Jag giver eder - sex jultyper

Jag har tagit mig friheten att lista några olika persontyper vi ibland ser kring jul.
 
1. ExtremistErik
ExtremistEriks favoritgrej med julen är att den ser exakt likadan ut som förra året. Eriks favoritstjärna är Julstjärnan och redan i februari börjar han rota reda de små Jesusbarnen i trä som gammelfarfar Bertil snidade någon gång i början av 1800-talet. ExtremistErik är släktingen som inte drar sig för att starta världskrig om 24 december inte firas exakt så som den alltid har firats.  Om ExtremistErik får en son ska han heta Arne-Wise. Som dubbelnamn.
 
 
 
 
2. TrendigaTina
Tina tycker om julen men kanske mest för att det är en anledning att inreda hemmet på nytt. Tina avskyr rött. Julen ska vara vit! Med inslag av svart. Eller silver. Eller vilken annan färg som för tillfället är trendig. Granen är ett Pinterest-projekt i sig och kläs efter säsongens trender, absolut inte av barnen. 
 
3. OtraditionellaOlivia
OtraditionellaOlivia har inga känslomässiga band till julen och tar 24 december som den kommer. Vi kan väl åka till Thailand? Teneriffa? Tranås? Olivia är den som föreslår asian fusion på julbordet och har mer än en gång uttalat orden "julafton är en dag som alla andra". Eventuella paket överlämnas till mottagaren i plastpåse. 
 
 
 
 
4. TraditionellaTrude
TraditionellaTrude har drag åt ExtremistErikas håll men mindre aggressiva. TraditionellaTrude tycker framför allt att julen ska vara mysig. "Det är så myyyysigt med jul" säger hon. Igen. Och igen. Och igen. Trude tycker till skillnad från TrendigaTina att det är mysigt att klä granen tillsammans med barnen med tillhörande smällkaramell-overload som resultat. TraditionellaTrude hittar du längst fram i julottans kör.  
 
5. KlyschConny 
KlyschConny vandrar december runt som en levande klyschmaskin. "Adventsstjärnor behövs i mörkret". "Det viktigaste med julen är gemenskapen". "Det är tanken som räknas". "Tänk att det redan är jul igen, tiden går fort". Eller "man blir så trött på all julmat". Det senare säger han efter noll eller möjligen ett julbord. KlyschConny avrundar månaden med orden "nu går vi mot ljusare tider". 
 
 
 
 
6. AlltSkaHinnasMedHanna 
1 december knyter AlltSkaHinnasMedHanna på sig skorna och sedan löper hon maraton fram till 1 januari. 72 små paket slås in till de tre barnens paketkalendrar under parollen "så slipper barnen få alla paket på julafton". Fast sen kommer förstås allt på julafton ändå. Det ska bakas pepparkakor, pyntas stakar, huggas granar, fotas Luciatåg, fotas ljusstakar, hållas glöggafton, fotas glöggafton och... Nämnde jag att allt ska fotas?
 

Kommentera gärna!
M

Har gått från AlltSkaHinnasMedHanna till OtraditionellaOlivia inom loppet av ett år 😂 Runt juletid förra året fick jag en utmattningsdepression (riktigt dålig julklapp?!?) som jag just nu äntligen börjat ta mig ur. I och med detta styr jag inte med så mycket själv, utan "hakar" mest på andras traditioner. Så detta blir en spännande jul för ett kontrollfreak under recovery 😅

Svar: haha åh <3 hoppas att du får vara lugn och avslappnad i jul. Ingen tradition är värd att bli utmattad för
Moa DeBruin

2019-12-16 ♥ 12:19:14
Anonym

Haha så bra 😂 Jag är nog en kombo av Trude och Hanna 🎄🤶🏼

2019-12-16 ♥ 12:45:15
Mari

Känner nog mest igen mig i Traditionella Trude (och med vissa drag av AlltSkaHinnasMedHanna)
Men jag lyckas nog hålla det på en hyfsat rimlig nivå...
Innan barnen kom var jag absolut Otraditionella Olivia! Men jag älskar att göra julen mysig för mina barn.

Svar: Jag känner det samma, att julen är för barnen och jag vill anstränga mig för dem :)
Moa DeBruin

2019-12-16 ♥ 14:57:39
Anonym

Jag var en blandning mellan ExtremistErik och TradionellaTrude. Sen blev jag sjuk, förlossningsdepression, och nu skiter jag egentligen i vilket. Vi har julgardiner, stjärnor och stakar i fönstren och julgran.
Vi har tre ouppackade lådor med tomtar och glitter som inte har åkt upp. Nästan alla kulor i julgranen är längst ner och glittret är snett o vint sen treåringen klädde granen. Jag ville inte vara med. Jag avskyr att jag är så otroligt obrydd och hoppas att jag snart går mer mot TradionellaTrude!

Svar: Hoppas du kan hitta en balans <3
Moa DeBruin

2019-12-16 ♥ 15:31:39
Anonym

Haha, tack för gott skratt!! Jag är KlyschConny, jag säger allt det där dagligen nu i december 😂

2019-12-16 ♥ 16:22:15
Fröken Tö

Traditionell klyscha-allt ska hinnas med!

Jag har drag av både TraditionellaTrude (tycker julen är mysig och går på julotta), KlyschigaConny eftersom det kan väl vara hänt att en och annan klyscha hoppat ur munnen. I år har jag försökt vara lite snällare mot mig själv och sett till att inte boka upp hela december med mat och bak, men en hel del pyssel blir det ju onekligen i juletider. Något som jag ofta dokumenterar i bild med min kamera 🤣
Tack för ett fint inlägg! GOD JUL!

2019-12-16 ♥ 20:40:28 » URL: http://lizzzies.blogg.se/
Sabina

Känner igen mig i TraditionellaTrude, haha!

2019-12-16 ♥ 20:44:31 » URL: http://lesthi.blogspot.se
Anonym

Jag har också gått från AlltSkaHinnasMedHanna efter att varit farligt nära väggen, men är nu typ TraditionellaTilda fast med blandning av traditioner. Min son är halvnorsk, så vi mixar traditioner lite utifrån vad vi själva tycker är just myyysigt.

2019-12-16 ♥ 21:17:47
birgitmaria

Så himla kul och igenkännande! Jag är nog en blandras av traditionellatrude och klyschconny *skratt*
Men julen ska ju va mysig och barnen (tonåringarna) ska klä julgranen och tiden går fort och man blir trött av allt ätande. Men jag gillar julen!

2019-12-16 ♥ 22:35:16 » URL: http://birgitmaria.blogg.se/
IA

Förr i tiden..för länge sen, med barn hemma och så, var det nog AlltSkaHinnasMedHanna. Nu tar jag det mer med ro och lutar lite mer åt TraditionellaTrude hållet. Du är rolig du med dina "typer".

2019-12-16 ♥ 23:14:04
Mickan

Jag är helt klart nummer 6. AlltSkaHinnasMedHanna haha. Å jag gillar det :)

2019-12-17 ♥ 10:51:02

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback