Otäckt

En otäck grej hände oss igår! 
 
Några kompisar var här och vi skulle gå till en närliggande kulle för att låta barnen leka. På vägen passerar vi en väg där rekommenderad hastighet är 30 kilometer i timman.
 
Bilarna i motsatt körbana ser att vi, två vuxna och fem barn, vill gå över vägen och stannar därför för oss. Det bildas till och med en liten kö om fem-sex bilar. I körbanan närmast oss ser vi en bil komma åkande men den är fortfarande långt borta och vi kalkylerar att den under raksträckan fram till oss har god tid på sig att sakta ner. Vi är helt övetygade om att den ser oss då det är dagsljus och sikten inte på något sätt är skymd. Dessutom har ju flera andra fordon just stannat. Men snart inser vi att bilen i fråga inte har några intentioner alls att sakta ner farten. Tvärt om! Som tur är befinner vi oss i andra körbanan när bilföraren DUNDRAR förbi övergångstället. Vid ratten ser jag en person i min ålder. Hen har tre barn som passagerare samt blicken fäst på en mobiltelefon. 
 
!
 
Jag blev helt ärligt chockad och nästan darrig! Det var så uppenbart att bilföraren inte hade en aning om vad som föregick utanför bilrutan. Jag vill inte ens snudda vid tanken på vad som hade kunnat hända! 
 
Till saken hör att femtio meter innan just vårt övergångställe passerade denna bilförare även en utfart, ytterligare ett övergångsställe OCH en busshållsplats. Det ligger dessutom en affär och en skola på denna gata så många människoliv, både vuxna och barn, rör sig här. Jämt! Att köra sakta, vara uppmärksam och ha blicken på vägen känns därför MER än givet. Det känns ALLTID givet såklart.  
 
Men jag vet inte? Personen kanske såg oss men tyckte ändå att det var rimligt att dundra förbi medan vi fortfarande befann oss på vägen?
 
Min lärdom i detta är att det spelar ingen roll hur långt bort en bil befinner sig på vägen. Och det spelar ingen roll att denne passerar både utfarter, övergångställ och busshållsplatser några meter innan. Man MÅSTE stå kvar och vänta till bilföraren har stannat. Man kan INTE ta för givet att folk har blicken på vägen eller respekterar en angiven hastighet. 
 
En kollega till mig blev nyligen påkörd på just ett övergångsställe, av en bilförare hon trodde att hon hade fått ögonkontakt med. Hon hade tur och bröt "bara" höften. Det hade kunnat gå mycket värre. 
 
Usch.
 
Vad rädda om varandra i trafiken hörrni! Både billister och gångtrafikanter. 
 

Kommentera gärna!
Cecilia

Usch! Kram!

2017-10-26 ♥ 11:29:58
Dessi

Fy fan vad läskigt! :(

2017-10-26 ♥ 11:46:35
Nathalie

Men fyfan vad sjukt och vilken extremt oansvarig människa!! Tur att det ändå gick bra för er ❤️

2017-10-26 ♥ 12:16:45 » URL: http://naatly.se
Fannie

Minns när jag tog körkort och teoriläraren sa att hen aldrig stannar vid övergångsställen, utan bara saktar in. Jag kommenterade att jag som gående, inte passerar ett övergångsställe om jag inte försäkrat mig att bilisten noterat mig och har för avsikt att låta mig passera hel och hållen. Hen ansåg att det var löjligt och inte bra att behöva stanna så ofta, medan jag kontrade med att det gör ont för mig som gående att bli påkörd, eftersom hen kan ha saktat in av annan anledning och inte alls sett mig. Vi var inte överrens, tyvärr! :(

Svar: Som bilskollärare ska man väl verkligen uppmuntra att stanna helt! Jag brukar egentligen heller aldrig börja gå över vägen förrän bilen stannat helt. I detta fall var ju bilen så pass långt bort ännu dock. Men nä, det gör vi inte om man säger så.
Moa DeBruin

2017-10-26 ♥ 12:38:43
Linnéa

Otäckt! Bra att du skriver om det, många behöver påminnelsen om att mobiltelefoner och bilkörning inte hör ihop, trots att det borde vara självklart idag...

2017-10-26 ♥ 13:36:44
Anna

Var med om något liknande häromdagen men med tillägget att den föraren körde mot rött ljus. Vid en ljusreglerad korsning tänker man ju att man är lite mer säker eftersom föraren får hjälp att förstå vad hen ska göra av lampor i glada färger. Nej, jag tror jag stannar inne och äter chips framöver.

Svar: Fy! :-/
Moa DeBruin

2017-10-26 ♥ 15:51:06
S

<3

2017-10-26 ♥ 18:31:47
Anna Burström

Fy fan. När min första var nyfödd var jag ute och gick. Han satt i sele, och barnvagnen var alltså tom. Nästan hemma går vi över ett övergångsställe, bilarna som kommer stannar. Men en dåre KÖR OM och blåser förbi ca. 1 cm från barnvagnen. Mådde fysiskt illa och storgrät när jag kom hem.

Svar: FY vad hemskt! Vilken JÄVLA idiot!!
Moa DeBruin

2017-10-26 ♥ 21:52:27
Anonym

Kommer inte ihåg hur gammal min son var (men runt 10 månader kanske) så höll han på att bli överkörd. Som barnvagnspushande mamma är det ju barnet (vagnen) som kommer ut på vägen först (hur läskigt som helst egentligen!).

I alla fall. En liknande historia. Bilarna på motsatt körbana hade stannat och där var en kö medan körbanan närmast hade en bil som närmade sig. Den saktade in, stod i princip helt still framför övergångsstället - jag börjar med att pusha ut vagnen på vägen och då kör gubben!!! Hade inte själv hunnit ta ett steg ut så jag hade tillräckligt med utrymme att dra tillbaka vagnen. Jäääääävlar vad adrenalin det sprutade i kroppen. Anyway, vi korsar vägen och går liksom åt samma håll som bilen körde åt, ser att han svänger in på min gata där jag också svänger in såklart. Han hoppar ur bilen, får syn på mig och blev hemskt nervös och bad om ursäkt att han inte sett mig (??). Han förklarade sig med att han inte stannat för att låta oss gå över vägen (som jag ju självklart antog) utan stannat för att han kollat vart han kunde parkera. Jag var så arg o adrenalinfull att jag inte sa ett ord utan bara gick.

Svar: Fy!! Blir tvärarg bara att höra om det!!
Moa DeBruin

2017-10-26 ♥ 22:26:41
Inne hos Ina

Men usch vad otäckt! Det gör mig arg att det ens kan hända. Mobilen bakom ratten är ju så dumt att det inte ens går att beskriva. Tur att det gick bra!

Svar: extremt dumt!
Moa DeBruin

2017-10-27 ♥ 07:13:02 » URL: http://innehosina.wordpress.com

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback