Spiderchick

Konsten att planera en Norgeresa
Vi har hyfsat långt framskridna planer på att åka till norska Kristiansand i sommar. Min kompis man kommer nämligen därifrån och vi har länge pratat om att vi ska åka dit. Min kompis och hennes man bor ju annars i Oslo. 
 
Inför planerna av den här trippen är jag dock liiiite kluven kring själva bilandet. Kristiansand ligger ju en bit från Skövde. 54 mil närmare bestämt, över sju timmars bilresa. 
 
 
 
 
På vägen dit stannar vi över natt i Oslo och får på så vis en naturlig paus i åkandet. På vägen hem vet jag dock inte riktigt hur vi ska göra, men vi har några olika alternativ. 
 
På-väg-hem-alternativ: 
 
1. Stanna över natt någonstans på vägen i Norge. Inte i Oslo för då blir det en extra bit att åka men någonstans utmed kusten. Det finns måhända fina ställen att stanna på?
 
 
 
 
2. Åka hela vägen till Sverige och sedan stanna över natt någonstans strax efter att vi har passerat norska gränsen. Kanske vid kusten?
 
 
 
 
3. Ta båten över till danska Hirtshals, bo över en natt någonstans i Danmark och sedan ta färjan över till Göteborg. Tyvärr går det inga färjelinjer mellan Kristiansand och Göteborg direkt, vilket hade UNDERLÄTTAT. Men å andra sidan säger alla att Skagenområdet i Danmark är superfint. Vi kanske till och med ska stanna flera nätter där?
 
 
 
 
 
4. Tvinga Norge att starta färjeled över till Sverige. 
 
 
 
 
5. Bräsa hela vägen till Skövde i ett svep. 
 
 
 
Japp. Det är väl dessa fem alternativ som vi velar emellan. 
 
Vad tycker ni? Har någon av er gjort en liknande rutt eller har idéer om var vi kan stanna? 
 
* Bräsa betyder att man åker snabbt, målmedvetet och möjligen forcerat. 
 
Carina

Färja mellan Sandefjord och Strömstad kanske?

Svar: Jo det har vi funderat på men vi sparar ingen tid på det. Även om vi slipper bilen :)
Moa DeBruin

Julia

Skulle kunna åka Kristiansand till sandefjord. Enligt Google Maps en resa på 2 Tim och 45min sen därifrån ta färga till Strömstad som tar 4,5 timma slipper de bli så lång bilresa och kanske ett roligare avbrott för barnen :)

https://www.colorline.se/stromstad-sandefjord

Hoppas ni får en trevlig resa :)

Lovisa

Tycker det verkar mysigt att stanna i Danmark! Då får ju barnen åka båt också vilket kanske kan vara lite spännande! Och att kunna säga att man varit i 3 nordiska länder på 2 (3?) dagar är ju inte helt fel hehe :)

Carro

7 timmar i bilen är helt ok. På eftermiddagen/tidig kväll. Stanna längs vägen och käka kvällsmat, borsta tänder och på med pyjamas på barnen och kör sen hem. Dvd/ipads med film kommer lätt rädda resan. Och antagligen kommer barnen somna i bilen och sova när ni kommer hem :)

Sara

Stanna i Son på hemvägen som ligger någon mil från Moss. Såå mysig liten stad/by. Ett spahotel finns där som ligger precis vid vattnet. Hopptorn och grejer finns det med 😊

Irma

Rekommenderar varmt skagenområdet, och en tripp över mot danska västkusten ☺

Anonym

Ska åka från Norrbotten till sthlm eller legoland Danmark i sommar. 10h eller 18h. Med bil. Me en 5åring

Svar: bra jobbat! Legoland är fab! :)
Moa DeBruin

Martina

Kan lätt rekommendera Skagen området. Om vädret inte är fint nog för stranden har the Reef is Fredrikshavn ett stort badland också 😀

Martina

Stanna i Halden och kolla på fästningen! Häftig för killarna och historiskt bildande för föräldrarna :) Det var där Karl XII blev skjuten en gång i tiden (med en knapp..?) https://www.visitoestfold.com/no/halden/Fredriksten-festning/

Svar: haha tack för tips! :)
Moa DeBruin

Sofie

Bor själv i Örnsköldsvik och har ca 55 mil till Stockholm. Vi är dock vana vid avstånden och till Sthlm åker vi tidigt på morgonen och är framme strax efter lunch om vi tar ca 2 stopp för mat och bensträckare. Så jag hade nog brassat hela vägen, men vi är ju som sagt kanske mer van vid avstånden, man har blivit härdad med tiden så att säga. Kolla med barnen och hör vad de vill, kanske är jättespännande med färjan eller så där en får chans att skutta loss ett tag istället för att sitta still i bil ☺️

Svar: bra jobbat av er! Som någon skrev kan det ju vara rimligt att åka eftermiddag och sedan köra mestadels av sträckan på kvällen :)
Moa DeBruin

Emelie

Bräsrutten eller stanna i Danmark hade jag röstat för :)

Elisabet

När jag var liten stannade vi på en väldigt barnvänlig camping i Strömstad. Där fanns det något stort piratskepp omgärdat av vatten, plus ordnade aktiviteter för barnen.

Anonym

Paus i Danmark röstar jag för. Najs att fixa en förlängd semesterkänsla av bilresan hem. Win-win skulle jag kalla det :D

Anonym

Röstar för Elisabets alternativ - Stanna på Daftö camping i Strömstad och kombinera med Daftöland (pirattema). De har jättefina piratstugor och kul för barnen och hela familjen.

Tanja från Finland

Har själv åkt flera ggr från finlandssvenska Österbotten upp till Ylläs, ca 8h på vägen, men barn, på en dag. Med lång lunchpaus och någon bensträckare så går det bra. Var bara beredd på att ha små överraskningar i beredskap åt barnen (snacks, leksaker, tidningar osv) så går det bra!

Lovisa Glennfalk

2 om ni vill spara pengar. 3 om ni har tid 😄

Emma

Mitt tips är att stanna i Halden! Fantastiskt fin liten stad med både äventyr i fästningen och gott kaffe på det lilla pittoreska kafét som ligger i anslutning. Har ni tur skjuter de även salut när ni är där. Mvh Lomhörd sen sommaren 2016

Svar: 😂👌🏻
Moa DeBruin

Elina

Jag kan absolut rekommendera er att stanna i Danmark, Skagen är helt underbart vackert! 😍

Hanna

Jag har åkt rutten Göteborg - Kristiansand flera gånger och den är minst sagt rätt så lång. Men jag ska också åka dit i sommar så det är inte allt för jobbigt :) Mitt tips är att på vägen hem ta färjan från sandefjord till Strömstad. Det är inte någon jättestor färja med massor att göra men man får en lite längre paus från bilåkandet och kan gå runt lite vilket kan vara gött. Man sparar ingen tid på att ta den längre färjan men man kanske slipper några pauser på vägen så det kan nog kanske löna sig ändå. Tyvärr så går dom färjorna inte så många gånger varje dag så det kan vara bra att kolla upp tiderna i förväg. Man kan ta en snabb färja mellan Moss och Horten med. Det tar ca 20 minuter och går väldigt ofta. Flera gånger i timman tror jag. När man åker mellan sandefjord och Kristiansand så finns det inte så många bra ställen att stanna på. Så om ni behöver en paus och ser nåt bra ställe så stanna direkt. Tänk inte att ni ska stanna på nästa bra ställe för det kan vara väldigt långt till det :) Jag har åkt via Danmark med och det fungerar väldigt bra. Särskilt om man vill övernatta där. Kan vara svårt att passa ihop färjetider om man inte ska övernatta utan vill komma till Sverige snabbt. Skagen är riktigt fint och det finns en del saker som är kul att göra. Som att åka ut till grenen och se vågorna från haven mötas.

Svar: Bra input! Tack! :)
Moa DeBruin

Hanna

Om ni åker till över till Sverige på vägen hem så finns det många fina ställen längs västkusten. Och färjan till Strömstad har jag åkt flera gånger. Är så mycket nättare att sitta still i bilen igen efter en längre bensträckare

Ellen

Stanna i Trollhättan så att barnen får leka av sig ordentligt på en av deras temalekplatser. Det finns två centralt belägna och är väldigt bra gjorda för både stora och små :) Skrotnisse och Macken heter lekplatserna. Efter detta orkar de sitta stilla en stund till i bilen.

Svar: tack för tips! :)
Moa DeBruin

Marias bokhylla

Jag har 80 mil till min familj och det åker vi alltid i ett sträck. Tack och lov har barnet (nästan) alltid sovit bra i bil så det har underlättat, och numer väljer vi oftast att åka så att vi börjar under hans dagssömn och sen stannar till nånstans så han får springa lite, och sen middag nånstans och fortsätta åka. Det tar ju sin tid, absolut. Har också kört helt själv från mina föräldrar till mina svärföräldrar (92 mil) medan jag var gravid i femte månaden. Då stannade jag och sov nånstans längs vägen. 😁

Svar: bra jobbat! :)
Moa DeBruin

Anonym

Jag röstar på båtrutten via Danmark. Så underbart i Danmark/Skagen på sommaren, känns nästan som att man är i på sydligare breddgrader (vilket man iofs är i förhållande till Skövde 😁). Men fina stränder, stora sanddyner att leka och hoppa i, you name it.

Matilda

Såg att du fått tipset innan men frederikshavn är JÄTTEFINT. lagom stort, en kan lätt fördriva ett par dagar där, badhotellet the reef rekommenderas superstarkt om kidsen är badbarn. Gillar ni vuxna alkohol kan ni ju passa på att fylla på barskåpet lite, även om en inte lastar hela bakluckan med dansksprit är det ju alltid najs med ett par flaskor billigt vin eller ett flak öl.
Även i klädväg är shoppingen rätt bra, och det finns massor av mysiga restauranger.
Finns även en fin strand med vit sand och palmer som ger lite tropisk feeling (så länge vädret tillåter det vill säga) som absolut är värt ett besök.
Skagen är mycket mycket fint, eller ja hela Nordjylland är fint, men det är allt lite extra häftigt att åka med sandormen ut på grenen och se Kattegatt och skagerrak mötas. OBS att de ej tar kort utan du måste ha kontanter med.
Vill man känna sig lite kulturell så har de ju ett museum med Skagenmålarnas tavlor, tror det heter skagens museum helt enkelt men du får väl googla :D
Även råbjerg mile kan vara värd ett besök, det är Europas största sandöken om jag minns rätt!

Svar: tack för tips! :)
Moa DeBruin

Lisa

Åk till Danmark och gå på akvariet! Finns även väldigt barnvänliga campingar och delområden (+ att det är väldigt vackert utmed kusten).

Emelie

Jag skulle rekommendera att stanna en natt eller flera i Skagen, vi åkte dit varje år när jag var mindre och det är ett fantastiskt vackert ställe med fina stränder och coola fyrar barnen kan gå upp i. Supermysig stämning där och kul för barnen också!

Svar: låter fab! :)
Moa DeBruin

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress