Så inspirerande!!

Jag trillade över det här talet av Reese Witherspoon från 2015.
 
Såååå inspirerande! 
 
 
 
 
Hon säger så många bra saker att jag inte vet vart jag ska börja att citera henne.
 
Jag älskar speciellt när hon konstaterar att en av de vanligaste replikerna en kvinna har på film är när hon vänder sig till en man och säger "what do we do now?". Och att det i sig är HELT orealistiskt för vilken kvinna någonsin har inte vetat vad hon ska göra i precis vilken situation som helst?? Inte bara krissituationer. Är det några som alltid finner råd i allt från hur att lösa akuta fläckar på kläder, trolla fram en middag på en spik, lösa konflikter eller fixa ihop ett livspussel med saknade bitar så är det ju kvinnor. 
 
Sen tar Reese upp det faktum att det historiskt sett har varit ett otroligt dåligt utbud av filmroller för kvinnor. Detta vill hon ändra på med sitt eget produktionsbolag där hon låter kvinnor ta plats. Där kvinnorollerna inte är linjära utan får lov att vara allt och lite till. Hon står bland annat bakom HBO-serien Big Little Lies. Har ni inte sett den så rekommenderar jag er att göra det BUMS! Så himla bra story med många lager och intressanta karaktärer.  
 
Sedan innan vet ni ju att jag är sannslöst trött på filmer och serier vars rollista består av idel män och där ett grönt ljus av Bechdeltestet endast lyser med sin frånvaro. Speciellt trist tycker jag det är när roller uppenbart precis lika gärna hade kunnat innehas av en kvinna. Men vi börjar se en ändring på det. Det tycker jag faktiskt. Speciellt inom serievärlden där kvinnor av alla sorter får ta allt mer plats. Senast igår såg vi Enkelstöten på tv4 där huvudrollerna innehas av två medelålders kvinnor. När såg vi det senast? Aldrig typ. 
 
Mm. Inspirerande indeed. 
 

Kommentera gärna!
Jenny

Kvinnor är bra!

2017-11-24 ♥ 13:19:31
Anonym

Håller helt med att den kommentaren i filmer inte blir så bra, och jag tycker den är så tröttsam. Men. Jag tycker det är problematiskt att skriva kvinnor trollar fram middag på en spik och löser livpusslen osv. Vissa kvinnor är grymma på det, andra inte. Liksom män. Tycker det skapar utanförskap för de som inte passar inte i bilden när man skall skriva kvinnor är såhär osv.

Svar: Nu skriver jag med ovan filmreplik som utgångspunkt. Den repliken är sprungen ur att kvinnor INTE skulle vara kapabla att lösa saker eller tänka för sig själva. Men det kan vi visst. Och ja, män med. Människor kan. Tycker Hollywood varit kassa på att spegla det under alldeles för många år. Jag generaliserar och pratar ej individnivå här men tänker att det ibland är nödvändigt för att synliggöra strukturer och poänger? Tar med mig din tanke i vidare funderingar :)
Moa DeBruin

2017-11-24 ♥ 15:24:03
Nana

“och där ett grönt ljus av Bechdeltestet endast lyser med sin frånvaro“

Alltså måste bara skriva det här men, wow så snajdigt formulerat!

Svar: haha... :)
Moa DeBruin

2017-11-24 ♥ 17:00:01
Hannhanna

Åh, jag minns fortfarande när jag såg en film med katastroftema och en man, en kvinna och ett barn av en slump sammanstrålat och flyr tillsammans. De kommer fram till en bondgård där det hänger en radio som kvinnan(och barnet såklart eftersom det självklart är kvinnan som tar hand om barnet) hittar. Istället för att gå fram och slå på den så inväntar hon att mannen kommer dit och upplyser honom om att det finns en radio där så han kan slå på den. Men hallå! Vem kan inte slå påsen radio liksom?

Svar: Oh my 😳🤭
Moa DeBruin

2017-11-24 ♥ 18:49:35 » URL: http://nouw.com/hannhanna
Anonym

Tror att kvinnor alltid blir ”förminskade” eftersom vi är starkare (psykiskt, vi föder barn) smartare, snyggare ... 😘🌹

Svar: Ja det är ju praktiskt för patriarkatets överlevnad om kvinnan kan fortsätta tro på den där inbillade underlägsenheten 👎😕
Moa DeBruin

2017-11-24 ♥ 21:14:44
Suss

Du är bäst,! Din blogg skiner i all bloggsörja.

Svar: 😘😘
Moa DeBruin

2017-11-24 ♥ 23:20:12

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback