Nyhetspanel och klickbait

Idag var jag med i nyhetspanelen i radio. 
 
Vi pratade självklart om #metoo. Där finns det hur mycket som helst att "häva" från. Sen pratade vi om det faktum att lokaltidningarna har lagt ner Luciaomröstningen i brist på anmälda kandidater. Mig gör det inget. Omröstningar där längden på håret avgör vinnaren känns rätt förlegade.
 
 
 
 
 
 
Sen pratade vi om att tidningar mer och mer börjar ta betalt för läsningen på nätet. Det är hur rimligt som helst tycker jag. Seriös journalistik måste få kosta. Överlag har det ju funnits en stor gratiskultur på nätet vilket är bra i vissa aspekter, demokrati och tillgänglighet och allt det där, men en del saker måste få kosta. Jamenar, tänk er en värld där seriösa journalister helt fasas bort och ersätts av snabba klickbaits?
 
Jaha ja vad har hänt i världen det senaste? Nu ska vi kolla tidningen här... Vad har det rapporterats om för viktigheter? Nämen titta! En stackars kvinnan har städat ur sitt kylskåp och hittat svävande tacosåser! ÄR DET SANT? Oj oj oj...
 
 
 
 
 
 
 
Nä. Den typen av nyheter kan vi inte vila på. 
 
 
 
 
 
 
 
Eller?
 
*tänker drömmande tillbaka på min karriär som klickbait* 

Kommentera gärna!
Anna - stories from the city

Allas rapporterade något om Christer Björkman men jag tyckte att något i bakgrunden på denna bilden var intressantare... för visst är det du? :D

https://www.allas.se/wp-content/uploads/2017/10/Christer-Bjorkman-Martin-Kagemark-1-700x573.jpg

Svar: HAHAHAHA! Jaaa! Gud vad roligt!
Moa DeBruin

2017-10-19 ♥ 16:08:32 » URL: http://annzah.com/
Cecilia

Håller med dig till viss del. Men jag tycker att alla ska ha rätt till översikt av vad som händer i vårt land/världen oberoende av privatekonomi. Men var den balansen går får någon annan komma på :) (jisses så gammalmodig jag kände mig, men jag tycker rapporteringen av viktiga händelser blir sämre och sämre och flamstrams tar större del av tidningen)

Svar: Jag tror att nyheter aldrig har varit så gratis som dom är nu och det blir nog på bekostnad av kvalitén när journalisternas jobb istället blir att jaga klick för att få annonserna att gå ihop. Men jo, det är en balansgång :)
Moa DeBruin

2017-10-19 ♥ 17:41:27
Anonym

Svårt att göra nyheter som inte kostar. Men problematiskt. För som alltid blir det fattiga i utsatta som drabbas. Kanske skulle det finns ngn tidning liksom SvT. Men som betalas med skatt. Som alla får ta del av. Eller Att tidningar införde kostnad efter inkomst..

Svar: Svt nyhetsrapporterar ju via nätet också, där kostar det inget att läsa :) För det är ju viss del av nätupplagorna som tidningar kommer börja ta betalt för. Papperstidningen har ju alltid kostat.
Moa DeBruin

2017-10-19 ♥ 19:19:16
Jenny

Lokaltidningen som finns där jag är ifrån har gjort länkar man kan gå in på och lyssna på ljufiler där kandidaterna sjunger så finns inga bilder. Allt handlar om talangen då. Tycker det är smart om man vill ha kvar tåget.

Svar: smart!
Moa DeBruin

2017-10-19 ♥ 19:28:45
Anonym

Papperstidningen har alltid kostat. Fast det betyder ju att det sätt som alltid funnits är det bästa. Vissa gratistidningar har ju funnits fick. Klart nyheter kostar men tycker det är superviktigt att tänka över hur alla ska få nyheter tillgängliga. Jag vill iaf leva i en mer rättvis värld även om den aldrig kommer bli mer rättvis. Tror ibland vi behöver tänka till o göra krångligare lösningar. För att inte bara lösa det för vissa.

Svar: Att internets födelse inneburit att allt plötsligt ska vara gratis och att det satt många branscher på pottkanten är ju ingen hemlighet. Idag vill vi ha tillgång till saker men inget får kosta och reklam vill vi inte heller höra eller se. Det blir ju en omöjlig ekvation till slut. Jag tycker det är jättetråkigt att se att tidningarna måste varsla duktiga och utbildade journalister för att ingen vill betala för deras jobb. Men det gäller ju att hitta en rimlig balans såklart.
Moa DeBruin

2017-10-20 ♥ 08:28:02
Anonym

Ja balans. :) Det var inte att journalistik inte får kosta jag förespråkade. Utan att lösa det på ett sätt där de som alltid drabbas inte ska drabbas så vi inte fortsätter spä på klyftor. Sen misstänker jag inte att det bara har med internet att göra att journalister varslas. Lite folk som ska göra massor verkar tyvärr vara melodin på många håll, utan gratisalternativ på internet. Risken finns ju att man i journalistikbranschen inte ser vad man behöver utveckla för att man tro att all skit beror på att inge vill betala för det. Varför vill vi inte betala då? Kan det finnas mer än enanledning... :)


Svar: Diskussionen har många utgångspunkter och infallsvinklar. Gratiskulturen på nätet är en. En bransch som inte hunnit med i utvecklingen är en annan. Seriösa Journalistikens varande en tredje. Att inte spä på klyftor i samhället är en fjärde. Osv :) Intressant. Tack för din input. Tror vi tycker rätt lika i slutet av dagen. Ha det gott och trrrrevlig helg :)
Moa DeBruin

2017-10-20 ♥ 23:41:35

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback