Spiderchick

Att komma igång med en skrivprocess
 
 
 
Allt gott right back at ya Sandra! ♥ Jag känner med dig i skrivprocessen, ibland kan det vara bra segt att komma igång. Nu var det länge sedan jag gjorde just en hemtenta men att komma igång med skrivande generellt känner jag igen. Här kommer några tips från mig.
 
1. Kicka igång´et
Sätt dig vid datorn och skriv. Bara gör det. Bry dig inte om vad du skriver bara låt fingrarna löpa helt kravlöst över tangenterna. Voila! Nu är du igång. Vilket bra första steg! 
 
2. Undvik hushållssysslor
När man (jag) har en deadline framför sig (mig) som ska utföras på hemmaplan är det SÅ lätt att börja tycka att hushållssysslor är det roligaste som finns. Men pass opp! Detta är fake news. Det är ett spel för galleriet för att slippa ta tag i the shit. I verkligheten hatar du fortfarande att bädda sängar och sortera tvätt. 
 
3. Lura hjärnan
Under tiden du kickar igång´et kan du med fördel mumla saker så som åååå vad roligt det här är eller jag är såååå grym på skrivprocesser eller YOLO! På så vis lurar du din hjärna att du älskar hemtentor och så kommer skrivandet gå lättare. Hjärnan är smart men inte SÅ smart. 
 
4. Pausa. Skriv. Pausa. Skriv.  
När du har kört på ett tag är det viktigt med pauser. Låt texten vila med jämna mellanrum. När du sedan sätter dig vid datorn igen kommer du se din text med nya, fräsha ögon. Rätta, bena, ändra, skriv om, skriv till och bena lite till.
 
5. Lägg ut lockbeten åt dig själv 
För att hålla igång den process du nu har satt i rullning kan det vara smart att strategiskt placera ut små lockbeten kring din dator. Det kan vara en kopp med ditt favorit-te, lussebullar, avokadomacka, choklad eller något annat smarrigt. Jag lovar att du kommer gå i fällan varje gång och utan att du vet ordet av sitter du vid datorn och skriver. Igen. Och igen. Och igen. 
 
Lycka till! 
 
Någon annan som har fler tips? 
 
 
Cicci

Strunta i att skriva riktig text. Bara skriva det första du får upp i huvudet. Spelar ingen roll om det blir en punktlista, halva meningar, idéer från en kursbok och ofullständiga svar helt blandat.

När du har gjort det första "utkastet" kan du gå tillbaka och börja redigera och lägga till och fylla ut. Det är mycket lättare att bearbeta text än att skriva perfekt från början :)

Lycka till

Lisa

Hej! Om det är knivigt med själva strukturen kring skrivandet (inte motivationen, där fick hon ju så bra tips!) så kan jag tipsa om enkla verktyg för det!
- gör en mindmap
- börja med rubrikerna och punktera sedan upp i korta ordalag vad som ska rymmas under
- variera skrivande med att läsa högt det du skrivit, då får du ett annat perspektiv på texten
- kör du fast, lämna en stund och återkom sedan. Kanske har nästa kapitel gett sig mer input till frågan du fastnat på.
- börja med sammanfattningen och bena sedan ut rubriker eller trådar utifrån den.
Lycka till! 🌸

Cecilia

Gör en mindmap/stapla upp stödord för att få en struktur i arbetet! Jag brukar starta med rubriker, sedan underrubriker och lite klotter om vad jag vill få med på det avsnittet! För mig brukar det ta ett tag att få struktur på arbetet men när jag väl sätter igång med texten sen så brukar det flyta på😄 Lycka till!
Fråga till Moa: Hur kommer det sig att du började blogga, hur har du utvecklats inom din profession och hur ser du på bloggare/influencers? Skulle vara jätteroligt att läsa om dina tankar!😄 Ha det gott🌟

Svar: Det kan jag absolut skriva om! :)
Moa DeBruin

Anonym

Planera när du ska skriva. Var ledig när du är ledig, även om du inte fick något gjort när du skulle skriva. Då blir man effektivare i slutändan.

Anonym

Skicka inte i det halvfärdiga förslaget. Jag testade det. Lite pinsamt.. "bla bla, skriv något smart om.." Rödmarkera sånt som ska ändras! :)

Anonym

Ha ett dokument med allt som du eventuellt kan tycka är relevant från litteraturen och använd dig av det du känner för när du skriver tentan. Försök alltid fokusera lite extra på det du tycker är kul och twista tentan på ett sätt som gör den mer intressant för dig att skriva utan att du för den delen inte besvarar frågan

Ida

Jag har läst den här bloggen i minst 10 år men aldrig kommenterat, pinsamt!
Men idag kände jag ändå att jag kunde bidra med något. Jag studerar också och har just nu många hemtentor. Som du tog upp i punkt 2 så blir hushållssysslor aldrig så intressanta som under tentaperioder.
Mitt tips är att "åka till jobbet", komma hemifrån. Det lilla bibliotek i byn jag bor brukar vara väldig hjälpsamma med att ordna tysta läsrum eller rent av enskilda rum som får användas till att göra tentor i. Personalen brukar vara otroligt hjälpsamma och försöker göra det så trevligt som möjligt. Bor man nära sitt lärosäte, åk dit. Det brukar alltid finnas bra ställen att plugga på. Eller varför inte, ett trevligt kafé?
Men att sitta hemma är sällan ett bra alternativ (för mig)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress