Klimatångest och Trendenser som inspirerar

Jag är väl inte den enda med klimatångest efter den här sommaren.
 
Usch. 
 
Jag har märkt att min attityd till vissa saker har ändrats i takt med att klimatångesten växer. Bland annat blir jag inte ett dugg imponerad av de som reser massor. Resande är ju annars något som länge har haft en hög status.
 
Jag ser en del på Instagram som på riktigt verkar tycka att det är rimligt att nöjes-flyga till New York varannan helg. Okej, vi fattar att du vill visa hur glassigt du lever. Men du häller även skit över vår gemensamma jord. Tack och bock för din insats. Eller familjer som har rest utomlands både över sportlovet, påsklovet och sommarlovet och med största sannolikhet kommer göra en tredje resa på höstlovet och sen Thailand över nyår. Off cörse. Eller alla influencers som flyger kors och tvärs för bra "content". Eller affärsgubbar som flyger Sverige över dan istället för ett skype-möte. 
 
Jag har gjort två flygresor i år och känner mig inte speciellt stolt över det. Det är inget att skryta med. 
 
Det finns såklart många olika sätt att tillsammans bli snällare mot vår jord och jag tror att de flesta av oss känner till vilka sätt det är vid det här laget. Vi måste alla dra vårt strå till stacken.
 
 
 
 
 
Men just när det gäller utlandsresor märker jag som sagt en attitydändring hos mig själv. Jag tycker inte att det känns så jäkla status längre. Jag tänker snarare igen? framför wow. Därför blev jag glad när jag såg det här inlägget om flygning hos Frida på Trendenser. Frida driver nordens största inredningsblogg och det gör mig inspirerad att hon är så medveten. Hon åker exempelvis inte till Formexmässan i år på grund av att hon inte står bakom masskonsumtion och "nya trender varje år".
 
Det är inte försvarbart att byta ut fungerande soffor, matbord och lampor för att trenden säger något nytt. Jag tycker heller inte att det är försvarbart - varken ekonomiskt eller miljömässigt - att riva ut fungerande badrum och några ynka år gamla kök för att det "inte är min stil" (därför ställer jag mig tveksam till renoveringen av vårt kök, men mer om det i ett annat inlägg). Istället för att vara med och skapa nya trender vill Frida på Trendenser vara med och skapa nya "tendenser och tankemönster". Så himla vettigt och bra! 
 
För ett antal år sedan var det as-hippt att röka och man gjorde det hela tiden över allt. I taxin, i trappen, i hissen, i hallen... Jag faller! Okej nu blev det visst en Veronica Maggio-låt, men ni fattar. Idag är det inte alls ballt att röka. Jag hoppas att vi snart kommer ha samma syn på flygning. Och konsumtion. Och köttätande. Och det här med att slänga ätduglig mat och byta ut funktionsduglig inredning.  
 

Kommentera gärna!
Film&serier bloggen

Man tänker verkligen mer på miljön mer och mer nu förtiden. Själv äter jag nästan en hel vegetarisk kost. När jag handlar mat tar jag alltid med mina tygkassar. MEN där med konsumtion där kan jag erkänna att jag inte riktigt är där än. Men det kommer nog en dag då det inte längre är så kul att shoppa nytt hela tiden,

Svar: Jag är inte heller där i alla aspekter och är på inte sätt perfekt. Man måste börja någonstans :)
Moa DeBruin

2018-08-24 ♥ 10:12:55 » URL: http://filmandserier.blogg.se
Anonym

Jag blir så glad att du lyfter miljöfrågor!

Svar: 😊👍
Moa DeBruin

2018-08-24 ♥ 10:15:25
Anonym

Jag håller verkligen med dig! Jag har slutat följa så många influencers för jag mår bara dåligt av att se all deras konsumtionshets och flygande. Tidigare tänkte jag att visst, de behöver göra massa samarbeten och få folk att köpa saker för att få in pengar. Men nu känner jag verkligen att det inte längre funkar som ett argument, de får väl ha ett extrajobb vid sidan om då! Så jäkla less på hela den bunten av influencers som bara flyger hit och dit och köper/får/gör reklam för massa kläder och prylar varenda jäkla vecka. Uhhhhh!!!!!

Svar: Bra tanke! Och bakom Influncers står ju företagen. Förstår ju att företag vill och måsten sälja men hur mycket och till vilket pris? Vilket ansvar tar dom? 🤔😊 Också rimlig fråga att ställa som konsument
Moa DeBruin

2018-08-24 ♥ 10:25:12
Anonym

Jag förstår hur du tänker. Väldigt bra skrivet och att ditt tänk förändrats. Men hur ser du på saken med att resa som ung? Jag vet att du gjorde det när du var yngre. Tycker du det är mer okej att som yngre resa runt i världen för att få livserfarenhet trots alla flygningar son tyvärr blir av?

Svar: hm... På ett sätt är det ju svinbra att världen blir mindre och ungdomar har chans att möta andra kulturer. På ett annat sätt är det ju ohållbart. Vår livsstil överlag just nu ÄR ju ohållbar. Samtidigt är det väl bättre att man som ung kanske åker till Australien och backpackar två månader och sedan åker hem igen snarare än att man gör det till sin livsstil att ta en weekend till ett nytt land varje vecka. Men jag vet inte. Två onda ting kanske. Vad tänker du? :)
Moa DeBruin

2018-08-24 ♥ 10:56:44
Anonym

Bra skrivet om ett otroligt viktigt ämne! 😊

2018-08-24 ♥ 11:22:34
Sabina

Håller med om allt! När jag var yngre var jag sååå avundsjuk på folk som hade råd att resa utomlands hela tiden, men med åren har jag blivit mer och mer miljömedveten och har själv valt bort flygresor, trots att jag nu har råd. Man kan ha lika kul på semester hemma i Sverige!

Svar: Ja! Det är ju det man kan. Vi har liksom stränder här i vårt land som utklassar vilken Cypernstrand som helst.
Moa DeBruin

2018-08-24 ♥ 11:26:35 » URL: http://lesthi.blogspot.se
Jennifer

Jättebra inlägg! :) Jag tycker att det är mycket lättare att göra det jag kan för miljön, såsom att avstå att flyga och minska min konsumtion, när jag får såna här påminnelser ibland.

2018-08-24 ♥ 11:29:01
Anonym

Men ja!!! Åh jag tänkte på detta igår. Jag ville gärna ge min man en resa i trettioårspresent men jag vill inte flyga längre. Jag fick sån otrolig ångest!! Och då känns det lite som att det är sämre att jag ger honom t ex en helg i Göteborg på kanske ett finare hotell istället? Men det är det ju inte. Dit kan vi dessutom ta tåget och sen hitta på massa kul grejer.. Nä, flyg går nog faktiskt bort.

Svar: Det är ju verkligen inte sämre! Snarare väldigt bra tänkt :) Supernajs att uppgradera hotellet istället, beställa frullen till rummet, kanske käka på en fin restaurang eller boka tid på något spa (om man är in for the). Kör på det! :)
Moa DeBruin

2018-08-24 ♥ 12:52:51
Hanna Linnea

Så bra inlägg.
Får ångest av att tänka på hur vi missköter vår jord, ännu värre blev det sen jag fick barn. Vi klarar oss kanske, men vår barns barn och deras barn? Vill inte ens tänka på det, men det måste vi ju.
Försöker att tänka och hålla igen på konsumtionen och göra genomtänkta köp, men ibland faller man dit.
Har också sett på resor till häftiga städer, vita stränder och mäktig natur men det känns som sagt inte lika lockande längre.

Så bra inlägg och påminnelse om att måste alla måste hjälpas åt med det vi kan <3

Svar: Jag vet, ångesten är total när man tänker på kommande generationer 😕
Moa DeBruin

2018-08-24 ♥ 16:28:27
Anonym

Så precis att det skrivs så mycket om Isabella Lövin, aka vår klimatministers, alldeles för dyra flygbiljetter betalda med skattemedel, precis nu när så många bloggare inkl dig själv skriver om miljöfrågorna. Spännande att inte ens hon bryr sig, varför ska hon tvinga någon annan bry sig som knappt har råd? Tex genom skyhöga bensinpriser pga superhög skatt..

2018-08-24 ♥ 17:02:57
Sara

Wow Moa, vilket superbra inlägg och vettiga funderingar! Blir också superpeppad av att de som kommenterat hittills verkar hålla med och ha samma funderingar. Det kanske finns en chans att vi lyckas vända den här omiljövänliga trenden trots allt?

Svar: Det får vi verkligen hoppas! 😊
Moa DeBruin

2018-08-24 ♥ 17:20:14
Xena

Tack för ett klokt inlägg! ❤

Hej alla fina,
Besök gärna min blogg
Empathpisces.se

Kärlek till alla ❤

2018-08-24 ♥ 17:56:18
Anonym

Håller med!!!

2018-08-24 ♥ 18:21:46
Isa

Du är så bra Moa!! Tror att fler och fler tänker såhär och det är så upplyftande!

2018-08-24 ♥ 19:53:47
Anonym

Tack, Moa! Vänner till oss flög till Mallorca spontant i fyra dagar. De betalade sammanlagt 400 kronor. När vi reste till och från och i Sverige med tåg i somras hamnade notan på 8000. Interrail hade inte blivit billigare pga. kostnader för reservation. Hur sjukt är det egentligen??!!!

Svar: Usch det är SJUKT! Många flyger ju Sthlm - GBG pga det är halva priset mot tåget. Vad händer?? Så vrickat!
Moa DeBruin

2018-08-25 ♥ 13:01:56
Marias bokhylla

Om jag ska åka hemhem till Jämtland från Östergötland, ca 80 mil, har det alltid kostat mer än för en av mina kompisar att åka från vilket land hon nu än har jobbat i till Sverige. Så stört det blir, för då väljer man ju antingen de snabbaste alternativet (dvs flyg) för att allt är skitdyrt ändå, eller bilen för då kan man åka som man vill. Idag åker jag iofs nästan alltid bil för att dra med tre små barn på en kollektivtrafikresa med miiiiinst tre (gärna fem-sex) byten är jag inte pepppå än.

2018-08-26 ♥ 08:06:46 » URL: http://mariasbokhylla.wordpress.com
Sara

Jag hoppas verkligen att miljövänliga bränslen uppfinns! Men fram till dess bör man försöka att flyga mindre. Jag kom nyss hem från en flygresa, men om jag skall åka någonstans framöver skall jag försöka titta på alternativ som tåg.

2018-08-26 ♥ 22:38:39 » URL: http://https://nouw.com/sarasara

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback