Spiderchick

Rädslan för att surfa utomlands
Känns det inte som att det första man gör när man ankommer till ett nytt land är att hetskontrollera så att det mobila nätet inte är igång på telefonen?
 
Ya know what I mean. Yes? 
 
Förr om åren kommenterade man vädret när man steg av flyget.
 
- Aaa vad varmt det är! sa man nöjt till varandra. 
 
Nu för tiden är vädret sekundärt och istället utbrister man:
 
- MEN HERREGUD STÄNG AV ROAMINGEN NUUUU!
 
Ja detta efter att man har kommit på vad det är man faktiskt ska stänga av, förstås. För det hinner man glömma mellan varven och klickar stressat runt mellan de olika funktionerna i inställningar, livrädd för att telefonoperatören redan då har börjat skissa på en saftig kostnad. 
 
Själv tänker jag alltid på en historia jag läste om i tidningen för några år sedan om en person som bilade genom Europa. Hen missade stänga av 3G under hela semestern och bilade efter ett antal veckor hem till Sverige igen mot en faktura i klass med en månadslön. Hu! 
 
Sedan dess lever jag i skräck för att råka toucha utländska sateliter med min iPhone. Även om skräcken har mildrats med åren.
 
Jag tänker även ofta på en annan historia om en familj som under semestern lät barnen spela massa spel på telefonen men som missade att spelets olika levels kostade pengar. Där med reste även dom hem till en faktura på hur många tusenlappar som helst. 
 
Jag tror dock att systemen har moderniserats sedan dess. Både vad gäller spel och surf. Jag tror inte att mitt surf kostar jättemycket utomlands, egentligen. Och folk har säkert olika avtal i sina abonnemang och så där.
 
Men ändå.
 
En gång roamingskadad alltid roamingskadad! Tror jag det finns ett semesterordspråk som heter. 
 
 
 
Anonym

Det kostar lika mycket att surfa inom Europa som det gör här hemma i Sverige, det finns inte extra avgifter längre.

Svar: Fast det gäller bara en viss mängd surf per dag, i alla fall för mig. Annars kostar det extra. Fast jag tror att man idag måste godkänna den extra avgiften innan det tickar vidare.
Moa DeBruin

Anonym

Hej, bäst att stänga av innan man kliver på planet så man inte glömmer bort. Annars kan man lägga in spärr för roaming hos operatören (i Sverige tex Tele2). Och gällande surf i europa, gäller den inte from 1/juli 2017?!?

Svar: Från och med juni skrev Emma här. Najs! 😄
Moa DeBruin

madabouttea.se

Är jag den enda som aldrig har roamingen igång? :3

Maria

Jag har seriöst DRÖMT flera gånger att jag varit utomlands och glömt stänga av mobildata... nya i-landsmardrömmar på gång?

Svar: Haha... 😄
Moa DeBruin

Emma

Från och med juni är det gratis att surfa och ringa/smsa inom EU. Vissa operatörer har börjat med det redan men då krävs det oftast att man gör om sitt abonnemang först :) så ingen mer roaming-skräck för dig framöver!

Svar: A men vad najs! Känns ju helt klart mer modernt 😄
Moa DeBruin

Anonym

Haha så är det verkligen! Förra sommaren testade jag att surfa pyyyttelite i Spanien, kändes superförbjudet och dyrt. Men var ju inte så farligt 😅 Tycker dock det var skönt med en frizon från mobilanvändande så länge det varade 🙂

Amanda

Jättefin "strandklänning"! Vart är den från? :)

Svar: tack! Den är från Gina Tricot. Dock förra året. Men jag älskar den! Den är helt perfekt fladdrig och sval :)
Moa DeBruin

Meditationsbloggen

Tänk hur det har blivit va?!

Det fick mig även osökt att tänka på när mina föräldrar gav sig iväg till Cuba och vi döttrar påminde dem om att stänga av roamingen och att inte surfa i onödan. Vilket medförde att vi fick ett enda sms under 2,5 veckor med orden: "Allt väl". Det visade sig att de trodde att varje ord i sms:et kostade... Ridå! ;-)

Svar: Haha 😂
Moa DeBruin

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress