Influencatider

Ursäkta men jag kunde inte motstå rubruken. Mjehe. 
 
Jag fick en fråga. 
 
Hur kommer det sig att du började blogga, hur har du utvecklats inom din profession och hur ser du på bloggare/influencers? Skulle vara jätteroligt att läsa om dina tankar!😄 Ha det gott🌟 // Cecilia 
 
Jag minns tydligt när jag första gången kom i kontakt med begreppet blogg. Året var 2004. Jag och Spiderpapa backpackade i Thailand. Vi befann oss på en liten ö och jag klev in på ett internetcafé för att kolla de svenska tidningarna online. Jag klickade mig in på aftonbladet och läste om något som kallades "blogg". För mig vars högsta dröm alltid hade varit att jobba som krönikör var tanken svindlande! Jag kunde alltså skriva saker och sedan publicera mig själv?! Oj oj oj...
 
När vi kom hem från resan kickade jag igång en blogg utan att egentligen riktigt veta hur jag ville uttrycka mig. Eftersom jag hade jobbat i klädbutik i London under några år och dessutom planerade att plugga textil fick det bli en blogg om mode. Jag döpte den till "fashion" nånting (skräll). Men... Fashion var segjobbat. Jag kom aldrig riktigt in i modesvängen utan istället startade jag bloggen Crazypill.
 
 
 
 
 
 
 
Det blev en blogg med humor, eftersom humor alltid har legt mig nära. Jag fick snabbt många läsare vilket såklart var roligt men med många läsare kom även mycket kritik. Det här var helt nytt för mig. Det var nytt för ALLA så där i sociala mediers begynnelse. Efter en tid tyckte jag inte längre att det kändes roligt att behöva bolla taskiga kommentarer så jag stängde ner Crazypill. Efter några månader började jag dock sakna skrivandet och 2007 startade jag Spiderchick, döpt efter grisen Spiderpig i Simpons the Movie. Mitt bloggnamn har alltså inget med spindlar att göra. Det härstammar från en gris. Hur kunde ni tro något annat??
 
 
 
 
 
 
 
Jag bloggade på. Älskade typ varje sekund. Är det rätt så är det lätt och jag hade som mål att bli läst. Som sagt, för en som drömt om att skriva krönikor var det verkligen dröm att få nå ut till människor, dessutom helt på mina villkor. 
 
 
 
 
 
Genom åren har bloggen utvecklats i takt med mig. Jamenar, under tio år hinner det hända mycket med en människa. Göteborg - barn - Skövde - plugg - fler barn - företagsstart - giftermål - husköp... Ni har varit med på resan! Jag är kanske inte den bloggare som ligger i framkant vad gäller utveckling rent tekniskt och designmässigt (jag ligger väl snarare och skvalpar någonstans i bakkant) men jag förstår samtidigt inte grejen med bloggar som ska återuppfinna sig själva med olika funktioner. Jag tycker att innehållet är det viktigaste, inte förpackningen. Jag driver även en blogg där fokus ligger på texten. Inte bilden. Det är väl också något som särskiljer mig i en tid då bilden ska ha upplösning i klass med polarisen. 
 
Jag är hur som helst stolt över att jag tidigt såg till att få betalt för mitt bloggande. Jag har inte alltid begripit det, men jo det bor en säljare i mig. Om än en liten sådan. Att skicka iväg ett mail och beskriva vad som gör mig värd att betala - det är att sälja. 
 
 
 
 
Jag ser inte mig själv som en renodlad influencer då min blogg inte är speciellt... Influerande? Jag ser mig snarare som en självpublicerande krönikör och kåsör. En slags textmässig underhållare kanske? Med det sagt tycker jag absolut att jag tillhör influencerbranschen. Under 2018 vill jag gärna hitta samarbetspartners som kan passa mig OCH er.
 
Vad gäller frågan hur jag ser på bloggare och influencers tycker jag att UnderbaraClara sammanfattar det hela bra här. Läs gärna! Många pratar om bloggens död men jag tror inte att bloggdöden ens är lite nära. Tvärt om tror jag att ju fler sociala nätverk som uppstår desto viktigare blir bloggens funktion. Till skillnad från Youtube och Instagram är bloggen (och din webadress) något som du äger själv. Bloggen är inte styrd av algoritmer eller regelverk. Dessutom är bloggen en grym samlingsplats för allt innehåll du skapar - både film, ljud, text och bild. 
 
Japp.
 
Just nu planerar jag att blogga i tio år till. Minst. 
 
Ps. Lyssna förresten gärna på senaste podavsnittet där jag och Regina snackar om influencers som "lägger ner". 
 

Kommentera gärna!
Pia

Just dedär med att din blogg inte har ny header eller nya funktioner titt som tätt är en sak som jag gillar! Man fokuserar på innehållet och du känns som en människa istället för produkt eller en reklampelare - I like! Däremot skulle jag gärna uppskatta ett litet swishnr där man kan visa sin uppskattning mer än bara med gilla-knappen! 😁

Svar: Tack för fina ord! :) Många jobbar ju med patreon. Vi får se vart jag hamnar :)
Moa DeBruin

2017-11-29 ♥ 11:13:57
Sabina

Glada nyheter att du ska blogga minst 10 år till! Jag har ju följt dig i 9 redan och du är verkligen varit en favorit hela tiden, de flesta bloggar jag följer har jag avföljt ett tag för att pausa lite men aldrig din. Och jag minns ännu när jag vann en veckorevynprenumeration på din blogg 2011 och blev så glad :D

Svar: Har jag tävlat ut en sådan? Ja det kanske jag har... haha. Så mycket man glömmer! Kul att du hängt med :)
Moa DeBruin

2017-11-29 ♥ 11:59:59 » URL: http://lesthi.blogspot.se
Evelina

Jag har följt dig i 8 år och aldrig slutat läsa din blogg, har avföljt och börjat läsa igen med andra bloggar men din blogg har alltid bestått :) Tycker det säger mycket om ditt innehåll, jag bryr mig inte så pass mycket om utseendet utan texten är viktigast. Brukar typ aldrig kommentera men kände att det är alltid roligt att höra det man gör är uppskattat! :)

Svar: taaaack för fina ord! Uppskattar!! :)
Moa DeBruin

2017-11-29 ♥ 12:56:51
KataM

Jag tycker så mycket om att du inte håller på att leka med designen och en massa tekniska nyheter. Och att ordet är det viktigaste. Jag tycker om bilder när de illustrerar en text, men inte när de blir huvudsaken. Instagram intresserar mig inte det minsta. Sedan skriver du ju så bra, kloka tankar och mycket humor. Du får gärna blogga tjugo år till! :-)

Svar: Taaaaack snälla för fin feedback 😄
Moa DeBruin

2017-11-29 ♥ 15:09:29
Anonym

Du äää bäääst, helt enkelt. 👍🏻😘🌹

Svar: 😘😘
Moa DeBruin

2017-11-29 ♥ 17:46:52
Daniela

Åh jag minns hur ledsen jag var när jag upptäckte att Crazypill inte längre fanns. Sörjde henne länge länge. Så kom dagen, nog ett par år senare då jag upptäckte spiderchick och blev så glad över en ny favorit blogg. Det tog ett tag innan jag lade ihop att ni var samma underbara person! 😄

2017-11-29 ♥ 18:22:14
Emma

Följde dig på crazypill-tiden (var väl typ ...14 kanske) och tyckte du var så rolig! Tyckte det var så trist när du slutade blogga, men någon i kommentarsfältet på nåt av dina sista inlägg tipsade om en annan humorblogg - Egoina! Började läsa hennes blogg istället, och något år senare länkade hon till en annan rolig blogg. Klickade mig in på spiderchicks blogg och blev såå glad, det var ju crazypill!! Haha cirkeln sluten :)

Svar: Haha 😄👍
Moa DeBruin

2017-11-29 ♥ 18:27:15
Natalie

"Året var 2004. Jag och Spiderapa backpackade i Thailand." Spider-apa, dagens skratt!
Din blogg ar den enda jag aldrig trottnar pa, fortsatt med det du gor! :)

Svar: Var jag iväg med en spindelapa? 🤔😆
Moa DeBruin

2017-11-29 ♥ 19:10:16
Anonym

Jag håller med ovanstående. Att designen i princip hållits samma och att man inte ser en massa annat utan genast kan fokusera på inlägget (som har tydlig och lättläst typsnitt för både texten och titeln) gör att det känns tryggt på nåt sätt. Som att komma hem – varje gång man klickar in sig på din blogg. Det är så himla bäst. Tack för att du fortsätter låta oss ta del av ditt liv! <3

Svar: Ah tack snälla 😘
Moa DeBruin

2017-11-29 ♥ 20:13:19
Karin

Hej Moa!

Jag har och följt din blogg länge, sen nån gång när du fortfarande bodde i Göteborg och inte hade barn och jag själv gick i gymnasiet. Under fortsatt plugg på högskolan har du fått vara med i prokastinerandet av plugget, hallå man måste ju läsa din blogg, prioriteringar är viktigt. Jag uppskattar verkligen dina vardagsfunderingar och även det "äkta" livet att allt inte måste vara perfekt och man mår toppen varje dag.

Ta hand om dig och jag kommer fortsätta följa dig i många år framöver :*

Svar: härligt att höra Karin! kram! :)
Moa DeBruin

2017-11-30 ♥ 09:27:40
Jenny

Jag hamnade faktiskt på din blogg av en ren slump! Jag var inne på blogg.se och klickade slumpmässigt på några bloggar på topplistan. Fastnade direkt för din humor och ditt sätt att skriva, och speciellt för dina punktlistor! De är lika klockrena än idag. Jag fattar inte hur det redan har gått 6-7 (?) år sen den där tråkiga söndagen.

Jag kommer fortfarande in då och då och läser dina inlägg. Det är roligt att få ta del av ditt liv och höra om dina äventyr. Likt många andra DIGGAR jag hur äkta du är. Sluta aldrig med det. Hellre bloggtorka några dagar än krystade inlägg "bara för att".

Hoppas du får en toppenfredag. Kram!
/Jenny, 20 år

Svar: Tack för fina ord snälla Jenny! 😘
Moa DeBruin

2017-12-01 ♥ 19:46:27
Hanna

Crazypill var den första bloggen jag började följa, typ 2006 (?), och det var verkligen sorgligt när den försvann. Lyckan när du kom tillbaka som Spiderchick var total. Sluta aldrig blogga igen :)

Svar: Lovar :)
Moa DeBruin

2017-12-04 ♥ 02:51:44

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback