetsplats men det var modernt med stora Monki-tunikor 2009 och det hjälpte mig en del. 

 

Hur många barn vill du ha? 

Jag har alltid sagt tre barn. Sen fick jag barn och då ändrade jag mig till ett barn. Men efter två år kände jag att njaooo ett syskon vore ändå fantastiskt. Nu har vi som sagt två barn. Jag kan någonstans i tanken fortfarande se oss ha tre barn men tyvärr vet jag inte om jag orkar med en bebistid till. Jag avskyr att inte få sova ordentligt, det ger mig ångest. Alltså på riktigt är det ångestframkallande för mig. Och det skrämmer mig. 

 

Tätt ihop eller långt isär? 

Absolut långt isär! Vi har tre år mellan våra barn och jag hade kunnat ha längre. Men nu känns tre år alldeles perfekt. Såklart. 

 

Har du oroat dig mycket under graviditeterna?  

Oh ja! Här ser ni orons okrönta drottning! Jag oroade mig för ALLT hela tiden. Ångestladdad krösamaja som jag är. En gång trodde jag att jag hade blivit graviditets-blind (oklart om det finns något som heter så) men det var visst bara en ögonfrans i ögat. 

 

 

Hur var graviditeterna? 

Med första barnet mådde jag oförskämt bra förutom att jag var trött, hungrig samt fick ett överjordiskt luktsinne. Till exempel tvingades jag sluta besöka min favoritgodisaffär Fyra Gott på grund av att jag tyckte lösgodiset luktade vedervärdigt. Med andra barnet svullnade jag upp rejält och fick bland annat karpaltunnelsyndrom

 

Gillade du att vara gravid? 

Nej inte direkt. Jobbigast tyckte jag tyvärr att omgivningens ständiga skärskådande och kommentarer om min kropp och mage var. 

 

Hur var förlossningarna?

Första förlossningen gick väldigt fort. Jag var öppen 10 centimeter när vi kom in till sjukhuset vilket var lite av en chock eftersom jag inte hade haft värkar i mer än någon timma. Med andra barnet hann jag ha en enda värk sedan fick jag värkavstannande dropp eftersom bebis låg i säte. Istället blev jag snittad. 

 

 
 

Hur var första bebistiden? 

Otumlande. Överväldigande. Mycket känslor. Det tog tid för mig att hitta min identitet som mamma med första barnet. Med andra barnet visste jag mer vad allt gick ut på men då skulle jag samtidigt hitta min identitet som tvåbarnsmor, vilket också tog sin lilla tid. Numera är jag trygg och säker i min mammaroll. Jag tycker om att ha lite äldre barn. Att kunna resa och uppleva saker tillsammans med dom. Att se dom växa och utvecklas och bli sina egna personer. Det är häftigt och något jag är väldigt tacksam över att få uppleva! 

 

 
Hanna

Åh så fint! Min största dröm är att bli frisk tillräckligt från mina kroniska och obotliga sjukdomar (hur nu det ska gå...) så jag kan skaffa barn. Drömmer om att få hålla mitt lilla barn i famnen. Vill helst ha två, men att bara få ett hade verkligen varit en dröm som går i uppfyllelse!

Svar: Håller mina tummar och tår att din dröm en dag blir verklighet :) kram!
Moa DeBruin

Anna

Hej Moa! Behöver rådfråga dig lite. Har en tremånaders liten tjej här hemma, hon är världens bästa och hela min värld. Ett syskon ska hon få i framtiden, men känner som dig att det får gärna gå fler år. Alla i min omgivning ifrågasätter detta beslut och menar på att barnen kommer ha mycket mer glädje av varandra om det är tätt emellan. Hur är dina grabbars relation? Leker de tillsammans? Har du några tips och råd kring denna fråga? 🌸

Svar: Jag tror inte att åren mellan barnen spelar någon roll vad gäller lekandet dom emellan för jag känner syskon som det är ett år mellan som inte är speciellt tighta och jag känner syskon som det är fyra år mellan som leker massor. Och när man blir vuxen och kanske umgås som allra mest med varandra spelar ju åren mellan ingen roll alls. Det är fem år mellan mig och min yngsta bror och vi har ytterst roligt och trevligt tillsammans. Det viktiga är ju att man ska orka som förälder när barnen är små. Jag hade aldrig orkat bli gravid och gå igenom amning och allt det där bara ett år efter första bebisen. Så för min del behövde jag ha en paus. Men för att svara på din fråga hur mina barns relation är så är dom som syskon är mest. Ibland leker dom superbra, ibland är dom som hund och katt ;) Men överlag är deras relation superfin och den stora hjälper ofta den lilla och låter honom vara med i stort och smått. Vilket är väldigt fint :) Du vet i ditt hjärta vad som är rätt och följer du ditt hjärta kommer det bli som allra bäst för just er. Lyssna inte på vad andra tycker. Kram!
Moa DeBruin

Anonym

Åh vad jag behövde läsa det här! Tack! Sitter här med två (!!!!) sex månaders och din text fick mig att 1. tänka tillbaka på graviditet och första tiden på ett nostalgiskt sätt och 2. se fram emot att barnen blir äldre så vi kan göra saker tillsammans som en familj. Första tiden ÄR jobbig, så skönt att få erkänna det. Puss på dig!!

Svar: ja visst är det skönt! Kram och pepp till dig!!
Moa DeBruin

Lina

Åh Gud. Blir nästan gråtfärdig. Kan relatera så mycket. Samtidigt inte alls. Knäppt men liksom det är som att dela en kollektiv och historisk sak samtidigt som det är helt individuellt.
Nä, äsch det lät bara knäppt. Fint stt läsa din lista tycker jag i alla fall. Kanske hade räckt om jag skrivit det...

Svar: sant det du skriver :)
Moa DeBruin

Jennifer

Min största oro över att få barn är verkligen att inte få sova. Jag kan så relatera till att du skriver att du får ångest av att inte få sova ordentligt. Hade varit väldigt intressant att få läsa mer om hur du tacklade detta :)

Svar: Mm ett sådant inlägg kanske jag kan fila på :)
Moa DeBruin

Anonym

Jag tycker att när jag ammade mina barn varannan timme så hade jag någon slags kraft i kroppen som gjorde att det gick galant. Händer det däremot nu att jag blir väckt mitt i natten (mina barn är stora nu) så är jag en zombie, vet knappt vad jag heter. Så visst är det speciellt det där med amning och småbarnstid.🌹

Svar: Amningen gav helt klart en del kraft för i efterhand förstår jag inte hur jag orkade? Men det gör man ju. Och man vänjer sig och gör saker i autopilot
Moa DeBruin

Marias bokhylla

Jag har alltid tänkt att två barn är perfa och lagom tills att sonen är ca 2,5 kommer hans småsyskon. "Problemet" i ekvationen där är helt klart att det är tvillingar så helt plötsligt ska jag bli trebarnsmamma. Vad hände där? Tänker att jag lika gärna kan fortsätta med att vara zombie av sömnbrist ett tag till, när jag ändå är van. Sonen sover inte hela nätter och vill gärna ligga ovanpå mig. Hallelujah, fungerar toppen med gravidblåsa och foglossning. 😂

Svar: grattis till två bullar i ugnen :) kommer du fixa galant!
Moa DeBruin

Hanna

Härligt att läsa din lista. Ibland blir jag sugen på en fyra men det passar verkligen inte in i mitt liv. Kanske blir en rejäl sladdis om sisådär fem år.....

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress