Fyra tillfällen då jag blivit mansplainad deluxe

Vet ni vad mansplaining är? Har ni upplevt det?
 
Jag och Matilda har absolut mest jobbat med fantastiska människor, både män och kvinnor, kompetenta och respektfulla. Men några gånger har vi hamnat i riktigt märkliga situationer. 
 
Fyra tillfällen då jag blivit mansplainad deluxe:
 
1. Ta en utbildning! 
För några år sedan skulle jag och Matilda föreläsa om vår dåvarande podcast. Innan föreläsningen träffade vi en av arrangörerna som genast kom med en rad icke ombedda tips i hur vi kunde bli bättre på att podda. Han hade förvisso aldrig lyssnat på vår podcast, eller någon podcast alls, men han tyckte ändå att vi skulle gå en kurs i ljudredigering. Vi förklarade för honom att det gick finnemang för oss även utan en utbildning för vi hade nämligen 250.000 nedladdningar per månad vilket borde tyda på att folk tyckte om det vi gjorde. 
 
2. Ni är för dyra! 
Vi blev kontaktade av en herre som ville jobba med oss. Efter att vi lämnat en offert fick vi ett långt mail tillbaka där han förklarade för oss att vi var alldeles för dyra men han skulle minsann vara snäll och hjälpa oss att styra vårt företag på "rätt sätt". Vi svarade tack och bock men vi behövde ingen hjälp och det här var vad vår konsultation kostade. Efter det gick vi vidare och jobbade med en rad andra företag för precis den prislappen. Det gick hur bra som helst. Ett år senare träffade vi samma man igen och tydligen kunde han inte riktigt släppa oss för plötsligt ville han att vi skulle maila honom tre anledningar varför han skulle jobba med oss. HAHA! Han fick aldrig något mail. 
 
 
 
 
 
3. Så här ligger det till!
Jag och Matilda satt och jobbade på ett företag och plötsligt stövlade en för oss okänd man in i rummet och hann knappt presentera sig innan han drog igång en "lektion" i hur Facebooks räckviddssiffror minsann inte stämde. Tesen han drog lät ungefär lika sannolik som att jorden skulle vara platt. När vi förklarade för honom att vi har jobbat med sociala medier i tio år och har aldrig hört något liknande - ja då blev han förnärmad och sa att det trodde han minsann inte på. Det här var alltså en människa vi ALDRIG tidigare hade träffat. Hej hej kul att träffa dig med! Helt klart topp tre märkligaste upplevelser i mitt liv. 
 
 
 
 
4. Bevisa!
Jag och Matilda var inbjudna att föreläsa om sociala medier hos ett företag. Cirka tio minuter in i föreläsningen började vi känna att värden till själva evenemanget hade en något tvär inställning till sociala medier. Resterande tre timmar fick jag och Matilda ägna åt att gång på gång "försvara" och "bevisa" vårt jobb och sociala medier i stort. Om det inte vore för att vi 1) blev så ställda av det absurt dåliga bemötandet och 2) det satt ett antal andra betalande personer i publiken som vi ändå ville skapa någon form av föreläsning åt så hade vi avbrutit allt. Med lärdomen lärd så kommer jag aldrig mer att låta någon kidnappa en föreläsning på det viset. Så otroligt icke respektfullt. 
 
Alla fyra ovan händelser är hundrafemton procent sanna. 
 

Kommentera gärna!
Anonym

Man slutar ju aldrig att bli förvånad!
För ett tag sedan stod jag på mitt jobb och gjorde det jag gör bäst, när okänd äldre man kliver fram till mig och säger "jaha, jobbar du med det här! Det gjorde min kompis för tio år sedan!" Sen förklarade han exakt hur hans kompis jobbade och vad jag gjorde för fel. Jag förklarade för honom gång på gång att hans kompis nog jobbade för ett annat företag eftersom det jag arbetar för är relativt nystartat, men nej så var det absolut inte! Alltså hans vän hade nog haft ett helt annat jobb egentligen, för ingenting av vad han sa gick att applicera på mina sysslo. Men den här mannen kunde inte förstå varför jag var så OTACKSAM när han kom med tips om hur jag ska utföra mitt jobb. Jag tror fortfarande inte han har en aning om vad jag faktiskt arbetar med...

Svar: Det hade han garanterat inte :-/
Moa DeBruin

2017-10-04 ♥ 10:23:41
Linda Cathrine Liljemalm

Åh den första känns så igen, inte riktigt samma situation men svärfar vet alltid bäst och har en massa råd och åsikter även inom områden han aldrig stött på tidigare.

Svar: mmm känner igen den typen...
Moa DeBruin

2017-10-04 ♥ 10:25:33 » URL: http://lindacathrine.se/
Cathrin

SÅ JÄVLA IRRI. Bra gjort av er!

Svar: 😄😘
Moa DeBruin

2017-10-04 ♥ 10:49:17
Anna

Senast för ett par veckor sedan var jag och syrran på gymmet tillsammans där en äldre herre minsann tyckte att vi gjorde fel. När min syster satt vid maskinen och jag väntade på min tur så sa han åt henne hur hon skulle göra för att det skulle "ta bäst". Jag blev så ställd att jag inte visste vad jag skulle säga. Måste komma på något bra om det händer igen...

Svar: Man kommer ju i stunden tyvärr sällan på vad man ska säga, för man blir ju så ställd.
Moa DeBruin

2017-10-04 ♥ 12:45:09 » URL: http://elfstrands.se
Dalle

Alltså en blir ju så jävla förbannad..o trött! Såg det här we cant do it programmet på svtplay där en kvinna på 30 hade blivit utbränd,eftersom hennes chefer bara gav henne omöjliga projekt då hon var bra på dessa.. men när de gav henne två på en gång pallade hon inte så klart o sa ifrån!!! O när de insåg att hon inte tänkte engagera sig i två projekt så anställde de två andra snubbar som skulle ha hand om det ena. Två snubbar!!! Till ett projekt!!! Men hon ansågs gnällig till att ha två!! Ibland känns det som att arbetsgivare bara sliter ut ambitiösa kvinnor, vi är liksom slit o släng o sen får vi skylla oss själva när vi blir utbrända..vi tas aldrig på allvar!!

Svar: Jag såg detta. Så tragiskt :-(
Moa DeBruin

2017-10-04 ♥ 13:08:43
Martina

Suck ja... Hade en dragning på ett företag hur jag tyckte de borde jobba med Word, och det är ju alltid intressant. (Alla hävdar ju nämligen att de minsann kan Word, de bara hatar det för att det är så DÅLIGT. Men frågar man lite försiktigt om de jobbar med t ex mallar och låsta dokument så inser man att nej, att folk säger sig kunna Word betyder bara att de använder det.) Nåväl, då hade jag en herre längst fram i rummet som snabbt utnämnde sig själv till expert, och tyckte det var fullt rimligt att HAN skulle svara på de frågor som publiken kom med. De i publiken var ju kollegor med varandra och jag var inhyrd konsult. Jag fick avbryta gång på gång för att ta tillbaka ordet och var helt slut efteråt...

Svar: Så intressant att man kan utnämna sig till mer expert än experten
Moa DeBruin

2017-10-04 ♥ 15:21:57
Therese

Åh sånt där gör mig så sjukt irriterad!
Kommer spontant att tänka på ett tillfälle när jag var relativt ny på jobbet. Jag jobbade som receptionist på en gymkedja och skulle vikariera på ett ställe jag aldrig varit innan. Det blev en miss och jag skulle arbeta helt själv.
En gubbe som hyrde ett rum för massage eller liknande var i alla fall där så jag frågade honom om han visste var knappen där man låser upp/larmar av dörren satt. Eter att han visat mig så säger han att: "Säg till om du behöver någon mer hjälp idag. Jag har aldrig jobbat i reception men jag har nog bättre koll än du har"
Det är jag övertygad om att han inte hade. Jag frågade var knappen till dörren satt, inte hur jag skulle sköta mitt jobb, så nej tack.

Svar: Hur kan man med att ens säga så?
Moa DeBruin

2017-10-04 ♥ 15:31:31 » URL: http://theresewiksten.se
Frida

Det är SÅ GÖTT att vi är SÅ MÅNGA KVINNOR som är SÅ TRÖTTA på det där mansplainandet nu. Upp till kamp!👊🏽

Svar: Indeed! ✊🏻 ja skönt att både man själv och människor runt om kring börjar få redskap att identifiera dessa beteenden
Moa DeBruin

2017-10-04 ♥ 16:14:36
Anonym

Håhå, jag var ensam kvinna i en ledningsgrupp på 10 personer 😖 Också den enda som var under 35, alla andra (män) var 40+ och hade minsann jobbat där så länge att en liten flicksnärta inte skulle komma och visa dem nåt... Så otroligt frustrerande att bli behandlad som ett barn trots att min kompetens var på linje (om inte över!) deras. Jag blev headhuntad till en högre ställning hos en konkurrent, så nu kan dom sitta där för sig själva hähä 😜

Svar: Grymt!! :)
Moa DeBruin

2017-10-04 ♥ 19:13:00
Sara

Som gammal landslagssimmare fick jag en gång förklarat för mig att den enda anledningen till mina framgångar är att kvinnor är mer strömlinjeformade än män, på grund av våra kurvor.

Svar: Ah enda anledningen såklart 👌🏻
Moa DeBruin

2017-10-04 ♥ 20:27:18
Borran

Viktigt att belysa detta mansplainandet! Så man kanske blir mer förberedd när det väl sker, för oftast bli man helt ställd eller så är man tyvärr väluppfostrad och säger inte ifrån. Min man har en vän som är den värsta mansplainaren jag någonsin träffat. Han greppar t.o.m efter halmstrån, alltså det behöver inte ens handla om det vi pratar om, bara ett ord eller en fras och så avbryter han alla för att förklara och "undervisa" alla. Avslutar gärna med att säga att han är kung i onödigt vetande. Han är sjuksköterska, för hans ex. läste till det när de var tillsammans och han läste alla hennes böcker. 🙈 Ofta har han naturligtvis fel när han mansplainar, tack google! Värst var ändå när vi skulle spela biljard och det blev inget spel utan han visade bara mig hur man skulle göra. För han hade spelat med "elitspelare". Yeez. Det är till och med så nu att vi inte kan bjuda honom på fester, för folk undrar om han ska komma, för då vill de inte komma. Stackarn. OCH jag har försökt säga till honom att inte "undervisa" andra människor varpå han säger "Men det skulle jag aldrig göra". 🙈😩

Svar: Haha snacka om noll självinsikt 🙈
Moa DeBruin

2017-10-04 ♥ 22:30:25
Linda - The pink grapefruit

Usch, det här är något av det värsta jag vet! Och tyvärr händer det hela tiden. Jag har bland annat blivit visad hur MIN systemkamera fungerar (som jag ägt i x antal år), fått tips på hur jag ska klippa mina filmer, av män som aldrig har filmat eller klippt en film någonsin, blivit tillsagd att jag borde prata med en "ljusare röst" då det är mer attraktivt. Och när jag tog beslutet att lägga ner mitt företag pga utmattning och insikten att jag inte ville vara i den branschen längre, får jag höra att det inte alls är förvånande att jag lagt ner det eftersom "man måste vara si och så om man ska kunna driva ett företag".

Har för övrigt också fått en föreläsning kapad av inte bara en utan flera män i publiken som självklart visste mer om ämnet, trots att de var i en helt annan bransch.

Svar: Usch så frustrerande och ledsamt att höra 😕
Moa DeBruin

2017-10-05 ♥ 19:02:56 » URL: http://thepinkgrapefruit.blogg.se/
Svart-Stina

Jag är en ganska gammal person (40+) och sånt där har hänt mig hela mitt arbetsliv ända tills nu :( Men nu har fenomenet fått namn i alla fall :) Jag har brukat kalla det "skenande manlig hybris utan täckning"...
Män som ska förklara för en hur saker ligger till, som ska "hjälpa" en med sånt man redan kan, och sedan när man lyssnar lite på dom så inser man till sin häpnad att de har sämre koll än man själv har!
Jag är en väldigt stolt person som inget hellre vill än att vara duktig på det jag gör, så finns inget mer effektivt sätt att förolämpa mig, göra mig avogt inställd och väcka tävlingsinstinkten i mig.

Svar: skenande manlig hybris utan täckning... haha!
Moa DeBruin

2017-11-03 ♥ 11:16:22 » URL: http://www.svartstina.se
Annie

Uäääh jag känner igen mig så. Här är några härliga mansplaining-exempel från mitt yrke:

1) Är ansvarig för ett stort event och har, som vanligt, en jäkla superprojektplan med alla ärenden som ska fixas, deadlines, vem som ansvarar etc. Har ett möte med några (manliga) kollegor där vi går igenom detta/planeringen för eventet. Efter mötet skickar jag ett mail till deltagarna (3 män) och ber om input på mitt körschema som jag preliminär-satt. Anledningen, som jag skriver i mailet, är att vår konferencier behöver ha detta i god tid + att vi ska beställa tryckmaterial med hålltider på. Svaret?

"Hej Annie [...] Häng inte upp dig på körschemat, det är inte det viktigaste. Jag tycker istället vi ska fokusera på: *punktlista med typ 30 punkter*".

Alla dessa punkter innehöll saker som jag GIVETVIS redan hade tagit hänsyn till (vissa var redan avbockade). Han trodde alltså att jag hade noll koll och inte har gjort något alls. :))))


2) Jag är kommunikatör, men min titel syftar på marknad och event vilket gör att folk (ok, oftast män har jag märkt) ofta inte fattar vad jag har för utbildning/kompetens. Manlig kollega (chocker!) skickade ett mail angående en marknadsgrej vi ska göra. Han ställer då frågan "kan vi använda vår slogan i detta syfte eller riskerar vi att varumärket blir urvattnat då?" och fortsätter med "jag ska fråga min fru, som jobbar som kommunikatör, och även du *VD* kan ju kolla med dina kontakter, för du har ju bra kontakter inom marknad". Detta mail skickar han alltså till mig (ansvarig för marknad/event) och min kollega (marknadskommunikatör). Vi är båda kommunikatörer och jobbar med det här dagligen. :))))

Jag blir seriöst mansplainad typ dagligen och är så jävla trött på det.
Extremt tufft ibland att bli ifrågasatt eller dumförklarad helt utan underlag...

Svar: fy :-( Feel ya!
Moa DeBruin

2017-11-03 ♥ 11:22:57 » URL: http://anniemariatherese.blogg.se
Tess

Varit med om det mååånga gånger tyvärr. En av gångerna jag drar mig till minnes nu är en man som skulle förklara för mig att han minsann visste hur det såg ut på en plats som han aldrig besökt, medan jag varit där flera gånger. Det jag sa stämde inte ALLS, enligt honom för han "visste". Jag undrade hur han "visste" när han aldrig varit där, medan jag varit det. Han blev lite ställd, men sa nåt i stil med att han behövde inte vara på en plats för att veta hur det var ställt. Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha.... :-D

Svar: haha... Killgissa kallas det! ;)
Moa DeBruin

2017-11-03 ♥ 12:58:54 » URL: http://highlandertess.blogg.se
Lotta Svensson

I feel you! Jag arbetade som kvällsredigerare och hanterade dagligen sportresultat, det lilla lilla texten som redovisar allt möjliga sporters resultat, i över 1,5 år. På ett av mina forna jobb hade jag en dag hand om hela sporten i en tidning och jag behövde fråga vart en artikel tagit vägen, då frågar sportchefen rakt ut, helt medveten om att det är JAG har hand om sporten den dagen: "Ja, men vem ska göra sportresutlatet?"

Jag var så ställd men lyckades kontra något med att det var jag, att jag gjort det tusen gånger och blablbalba. Men han trodde fortfarande att det var någon annan som skulle göra det, typ helst en man då han sedan gick och frågade min manliga kollega vem som skulle göra sportresultaten. :)

Att ens behöva förklara och motivera att man är bra nog på sitt jobb... Suck.

Svar: fet tumme ner för det!
Moa DeBruin

2017-11-03 ♥ 13:52:29 » URL: http://lottasvenssons.blogg.se/
Emma

Jag har också liknande erfarenheter. Efter många års arbete som lärare träffade jag på en manlig sjuksköterska som länge och omständligt förklarade för mig vad mitt jobb gick ut på samt hur skolvärlden fungerar. Jag undviker personen i sociala sammanhang numera. Men jag är väldigt glad att fenomenet fått ett namn.

Svar: Att mansplaina ÄR ju verkligen ett socialt handikapp. Kul att vara en person som folk undviker liksom. Jag har också många jag undviker pga helt ointressanta att prata med.
Moa DeBruin

2017-11-03 ♥ 22:03:40 » URL: http://ohmanemma.blogg.se

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback