Sjukt stressad

Något jag måste bli bättre på, samt även har som mål i höst, är att bli bättre på att slappna av. Att varva ner. 
 
Med facit över första delen av 2019 i hand inser jag att jag har varit spänd som en fiolsträng i flera månader. Jag har varit fruktansvärt uppjagad inombords. Mitt uppe i det har jag inte förstått att det har varit mycket, men väl ur det kan jag ju se att herregud vad uppstressad jag har varit. 
 
Det började nog med att vi fick en fuktskada i vårt badrum vilket uppdagades i december eller när det nu var. Allting löste sig till det bästa men krävde ett gäng veckor med hantverkare och försäkringsbolag och diskussioner med olika personer. Det krävde energi helt enkelt. Sen skulle hela föreningen byta fönster, något som tog längre tid än vad vi hade trott. Till slut överlappade det vår köksrenovering och den biten ska vi inte ens tala om. Herre. Gud. KAOS! I-lands-kaos jag vet, men ändå KAOZZZ.
 
Sen kom juni och juni för oss är en miljard saker. Födelsedagar, femtioelva olika röda dagar, skolavslutning, massor av fotboll, min man åker enligt tradition på musikfestival vilket inte alls är läge men ändå något jag unnar honom och... Ja. Det känns som att springa ett maraton utan vätskepaus varje juni där midsommar är mållinjen. 
 
Ovanpå den spända fiolsträngen som har varit min kropp har jag haft en sådan fruktansvärd ångest. Ångest för allt och inget. Eller ja, egentligen tror jag att min ångest bottnar i ett kontrollbehov. Vad kontrollbehovet bottnar i vet jag inte men har jag haft kontroll över saker det här halvåret med tusen renoveringar? Eh nej. Hela våren har ju bestått av olika hantverkare vars kommande och gående jag har haft noll kontroll över. Hej hej lilla hantverkare kommer du här klockan 20:02 och ska stanna till 22:30, välkommen in. Då går jag runt i limbo i mitt eget hem tills du är klar.
 
I slutet på juni hade jag halsbränna, en extrem ljuskänslighet (fick alltså gå med solglasögon på mig inomhus) och ljudkänslighet (jag "hoppade till" varje gång det kom ett "plötsligt ljud", så där som tecknade figurer gör på film typ). Jag hittade inte orden för saker. Kunde stå på morgonen och inte komma ihåg namnet för det där skåpet som man stoppar saker i, för att det ska bli kallt ni vet? Man stoppar mat där? I köket?
 
Förra veckan såg jag Sjukt Stressad på SVT och kände tyvärr igen mig i mycket. 
 
Nu har vi haft en ledig sommar, vi har ett färdigt kök och allt känns bättre och lugnare. Men i höst ska jag ändå ta mitt mående på allvar. Jobbet har aldrig varit ett problem och skrivandet och pluggandet gör jag 100% för mig själv. För att det får mig att må bra. Det ger mig energi. Men under ledig tid känns det viktigt att inte boka in för mycket. Att hinna varva ner. Och absolut under inga omständigheter ratta igång en renovering!! HAHA!! OMG. LOL.
 
Jag har som sagt börjat träna, vilket känns viktigt. Besöket hos kiropraktorn var också ett led i att ta hand om mig själv. Jag har också, genom vårdcentralen, fått tid hos en psykolog.  
 
Hej hej hösten! Här kommer jag och jag ska ta hand om mig själv. Inte springa på i 1000 kilometer i timman. Jag ska säga nej. Säga ja. Varva ner. Slappna av. För mig. Och min familj. Tack och bock på förhand. 
 
 
 
Nedvarvad Person AB.
 
 

Kommentera gärna!
Mamma M

Helt rätt och viktigt!! Det finns bara en av dig 🙏🏻

Svar: <3
Moa DeBruin

2019-08-26 ♥ 10:46:33
Anonym

Viktigt att komma ihåg att stressa i sig inte är farligt, det är bara att man behöver återhämtning emellan. Det är lätt att bli stresskygg.

Svar: Går det att vara stress"skygg"? Är det lätt att bli det? Det relaterar jag inte till. Eller menar du att det kan vara lätt att bli rädd för stress? Det är absolut bra att påminna sig om att stress i lagom dos inte är farligt, det vet vi nog alla. Men att hitta andningspauser är inte alltid "bara" och ibland knackar inte stressen på i lagom doser. Ibland kan det handla om att bromsa, lägga om livet helt eller delvis. Två av mina nära vänner har varit sjukskrivna för utmattning så jag vet på nära håll vad stress kan leda till :-/
Moa DeBruin

2019-08-26 ♥ 10:47:48
Anonym

Tack för att du delar med dig, det betyder mycket❤️

Svar: tack själv <3
Moa DeBruin

2019-08-26 ♥ 11:33:02
Anonym

Rädd för att se ja. Många som har bränt ut sig (Menar inte du har det), eller varit på gränsen börjar sen göra allt för att undvika stress vilket sällan brukar va hjälpsam utan bara göra en rädd för stress. Brukar var konstruktivare på att fokusera på att få in återhämtning. Jag menade inte att det nödvändigtvis är så för dig, utan ville bara upplysa om det. Kan va bra att veta om :)

Svar: Jag förstår :)
Moa DeBruin

2019-08-26 ♥ 12:54:15
Anonym

Rädd för stress ja skulle det stå :)

2019-08-26 ♥ 12:55:06
Anonym

Det är ganska vanligt förekommande problem efter utmattning. Att bli rädd för stress. Och att bli rädd så fort man blir trött av något. Vilket ksn ställa till det i återgång till arbete. Även om det inte är så för dig. :)

2019-08-26 ♥ 12:57:18
Johanna

Fint att du delar med dig Moa! Jag har själv varit sjuk av stress för några år sedan. Hann bromsa ”i tid”, att döma av din läsning känns som du gjorde det med. Gott att du fått vila upp dig i sommar och var rädd om dig! Jag brukar säga att jag på sätt och vis är glad över den perioden i mitt liv, jag har fått känna hur långt det kan gå, att det inte är värt det och lärt mig att vara mycket snällare mot mig själv. Att sänka kraven och försöka prioritera det som är viktigt. Jag tampas också med ångest med jämna mellanrum, och har ett stort kontrollbehov - hög igenkänning där! Stor kram till dig 🌸

Svar: Kram tillbaka! 😘🌸
Moa DeBruin

2019-08-26 ♥ 14:53:04
Anonym

Heja dig! Trist att du mår så men skönt att inte vara ensam ❤️

2019-08-26 ♥ 19:43:22
Ellinor

Stress kan verkligen ställa till det. Det är ju extra tufft så som ni haft det att det är en massa som händer som man själv inte styr över. Skönt att det är över nu och härligt att du lärt dig något av det 💛 det är så viktigt vara försiktig med sin hälsa, det är tacksamt att du berättar om dina upplevelser och påminner oss alla om det!

Svar: ❤️
Moa DeBruin

2019-08-26 ♥ 23:29:34
Anonym

Jag har blivit stress-skygg, men jag vet inte hur jag ska lära mig att återhämta mig. En bunt år med terapi och två sjukskrivningar senare klarar jag fortfarande inte av att slappna av. Ta hand om dig!

Svar: Låter inte roligt. Hoppas du kan hitta en väg framåt! Kram!
Moa DeBruin

2019-08-27 ♥ 07:04:52
Ida

❤️

2019-08-27 ♥ 21:38:58
blåmesen

Känner verkligen igen mig i att det är fritiden som blir någon sorts stressmoment? För att man har för mycket kul man vill hitta på utöver allt som måste fixas (mat, tvätt, en sväng med dammsugaren nån gång ibland, saker som pajar, ekonomifix etc etc och då har jag inte ens några kidz). Har också planerat att planera in mindre den här hösten. Det är ju inte värt att göra kul saker om man inte mår bra av det i längden? Hoppas du hittar ditt lagom under hösten, ta hand om dig!

Svar: Ta hand om dig tebax! <3
Moa DeBruin

2019-08-30 ♥ 07:42:43 » URL: http://ofbooksandbirds.blogspot.se

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback