Spiderchick

Internationella kvinnodagen
Idag är det internationella kvinnodagen. En dag att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över världen.
 
En hel del mindre genomtänkt brukar dyka upp kring den här dagen. 
 
Här är några:
 
1. Någon säger: Grattis på kvinnodagen! Woohoooo!
Jag svarar: Kvinnodagen är ingen högtidsdag att "fira". Möjligen "firar" vi att vi har klarat av ännu ett år i patriarkatet. Men i övrigt är det en dag att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation världen över. 
 
2. Någon säger: Lokala skoaffären nere på stan firar kvinnodagen med rabatt på klackskor, ska vi gå dit? 
Jag svarar: En butik "firar" alltså kvinnodagen med att profitera på just kvinnor och locka oss att konsumera något som i slutet av dagen är förtryckande? Är det verkligen att hjälpa jämställdheten på traven? ELLER är det att vara ute och cykla hundra mil fel? Hm.........
 
3. Någon säger: VARFÖR FINNS DET INGEN MANSDAG DÅÅÅÅÅRRRRAA???
Jag svarar: Luuuugn bara luuuugn. Det finns. Google is your friend. 
 
4. Någon säger: Det pratas så mycket om kvinnor hela, hela tiden men varför pratar ni inte om männen som hamnar i kläm? Va va va??
Jag svarar: Mansnormen är ett stort problem som får många män att må dåligt. Det är hemskt. Vad härligt att du verkar bry dig om det! Prata om det. Skriv, uppmärksamma, debattera, tyck till, skapa opinion, demonstrera, starta en organisation. Precis så som kvinnor har gjort för kvinnor i alla tider. Vi backar. Jämställdhet gynnar ALLA.
 
5. Någon säger: Kvinnor i Sverige är så gnälliga! Klagar på minsta lilla när det finns större problem. 
Jag svarar: Tänk vad bra att det går ha fler än en tanke i huvudet samtidigt! Och det "lilla" problemet är i regel en del av det stora problemet. Pusselbitar kallas det. Helhetstänk kallas det. 
 
 
 
 
 
 
 
Fotnot: Punkt nummer 2 har alltså hänt på riktigt. Det är sant! Alltså, man får självklart ha på sig klackskor så mycket man vill, det finns ingen skam i det. Men jag vill inte ha "rabatt" på det i "present" på Internationella kvinnodagen. Jag vill ha lika lön för lika arbete, jag vill ha en säker förlossningsvård, jag vill ha respekt för min kompetens, jag vill känna mig trygg i offentliga rum, jag vill ha ett rättssystem som inte sviker kvinnor och jag vill att alla människor ska behandlas lika. Det och MYCKET mer vill jag ha i present. Rabatten på klackskorna kan ni behålla för er själva så länge. Tack och bock. 
 
Så här skrev jag den 8 mars förra året. 
 
Frida

👊🏽❤️🙏🏾

Jenny

19 november är Det, har koll på det enbart bara för sambon fyller år då. Något jag tycker är roligt fast ännu roligare är att 19 november även är internationella toalettdagen 😂

Svar: 😂👌🏻
Moa DeBruin

Sara

Fecking word på den!!

Emilia

Bra skrivet!

Anonym

Är slutsatsen då att man inte ska nämna dagen alls? Eller att vara butter?

Förlåt, jag tror inte jag förstår vad du vill få fram med inlägget :)

Svar: Japp vi ska vara tysta och sura och inte nämna dagen alls! nä då ;) Klicka gärna på länken och läs vad jag skrev förra året, jag kanske var tydligare 2017. Men för att svara på din fråga - prata om kvinnodagen! Mer än gärna! Men gratulera inte, för det är ingen födelsedag och ingen alla hjärtans dag. Det är en dag att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över världen. Vilket är viktiga frågor. DET ska vi prata om. Och detta har det pratats om, vilket är grymt bra!
Moa DeBruin

Matin Haso

Mycket bra skrivet!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress