Islands gyllene cirkel

I söndags åkte vi som sagt Golde Circle-rutten. Det är tydligen runda 1A att köra om du besöker Island för första gången. Och det var absolut värt sin sightseen! 
 
Det går massor av bussresor som man kan boka för att ta sig runt, men vi hade som sagt hyrt en bil. Det är jag glad att vi gjorde. Att köra bil på Island, och i Reykjavik, var ungefär lika svårt som att köra bil i Skövde. Det var lätt att hitta runt och det fanns gratis parkering över allt (i alla fall där vi stannade). Just den faktorn kan annars får mig att helt välja bort bil - PARKERINGSMECKET. Det värsta mecket av alla meck. Men på Island var det inga problem alls. 
 
 
 
 
Huuur som helst. Turen heter Golden Circle för att du besöker tre olika ställen (eller fler om du har lust) som tillsammans med Reykjavik bildar en cirkel på kartan. En gyllene och möjligen knackig sådan.
 
 
 
 
Först stoppet var Þingvellir (bokstaven Þ uttalas th om jag har förstått det rätt). På den här platsen möts kontinentplattorna som löper tvärs över hela Island. Här ligger Islands största sjö och förr i tiden var det även en mötesplats för Islands Parlament, Alltinget. 
 
Tyvärr hade jag inte sinnesnärvaro nog att fota denna plats?? Ni får föreställa er. Eller googla. 
 
Nästa stoppa var gejsrarna som jag berättade om igår. All vattenånga ur marken gjorde att det kändes som att vi var med i någon slags övernaturlig film. Överlag kändes hela Island som att befinna sig på en annan planet. Många platser påminde dessutom om landskapen i filmen Bröderna Lejonhjärta. Jag bara väntade på att Katla skulle fräsa upp bakom en bergstopp. Efter en snabb googling inser jag att delar av Bröderna Lejonhjärta mycket riktigt är inspelad på Island. 
 
 
 
 
 
Tredje stoppen var Gullfoss, Islands största vattenfall. Här fräste det på, kan man lugnt säga.  
 
 
 
 
 
 
 
Rutten vi åkte var omkring 30 mil lång. Vi åkte från hotellet vid 9-tiden och var tillbaka kl 17. Då hade vår lilla hyrbil dragit en halv tank bensin. Knappt ingenting med andra ord.
 
Inget av de tre ställen vi besökte kostade något i entré. Pluspoäng på det. Gratis toaletter fanns det också över allt. Förutom vid vattenfallet (stället där flest turister blir inspiererade till ett toalettbesök??) (uttänkt much??) men då hade jag gratiskissat så mycket under både fredag, lördag och söndag att jag med glädje betalade 20 kronor för en sittning på den vita ringen. 
 
 
 
 
 
 
Vi käkade lunch vid Geisrarna och betalade då 150 kronor för en kycklinghamburgare (endast).
 
Jag hade hört att maten överlag skulle vara väldigt dyr på Island men jag tänker att priserna var ungefär samma som på täta turistställen i Sverige? Aningens dyrare kanske. Burritos på restaurang kostade 140 kronor och ett glas prosecco 120 kronor. För mellanmål och vatten letade vi upp en mataffär i närheten av hotellet och preppade ryggsäckarna vi slapp vi tämja blodsocker ad hoc med överprissatta bananer. Man kan även ta med sig bra-att-ha-snacks från Sverige om man vill vara riktigt förberedd. 
 
Blå lagunen och hästridningen som vi gjorde under fredag och lördag hade vi bokat från Sverige och det är ett annat tips. Åk inte till Island utan att ha rekat. Vi sparade massor av tid och energi på att planera våra tre dagar ordentligt, samt förboka i vissa fall. Blå lagunen kan i värsta fall vara fullbelagd om du kommer dit utan att ha bokat. 
 
Japp. 
 
Jag rekommenderar er att åka till Island alla dagar i veckan! Ett fantastiskt land!
 

Kommentera gärna!

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback