Spiderchick

Jag har bestämt mig!
Okej - jag har bestämt mig. 
 
Det är dags att dra ner på slö-scrollandet. 
 
Med slö-scrollande menar jag all typ av scrollande på sociala medier som sker av ren vana. Jag är där allt för ofta. Min hand som per automatik rör sig mot telefonen, plockar upp den, klick klick in på Instagram. Scroll scroll. En pokébowl, någons semesterbild, Kim Kardashians rumpa i ny vinkel, ett träd i körsbärsblom... Vidare in på Facebook, klick klick. Scroll scroll. En kattfilm, någons uppdatering om vädret, tio saker bara personer som heter Bodil gör... 
 
Vad som känns som en kortare minut utvecklar sig snabbt till en hel kvart. Kanske en halvtimma. 
 
Trettio raska minuter av... Ingenting. 
 
Missförstå mig rätt. Jag tycker att sociala medier är bra. Alltså, övervägande bra. Sociala medier ger mig gemenskap, det ger mig massvis av kunskap, mängder av insikt, det har gett min röst en plattform och det ger mig... Lön? He. Men just slentrian-scrollandet, det har det blivit för mycket av. Det ger mig ingenting. Jag behöver inte veta vad alla som heter Bodil gör och jag behöver inte se ännu ett träd i körsbärsblom. 
 
Så nu har jag beslutat mig för att bli mer medveten kring mitt sociala medie-konsumerande. Jag tänker ta makten över min egen hand och min egen tumme. Istället för att lägg massa tid om dagen på planlöst och menlöst klickande ska jag lägga tid på att läsa en bok. Jag älskar egentligen att läsa böcker och jag var en bokmal av rang innan Facebook och Instagram kom in i mitt liv. Men någonstans i höjd med att "flöde" blev ett begrepp försvann allt mitt andra läsande och det är sorgligt. 
 
Sen kan det vara nyttigt att göra absolut ingenting också. Varje minut av dagen måste inte bestå av att konsumera olika innehåll. 
 
Så ja, löfte till mig själv: Sluta slö-scrolla, läsa en bok minst 15 minuter per dag, öva på att låta handen ligga still och göra ingenting. 
 
 
 
Kvinnan som tog makten över sin näve.
 
Anonym

Jaa, jag är/var exakt likadan! Jag vill börja läsa böcker igen, men får som inte.. Ro?
Nu peppar vi varandra! 😃

Svar: Det gör vi! You can do it! 😄💪🏻 tror det är mycket en vanesak med nya rutiner man behöver komma in i
Moa DeBruin

Carro

Jag är inne på Facebook och instagram max två gånger om dagen. På morgonen och på kvällen. Bloggare läser jag en gång om dagen. Snapchat och messenger används flitigt men det är ju mer socialt känner jag.

Svar: Bara man känner själv att det är en lagom nivå 😊
Moa DeBruin

Nathalie

Bra plan!! Jag la faktiskt helt av med instagram för ett tag sen. Blev så in i vassen stressad av det så det var BARA till fördel!!
Kraam

Svar: Skönt 😊 jag gillar ju Instagram men det får bli i en mer lagom dos
Moa DeBruin

Sabina

Lycka till :D Jag har alltid en bok med mig i väskan så när man hamnar i en situation där inget spännande händer i livet så är det bara att läsa ett par sidor. Jag har dock också bestämt mig för att bli ännu bättre på att inte slöscrolla på facebook. Jag har en tendens att göra det SAMTIDIGT som jag tittar på film eller serier nämligen och det känns lite onödigt..

Svar: Jag dubbelskärmar alltid 🙈
Moa DeBruin

Hanna

Alltså AMEN!
Samma sak här. Har alltid varit en bokslukare som ligger och läser på kvällen. Men de senaste åren (!) med smartphone har totalt dödat min läs-ork. Kan inte ligga en halvtimme och läsa längre, utan att känna sug efter att glo meningslöst på mobilen. Sorgligt. Vi borde köra en utmaning ihop, alla slöscroll-lessa människor...

Svar: absolut! jag håller er uppdaterade så håller ni mig uppdaterade :)
Moa DeBruin

Ida

Ja! Samma här! Till och med lämnat fb och insta. Så värt.

Suss

Har precis tagit samma beslut som du, fast din blogg ska jag fortsätta läsa, du är superrolig. Varför börjar du inte skriva en bok? Den skulle säkert böi en succé.....

Svar: Jag har börjat! 😁
Moa DeBruin

Therese

Läs när ni borstar tänderna👍 fick tipset av min tandläkare för att borsta mindre hårt och tillräckligt länge😊

Svar: Hehe jag brukar plocka barnens kläder och leksaker och annat grejs när jag borstar tänderna 😆
Moa DeBruin

fridanygard.blo.gg

Har tagit bort fb-appen från telefonen och har bara kvar chatten, sänkte min stress med många procent (men mamma kan fortfarande skicka emojis hehe)!

Ser fram emot uppdatering kring hur utvilad din scrolltumme blir!

Svar: smart! kanske ska göra så med
Moa DeBruin

Anonym

Låter klokt! Tog bort fb-appen för några dagar sedan, inte varit inne där sedan dess! Delete delete delete!

Svar: skönt!
Moa DeBruin

Eva

Bra där spderchick att du tar kommandot. Vi är många som behöver hjälp och inspiration för att kunna göra samma sak. Våga pausa och kom tillbaka piggare till sociala medier😀

Svar: 😄💪🏻
Moa DeBruin

MALINDENISE

Sund inställning :D!

Madeleine Pitzing

Känner så väl igen mig. Jag har börjat med diamond-painting samtidigt som jag lyssnar på ljudbok. Handen får nåt att göra samtidigt som man kan förlora sig i fantasins värld. Perfekt enligt mig.

Mia Ahlstrand

Klokt tänkt! Jag kände exakt samma sak tidigare i veckan och började läsa Hyptnotisören :) Lycka till!

thessas.blogg.se

Tack för påminnelsen! 😅 Har tänkt tanken mååånga gånger men sen kommer jag på migsjälv med att sitta där med telefonen i handen iallafall 🙈

Hanna Karlsson

Det här skulle jag också behöva göra.

Emiza

Samma här. jag tycker att jag har slösat bort mycket tid.

Georg

Låter som ett mycket bra löfte!

I helgen har det, åtminstone här, varit finare än i mannaminne. Vad gör folks ens inne? Varför sitter man ute i ett väder som öppnar upp för ALLT och glor i en mobil? På saker som ger dom ingenting?

Tänk att gå ut på något fält eller café och läsa i solen istället?

Som du skriver har sociala medier mycket positivt att ge, men det finns någon gräns. Verkliga livet måste alltid prioriteras!

Hoppas du haft en underbar helg :)

Therese

Så bra! Märker själv att jag mer än ofta också sträcker mig efter mobilen, bara för att klicka in på Instgram för 100:e gången för dagen. Denna utmaning är jag på! Bra att bli medveten om sitt användande av sociala medier eller annat på mobilen och försöka att prioritera annat också, som att läsa en bra bok!

Svar: Precis! 😊👌🏻
Moa DeBruin

Em - mitt liv på NZ

Åh vad jag kan relatera!! Jag avskyr när jag bara scrollar av ren vana och liksom fyller hjärnan av massa onödigt skräp. Särskilt precis innan jag ska sova. Eller vaknar för att amma. Jag har också bestämt mej för att dra ner på mitt konsumerande av sociala medier. Och har lyckats hyfsat bra tycker jag. Läser tex mycket färre bloggar (bara dom riktigt bra hint hint ;), har lagt facebook och bloglovin apparna längst bak i mobilen och faktiskt gör det skillnad. Dock är jag inne på Insta och slösurfar en del fortfarande... Tack för ett bra och tänkvärt inlägg!

Svar: låter som en bra början! Tack själv :)
Moa DeBruin

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress