Allt är fel

Just nu har vi en femåring här hemma som... Jag vet inte. 
 
Han. Är. Så. Arg.
 
Hela tiden. ALLT är fel. 
 
Saker som varit fel innan klockan 08:00 idag: 
 
• Osten vi har är inte samma som på förskolan
• Jag hittar inte omedelbart rätt klipp på Youtube 
• Han får inte äta glass till frukost 
• Han fick "bara" en jacka igår (storebror fick även övedragsbyxor)
• Han vill ha en Miniontröja NUUUU
• Han får inte cykla på sin trasiga cykel
 
Det senare resulterade även i att han sprang in och låste ytterdörren. Det vill säga han låste ute mig och storebror. Klockan 07:50 när vi har bråttom till skolan................ *profylaxandas*
 
Alltså.
 
Älskade lilla vän, vad händer?
 
Finns det fler femåringar där ute vars små kroppar det just nu stormar stora känslor i? 
 
Och finns det fler föräldrar där ute som får träna, eller nej nej STYRKETRÄNA, eller nej nej HÅRD-DEFFA, sitt tålamod typ varje sekund?
 
Vore skönt att höra i så fall. 
 
Mvh // person som känner att föräldraskapet ingjuter en hel del ödmjukhet i en
 

Kommentera gärna!
Anonym

Det är inte lätt att vara barn. Klart det är fler som har barn som det stormar känslor i. Tänker att det ofta är extra svårt för barn, för vi vuxna vill så gärna förklara deras känslor med att de förstår inte bättre, eller det är för att det är trötta osv. Och så missar vi att validera en känsla. Att känna sig arg för att brorsan har fått något som man inte själv fått är ju inte konstigt att bli arg för. Däremot behöver ju barn hjälp i hur man kan uttrycka den ilskan. Men så ofta missar vi att validera ilskan. Och att känna sig arg för att man inte får äta glass är inte konstigt om man verkligen är sugen på det. Och om man dessutom inte riktigt kan förstå långsiktskonsekvenserna av det så det ju ännu mindre konstigt. Däremot så uttrycks ju inte alltid ilskan så effektivt. Och så blir de liksom inte tagna på allvar i vad de känner, istället för att det är uttrycket av känslan hjälps till att regleras. OBS! Inte menat som att klaga på föräldrar eller säga att du gör så här! Ville bara att det inte är lätt att vara barn och känslostark.

Svar: Något som ger mig styrka i att hantera alla barnets känslor är att tänka att han är trygg med oss. Därför vågar och kan han till exempel låsa ute sin mamma en halvstressig onsdag morgon (haha!) för han vet att jag älskar honom ändå. Sen är det fasen inte lätt att hantera alla gånger för alla situationer innehåller så många lager av allting och en situation hänger ihop med en annan osv. Men jag försöker verkligen att bemöta allt med lugn, förståelse och lena ord för jag märker ju själv hur mycket enklare det blir då och hur mycket fortare ilskan går över. Som sagt...... Tålamodet tränas deluxe :) Och ibland vill man som förälder bara höra att fler har det likadant.
Moa DeBruin

2017-09-13 ♥ 08:35:33
Anonym

Vår sjuåring (som är lillebror) är exakt likadan och allt är dessutom så fruktansvärt orättvist. Tex: han får spela iPad i en timme. På kvällen får storasyster spela i en kvart. ORÄTTVIST! Han får fika med mig (välj vad du vill!) när syrran är på sin teater, med sig får hon en smoothie. Skojar du?? Orättvist!! Och så arg också. Finns liksom ingen hejd. Andas andas andas (inombords skriker man sitt högsta och argaste).

2017-09-13 ♥ 08:47:05
Ellinor

Min 5åring är PRECIS sådär. Så jäkla arg. Och säger hela tiden också att han är arg, för minsta lilla. Och jag, pappan och lillasyster är så dumma !!

2017-09-13 ♥ 08:53:53
Hanna

Haha, måste skratta lite :) här är det en fyraårig tjej som senaste veckorna blivit riktigt arg för allt som inte går hennes väg. Igår var det jag som stod utelåst med en dotter på andra sidan dörren skrikandes "dumma mamma"... Nu kommer jag inte ens ihåg varför.

Brödet är fel, trots att det var hon som valde
Vägrar dricka för att det är fel glas
Bryter ihop för att hon inte får ha sandaler till förskolan när det
regnar...

Stackars små älskade barn, kan inte vara lätt att vara liten men ändå så stor <3

Svar: Haha... Man får skratta! För det är ju lite humor när man får distans ;) Och nä det kan inte vara lätt att vara liten och växa upp. Jag var säkert likadan själv i perioder, när jag var barn.
Moa DeBruin

2017-09-13 ♥ 08:55:40
Jenny Skyllberg

Ojoj, vad mycket känslor det finns i de små kropparna 😰 min son, som fyller 5 nästa månad, bröt ihop för att jag hade Nutella på båda smörgåsarna och inte bara en - han skulle ju ha en dubbelmacka! Där fick mamma för att hon skulle vara snäll och ge honom extra mycket gott 😋 😉

2017-09-13 ♥ 09:32:17 » URL: http://mammajennysvardag.blogg.se/
Anonym

Visst behöver man ibland höra det. 😊 ville inte säga emot det. Men av olika skäl kan inte jag skriva just det. Så jag hoppades på att ett perspektiv om att det också är så jävla tufft för barnen också fick plats.

Svar: såklart :)
Moa DeBruin

2017-09-13 ♥ 09:43:01
Em - mitt liv på NZ

Hög igenkänning på det här inlägget! Själv har jag en fyraårig tjej här hemma som just nu går igenom enorma känslostormar och jäklar vad mitt tålamod testas. Jag försöker hålla mej lugn, vara pedagogisk och förklara om och om igen, ge massa extra kärlek och så vidare men ibland brister det ju för en själv också! Gaaah det är inte lätt alltså! Varken att vara liten eller förälder 💘

Svar: Så sant!
Moa DeBruin

2017-09-13 ♥ 11:35:26 » URL: http://emsliv2.wordpress.com
Cecilia

Åh, profylaxandas med dig! Har inte en 5-åring men däremot en dryga 2åring som har samma stora känslor i den lilla kroppen. Just nu är allt fel, kläderna (som hon själv har valt), för lite/för mycket mjölk i glaset, fel skor (faan, det andra står på föris..), fel fel fel. Och ändå helt underbart att se hur den lilla människan kämpar med sina känslor och tre minuter senare säger "mamma, kramas?" Lycka till med ditt kämpade, du är grym!

Svar: Right back at ya! 😘
Moa DeBruin

2017-09-13 ♥ 12:25:05
Josefine

Det är inte lätt i den åldern, mycket känslor som vill ut! Det kan inte vara lätt för dem när allt verkligen inte är som de vill!

2017-09-13 ♥ 12:42:20 » URL: http://https://laserklinikensodermalm.se/
M

NEEEEJ! Har en 3-åring som är exakt sån, levde ju i villfarelsen att det snart är över och med den gyllene horisonten i blicken 😩
(PS barn är skitjobbiga och helt jäkla underbara!)

Svar: Det går i perioder skulle jag säga.... (PS enig)
Moa DeBruin

2017-09-13 ♥ 14:17:42
Bea

Oh ja! Min 5-åriga dotter är inte bara en liten storm utan en hel orkan :P
Precis allt blir hon arg över och hon har lagt sig till med ett skrik som kan väcka de döda dessutom.
Profylaxandningen används här med... men den blir lite hackig eftersom jag har så svårt att sluta skratta (för det är så himla komiskt alltihop)

2017-09-13 ♥ 15:35:03
Lena

Så konstigt det är att det överallt står hur lugna och harmoniska femåringarna är! Hos oss har vi haft samma ilska på vår femåring, har tänkt att det är sexårstrotset som kommit tidigt, men det är ju fullt möjligt att det kommer bli ännu värre nästa år 😂. Det som funkar bäst för oss är mer uppmärksamhet, förståelse och mjukhet, men mitt tålamod har nog inte styrketränats ordentligt för oj vad vi drabbas samman ibland! Nämnde jag att vi har en treåring också? 😂

Svar: pepp till dig! :)
Moa DeBruin

2017-09-13 ♥ 16:02:04
Laila

Men sötaste femåringen <3

2017-09-13 ♥ 20:49:19 » URL: http://lailas.me
Emelie

Ååh, men storebror fyllde ju år nyss, mycket uppmärksamhet då ju. Tror en tur på tu man hand var bästa medicinen ❤

Svar: Han har förvisso varit arg och sur ganska länge hehe. Men jo, jag tror ändå att den här dagen behövdes :)
Moa DeBruin

2017-09-13 ♥ 21:11:09
Anneli

Njut av din arga 5-åring. Själv har jag 2 tonårsdöttrar där humöret går i berg och dalbana!! Profylaxandas 24/7 - men inbland vill man bara fly fältet!!

Svar: 😱😆 pepp till dig!
Moa DeBruin

2017-09-13 ♥ 22:10:38

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback