Spiderchick

Min not to do-list
Okej, jag har ju som sagt handlat alla julklappar. Det var ju bra att jag har hunnit det. Men det finns även en rad saker som jag absolut inte tänker hinna med att göra till jul. 
 
Vad jag absolut inte vill hinna med att göra till jul:
 
1. Skapa julkalender med 24 klappar till barnen, dvs totalt 48 (!!) klappar
Jag blir matt bara av att höra om hur andra stressar med denna typ av kalendrar till sina barn. Sen tänker jag på hur mycket mina barn redan har och fattar inte ens hur jag skulle kunna hitta så många pryttlar som de behöver? "Då kommer inte alla saker på julafton" motiverar en del det med. Men behöver ett barn verkligen 24 klappar PLUS tänker jag då? 
 
2. Köpa massa nya prylar till människor som redan har allt. 
Jag vägrar stressa runt och försöka hitta klappar till familjemedlemmar som redan har allt. Sedan två år byter vi inga klappar vuxna emellan och det är såååå skönt!
 
 
 
 
 
 
3. Slå in vackra och unika julklappar. 
Jag slår som sagt in klapparna på julaftons förmiddag och då lyser rosetter och kanelstänger endast med sin frånvaro. 
 
4. Göra allting själv. 
Ingen ska behöva vara den som gör allting själv till jul! Tyvärr kan det lätt bli så att lilla mor är den som ensam fejar fram julen tills svetten och utmattningen lackar. Säg stopp om du ser detta ske eller säg STOPP med stora bokstäver om detta är du. Hjälps åt. Dela upp. Skapa knytkalas. Julen ska vara en lugn tid för alla. Vilket den också blir om alla gör lite var. 
 
 
 
 
 
5. Tro att allt jag ser på sociala medier är sant. 
Jag planerar absolut inte att hinna med att scrolla instagram och känna mig sämre och sämre i takt med att glittriga julbilder dyker upp. Bakom varje hyacint-stilleben döljer sig en helt vanlig verklighet. 
  
Vad jag där emot ska komma ihåg: Ta det lugnt, ligga på soffan, äta god mat, mysa med mina barn, pussa på min man, skrota runt i pyjamas, överdriva intaget av clementiner och lussebullar, umgås med släkt och vänner, se halvkassa julfilmer, vara tacksam och framför allt HARÉ SÅ JEDRA LEDIGT OCH GÔTT.
Linnea B

Jag och min man (känns fortfarande ovant att skriva då vi bara varit gifta några månader..! ❤️) turas om att ha en lucka till varandra varannan dag under december och har gjort det under några års tid. Det kan vara exempelvis ”Tomtelatte från espressohuse” ”vi bakar julgodis” ”vi ser julfilm” en liten present eller typ ”vi går en promenad och kollar på allas ljusslingor” Vi väntar vårt första barn nu och tänker att vi kommer göra något liknande när barnet blir större. Typ dansa till jullåtar kan ju va en mysig grej att göra tillsammans och kostar ingenting!

Svar: cudos! :) Händerna det att ni har valt samma grejer under luckorna?
Moa DeBruin

Suss

Du är såååå klok. Bäst!

Linnea B

Nja, det kan ju bli ”fika på stan” eller ”jag lagar en vinter-inspireradmiddag” eller typ ”se en julfilm” fler än en gång och de blir ju liknande men blir inte exakt samma. Det är mest att vi vill hitta på grejer och överraska varandra. Vi jobbar rätt olika tider också, så det är mysigt att ha något att längta till som inte tar många minuter som vi kan klämma in någon gång på dygnet :)

Svar: Låter jättemysigt 😊👌🏻
Moa DeBruin

Jenny

Åh Linnea B. Vilken fantastisk idé, den kommer jag sno (ta på göteborgska) rätt av till nästa jul. Grattis till giftermålet och till barnet 😘👍

Anonym

Jag älskar paketkalendern och det tar inte så farligt lång tid om man köper bruna papperspåsar. Det är sååå mysigt när de öppnas och innehåller faktiskt nästan inget onödigt. Ett bubbelbad, en fin tvål, en extrafin tandborste, neonfärgade pennor, en julstämpel, en reflex i form av en ängel, pepparkaksformar, ett té, lekgrönsaker i trä ... det är faktiskt roligare än den stora julklappshögen till jul.

Svar: Fair enough 😊
Moa DeBruin

Emelie

Den perfekta not-to-do-listan!👍

Svar: 😄👌🏻
Moa DeBruin

Marie

Jag kanske är trög men kan man kommentera under andras kommentarer? I alla fall vill jag hylla
* NOT-to-do-listan från Spider
* Linnea B:s smarta, gulliga och roliga kalender
* Anonyms typ av paketkalender

Plus en fråga: vad är egentligen en lekgrönsak i trä? En trägurka? Trätomat? Fattar jag rätt?

Mvh,
"För många skumtomtar innanför västen"

Svar: Det går inte kommentera under kommentar tyvärr, borde åtgärda det :-/ En lekgrönsak i trä är nog precis vad du beskriver ja :)
Moa DeBruin

Anonym

Det heter ju adventskalender så varför isf inte gå nå 1,2,3 och 4e advent

Svar: det ser jag att många har gjort, vilket känns rimligt
Moa DeBruin

Anonym

Hej Spida’
Tycker det här är så klurigt... 🤔 Skulle GÄRNA låta bara barnen få. MEN det är bara det att det känns helt orimligt att bara vi med barn ska få paket och ”roffa åt oss” och inte ge något till någon annan? 😳 Och min bror som inte har barn, ska han bli helt utan? Vi köper till mormor, farmor osv från barnen för att de får en massa julklappar av dom. Och de köper till oss vuxna också, för att de vill så gärna (?). Ååå, skulle så gärna skala ner men tycker inte det är helt oproblematiskt. Hur tänker du kring detta?
Kram!

Spiderchick

Anonym: I vår familj är vi överens om att vi fokuserar på barnen med just klapparna. Vi vuxna gör istället så att vi kommer överens om något att göra tillsammans under, så lägger vi pengarna på det :) Så det är ju ett tips. Men om man vill skala ner utan att plocka bort klappar HELT så kanske det kan vara idé att föreslå någon slags julklappsspel. Jag vet de familjer som drar lott bland släkten namn och köper paket till EN person. Det kan ju vara en trevlig kompromiss som kanske ger mer eftertanke till klappen. Istället för att alla ska köpa till alla :) //Moa

Ida Wikström

Helt klart en lista jag tänker ta till mig och följa denna december!

Svar: Låter bra😁
Moa DeBruin

Sandra

Jag har en kollega som har köpt och slagit in paket till sina tre barn och bonusbarnet.😱 Gulligt men jag skulle aldrig orka.😅

Svar: Det ÄR ju supergulligt och bra jobbat! Verkligen ingen skugga på de som orkar :)
Moa DeBruin

bylijo.se

Jag har sedan våran dotter var liten gjort en egen kalender till henne och jag gör det fortfarande fast hon är 15 år. Jag gör det för jag tycker det är kul och upplever ingen stress över det. I kalendern är det saker som hon behöver, trosor, strumpor, hudvård m.m. Jag älskar att pyssla inför jul och upplever ingen stress över det. Jag gör det jag hinner och hinner jag inte allt som jag egentligen vill göra så är det inget med det. Var och en gör givetvis vad som passar den personen bäst.

Svar: Absolut! Rimlig inställning! För min del skulle jag aldrig palla paketkalender, men sen gör jag säkert saker som andra inte skulle prioritera :)
Moa DeBruin

heycherryberry.blogg.se

Vilken klok lista! Jag håller med till 100%. Jag ska bara mysa, vila, lyssna på skivor, läsa böcker och umgås med min familj!

Anonym

Jag har gjort en kalender till vår 2åring med olika saker bi hittar på. Typ bygga koja, gå till biblioteket, dega med trolldeg, baka pepparkakor, grilla korv, rita en teckning, tända adventsljus osv.
Mycket av det vi redan gör vanligtvis. Ser det som träning för att planera senare i livet.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress