Spiderchick

Till Kenza
Jag blev så glad när jag såg att Kenza är gravid! Jag har ju följt Kenza sedan for ever och träffat henne två minuter en gång så vi känner ju varandra <3
 
 
 
 
 
I egenskap av väldigt erfaren bloggmamma (jo faktiskt) tänkte jag dela med mig av några kommentarer som du Kenza med största sannolikhet kommer få eller redan har fått.
 
Fem sannolika kommentarer en gravid bloggare får:
 
1. Jag visste det-kommentaren
Du berättar på bloggen att det ligger ett frö i din mage och merparten av läsarna skriver grattis på ett normalt vis medan några är snabba att triumferande ropa JAG VISSTE DET! För de har nämligen under en längre tid "förstått" att du har varit gravid, de har "sett" det på dig. I inlägget för två år sedan där du skrev att du gick på bio så läste de en graviditet mellan raderna. Strunt samma i din glada nyhet för nu ska allt ljus falla på deras inbillade insikt om din livmoder. 
 
2.  Skrämsel-kommentaren 
Många kommer vilja skrämma dig kring vad du får och inte får göra som gravid. Det finns nämligen universella regler här. Nu snackar vi inte rök och krök utan mindre självklara saker som att man inte får sätta upp håret, inte får gå snabbare än en halt pensionär, inte äta morötter efter klockan 15 eller annat kreativt. Skrämselpropagandan kommer naturligtvis förpackad i "välmening".
 
3. Sluta klaga-kommentaren
Samma sekund som stickan plussar förbrukar du din rätt att någonsin tycka att något är jobbigt igen. Kan du inte sova och måste kissa var femte minut? SLUTA GNÄLL! Foglossning from hell? SÅNT FÅR MAN TA! Inte kunnat bajsa på femton dagar? DET SKULLE DU TÄNKT PÅ INNAN!
 
4. Kropps-kommentaren 
Som gravid blir kroppen snabbt allmängods. Sociala koder suddas ut och folk tycker att det är fritt fram att kommentera att din mage är för stor, för liten, för sned, för rund, för spetsig, för låg, för hög... PJUH! En del kommer jämföra dig med grannens kusins han-hamster som är i samma vecka som du och sedan klubba dig till den med onormal graviditet. 
 
5. Mom shaming-kommentarerna
När bebis är ute går starten för vad som idag har ett ord (på "min tid" fanns inte det ordet) - nämligen MOM SHAMING. Här viftas det vilt med röd flagg vid minsta lilla egentid och alla applicerar sina egna erfarenheter på DIG. Vad som har fungerat för en miljon olika, unika föräldrar ska även fungera för ditt föräldraskap. Du ska tycka, känna och göra samma sak. Personerna som skammar måste inte ens ha barn själva. Nej nej, för aldrig är man en så bra, energifylld och insiktsfull förälder som när man har noll barn. 
 
Du hanterar allt detta: Genom att lyssna till dig själv och dina känslor. Och radera löpande. 
 
Du kommer också få och har säkert fått: SÅÅÅÅ mycket stöd! Jag har fått så mycket kärlek, pepp och bra råd under mina år som bloggande förälder. Merparten av alla läsare vill genuint väl, har förmågan att tänka utanför sin egen sfär och sänder BARA kärlek. Det är naturligtvis DET som du ska ta fasta på
 
Löööve <3
StrongMama

Jaaaa det är ju så sant *dör av skratt*

Jessica

Pricksäkert inlägg även för en icke-bloggande mom to be. Du är så bra! 😂😍

Sofie

Bra sammanfattat. Tar med mig listan tills det är dags för bebis 👍😀

Anonym

Hahaha, garvade högt! Så on point!! 😂

Linnea

Jag som läst din blogg sen du var gravid senast men sällan kommenterar vill passa på att säga att jag tycker att du verkar va en så himla fin förälder! Du skriver om din barn med sån värme och tar dem på allvar, en sån mamma vill jag också vara.

Svar: Tack snälla vilka fina ord 💕💕💕
Moa DeBruin

Anonym

Pricksäker lista. Fast tror inte alls folk säger "Jag visste det" för att allt fokus ska va på dem. Utan för det är ganska gött att få sina gissningar bekräftade.😊

Svar: Ja, och med det är det ju ett sätt att skifta fokus, som att det är där glädjen ska vara. Säg grattis istället och håll dina gissningar för sig själv ;)
Moa DeBruin

IA

F*n du är rolig.. :-)

Anonym

Det är ett sätt att skifta fokus absolut, men intentionen behöver inte vara det. 😊 Jag tror på att tolka varandra snällt. Det betyder inte att jag menar att det är så man borde göra och säga. Men bara för någon inte gör så man önskar, betyder inte att de gör det av den anledning man tänker. 😊

Svar: 😊👌🏻
Moa DeBruin

ziskan.blogg.se

Och alla som ska berätta de värsta förlossnings mardrömmar som de har varit med om, inte alls roligt när man räknar ned till beräknad datum med skräck inför förlossningen.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress