Inspirationstips för den som gillar att skriva

Ända sedan jag återupptäckte mitt intresse för litteratur har jag sugit åt mig av kunskap om skrivandet. Jag tycker att det är så intressant att få tips och läsa/lyssna till hur andra skrivande personer tänker och gör. 
 
Här kommer några tips till er som också gillar att skriva:
 
1. Tidningen Skriva 
Den har jag tipsat om förr men jag tipsar igen. Mycket bra och lärorik tidning. Alla med minsta skrivintresse borde absolut prenumerera. Här kan man spana in deras site. 
 
 
 
 
 
2. Skriv på! av Elisabeth George
Elisabeth skriver pedagogiskt om hur man bygger kapitel, karaktärer och gestaltar. Här lärde jag mig att disciplin är snudd på det viktigaste redskapet i att skriva en bok. I slutet av dagen kan du ha hur mycket passion och kunskap som helst men har du inte disciplinen att skriva, skriva, skriva, redigera och redigera igen - ja då blir det aldrig en bok. 
 
 
 
 
3. Att skriva - en hantverkares memoarer av Stephen King 
King skriver mycket om sin skrivprocess och vad som har lett fram till hans olika romaner och karaktärer (som ju blivit klassiker). Här kan man köpa den som e-bok för 44 pix.
 
4. Så gör jag av Bodil Malmsten
En rolig bok med mycket självdistans. Malmstens approach är väldigt mycket "så här gör jag men det måste inte vara rätt så du ska göra som du vill". Och det är ju sant - ingens skrivande är den andra lik. Man kan inspireras av hur andra gör men i slutet av dagen måste man hitta sitt eget sätt.
 
5. Skrivarpodden 
Kerstin Önnebo intervjuar författare och andra personer som verkar inom bokvärlden. Här kan man lyssna. 
 
 
 
 
6. Podcasten Mellan raderna 
En podcast om att läsa böcker. Peppe Öhman (som har en bra blogg) och Karin Jidhe snackar sina senaste läsningar. Analyserar och diskuterar. Det är både intressant och lärorikt att höra andra prata om böcker tycker jag. Plus att man får många bra lästips. 
 
7. Bakom boken en podcast producerad av förlagen Norstedts och Rabén och Sjögren
Den här podcasten har inte uppdaterats med nya avsnitt på ett tag men det funkar finnemang att lyssna på de gamla. Här finns också en skrivarskola som jag tycker var intressant. 
 
8. Kurslitteratur
På biblioteket finns det en hel uppsjö böcker om skrivande som inte helt sällan ingår som kurslitteratur i olika skrivkurser. Be bibliotekspersonalen att hjälpa dig att navigera och en hel värld med böcker om böcker och skrivande kommer uppenbara sig. Även om du inte går en kurs är det ju superlärorikt. Jag tycker att Lena Kåreland skriver mycket bra i ämnet.
 
Japp.
 
Det var det.
 

Kommentera gärna!
Ellinor

Tackar för tips! Skickade vidare till min sambo som drömmer om att skriva en bok, han tyckte det var väldigt bra tips :)

Svar: kul :)
Moa DeBruin

2019-08-30 ♥ 15:04:09
Ann-Charlotte

En podd som jag gillar är Skriv en bestseller - eller en annan bok med Ninni Schulman och Caroline Eriksson. Det kommer inga nya avsnitt men den är bra. De pratar om hela processen från idé till färdig bok. Rekommenderar den om du inte har lyssnat.

Svar: åh tack för tips!
Moa DeBruin

2019-08-30 ♥ 21:40:24

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback