Varm macka med...

Ursäkta bild på uppsliten varm toast men... 
 
 
 
 
 
 
Kan vi snacka om den röda lilla rackaren. Tomaten! 
 
Varför blir den alltid ÖRTTIO MILJARDER GRADER VARM?? Jag tror alltid att tomat är en god idé på varm macka men det är det inte! Den kommer ju ut ur ugnen som en rykande het kolbit och förhalar hela ät-upplevelsen eftersom jag måste vänta jättelänge på att den ska svalna. Till slut tröttnar jag på att vänta och så plockar jag helt sonika bort den så jag kan börja äta någon gång.  
 
Min man har en teori om att tomaten blir varm för att det är så mycket vatten i den. Den kokar liksom. Och det låter ju rimligt. Men sen tänker jag på gurka, som ju består av 96% vatten, skulle den bli lika varm? Jag vet inte. Jag vet bara att jag måste sluta tycka att tomat är en god idé att värma upp under ett lager ost. 
 

Kommentera gärna!
Therése Missu1982

Du har väl inte gurka i mackan?

Svar: Nä det var bara ett antagande exempel :) dock har jag avokado på. Den är väl också mycket vatten. Men blir inte alls varm.
Moa DeBruin

2018-04-16 ♥ 17:30:56
Jenna

Haha, jaa det där känner man igen. Jag forskade lite i det där, och tomaten har exakt samma temperatur som allt annat man haft i exempelvis ugnen, MEN, den avger snabbare värme när den kommer i kontakt med något annat såsom en tunga 😋

Svar: ahaaaaaa :)
Moa DeBruin

2018-04-16 ♥ 17:56:34
Therese

Jag tror på din mans teori för gurkan blir också väldigt varm men om den blir just örtti miljarder grader varm som en tomat vet jag inte.

2018-04-16 ♥ 19:27:55
Ida Jansson

Väldigt bra fråga! 😂 Bränner alltid tungan på tomater som varit i ugnen!

2018-04-16 ♥ 20:18:28 » URL: http://onlyonewaytogo.blogg.se/
Sandra R

Jag väljer soltorkad tomat av just den anledningen. Vanlig tomat blir alltid skållhett.

Svar: smart!
Moa DeBruin

2018-04-17 ♥ 09:22:41 » URL: http://rapsbagge.blogspot.%20se
Emma-Karin

Just att tomater blir så sjukt varma diskuterar man i (gymnasie)fysiken - precis som du är inne på beror det på att den behåller så mycket vatten. Alla ämnen har något som kallas "specifik värmekapacitet" - hur mycket energi det går åt att värma upp ämnet, i princip. Vattens värmekapacitet är bland de största man känner till, vilket innebär att tomaten kommer behöva lagra väldigt mycket mer energi än exempelvis osten för att nå samma temperaturer. Följden av den väldiga energilagringen blir att det tar väldigt lång tid för tomaten att balansera ut temperaturen, med resultatet att man fortfarande bränner sig på tomaten när resten av smörgåsen blivit ljummen!

Svar: aha! intressant :)
Moa DeBruin

2018-04-18 ♥ 08:52:27 » URL: http://emmakarinrehnman.blogg.se/

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback