Skamma inte en fellow mamma

Jag har varit mamma i snart nio år. Fattar ni. I SNART NIO ÅR?? Galet egentligen.
 
Jag är tygg i min mammaroll idag. Jag är inte perfekt, men jag duger. I början var jag dock skör som ett litet torrt strå när det gällde min roll som mamma. Jag fick kommentarer här på bloggen som då gjorde ont, men som jag idag bara skulle skratta åt. 
 
Kommentarer jag minns extra:
 
Kommentar: "Ditt barn borde INTE åka framåt i vagnen!" 
Mitt förstfödda barn började åka framåt i vagnen när han var 9 månader. Det var alldeles för tidigt tyckte vissa och menade att det skulle skada honom FOR LIFE att inte ha konstant ögonkontakt med sin mamma. Grejen var bara att mitt barn VÄGRADE åka vagn alls om han inte fick åka framåt. Jag hade alltså att välja mellan att aldrig ta mig längre än 50 meter från hemmet eller helt enkelt låta honom åka framåt. Jag valde det senare. 
Klipp till idag: Har ett barn som lidit o,o% av att åka framåt i en SABLA VAGN! Herregud. 
 
Kommentar: "Varför har du ditt barn på förskolan när du ändå inte jobbar?"
Här är det så mycket skammande inbakat i en och samma kommentarer att jag inte vet vart jag ska börja nysta? För det första nedvärderande mot det jag gjorde då, det vill säga blogga och skriva krönikor. För det andra skammande kring att vi valt att ha våra barn på förskola. Något som min man aldrig skulle behöva "stå till svars för". 
Klipp till idag: Har två trygga barn som trivs och är trygga i förskola och skolmiljö. 
 
Kommentar: "Du ÖVERDRIVER! Mina kompisar som har barn hinner duscha och är hur fräscha som helst"
Den här kommentaren fick jag som förstagångsmamma efter att jag skrivit att jag hade svårt att hinna med att duscha eftersom bebis ville vara PÅ mig hela tiden och gallskrek så fort vi inte hade kroppskontakt. Jag kände så mycket skam av att få den här kommentaren som antydde att jag var en dålig kvinna som inte hann göra mig fräsch och fin trots en bebis med kolik. Men vet ni vad? En del mammor vill och hinner duscha tio gånger per dag, sminka sig OCH bada i deodorant. Andra mammor hinner inte komma ur pyjamasen innan det är kväll igen. Allt är lika okej. 
Klipp till idag: Har plötsligt maaaaassa tid att vältra mig i dusch och deo. Smink tycker jag dock fortfarande är rätt trôkigt.
 
Kommentar: "Du låter ditt barn få sin vilja igenom med tjat. Han kommer aldrig lära sig gränser!"
Den här kommentaren fick jag efter att jag bloggat om att barnet tjatat om att få vispa grädde (for fun) - och till slut gav jag med mig. För jag ger ofta med mig. Jag är klent byggd för tjat och tar gärna den enkla vägen. Så. STÄM MIG! Men jag är strikt när det gäller saker som jag upplever spelar roll. Typ att barn ska borsta tänder och helst inte dricka margaritas. 
Klipp till idag: Har två barn, som förvisso har svart bälte i tjat, men som absolut vet var gränser går. Både med sig själva och andra. 
 
Kommentar: "En del bloggmammor bara klagar, jag fattar inte varför??"
Det här läste jag i ett inlägg hos en annan bloggare och jag kände mig väldigt träffad. Till saken hör att den här mamman hade en bebis som sov jämt och där emellan bara var nöjd. En sak har jag lärt mig och det är att det är väldigt lätt att vara en rosafluffig mamma när man har ett barn som mest sover och aldrig skriker. Är man en förälder med sömnbrist har man möjligen mer av en uppförsbacke till det rosa molnet. 
Klipp till idag: Jag sover så JÄKLA gött! Får till och med sovmorgon på helgen?? Men kontentan är att aldrig skamma en fellow mamma och hennes känslor. Hennes barn fungerar inte exakt som ditt, dessutom är ni två olika personer som orkar och känner helt olika. Vi har alla våra utmaningar.
 
Mer kontenta: Be kind. Always. 
 
Ännu mer kontenta: Mest av allt har jag via bloggen fått stöd i mitt mammaskap och för det är jag evigt tacksam. 
 
 
Jag och min lilla björnunge, 2009.
 

Kommentera gärna!
Elin

Vad glad jag blir att du får sova nu!! Jag är mitt inne i sömnbrist deluxe med en 2-åring och en 10-veckors... idag hann jag faktiskt duscha medan bebis sov kvar i vagnen 5 minuter efter vår promenad - weeeee!!

Men bra inlägg! Är så mycket tryggare i mig själv nu med andra barnet än med första 😊

Svar: Skönt 😊❤️
Moa DeBruin

2018-05-31 ♥ 10:32:20 » URL: http://nouw.com/elinspluss
Angelica

Vad härligt och befriande att höra att allt gick bra för dina barn även om de fick åka framåtvända och gå på förskola! Haha! Känns skönt att veta att det blir folk av barn även om man inte ”gör som man ska” 😆 mvh/ en småbarnsmamma som kanske inte ska oroa sig så mycket. Kram!!

Svar: Nej gör inte det! Säger som Astrid Lindgren - ge barnen kärlek och lite mer kärlek så kommer folkvettet av sig själv 😊
Moa DeBruin

2018-05-31 ♥ 10:59:14 » URL: http://angelicarenhuvud.vimedbarn.se
Sara

Fölk alltså. Ser fram emot när min tid kommer att vältra mig i duschande och deo!

Svar: Det kommer! 😁
Moa DeBruin

2018-05-31 ♥ 11:36:50
Sandra R

Jag har varit mamma i tolv år och två veckor - känner igen mig i allt du skriver. Numera känner jag att allt blir bra, inte perfekt. Som nybliven mamma blev jag sjuk, förlossningsdepression, och tvivlade mig genom de första åren. Tolv år senare har jag (och bäste maken) två synnerligen välartade barn som har världens bästa mamma (enligt dem). ❤️

Svar: Härligt att höra ❤️
Moa DeBruin

2018-05-31 ♥ 22:06:23 » URL: http://rapsbagge.blogspot.se
Ida

Så är det!
Såg förresten din dubbelgångare i Halmstad idag... höggravid!? Kände genast en oro att jag skulle behöva förlösa Spajdan på playan. 😅
Tyvärr kunde jag inte sneaka en bild, men det var otroligt likt.

Svar: haha... en syrra i Halmstad alltså. Najs!
Moa DeBruin

2018-06-01 ♥ 06:34:31
Anonym

En sak på tal om att skamma. Och säger det inte för att skämma dig utan uppmärksamma sig på den skam du kanske sprider utan att tänka på det. Bara för att ens barn sover och är nöjd emellan så behöver det inte vara lätt att vara förälder med rosafluff.

Svar: oj nu blev det mycket varvet runt här... Det var ju inte min mening att få dig att må dåligt såklart. Jag skrev bara utifrån min upplevelse kring den här specifika händelsen och kring den här specifika personen. Men självklart måste det inte vara enkelt bara för att barnet sover <3 Även om jag skulle säga att mycket underlättas när man får vakna utvilad. Men vi har alla våra utmaningar!
Moa DeBruin

2018-06-01 ♥ 06:59:11
Regina

<3 <3

2018-06-01 ♥ 09:46:57 » URL: http://egoinas.se
Sandra

För mig är det helt absurt att mammor är så elaka mot andra mammor och ständigt ska lägga sig i. Alla gör vi olika och det finns inget rätt eller fel. Får jag själv barn kommer jag inte lyssna på vad andra tycker och tänker. Stå på dig fina Moa!

Svar: tack :) Vill understryka att de flesta av ovan kommentarer kommit från folk som inte själva hade barn (vilket de skrev i sin kommentar "jag har inte barn men...") och det är ju VÄLDIGT lätt att vara en bra förälder när man har noll barn ;)
Moa DeBruin

2018-06-01 ♥ 23:09:56 » URL: http://sjattejanuari.blogg.se
Anonym

Du låter som en grymt bra mamma, som inte ger med dig på okända andra mammors (jag antar tyvärr att det är andra mammor/kvinnor, för vi är inte alltid bäst på att stötta) pekpinnar.
Tjat ger jag efter för, alltid 😅 men som du säger, tandborstning, bilbälte, flytväst, solkräm, dusch/bad i alla fall en gg i veckan håller vi hårt på.

Svar: låter som mycket bra plan att hålla fast vid! min ser likadan ut :)
Moa DeBruin

2018-06-02 ♥ 07:46:34
Anonym

Förstod att det inte var avsikten. 😊så ingen fara. Ibland blir det att man skannar uran avsikt bara. En del av de kommentarer du har fått har säkert god avsikt också men blir skam ändå.

Svar: ja det är svårt det där, vi kommer ju alla från olika bakgrunder som ju liksom formar vår syn på det hela :) Och dom som skrivit till mig menade säkert heller inget illa i slutet av dagen
Moa DeBruin

2018-06-02 ♥ 08:14:50
Sandra

Sitter här i värmen och gravid i v. 39 och känner att det här var väldigt skönt att läsa! Än så länge känner jag i det stora hela att det går som det går och man kan inte göra annat än sitt bästa, men jag anar att det kommer kommentarer och ”goda” råd allt eftersom men jag antar att har man bara sunt förnuft och en massa kärlek till sitt barn så klarar man allt.:)

Svar: Ja men så är det faktiskt :) grattis till kommande bebis!
Moa DeBruin

2018-06-02 ♥ 20:04:56
Emeliie - mamma till Lilja, 7 år.

Härligt inlägg!!
Man borde inte haka på varandra.
Ingen är perfekt men alla lär vi oss.
Och dina barn har ju inte lidit över stt sitta framåt i vagnen, snarare tvärtom.
Supermorsa!
Folk klagade på mig mest jämt.
Men nu så.. man stärker sig i rollen som mamma

2018-06-04 ♥ 00:55:59 » URL: http://emeliiesdagbok.blogg.se
Emeliie - mamma till Lilja, 7 år.

Härligt inlägg!!
Man borde inte haka på varandra.
Ingen är perfekt men alla lär vi oss.
Och dina barn har ju inte lidit över stt sitta framåt i vagnen, snarare tvärtom.
Supermorsa!
Folk klagade på mig mest jämt.
Men nu så.. man stärker sig i rollen som mamma

Svar: ja det är verkligen en roll man växer in i, rent självförtroendemässigt :)
Moa DeBruin

2018-06-04 ♥ 00:56:07 » URL: http://emeliiesdagbok.blogg.se
Anna

Tokbra inlägg Moa, känns skönt att läsa nu när jag sitter med en femtonmånaders och försöker överleva alla pekpinnar och riktlinjer.

Svar: ❤️❤️❤️
Moa DeBruin

2018-06-06 ♥ 21:16:20

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback