Skrivkramp

Ja-happ.
 
Hur går det med min bok kanske ni undrar?? 
 
Inte??
 
Nä nä. 
 
Men jag kan ändå berätta för er att jag har kört fast lite. 
 
För det första velar jag kring vilken form jag ska skriva i. Jag har testat att skriva i dagboksform, i vanlig berättarform, nutid, dåtid, jag-form och tredje person. Jag har alltså skrivit berättelsen i typ fem (!) olika varianter. Vilket man ändå får beundra mig för. Trots det har jag inte kunnat bestämma mig för vilken variant jag vill landa i. Det finns för och nackdelar med alla rent berättartekniskt (ni hör vilka fancy ord jag har börjat använda!) (*vill in i branschen*). Det lutar åt tredje person dåtid. Typ Moa gick in genom dörren och såg... 
 
För det andra har jag börjat grubbla över min huvudkaraktär. Det är en flicka på 9-10 år. Hon har ett gäng bi-karaktärer kring sig, mer eller mindre knasiga sådana. Tyvärr har tokiga bi-karaktärer gjort att huvudpersonen själv möjligen hamnar lite i skymundan. Jag funderar järnet kring hur jag kan göra henne mer speciell?
 
Till mitt kreativa försvar får jag ändå säga att jag tror att det kan vara bra om huvudpersonen är ganska vanlig när de andra karaktärerna är mer tokiga. Jag vill ju att läsaren ska kunna identifiera sig och känna sig trygg med huvudpersonen. Samtidigt känner jag att hon måste ha lite mer djup och mer personlighet att bygga på. 
 
Men det står liksom STILL IN MA BRAIN??
 
Hur tänker ni att en tjej på 9-10 år är? Vad kan man ha för egenheter? Rädslor? Passioner? Intressen? 
 
 
 
 
 
 
Jag får nog ta och teckna mig en mind-map. 
 

Kommentera gärna!
Anonym

Fråga: Vad är det för blommor du har som växer uppåt så fint?

Tips på egenheter (bygger på erfarenhet från flickor i samma ålder i min närhet): Vill hellre använda underställ än "vanliga" kläder som tex jeans och tshirt. Klarar inte att gå till frisören utan att få minst en slinga i stark färg. Har läs-skrivsvårigheter. Är tokig i hundar/hästar/kaniner/getter. Hatar strumpor och går barfota. Älskar att steka och äta pannkaka som mellanmål efter skolan. Äter dessa mellanmål under en tvåtimmarsperiod.

Svar: Tack för input! Blommorna är sådana där öh... vad dom du heter... Tjocka gröna blad, oftast tvinnade till en cirkel. hehe. Du ser dom i alla blomsterbutiker. Dom växer så dom knakar i vårt fönster så jag har låtit dom växa upp i vår gardinstång :)
Moa DeBruin

2018-09-28 ♥ 16:10:05
Rebecca

Jag längtar efter boksigneringen!

Jag och barnen älskar Lisa Kiddos böcker om Span&Span. Karaktärerna där är rätt anonyma. Lisa fokuserar mycket på hur de agerar, dialogen och deras intresse kring hästarna. Vi som inte ens gillar hästar, är superengagerade i de två små gulliga ponnyerna det! 🐴

Skriv om något du kan mycket om, och kan relatera till. Engagera oss i vad som helst! Fotboll? Teckning? Pärlplattor? Overwatch? Minecraft? Klippa små spetsdukar av papper? Loombands? Singstar? Hoppa hopprep? Klippa i tidningar och göra kollage? Vika loppor?

Vad hade du som intresse när du var 9?
Jag tittade på Disneyklassiker, lekte med Barbie och ritade.

Svar: Ska spana in Lisa Kiddo! :) Mm... Fotboll har jag varit inne på men kändes ej klockrent... Mitt stora intresse var ju att skriva redan då och det har jag också varit inne på att hon ska få göra. tack för tips och länkar! :)
Moa DeBruin

2018-09-28 ♥ 16:46:53
Rebecca

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Barn-och-foraldrar/Vaxa-och-utvecklas/barnets-utveckling-10-12-ar/Barnets-utveckling-8-9-ar/

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Barn-och-foraldrar/Vaxa-och-utvecklas/barnets-utveckling-10-12-ar/Barnets-utveckling-10-12-ar/

2018-09-28 ♥ 16:49:16
Anonym

Arbetar som lärare i en tredjeklass just nu så om jag tänker på de tjejer i min klass så handlar deras rädslor om att inte passa in, inte vara nöjd med det man gör, kompisrelationer, duger jag som jag är etc. Intressen kan vara böcker, hästar/djur, fotboll, musik..

Hon kanske kan ha något specialintresse? Att hon älskar och kan allt om ödlor eller nåt sånt? Vet inte om det hjälper dig men kanske något som får igång tankarna iaf ☺️

Svar: Ja men något specialintresse tänker, som jag kan bygga saker runt :) Tack för tips och tankar!
Moa DeBruin

2018-09-28 ♥ 16:58:31
Ida

Tycker att de bästa romanerna är en blandning mellan nutid, dåtid och framtid samt jag-form och tredje person. Om du fattar vad jag menar? Du har ju redan skrivit alla versionerna så bara att klippa och klistra. 🍾😅

Svar: haha... mmm låter som en utmaning :)
Moa DeBruin

2018-09-28 ♥ 18:19:55
Lisa

Bra val! Tredje person dåtid är bäst. Jag tycker att flickan ska vara en liten bessewisser. Gärna med glasögon. Och alltid rätta andra eller ifrågasätta. Kan hon ha en släng asbergers och ta allt bokstavligt vore det också toppen!

2018-09-28 ♥ 20:13:34
Anonym

Om man tänker på spel (tv/data) som ofta har en story så är huvudkaraktären ofta ganska plain medan number 2 är rolig/galen/jobbig, just för att man själv ska ha lättare att identifiera sig med huvudkaraktären. Så det behöver inte vara något negativt! :)

Svar: Nä, så är det ju 😊
Moa DeBruin

2018-09-28 ♥ 20:22:13
Anonym

Louise Hallin brukar beskriva 9-åringar som grubblande. Livets existensiella frågor kommer in (särskilt mycket) under den perioden. Det kanske kan vara bra att tänka på personlighetsmässigt! ☺️

Svar: 😊👌🏻
Moa DeBruin

2018-09-28 ♥ 22:17:15
Anna

Det är porslinsblomma (hoya). Tror de i fönstret är Hoya Australis men jag är ingen expert.

När jag var nio älskade jag hästar, skriva brev och att läsa böcker, hade rätt mycket tvångstankar/lekar och var rädd för att mina föräldrar skulle skiljas.

Svar: Tack för input både på blomma och nioåringar 😊👌🏻
Moa DeBruin

2018-09-28 ♥ 22:39:24
Freja

Hon kanske ska läsa skitmycket? Plöja böcker, stora verk, tyngre böcker än vad hennes föräldrar läser. Hon kanske ska kunna begrepp som ”berättarteknik” och ”miljöbrskrivningar”? Hennes stora intresse kanske är det skrivna ordet.. och de världar hon får besöka i romanerna?

Svar: Ingen dålig idé! 😊
Moa DeBruin

2018-09-28 ♥ 23:25:21
Jessica S

Jag har ju en dotter som är 8 (fyller 9 i maj). Hon älskar djur och att åka rullskridskor (många av hennes kompisar gör det också). Och pyssla! Gärna med material från skogen eller skräp. Hon blir ofta irriterad på sina bröder (en äldre och en yngre), hon är liksom tjejen i mitten.
Vill inte ha klänning eller kläder som är obekväma. Vill helst ha träningstights och t-shirt jämt. Hon känns överlag ganska obekymrad och trivs med vännerna och skolan. Men, om hon grubblar så är det över skräp i naturen och orättvisor. Hon är orolig över om hennes klasskompis som kommer från ett annat land inte ska få bo kvar i Sverige. Och hon kan sakna våran katt som försvann spårlöst sommaren 2014. Och när hon tänker på katten kan hon nästan börjar hon nästan grina. Hon tycker det är viktigt med myskvällar (helst med Fångarna på fortet eller Bäst i test på tvn). Hon vill gärna vara hemma själv en stund och får gå hem tidigare fr fritids så hon hinner vara själv (eller med kompis) innan vi vuxna kommer hem.
Vet inte om du blev nåt klokare...
Kram Jessica (Skellefteå du vet)

Svar: Fint 😊💕
Moa DeBruin

2018-09-29 ♥ 00:03:14
Alexandra

Min 9-åriga tjej är rastlös till tusen, ägnar sin tid åt att fixa håret, sjunga påhittade och riktiga sånger, läsa böcker och drömma sig bort i sina drömmar. Hon är charmig och sprudlande glad när hon är glad och fasansfullt arg när hon är arg, hon vill alltid lyckas med det hon tar för sig, helst första gången hon testar och funkar det inte blir hon ledsen och arg, men ger inte upp förrän hon fixar det.. har många fler tips för en fantastisk karaktär om du är sugen.. 😊😊❤️

Svar: haha åh nioåringar ändå <3 Känner igen mycket vad gäller humöret i min nioåring.
Moa DeBruin

2018-09-29 ♥ 14:38:48
Fia

tänkte som Freja, vore coolt med en språkbevandrad 9åring som inte nödvändigtvis är dryg, men som kan ord som allomorf och fonem och vet vad man menar med genitiv i plural i bestämd form. kan gärna rätta ibland med syftningsfel och objektsform. mvh är min omgivnings stora prövning

Svar: haha... JAG vet inte ens orden du just skrev?? ;)
Moa DeBruin

2018-09-29 ♥ 15:23:18
Maria

Läs Fredrik Backmans Mormor hälsar och säger förlåt. Den mest fantastiska beskrivning av en 7-årig tjej!

Svar: ska kolla upp! :) Backman överlag är ju fenomenal med sin penna
Moa DeBruin

2018-09-30 ♥ 07:27:13 » URL: http://thomaslifeblogg.se/
Maria

Läs Fredrik Backmans Mormor hälsar och säger förlåt. Den mest fantastiska beskrivning av en 7-årig tjej!

2018-09-30 ♥ 07:27:17
Emma

Lite sent svar här men hon kanske kan ha ett mål som hon vill uppnå? Min snart 9-åring tränar ofta ofta på att gå ner i split och spagat, hon tycker också om att hjula. Hennes högsta önskan just nu är att få börja med gymnastik:)

Svar: Bra idé 😊👌🏻
Moa DeBruin

2018-10-02 ♥ 22:46:48
sandralinneas

Ännu ett sent svar men efter att ha läst igenom de tidigare kommentarerna saknar jag Musically som är en stor grej för -7-8-9-10-åringarna på mitt jobb (skola/fritids). Många rider eller spelar fotboll. De gillar att göra slime av raklödder och vad det nu är mer som ingår i receptet :) På fritids kan de sitta och sy smileys med hjärtögon eller käpphästar tills fröknarnas ögon går i kors och hjärnorna lägger av. Och de gillar att lyssna på musik på youtube.

Svar: Har redan med lite av detta, tack för input 😊
Moa DeBruin

2018-10-18 ♥ 19:16:13 » URL: http://sandralinneas.blogspot.se

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback