Spiderchick

Inget kvinnoförakt över tröskeln till vårt hem
Jag tappade faktiskt hakan i golvet när jag läste Reginas gamla dagboksanteckningar som hon har publicerat på bloggen. När Regina var tolv år blev hon kallad "hora" av sin "pojkvän".
 
12 år!!
 
 
 
 
 
Anledning? Hon ville inte köpa choklad åt honom. 
 
Det här säger mycket om det patriarkat vi lever i. Kvinnoföraktet frodas redan i låga åldrar. Det börjar med det klassiska att små pojkar föraktar allt som är tjejigt kodat. Sen fortsätter det med synen att tjejer är lite sämre i sport, lite sämre på att springa snabbt, lite sämre på att vara modiga och allt det där. 
 
En kompis berättade att på hennes barns skola, vi snackar lågstadiet (!), springer pojkar efter vissa flickor, brottar ner dom och tar stryptag. Svaret från lärarna blev att flickorna ska "hålla sig nära rastvakten". Ett fruktansvärt svar på ett fruktansvärt övergrepp! Jag blir upprörd bara jag tänker på det. 
 
Tänk dig att du är 8-9 år och redan tvingas begränsa din rörelsefrihet av rädsla för pojkar. I SKOLAN dessutom! Det står i skollagen att skolan ska vara en trygg plats, för ALLA. 
 
Min kompis har självklart inte nöjt sig med den usla lösningen utan tagit det vidare. Om NÅGOT ska ju svaret vara att det är de bråkiga pojkarna som ska hålla sig nära rastvakten. Sedan är lösningen att pojkarna måste få stöd och guidning för uppenbarligen har något gått fel i respekten gentemot andra människor. Det är pojkarnas rättighet att få hjälp, så att de får en ärlig chans att växa upp till kärleksfulla individer med respekt för kvinnor och andra. 
 
Vår sexåring hade med sig två kompisar hem från skolan för ett tag sedan, kompisar som är tjejer. Jag RYSER vid tanken på att vi i familjen hade gjort en grej av det. Typ retat honom för att han lekte med tjejer (som om det är sämre lek??) eller blajjat om att någon är "kär". Snacka om att vi hade kunnat förstöra en vänskap och en syn på tjejer vs killar.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, i vårt hushåll pratar vi ALDRIG i termerna att tjejigt är sämre eller att det på något vis är konstigt att leka med båda könen. Min man pratar alltid om kvinnor med respekt, både i det lilla och i det stora. Senast i veckan ändrade han inställningen på FIFA-spelet så barnen spelar med tjej-figurer istället för killar, det gjorde mig glad. En liten grej som kan göra mycket. 
 
Sen är jag inte så blåögd att jag tror att mina barn aldrig skulle kunna göra ett misstag. Det kan alla göra. Jag tror inte att det finns onda barn, det finns bara vuxna som inte bryr sig. 
 
Är det något som är min och min mans uppgift som föräldrar till pojkar så är det att lära dom om allas lika värde oavsett kön. Inget kvinnoförakt kommer över tröskeln till vårt hem. Tack och bock för det. 
 
 
Jessica

Jag väntar mitt första barn och du/ni är en av mina föräldraförebilder! Fyfan va ni är bra!

Svar: tack för fina ord :) och grattis till bebis i magen! <3
Moa DeBruin

Josefin

Minns leken på lågstadiet när killarna släckte ner i klassrummet så det blev kolsvart och sen var målet att dra byxorna av flickorna, som sprang runt. Vi sprang alltså runt och blev jagade av pojkar som skulle dra av oss våra byxor. Minns inte några vuxna i detta alls.

Svar: så sjukt! Jag minns att vi inte fick leka "killarna jagar tjejerna" på mitt lågstadiet. DÅ tyckte jag att det var fjantigt. NU kan jag ju förstå varför. En puss ska ju inte ske för att någon jagar och håller fast dig
Moa DeBruin

Anonym

Min son utreds ju för autism och adhd. På förskolan aldrig nå problem nu på förskoleklassen. Vad gör han i en lek? Drar ner byxorna på en tjej. Ursh va arg jag var. Här aldrig hänt igen och hoppas aldrig de händer igen.. sen brukar han och en annan kille slåss?? De har han aldrig gjort förr. Vet det då förskolan alltid satte av en fröken för honom pga sen med talet och svårt med det sociala. Det har han inte nu.. är så rädd att de ska bli värre även om de ofta går 2 veckor mellan varje sak. Vill inte att han ska bli som dom i min klass när jag var liten blev.utfryst aldrig bjuden på kalas osv. Men vi pratar om det.förhoppningavis kan han få en assistent i skolan då utredningen är klar.. dock gått över 1år och vi har fortfarande inte fått veta vars i kön vi är..

Svar: Åh jag hoppas att din son får stöd i skolan <3 Det har han verkligen rätt till! Att du som förälder har öppna ögon inför detta kommer också hjälpa ditt barn långt tänker jag! Kram och massa pepp från en förälder till en annan!
Moa DeBruin

Jenny

Asså du är så jävla genomklok och fantastisk på alla sätt och vis. Läste också Reginas inlägg och blev arg. Herregud. Så ska det inte få vara.

Kommer ihåg när man var liten,runt 8-10 år och killar var elaka mot tjejer och drog i håret eller nöp eller ngt annat fult och man gick till fröken och fick höra "Han är kär i dig, killar har svårare att uttrycka sig då de mognar senare. Ta det som en komplimang" asså redan då blev jag ledsen för att vi tjejer inye blev tagna på allvar och att vår smärta och rädsla var okej för att killar är omogna? Asså hade jag hört någon säga så idag hade jag brunnit av totalt. Jobbar i förskola och tänker dagligen på hur jag pratar om och till tjejer och killar och hoppas att all personal i skolan/förskolan är långt mer medvetna än mina fröknar i början av 00-talet. Blir fan så förbannad.

Visste för övrigt inte att gubbarna på Fifa gick att ändra till kvinnor, kanske ska göra det på sambons så han får spela så kallad tjejfotboll. Det är också något jag hatar att allt som tjejer gör måste ha ordet tjej framför. Uscha.

Svar: Det är så fel fel fel på många vis! Men skönt att det finns medvetna personer inom förskolan idag :) <3
Moa DeBruin

Sara

Har en nyfödd son hemma och är full av hormoner, gråter åt det här inlägget. Jävlar vilket viktigt uppdrag vi har, vi föräldrar.

Svar: Verkligen 😊❤️
Moa DeBruin

Annie

Så himla bra och viktigt du skriver Moa! Mycket handlar ju om hur barnens föräldrar hanterar frågan och uppfostrar sina barn, tyvärr lägger ju allt för många ansvar på någon annan, i sådana här fall på skolan! Du/ni är verkligen fantastiska som föräldrar utifrån vad jag läser i bloggen! Jag hoppas bli minst lika bra den dagen jag får barn.

Tack för en fantastisk blogg Moa, du är en inspiration och det ger mig alltid någonting när jag går in här och läser, litet som smått! <3

Svar: A men tack själv snälla 😊💕
Moa DeBruin

Emma

Förutom att innehållet i den här texten är grymt och fantastiskt och så vidare. Fan vad bra du skriver. Det är lätt att följa ditt resonemang, eftersom du uttrycker dig så logiskt och begripligt. Älskar det, att du kan skriva om det här ämnet utan att blanda in genusvetenskapliga begrepp som inte ens finns i ordboken. (Och ändå få fram innebörden i begreppen, på ett mer lättillgängligt sätt.) :)

Svar: Åh vad fin feedback! Tack 😊💕
Moa DeBruin

Anonym

Gud vad ledsen jag blir. Minns att min bror hade en fantastisk kompis som han lekte såå mycket med, de hade så roligt. Men alla (även jag och mina föräldrar..) frågade typ ”är ni kära” ”har ni pussats än” och sånt där skitsnack. Till sist slutade de leka :( så sorgligt.

Svar: ja det är sorgligt, då visste man ju kanske inte bättre. Idag får vi hoppas att vi gör det :)
Moa DeBruin

Nina

På mellanstadiet hände det ganska ofta att en grupp killar i klassen rusade in i vårt omklädningsrum efter gympan när vi stod i duschen. Jag tyckte att det kändes väldigt obehagligt då men kunde inte sätta ord på varför. Dessutom var stämningen bland tjejerna att det var roligt för att killarna ville se oss men innerst inne tror jag inte att någon gillade det. Det var vad jag vet, ingen vuxen som tog upp detta som ett problem. Men jag känner mig fortfarande otrygg när jag duschar i omklädningsrum.

Svar: Usch, känner igen detta från min skoltid också
Moa DeBruin

Anonym

Eey! Vad hände med er podd!?!? Det slog mog nu att jag saknat er i mina öron! När ska ni börja igen?? ❤

Svar: Tyvärr satt på paus pga tidsbrist 😕
Moa DeBruin

emma

Blir alldeles blank i ögonen av den lilla grejen att ändra i tv-spelet till kvinnliga fotbollsspelare. Sån liten grej som jag ändå tror kan göra stor skillnad. Att tvingas vara någon som man inte helt identifierar sig med, nyttigt!

Svar: mycket nyttigt :)
Moa DeBruin

Frida

Jag kommer ihåg en kille som gick på samma dagis som jag. Han var ett år yngre än mig, jag var fem år. Han skulle alltid pussa på tjejerna och jag tyckte att han var så fruktansvärt äcklig. För jag ville inte bli pussad. Fröknarna sa att det var för att han tyckte om oss, men det spelade ingen roll för mig, för jag tyckte att det var fel. Han försökte jaga ikapp en och pussa en i ansiktet.

26 år senare tycker jag fortfarande att han är äcklig.

Svar: men alltså... Man skulle ju inte acceptera att en vuxen person gick runt och pussade de han hade lust för?? Varför då låta ett barn göra så mot ett barn?
Moa DeBruin

Carola

I min tioåriga dotters klass är det tre killar som har något slags terrorvälde, alla tjejerna är rädda för dessa killar. Min dotter är den enda tjejen som vågar stå upp mot dem och säga ifrån. För detta är hon den som får skäll av lärarna. För 1½ vecka sedan kom min dotter hem med blåmärken i ansiktet, en av killarna hade matat knytnävsslag i ansiktet på henne. Vi polisanmälde, även om det inte blir något av det. Skolan tycker mest att vi är besvärliga som säger ifrån och klagar överlag på att min dotter "ger igen". Jag anser dock att skolans personal behöver lära sig skillnaden på att ge igen och självförsvar. Det sistnämnda har man rätt att nyttja, vilket min dotter också gjort några gånger, när hon blivit utsatt för sparkar, slag, strypgrepp och liknande. Fy fan vad jag hatar de där ungarna som jävlas hela tiden!

Svar: fy farao! Hemskt att inte skolan reagerar bättre, det gör mig bedrövad. Men bra att ni reagerar starkt! Skit samma om man anses besvärlig eller bråkig. Jag hade gjort precis det samma sak.
Moa DeBruin

Marielle

Som flick-mamma blir jag glad när pojk-mammor resonerar så bra som du gör. Man kan tyvärr inte låta bli att oroa sig för vad ens dotter ska behöva vara med om i livet men det känns lite ljusare när jag ser inlägg som ditt. Dina pojkar kommer säkert växa upp till bra män!

Svar: det får vi tro och hoppas :)
Moa DeBruin

Anonym

Min son kom hem en dag och visade mig hur man gjorde armhävningar, som han fått lära sig på idrotten. ”Och om man tycker det är för jobbigt, så kan man göra TJEJarmhävningar istället” sa han och demonstrerade varianten där man står på knäna... Alltså jag blir så trött på sånt trams! Vad sägs om att istället visa den lättare varianten, och förklara att ”vill NÅGON ha mer utmaning så kan man också göra så här...” Eller kärringracket i brännboll. Jag orkar inte ens tänka på alla såna här skitsaker som vi befäster av bara farten!

Svar: men guuuud! Har en lärare uttryckt sig så? Så fel! Jag hade slängt iväg ett mail i all välmening för allas skull :)
Moa DeBruin

Emma Olsson Thorell

Så viktigt ämne. Dock skulle jag hellre säga att det är pojkars skyldighet snarare än rättighet att lära sig samtycke och respekt och att inte behandla flickor som objekt. Och det är absolut föräldrarna och vi som samhälle som har en skyldighet att lära pojkar det från att dom är små.

Svar: När det handlar om barn tycker jag det är alla barns rättighet att få hjälp och guidning i sin uppväxt. Svårt att veta vad man har för skyldigheter när man är 7-8 år tänker jag. Där emot är det de vuxnas skyldighet att lära barnen detta så att de växer upp och vet sina skyldigheter :)
Moa DeBruin

Elisabet

Så viktigt inlägg!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress