Manuset till Skam

På tal om böcker. Jag har en till bok att plöja. 
 
I veckan läste jag på Sandra Beijers blogg att hon hade översatt manuskriptet till första säsongen av SKAM, ni vet serien som vi alla var besatta av under 2017 och som fick oss att vilja utvandra till Norge. 
 
Jag blev eld och lågor på grund av 1) älskade Skam och 2) skulle i studiesyfte älska att läsa hur Julie Andem författat manuset. 
 
Jag klickade genast hem ett exemplar som snabbt landade i brevlådan. Det tog nog bara en dag?
 
 
 
 
 
Kolla här. William och Nora liksom, herregud vad jag bara ville att de skulle bli tillsammans IGÅR! 
 
 
 
 
Den här scenen när Chris granskar Isak kan jag tydligt se framför mig.
 
 
 
 
 
Japp, då vet ni vad jag hänger mig åt ikväll. 

Kommentera gärna!
Ina

Jag är en av dem som aldrig började titta på Skam fast att hela världen så åt mig att göra det. Konstigt egentligen för jag älskar norska!! Och bara därför så undrar jag om det inte känns helknepigt att läsa manuset på svenska när vanan att höra dem på norska finns? Lär väl höra dem på norska i huvudet fastän läsningen på svenska ändå kanske så att det känns som okej ändå? Det ville jag säga, och sen att jag läste boken till Fucking Åmål när vi gick på högstadiet och filmen kom. Vi var ju SÅ glada att den fanns som bok också så det var självklart att läsa, och det var ju också manuset. Så det är som inte på skoj en säger att jag kan hela den filmen utantill 😂👌 Men så, så bra också.

Svar: haha :) Nä jag tycker inte det var konstigt att läsa på svenska fast de pratar norsk, norska hade varit svårt i skrift. Serien har jag sett med text :)
Moa DeBruin

2018-12-20 ♥ 18:23:54
Nathalie

Jajamän, jag ser det tydligt framför mig!! Älskade verkligen skam 😍

2018-12-20 ♥ 19:05:41 » URL: http://naatly.se
Inne hos Ina

Börjar känna mig som en spam-robot, tror att du och jag befinner oss på liknande plats mentalt ;) iaf, jag älskade också SKAM (såklart) och här också velat läsa boken i studiesyfte. Och fan-syfte, men framför allt analysera hur det är skrivet! Slut på dagens kommentar 😊

Svar: Hello mental twin 😆👋🏻
Moa DeBruin

2018-12-21 ♥ 01:21:09 » URL: http://innehosina.com
Anonym

Åhh älskar Skam! Döpte till och med min son som föddes i maj till Even. Min man brukar prata norska med honom och han skrattar högt varje gång 😂😍

Svar: Åh vad fint 😄💕
Moa DeBruin

2018-12-21 ♥ 10:58:54
rebecca

Man måste ju läsa på norska 😵

2018-12-21 ♥ 12:49:24
Anonym

Men jag fattar inte varför vuxna kvinnor tycker deras grej ihop är romantisk? Titta bara på det du fotat- det är ju URSUNKIGT. ”Sluta spela så svårfångad” när tjejen tydligt säger NEJ. Varför tycker så många vettiga vuxna feminister att det här är romantik helt plötsligt?

Ärlig undran, ej spydighet 😊

Svar: Det går att problematisera ja 😊 Minns ej alla turer kring William och Nora och hur de sedan blev tillsammans? Benämnde hon honom som problematisk? Ville upphovsmakaren skildra en feminist som trots sin medvetenhet ändå föll för det patriarkala? Sådant händer och vi är alla en produkt av vårt samhälle? Skam överlag upplevde jag som upplyst och medveten. Har tyvärr ingen djupare analys än så just nu
Moa DeBruin

2018-12-21 ♥ 13:23:54
Anonym

Menade inte hur upphovsmakare tänkte utan alla som kallar det fint och romantiskt, sorry - var otydlig! Jag fattar inte varför feminister tycker att det är fint, hela grejen framstår ju bara som fett ofräsch liksom.

2018-12-21 ♥ 21:20:18
Johanna

Åh, stod och klämde på den boken i affären igår. Man borde kanske köpt! Vad jag också stod och klämde på var ett läppstift ala Noora. Nu vill jag bli en läppstiftstjej! Världen är redo för mig känner jag 😉 Mindes din gamla läppstiftsguide och googlade fram den, ska ta mig igenom alla fyra stadier innan jullovet är slut 😉 Kör du fortfarande på HM:s märke, eller har du nåt annat du rekommenderar? Matt eller blankt? Du är så fin med dina målade läppar!

Svar: Tack! 😄 jag kör på H&Ms fortf 💄💋
Moa DeBruin

2018-12-21 ♥ 22:29:25
Johanna

Åh, vilken intressant diskussion ovan. Jag tycker själv att de skildrar en kvinna som faller för något som hon egentligen inte vill. Hon visar motstånd mot Williams beteende och ändå faller hon för honom. Fint också att se att william förändras tack vare Noora, att han blir mer ödmjuk och att det till mångt och mycket är hon som styr deras relation under resten av säsongen.

Svar: I första säsongen (vars manus jag nu läser, som sagt) äger hon ju sönder honom i fråga om dialog. Hon är långt ifrån något "våp". I övrigt har jag så jäkla kass minne! Jag måste nog se om säsong 2 för en bättre analys.
Moa DeBruin

2018-12-22 ♥ 08:04:35

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback