Dramatisk kurva

Jag pluggar ju Skriva Litteratur för barn som ni vet. Det jag framför allt har lärt mig under kursen det är att det här med att skriva en bok väldigt mycket är ett rent hantverk. 
 
Det har givetvis även med kreativitet och skrivglädje att göra men minst lika mycket handlar det om struktur och förståelse för hur man bygger upp en berättelse.
 
Känner ni till den dramatiska kurvan?
 
 
Dramatöööörgen. 
 
 
Ungefär så här (jag har kortat ner lite):
 
 
Anslag - man börjar berättelsen med att ge läsaren en känsla för vad vad historien kommer handla om. Man presenterar huvudpersonen och viktiga personer runt hen.
 

Konflikt - man presenterar konflikten. Alla berättelser inkluderar någon slags konflikt. Det kan vara allt ifrån mord (i deckare), obesvarad kärlek eller att Stina 4 år inte får vara med och leka med sina syskon. 

 

Vändpunkt 1 - man ger konflikten en ny riktning. 

 

En ny värld öppnar sig - här beskriver man hur situationen ser ut efter vändpunkten. 

 

Konfliktupptrappning - huvudkaraktären stöter på ännu mer motstånd.

 

Point of no return - berättelsen når en plats som det inte går att gå tillbaka ifrån. 

 

Klimax - här försöker man hålla kvar spänningen i konflikten. 

 

Avtoning - alla pusselbitar läggs på plats och man har förhoppningsvis nått ett lyckligt slut. 

 

Känner ni till den här kurvan kommer ni snart se att böcker, filmer och serier är uppbyggda ungefär så. Skickliga författare låter inte bara själva berättelsen utan varje kapitel gå efter en dramatisk kurva, eller varje avsnitt i en serie. Och vi har ju alla sett en Hollywoodfilm vars konflikt får sin lösning efter 10 minuter och man ba njaaaaaa kommer EVENTUELLT att lanseras en dramatisk vändpunkt innan detta är slut. 

 


Kommentera gärna!
Jenny

Romantiska komedier har ju alltid samma dramaturgi. En tjej blir kär i en kille. Dom bråkar. Tjejen träffar annan kille. Triangeldrama. Blir vänner. Blir tillsammans slut.

Har man sett en har man sett alla.

Svar: följer ofta samma mönster ja :)
Moa DeBruin

2018-11-13 ♥ 12:43:11
Carro Blomqvist - Författare

Jag har skrivit och publicerat tre böcker.. men aldrig följt någon kurva. Å andra sidan är jag varken känd eller publicerad av något förlag heller utan gör allt själv då, förutom att trycka boken. Men jag fattar grejen, ändå .. med kurvgrejen haha : )

Svar: Då har du säkert det här inom dig per automatik, för jag antar att dina böcker ändå innehåller någon slags konflikt och lösning? :) Sen finns det säkert historier som klaras av att berättas finnemang ändå, utan kurva. För övrigt MYCKET impad att du skrivit och publicerat tre egna böcker!
Moa DeBruin

2018-11-13 ♥ 17:02:54 » URL: http://skrivterapin.blogg.se/
Frida

En sådan där dröm jag har är att någon gång i livet skriva en bok. Har i huvudet fått ihop en huvudperson och alla hans egenheter och märkligheter, men kommer liksom inte på någon riktig handling, eller konflikt. Den får med andra ord skriva på lite i huvudet, under ett tiotal år till ungefär, så kanske den kommer ner på papper (eller ja, i ett worddokument) till slut.

Svar: Jag har alltid haft dröm om att skriva bok också. Men har alltid tänkt att nääää det skulle jag aldrig klara. Men jag har insett att skillnaden mellan en som har skrivit en bok och en som inte har skrivit en bok är att den förstnämnda har GJORT. Det handlar liksom om att sätta sig ner och bara göra, ta sig tid. För när man väl sitter där ploppar ju tankarna upp, skrivandet föder mer skrivande så att säga, så känner jag i alla fall :) Så mitt råd till dig - GÖR! Att ha en utvecklad huvudperson är ju att ha kommit jättelångt!
Moa DeBruin

2018-11-13 ♥ 21:34:10
Carro Blomqvist - Författare

Alltså jag har skrivit om mig själv i två av böckerna.. om saker som hänt och sådär så .. fast nu när jag tänker på det så finns det ju ändå sådana där punkter i alla fall, typ haha. Åh, men tack så mycket vad roligt att höra :) Åh, skriva är ju verkligen bland det bästa som finns, tycker din kurs verkade intressant, jag skulle gärna gå någon kurs typ.. skriva filmmanus. Kanske ska kolla upp :)

Svar: Ja gör det! Det finns ju många distansvarianter, kul att utveckla sig själv :)
Moa DeBruin

2018-11-13 ♥ 22:26:21 » URL: http://skrivterapin.blogg.se/
Isabelle

Känner att jag bara måste påpeka att det heter dramaturgiska kurvan* 🙈 Skadad efter att ha skrivit manus sedan 2010 haha. Även läst Berättarteknik och så på universitetet. Tycker sånt här är såå intressant! Har ni gått in på olika modeller? Typ ”Vem vinner-dramaturgin” kontra ”Resan” osv? Kan verkligen nörda ner mig i sånt här! Så roligt att få en djupare inblick i film- och litterär analys 🤗

Svar: haha åh sorry! Jag är verkligen ingen expert på detta, mer än att det har blivit en aha-upplevelse för mig. Coolt att ha skrivit manus! Vad är det för typ av manus? :) Berättarteknik låter jättekul! Det måste jag googla på, sugen på fler kurser
Moa DeBruin

2018-11-14 ♥ 06:55:05

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback