Ritningen över vårt kök

Så här kommer vårt kök se ut framifrån (obs luckorna ska vara vita). Eller ja, från platsen där man sitter och äter. 
 
 
 
 
 
 
Från sidan. 
 
 
 
 
 
Och andra sidan. 
 
 
 
 
 
 
Vi funderade på om vi skulle ha kylskåpet integrerat. Alltså så ett kylskåp som er ut som en vanlig kökslucka. Men då skulle vi förlora förvaringen ovanför plus att det invändigt skulle bli mindre och då kändes det inte motiverat. 
 
Som ni ser har vi dessutom kyl och frys i ett. Det är medvetet val. En del brukar bli förfärade när de ser att vi har så liten frys men för oss fungerar det super! Jag vill inte ha en stor baouta frys att fylla med massa mat som vi ändå aldrig kommer ta ut och tina. I vår frys har vi rostbröd, bär, ibland riven ost, fisk, ibland glass (oftast inte eftersom ett av våra barn har lite svårt att hantera tillgång till glass), några frysta kryddor... Ja. Det är väl det?
 
När elen gick förra helgen kan jag säga att jag var ganska glad att vi inte hade massa frysmat. Så tänker vi. I övrigt veckohandlar vi och får plats med veckans matsedel i kylskåp och skafferi. 
 
Japp. Det var den romanen om min kyl och frys som ingen hade frågat om...
 
Är nu mycket pepp att lägga beställning då planeringen känns superbra.
 

Kollektiv barnvakt

Igår var jag och två kompisar barnvakt åt tre barn (plus min sexåring som var med som en bonus). Barnens föräldrar var nämligen iväg på spa och middag vilket var vår bröllopspresent till dem. 
 
Jamenar ger man föräldrar med tre barn, där det äldsta barnet är sex år, spa och middag i present måste ju barnvakt ingå om man vill att de ska komma iväg inom en femårsperiod. 
 
Okej.
 
Tips till alla som är barnvakt - var ute en LÅNG stund. 
 
 
 
 
 
 
Vi inledde med att vara ute i närmare två timmar. Sen kom vi in, bakade pizza och hade världens mest lugna kväll? 
 
Jag hade ändå tänkt mig något slags röj med en 1,5-åring, en 3,5-åring, en 6-åring och en snart 7-åring. Men nix. Vid 19:30 frågade vi den yngsta om hon var trött och det var hon. Vi gjorde välling, borstade tänderna, tog på pyjamas och sa godnatt. Sen sov hon.
 
Sen gjorde vi detsamma med den nästa yngsta och vid 21:30 sov samtliga barn och vi barnvakter kunde chitchatta om mat och livet i två timmar innan föräldrarna kom hem. 
 
Med facit i hand: Konceptet kollektiv barnvakt är något jag rekommenderar. 
 

Bra köksplanering

Jo tack det gick bra igår på köksplaneringen!
 
Killen som vi planerar med verkade inte ta så värst illa upp för att vi ville byta ut vissa vitvaror. Och vi kunde behålla vår nuvarande diskmaskin. 
 
Vi valde dessutom bort de här släta luckorna...
 
 
 
 
 
... till förmån för luckor med stuckatur.
 
 
 
 
Även om stuckaturluckor (vet inte ens om det heter så?) säkert är svårare att rengöra så kändes de väldigt mycket mer levande när vi jämförde. 
 
Vi kommer även att ha några vitrinluckor eftersom vi inte har plats för ett vitrinskåp i vårt lilla radhus.
 
 
 
 
 
Jag är SÅ imponerad över alla de som jobbar som köksplanerare på Ikea!
 
Så här:
 
1. Planeringsverktyget är svinpilligt.
2. Man måste vara intresserad av mått (zzzZZZzz).
3. Man har att göra med olika viljor.
4. Man får antagligen en ofrivillig insyn i folks relationer. Nä men sa vi verkligen vita luckorna? Va, tog inte DU mått på arbetsbänken? TAR VI INTE MÄSSINGSHANDTAG SÅ FLYTTAR JAG!
5. Man ska dessutom förhålla sig till kundens budget. 
 
Jag är inte avundsjuk. 
 
I nästa inlägg ska jag visa er ritningen. 
 
 

Jobb i Jönköping

Jag befinner mig för närvarande i Jönköping. Sitter och jobbar på Asecs omgiven av ett gäng pensionärer som fascinerat följer mina fingarar över tangenterna.
 
– Dig kan man inte tävla med! utbrast en av dem. 
– Kul att kunna imponera, svarade jag och menade det. 
 
 
 
 
 
 
 
Samtidigt som detta RIVER hungerna i mig. Min man är också i Jönköping på jobb och jag hoppas att han dyker upp snart så att vi kan äta lunch tillsammans. 
 
I eftermiddag har vi möte med Ikea igen, angående köket
 
Vi har som sagt en del ändringar som vi vill justera både på själva ritningen och vad gäller offerten. Vi ska behålla diskmaskinen (om måtten fungerar) och sen vill vi ha vitvaror i en något lägre prisklass. Men tydligen är jag nu rädd för att upplevas som snål?? Jag är rädd att  Ikea-personen ska bli sur??
 
– Om ni inte väljer en micro för 7000 kronor kan ni lika gärna SKITA I HELA RENOVERINGEN!! är jag rädd att han kommer skrika. 
 
Och så kommer halva Ikea att stirra ut oss och undra vad i hela friden vi ens gör där om vi inte är beredda att länsa hela sparkontot och ta minst fyra sms-lån. 
 
A ja. Ni kan väl hålla tummarna att vi inte blir utskällda.

All by my self

Vet ni. Ett av mina mål 2019 är att i större utsträckning laga saker från grunden. Mat alltså. Eller bakning. Jag gjorde exempelvis egen risgrynsgröt i julas. Det har inte hänt förut. Barnen hatade den men ändå. Jag testade!
 
Det handlar inte om att vara duktig eller att jag ska börja stånka min egen korv och kärna mitt eget smör samtidigt som jag pumpar dåligt samvete i andra föräldrar. Det handlar mer om att jag har fått ett sug att lära mig. 
 
Häromdagen blev jag rysligt sugen på chokladpudding. Först tänkte jag köpa pulver i affären men så kom jag ihåg mitt nyårsmål och backade mig själv tillbaka till mitt eget kök. Jag googlade chokladpudding och insåg att det inte är speciellt svårt alls att göra? Tvärt om! 
 
Så jag vispade ihop puddingen, ställde i kylen en sväng, serverade sedan med grädde och jordgubbar och...
 
GOTT! Prick lika gott som köpepudding.  
 
 
 
 
 
Jag - mitt nyårsmål
1 - 0 
 
 
Nästa gång jag får ett ryck ska jag testa att göra egen pesto. 

Inte så städat nej

Här har jag gått runt en hel vinter och trott att vi har haft det ganska så rent hemma? 
 
Men så skiner vårsolen in i hemmet och jag inser att:
 
1. Våra fönster med nöd och näppe går att se ut igenom.
2. Vi har VADAT runt i damm (i ärlighetens namn har jag tyckt att det har varit lite trögt att ta mig fram på vissa ställen i huset).
3. Våra dörrkarmar har målats om från vitt till svart (val av pensel: mänskliga fingrar). 
4. Vår tv har ett dammigt filter över sig och visar endast 20% av sin fulla färgkapacitet.
5. Mattan i hallen har fått en extra matta över sig. 
 
Det som doldes i fjol kommer fram i sol. Som man brukar säga. 
 
 
 
Skenet bedrar... Eller snarare bristen på sken bedrar?

Sportbollar

Nu heter inte chokladbollar chokladbollar längre. 
 
Nix. 
 
 
 
 
 
Nu heter de SPORTBOLLAR! 
 
Ursäkta men hur...
 
BRILJANT! 
 
Helt plötsligt blir de nyttiga. Bara så där. Nu kan jag skicka med sådana till barnens mellanmålsstund på skolan.
 
– Vi har som regel att man inte får ta med kakor, kommer fröken att säga. 
– Men det är inga kakor, det är SPORTBOLLAR, kommer jag att säga och där med ÄGA henne. 
 
Eller varför inte ihop med träning?
 
– Nä om man skulle ta och värma upp med en sportboll? kommer jag hurtigt att säga till mig själv innan en powerwalk. 
 
Eller nej nej.
 
– Tänk om man skulle ta och värma upp med ett PAKET sportbollar!
 
Så kommer jag säga. 
 
Briljant.
 
Som sagt. 
 
 
 

Tips på lekar till festen

Igår gav jag några allmänna festtips
 
Här kommer tips på ett gäng festliga lekar för barn mellan 5 och 95 år (känner redan nu att det här inlägget kommer googlas sönder pga "tips på lekar" antagligen är det mest googlade näst efter beskrivningar på olika symptom).
 
Lektips:
 
1. Gemensamma nämnaren
Låt festens huvudperson ställa sig upp framför alla gäster. Håll sedan upp lappar bakom ryggen på hen med påstående i stil med "har glasögon", "är barndomsvän till xx" eller "bor i Skövde". De gäster som känner igen sig i påståendet ställer sig upp. Huvudpersonen ska sedan komma på den gemensamma nämnaren. 
 
2. Lär känna utan ord
Låt gästerna vara i lag. Utan att de får prata med varandra ska de ställa sig i exempelvis längdordning (lätt), åldersordning (lite svårare), bor närmast respektive längst bort från huvudpersonen (klurigt) och så vidare. Kan bli mycket kul. 
 
3. Quiz
Quiz är ju sedan gammalt men fungerar alltid. Gärna ett quiz om gästerna eller om huvudpersonen OCH gästerna så att alla får känna sig delaktiga. Läs sedan de rätta svaren högt och låt de berörda berätta historien bakom frågan. 
 
4. Lära-känna-bingo 
Dela ut bingobrickor till gästerna som de får bocka av under ett mingel. Den som först fyller en hel bricka vinner. Jag gjorde den här brickan till mammas fest. Ni är välkomna att sno. 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Lite kul att vår sexåring fick hel bricka efter en minut. "JAG har vunnit stjärnvinst på Liseberg mamma!" konstaterade han nöjt. Lite oklart hur han fick ihop resten av brickan. Men men.)
 
5. Gissa låten 
En person ur varje lag får se lappar med artistnamn. Personen ska sedan sjunga en låt med denne och laget ska gissa artist. Flest rätt under en viss tid vinner. 
 
6. Foto-challenge 
Visa ett foto på huvudpersonen. Låt sedan gästerna i lag återskapa detta foto på ett kreativt sätt. Den här leken gjorde vi på våra kompisars bröllopsfest (gästerna skulle då återskapa bröllopsfotot) vilket var mycket lyckat.
 
7. Bygg-challenge
Låt lagen få var sin låda med pyssel (typ tomma mjölkpaket, papp, lim, glitter, sugrör). Sedan ska de bygga eller uppfinna något. Utmaningen kan vara "bygg ett husdjur till huvudpersonen" eller "gör en tårta" eller "uppfinn något som huvudpersonen inte kan vara utan". Den här leken gjorde vi på en nyårsfest och jag skrattar fortfarande åt "den flytande trevåningsfågelmataren".
 
Japp.
 
Med de här tipsen kommer inte en muskel i gästernas kroppar ska vara olekta när fest är slut. 
 

Bästa frullen

Både jag och sexåringen har ganska svårt för att äta frukost men smoothie slinker ner. Det är kallt och gott och kräver minimum ansträngning att "äta".
 
Favoriten hos sexåringen just nu är en variant med mango och jordnöttsmör. 
 
 
 
 
 
 
Recept (allt efter behag):
 
En banan 
Fryst mango
Jordnötssmör
Solrosfrön 
Chiafrön
Havregryn
Vaniljkvarg
Mjölk (för att smoothien inte ska bli för tjockt, såvida man inte vill ha den tjock då)
 
Mix mix.
 
Klart!
 
Vips har personer som inte gillar frukost fått i sig både frukt, frön, havre och kvarg innan klockan är 07.
 
Puuuurfekt. 

Festliga tips

Jag fick en fråga.
 
Åh min mamma fyller 60 i maj och jag har sån p-a-n-i-k för vad vi ska ordna!! Har du (eller någon annan snäll själ här inne) några tips? Både presenttips eller tips på någon kul aktivitet att hitta på, eller quiz som ni gjorde? Alla tips är välkomna!
 
Här kommer ett gäng festliga tips från mig, rent generellt:
 
1. Livemusik 
Livemusik är en omedelbar stämningshöjare för större fester. Du kan bjussa på korv med bröd utan korv till middag - har du livemusik kommer folk ändå tycka att de har varit på festernas fest. Det måste inte vara ett helt band, en grym trubadur gör susen. 
 
2. Vilken typ av gäster?
Att fundera kring typen av gäster eller storleken på festen känns ju givet. Anpassa lekarna där efter. 
 
3. Lagaktiviteter
Lagaktiviteter är bra. På så vis lär gästerna känna varandra på ett ledigt och avslappnat sätt. 

4. Delaktigheten
Skapa en mix i lekarna där man ömsom lyfter kvällens huvudperson ömsom lyfter gästerna. Att alla får känna sig sedda skapar gemenskap. 
 
 
 
 
 
5. Körschema
Skapa ett körschema för kvällen. Alltså ett schema där du skissar upp kvällen. Skriv in klockslag för varje grej och hur lång tid det får ta. Min erfarenhet är att det mesta går mycket snabbare än vad man tror.
 
6. ToL-mixen
När du skriver ditt körschema skapa då en så kallad ToL-mix. Det vill säga en mix mellan Tvång och Ledighet. Det kan till exempel handla om att man inleder med mingel (ledighet), sedan en laglek (tvång), sedan middag med fri sittplats (ledighet) (bordsplacering hade varit tvång), sedan laglek (tvång), sedan ledigt mingel... Ni fattar. En fest med bara tvång blir sällan bra men en fest med bara ledighet blir inte heller bra för då tenderar folk att gruppera sig med folk de redan känner. Mixen blir bäst. Och ja jag tycker att tvång känns som en bra term att använda i festliga sammanhang.
 
Det var några tips från mig det.
 
Imorgon tipsar jag om lekar.
 
 

Brinn för Josefin

Det enda mina sociala flöden har handlat om i helgen är dokumentären om Josefin Nilsson. Och jag förstår varför, den berör. Jag såg den igår. Och jag grät. 
 
Jag tycker verkligen att ni ska se den och det kan ni göra här.
 
 
 
 
 
 
Jag minns hur jag ÄLSKADE låten Älska mig för den jag är SÅ mycket som liten. Jag spelade den på kasettband om och om igen och sjöng med HÖGT. Vilken artist hon var Josefin! Och skådespelare. Jag älskade filmen Adam och Eva med Josefin som Eva. 
 
Tyvärr råkade Josefin ut för en våldsam man. Han bröt ner henne psykiskt och fysiskt. Slog henne sönder och samman. Slängde henne in i en vägg så att väggen gick sönder. Sparkade hennes rygg i bitar. Hon fick operera den flera gånger. Fick äta smärtstillande, tappade håret, tappade livsgnistan...
 
Medan Josefin tappade allt fortsatte hennes förövare precis som vanligt. Jo, han dömdes för sina hot och sin misshandel. Men domen, en villkorlig sådan, är ett hån. Ännu mer hånfullt är det hur samhället fortsatte att hålla famnen öppen för denna kvinnomisshandlare. Han fick fortsatt stora roller på Dramaten (som är skattefinansierad). Hans karriär rullade på som om ingenting hade hänt. DET är skevt kära vänner. En kvinna kan inte dricka ett glas för mycket på after worken eller ens säga vad hon tycker utan att karriären står på spel - men en man kan supa, misshandla, knarka, hota, ofreda, härja, gorma, bete sig allmänt svinigt och rent ut sagt livsfarligt och samhället rycker på axlarna.
 
Kan ni tänka er en kvinna bete sig ens hälften så dåligt och komma undan med det? Kan ni tänka er samhället släta över en kvinnas sviniga beteende så till den milda grad att hon till och med får ha med sig en "barnvakt" på filminspelningarna för att inte råka "ställa till det"??
 
Det skulle aldrig hända. Någonsin. Ever. 
 
I vanlig ordning uttalar sig Katarina Wennstam mycket vettigt (läs alla hennes inlägg i ämnet här). 
 
 
 
 
 
 
Om samhället inte lyssnar på våra protester så kommer de i alla fall att lyssna på pengarna. Money talks. Så är det. 
 
Jag är helt säker på att om 50 år kommer vi se tillbaka på det här med hakorna cementerade i golvet. Jag kommer berätta för mina barnbarn om hur "manliga genier" fick lov att bete sig och de kommer inte tro sina öron. 
 
Men viktigast nu och för alltid är att vi sluter upp bakom de kvinnor som behöver oss <3 Josefin finns inte mer och det är så oändligt sorgligt att hon inte fick fortsätta leva sin passion, leva sitt liv. 
 
Brinn för Josefin!

60-årspartaj!

Igår gick min mammas 60-årspartaj av stapeln. 
 
Jag och min svägerska Hanna hade ordnat med lekar, quiz och lite annat spex. 
 
 
 
 
 
Här står jag och Hanna i någon slags omfamning. Helt galet vilken tur jag har haft med svägerska? 
 
 
 
 
 
 
Vi överraskade mamma med stans bästa trubadur, tillika vår vän Mattias, som ledde en livequiz. Låtvalen gick rätt in i målgruppen (jo jag jobbar med marknadsföring, korrekt gissat) med glad allsång till följd. Själv var jag mest glad att jag fick höra min favoritlåt Han tog av sig sin kavaj med Lasse Berghagen hela TVÅ gånger. Egentligen heter den En kväll i juni men vem vet vad det är för låt? 
 
 
 
 
 
 
Strax efter klockan 20 somnade sexåringen på en filt i kapprummet. Något senare gjorde nioåringen honom sällskap. Praktiskt med barn som kan somna över allt. 
 
 
 
 
 
Mamma fick många fina ord sagda om sig igår. Något många ofta säger om mamma är att hon är väldigt rolig. Jag är enig. Mamma är helt klart en av de roligaste människorna jag känner. Det finns alltid en punchline på lut. Inte på något krystat "se på mig" sätt (tvärt om tycker hon inte om att vara i centrum) utan det är bara så mamma är. Man har alltid nära till skratt när man är med henne. Samtidigt är hon lojal, pålitlig, omtänksam och snäll. Hon är är hemmakär, spelar gitarr och snapstjärtar* gärna med kollegor och barnbarn. 
 
Jag älskar dig mamma <3
 
* Mammas egna ord för Snapchatta
 

Strömavbrott

Igår kväll var det strömavbrott i halva Skövde.
 
Strax innan 19 slocknade lampor, diskmaskin och x-box. Som TUR var hade vi precis lagat och käkat mat. 
 
 
 
 
 
Så här:
 
- Efter 2 minuters strömavbrott insåg min man att han hade 1% batteri på telefonen.
- Jag hade 62%. Pjuh!
- Efter 10 minuters strömavbrott bröt första familjemedlemmen ihop.
- Jag noterade mentalt att den familjemedlemmen INTE kommer gå att lita på om krisen kommer.
- Efter 20 minuters strömavbrott sms:ade en kompis att de tänt en brasa hemma.
- I en öppen spis alltså. De hade inte blivit helt galna (än). 
- Jag noterade mentalt att det var till dem vi skulle gå och grilla korv om avbrottet höll i sig.
- Efter 30 minuter misstänkte vi att Joe Labero möjligen hade något med saken att göra.
 
 
 
 
 
 
 
- Efter 40 minuter ville en annan familjemedlem sätta personen som orsakat strömavbrottet i fängelse. 
- Efter 45 minuter sms:ade en kompis att hon hade 5% batteri på telefonen och frysen full av glass. 
- Jag tackade min lyckliga stjärna för att jag i smyg ätit upp all glass i vår frys samma dag.
- Magkänsla???
- Strax efter 20 var strömmen tillbaka. 
 
PJUH!
 
Nu ska den här i-länningen inhandla solcells-powerbank och dynamo-ficklampa.
 

In the pipe line just nu so to speak

Saker i pipeline just nu: 
 
• Planera kök
Ja ni vet ju. Har inte ens börjat. Har redan bränt ut mig. Nä men, idag ska vi maila en del ändringar kring planeringen. Bland annat tycker vi oss inte behöva köpa en ny diskmaskin utan behåller vår gamla som ännu funkar fint. 
 
• Planera min mammas 60-årsfest
Imorgon har mamma 60-årspartaj. Jihooo! <3 Jag har blivit en hålla-i-trådarna-person för detta. "Ni kan väl fixa" har mamma bett för att sedan vara delaktig i allt plus är den som kommer med alla idéer. Är det så det fungerar när man är mamma till dom som man ber planera festen? Jag tror det.
 
 
 
 
 
 
 • Springlopp
Har anmält mig till något slags lopp. "Vad bra då har vi anlednig att träna innan" sa min kompis som också ska med. "Vad bra då har vi en anledning att VILA extra mycket eftersom vi ändå ska träna under loppet", kontrade jag. 
 
Över och ut fredags-salut

Vilken typ av morgon?

Ibland kanske du sitter på jobbet och funderar kring hur morgonen var egentligen? Var den stressig? Lugn? Lagom? Du minns inte riktigt. Den var nog rätt lugn ändå tänker du. Ni fick ju på er kläder, borstade tänder, kom iväg till jobb och skola i tid och allt det där. 
 
Men så kommer du hem på eftermiddagen, öppnar kylskåpet och upptäcker vad för flaska som du har ställt på översta hyllan. 
 
 
 
 
 
 
Och så inser du plötsligt att morgonen var ganska stressig ändå. 
 
 

Handbollseftermiddag

Igår var det föräldramatch med nioåringens handbollslag.  
 
Ursäkta - men SÅ roligt!
 
Jag spelade ju handboll som barn och tonåring men nu har jag inte spelat på 20 år. Det är sjukt rolig träning! Jag är lite sugen på att dra ihop något slags korpenlag. Men eftersom jag knappt har tid att gå med återvinningen så förstår jag inte riktigt hur jag ska ha tid att skapa en förening eller hur man nu måste göra. Är det någon som hört något om någon som kan ha något på gång med något slags korpen... Ja ni fattar. Hör av er i så fall. 
 
Fett rolig var matchen hur som helst. Otroligt lagom att spela mot ett gäng nioåringar. Även om vi föräldrar förlorade. Om två år kommer jag antagligen inte våga möta dem längre. He.
 
Efter spelandet åkte vi och käkade hamburgare på Max. 
 
 
 
 
 
 
Över och ut enorm träningsvärk på lut

Radioreklaminspelning

Idag har givit av den allra mest väna delen av min röst till en radioreklam. 
 
Hehe.
 
Så himla roligt!
 
 
 
 
 
 
Matilda var också med och vi läste "mot" varandra. 
 
Ljudmannen som spelade in reklamen kanske trodde att vi inte hade så mycket koll på våra röster men se det har vi. Jag har ju redigerat min och Matildas röster under två års tid, när vi sände vår podcast. Jag vet med andra ord sedan gammalt att mina inspelningsstaplar blir höga och Matildas lägre. Jag har nämligen en hög och lite skarp energi i min röst. Medan Matildas röstenergi är mer låg och mjuk. Och precis så kunde ljudmannen bekräfta att det var. 
 
Matilda fick med andra ord lov att låta extremt käck för att komma upp i min tydligen helt enorma käckhet??
 
 
 
 
 
 
Vi fick hur som helst beröm för vår proffsighet och var klara efter bara en kvart. 
 
Det enda som var klurigt att leverera var ett skratt. Jag blev omedelbart extremt icke skrattig så fort jag läste i manus att jag skulle skratta?? Men som tur var fick Matilda en spontan fnissattack som kom med på band. Pjuh.
 
Det här gör jag gärna om!
 

Att välja namn till sitt barn

Att välja namn till sina barn kan vara både svårt och lätt som en plätt. Alla har vi olika strategier i fråga om valen. Jag har tagit mig friheten att generalisera och kategorisera ett gäng namnväljare.

 

- Trygghetsväljarna

Man väljer ett namn till sitt barn som känns tryggt och bekant. Då gärna från sin egen generation.

Typ: Johan, Simon, Mattias eller Malin.  

 

- Utlandsväljarna 

De här föräldrarna väljer gärna utländska namn till sina barn, eller ja de flesta namn har väl anor från andra länder men jag tänker då engelsk/amerikanska namn.

Typ: Jason, Brian, Tallulah och Michelle. 

 

 

Spider med en person hon valt namn åt. 
 

 

 

- Helt unik-väljarna

Dessa väljare vill ha ett namn som är så unikt att det blir... Ja, helt unikt. 

Typ: Stora-Björn, Stjärnstofft, Nafsblomma eller Potatisplätt. 

 

- Tio-i-topp-väljarna

Man väljer namn som är vanliga just nu.

Typ: Alice, Elsa, William och Vincent.

 

- Traditionsväljarna

Man väljer traditionella namn som löper genom många generationer.

Typ: Matilda, Ebba, Karl och Oscar. 

 

Själv är jag en Tio-i-topp-väljare. 

Har jag missat någon kategori?

Potentiellt inköp

Jag funderar på att köpa en kickbike. 
 
 
 
 
 
 
 
 
En stor kickbike alltså, men luftdäck. 
 
Postitivt: Jag kommer kunna ta mig till jobbet såååå smidigt! Överlag kommer jag kunna frakta mig själv snabbt och effektivt. Jag gillar också tanken på att den är lätt att hoppa av och leda om så skulle behövas. Smidigare än en cykel på det viset. 
 
Negativt: Jag kommer bli känd som "mamman med kickbike". På riktigt är det så folk kommer att  referera till mig i stan, jag förstår ju det. Och jag är inte helt säker på att jag vill att en sparkcykel överskuggar resten av mitt personliga varumärke just nu
 
Eller?
 
Vad tycker ni?

Förkämpen - det är jag det!

Ni vet ju sedan innan att det bästa jag vet är att stoppa in mig själv i en box med hjälp av olika tester och stjärntecken-grejer. Vem är jag? Tvilling? Japp. Röd person, check. Och nu även - förkämpe! Jag gjorde nämligen det här testet
 
 
 
 
 
 
 
Jag är mer extrovert än introvert, vilket stämmer.
Jag är ungefär lika delar intuitiv som realistisk
Jag är mer principfokuserad än logiskt fokuserad. 
Jag är lika delar planerande och sökande. 
Jag är självsäker.  
 
 
Om en förkämpe sägs följande: 
 
- De kan snabbt förlora tålamodet eller bli modfällda om de fastnar i en befattning som de upplever som långtråkig.
 
No shit!
 
- Förkämparnas självkänsla är beroende av deras förmåga att hitta originella lösningar och de behöver känna att de har frihet att vara innovativa.
 
Japp.
 
- Om en Förkämpe hittar en sak eller fråga som stimulerar fantasin griper han eller hon sig an verket med energi.
 
Yes.
 
- Förkämpar är mycket emotionella och känsliga: om de råkar trampa någon på tårna lider båda två.
 
Oh ja!
 
- Som tur är vet människor med Förkämpens personlighetstyp hur man kopplar av.
 
Yes I do. Queen of fucking nothing. 
 
Fördelar: Nyfiken, observant, energisk, bra kommunikatörer, populär (nämen berätta meeer om mig själv) och vänskaplig. 
 
Nackdelar: Svårt att fokusera, dålig på praktiska saker, övertänker saker, blir lätt stressad.
 
Så där. Då har jag koll på mig själv. 
 

Världens godaste och enklaste middagstips

Osäkra på vad ni ska käka till middag ikväll? Imorgon? I veckan? Den här månaden? DET HÄR ÅRET???? Oj. Nu blev jag visst onödigt aggressiv. 
 
Det jag vill komma fram till är att jag har ett middagstips som är löjligt enkelt att svänga ihop och kan vara bland det godaste jag någonsin har ätit hemma vid mitt eget köksbord. No kidding. 
 
Nämligen - potatis och brysselkål i ugn. 
 
Så här:
 
- Blanda skivad potatis, sötpotatis och brysselkål i en ugnsfast form.
- (Är BE-SATT av sötpotatis just nu, min kropp tränger sötpotatis helst varje dag)
- Ringla över olja, salt och peppar.
- Skjuts in i ugnen 200 grader tills allt är genomlagat. 
- Lägg upp på tallrik.
- Toppa med parmesan, flingsalt, färsk persilja, chiafrön och solrosfrön.
- Servera med kall citronsås gjord på creme fraiche, citronsaft, rivet citronskal, salt och peppar (allt efter behag).
 
NJUUUUT!
 
 
 
 
 
 
Citronsåsen och parmesanosten är ett måste. Missa inte det. 
 
Det passade även ypperligt att värma resterna till lunch idag. 
 
 
 
 
 
 
Drabbas av posttraumatiskt sug bara jag ser bilderna. Mmm...

Skandal-stalking

Igår var jag svintrött hela dagen. Hade noll energi till att ta tag i någonting.
 
Istället låg jag i sängen (man och barn iväg på annat) i sann Queen of fucking nothing-anda och grottade ner mig i Hollywoodskandaler. Det har senaste månaden varit två olika skandaler "över där" som fångat mitt intresse på ett närmast osunt sätt.
 
1. Jordyn och Tristan-skandalen
Jordyn Woods är Kylie Jenners bästa kompis. Kylie Jenner är Khloe Kardashians lillasyster. Jordyn Woods var på efterfest med Tristan som är ihop med Khloe och pappa till deras barn. Tristan pussar Jordyn på munnen. Helvetet bryter lös. Jordyn blev SÅÅÅÅ hatad. Hennes mamma kunde inte gå till mataffären, hennes bror kunde inte gå till jobbet och lillasyster kunde inte gå i skolan. Fattar ni?? Det. Är. Så. Sjukt. Efter ett tag vände dock vinden och Jordyn fick stöd istället för hat. Pjuh. 
 
Samtidigt i Skövde Sverige: Kvinna i 35-årsålder stalkar samtliga inblandade på sociala medier. 
 
 
 
 
 
 
2. Mutskandalen 
Lori Loughlin, ni vet hon som spelade Becky i Huset Fullt (nej det kanske ni inte vet men ni känner nog igen henne), är inblandad i en mutskandal där rika föräldrar tydligen har betalat stora pengar för att få in sina barn på elituniversitet i USA. En av Loris två döttrar, Olivia Jade, är dessutom en känd influencer som i flera av sina Youtube-videos pratat om hur mycket hon ogillar skolan. Det känns absolut som en normal grej att känna för en 19-åring men blir lite magstarkt när det alltså visar sig att hon via mutor har tagit en annan elevs plats på det här ansedda universitetet.
 
Samtidigt i Skövde Sverige: Kvinna i 35-årsålder stalkar samtliga inblandade på sociala medier. 
 
 
 
 
 
Japp. Kronan på Queen of fucking nothing sitter stadigt.

Balsam för själens kluvna toppar och blommigt pyssel

Igår käkade vi bami-middag hos min svärmor. Nudlar, med jordnötssås, kyckling, grönsaker, räkchips och massa GÖTT. Jag älskar bami.
 
 
 
 
 
 
Till efterrätt fick vi chokladpudding med grädde. V brukar få det hos svärmor och varje gång undrar jag varför jag inte själv bjuder på chokladpudding när vi har gäster?? Det är så SANNSLÖST gott. Som balsam för själens kluvna toppar.
 
 
 
 
 
 
Sen satt vi länge och pratade om miljön och vad vi skulle göra om krisen kom. Mitt i snacket om hur beroende vi är av el - DÅ GICK STRÖMMEN!
 
 
 
 
 
 
Ironin i det??
 
Som tur var var det bara diskmaskinen som krånglade en smula. 
 
Sen gjorde vi ett roligt pyssel. Vi målade blommor på papper, klippte ut, vek in bladen och la sedan i ett vattenbad.
 
 
 
 
 
Resultat:
 
 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Moa DeBruin (@spiderchick_moa)16 Mar 2019 kl. 1:42 PDT

 
 
 
Vet inte om ni kan se det inbäddade klippet? Ni ser det annars här
 

After work

Igår bjöd jag hem ett gäng kompisar för after work. 
 
 
 
 
 
Så. Himla. Trevligt.
 
Vi drack bubbel, käkade tacos, spelade spel unt so weiter. Jag skrattade tills magen värkte och blev helt klart några grader rynkigare kring ögonen. 
 
Och jag tog inte en enda bild. Detta på grund av att jag inte ägnade min telefon en tanke på hela kvällen. Det var ju t... 
 
TOPPEN SUNT! 
 
Jag giver er en bild på morgonens disk istället. Som ett bevis på att det faktiskt har hänt trots att det inte ligger ute på Instagram story. 
 
 
 
 
 
 
 
Nu ska vi snart iväg på handbollsmatcher, min man ska spela in en musikvideo, det är kalas som ska skjutsas till och en middag med släkten. Det känns inte som en jättevild chansning att den här lördagen kommer gå i ett kick?? Men jag klagar inte. 
 
Över och ut after work-salut
 
 

Fredagslista

Jag snodde en lista med frågor från Regina
 
Hur mår du idag?
Im fine thanks for aaaasking *uttalas med brittisk accent*
 
Något som är störigt?
Alla de saker som alltid är borttappade i vårt hushåll är ett ständigt störningsmoment men varför haka upp sig på sånt? 
 
Vad har du för ringsignal?
iPhones allra mest vanliga. Ändå vet jag DIREKT varje gång det ringer att det är just min telle av alla som låter. Det är som att man alltid kan höra när det är ens eget barn som ropar.
 
Min sms-signal är ett kort pling
 
 
 
 
 
 
Beroende just nu?
Grönkålschips. Det vattnas i munnen på mig bara jag skriver det. Jag är BE-SATT. Grönkål is my life!
 
Säg något dialektalt du säger?
Kôrv. Älskar att säga kôrv. Säger jag korv så tycker jag mig att ha slösat bort chansen till ett riktigt gött uttal. 
 
Godaste snabbmaten?
Räknas halloumi? Jag steker alltid det när jag vill ha något snabbt och gott. Lägger det i ett tortillabröd och tillsätter lite grönsaker. Snabbmat indeed.
 
Vad var din första mejladress?
moa@spray.se något sådant. Något med spray i alla fall. Annars var olika varianter av SpiceGirls-namn populärt så där i mailadressens begynnelse. 
 
Något fint?
Okej varning för gölligöll-skryt. Men för ett tag sedan hittade jag ett 8 sekunder långt klipp i min telefon som sexåringen hade spelat in i smyg. Han såg sig lite finurligt omkring innan han tittade in i kameran och viskade shyyyyy säg inte det här, men min mamma är jättejättebäst, hon är bäst i hela världen. ATT jag kommer spara detta klipp <3
 
 
 

Jag är inte vad jag får gjort

Idag klickade jag hem ett fantastiskt print av Jessica Johansson.
 
 
 
 
 
 
Queen of fucking nothing. Jag vet inte varför men det träffade mig rakt i hjärtat?
 

Kanske för att jag det senaste året har blivit så TRÖTT på all den produktivitet som jag hela tiden blir matad med på sociala medier. Att jag får för mig att mitt liv också måste vara jobb dygnet runt, minst två resor i månaden, nätverkande och event varje vecka. En latte i farten, ett restaurangbesök här och ett yoga-retreat där. Två böcker som skrivs, ett bröllop som planeras och ett badrum som marmoreras med vänsterhanden samtidigt som bostadsrätten säljs och byts upp.

 

Men kanske också för att jag ända sedan tonåren har trott att jag måste vara produktiv för att duga? Att jag ÄR vad jag FÅR GJORT.

 

Eller att jag som kvinna matas med att det enda rätta är ett perfekt hem matchat med perfekt ”glow” och fransar som uppstår på salong var tredje vecka. Obs! Inget fel med glow och salongsfransar men jag orkar inte med det (också) - jag vill duga ändå. Precis som ni kanske inte orkar med det jag gör men vill duga ändå. Och det GÖR ni ju. Duger alltså. Jag med.

 

Jag klickade hem det här printet som en försenad 8 mars-present från mig till mig. Jag ska hänga det i vardagsrummet så jag ser det när jag ligger i soffan och pillar mig i naveln. Som en påminelse om att det är okej att vara noll produktiv. 

 

QUEEN OF FUCKING NOTHING. Så jäkla gött.

 

Promenadplanera med Spiderchick

Jag fick en rimlig fråga:

 

Jag är nyfiken på hur man ska tänka när man promenad-planerar! Min erfarenhet är att man hur man än gör brukar få motvind antingen i början eller slutet av promenaden...? Hur gör man annars, går i medvind och sen tar bussen hem? ;)

 

Spiderchicks fyra steg till en riktigt bra promenad:

 

1. Känn efter vart ifrån vinden blåser.

 

2. Börja gå i den riktning så att du får medvind i den sträcka där du vet att du har flest uppförsbackar alternativt den tråkigare delen av promenaden.

 

3. Motvind har du då med andra ord där det är flest nedförsbackar alternativ den roligare delen av promenaden.

 

4. När det gäller att exempelvis gå till jobbet eller dylikt så väljer jag att gå den sträcka som ger medvind och eventuellt ta bussen den sträcka som har motvind. 

 

På så vis har du bäddat för en så behaglig promenad som det bara går. 

 

 

 

 

Jag tycker inte att jag har för mycket tid, nej. 

 

Enjoy!

 

Han går!

Min älskling har börjat gå! 
 
Mitt syskonbarn alltså. Förra veckan ställde vi honom upp och sedan gick han. Wow! <3
 
Han kan dock inte stanna ännu men man måste ju börja någonstans.
 
 
 
 
 
 
Det kändes helt klart stort att JAG råkade vara där när det här stora hände. Det hela filmades naturligtvis och under klippet hör man mig, förtjust och väldigt gällt, utropa HAN GÅÅÅÅÅR HAN GÅÅÅÅR! 
 
Med tanke på hur ofta vi träffas finns det en risk för att en galen faster kommer höras i bakgrunden på samtliga min bror och Hannas familjeminne-filmer. Men det är tyvärr inget jag kan ta ansvar för. 
 

Att ta till vara

Jag har slutat att slänga mat, som ni ju vet sedan tidigare. Istället går jag verkligen in för att ta till vara och inte överkonsumera. ALLT ska med är parollen i min kyl. 
 
I veckan hittade jag att någon i familjen sparat en (1) skiva smörgåsgurka. 
 
 
 
 
 
 
Ursäkta men jag tycker att JAG har varit duktig när det gäller att spara och ta till vara??
 
Ha!
 
Jag är uppenbarligen ingenting i jämförelse med den här singel-gurkspararen.  

Eureka moment

Jag har i cirka fyra år, sedan jag köpte min addidasskor, stört mig på att snörena är alldeles för långa. De spelar ingen roll hur många dubbelknutar jag har knutit, de har ändå slängt och flängt kring foten på mig. Jag hade kunnat använda dem till att hissa en flaggstång, om det hade behövts. Så långa har de varit. 
 
Men så för en veckan sedan fick jag den briljanta idén (vi kan kalla det ett eureka moment) att KLIPPA AV skorsnörena! HA!
 
Nu innehar de plötsligt en lagom längd. 
 
 
 
 
 
Ursäkta?
 
HUR smart?
 
Nu funderar jag på att resa runt och föreläsa om den här upplevelsen - hur mina skor gick från flaggstångsreserver till standard på under en minut. Kan säkert bygga två timmars innehåll på det.
 

Ljug om ålder

Jag handlade en liten flaska bubbel på Systembolaget i Stockholm och fick frågan hur gammal jag var.
 
– Jag är 36 år, svarade jag och slapp visa leg. 
 
Sedan gick jag ut från butiken och insåg att... 
 
 
 
 
 
JAG ÄR JU FÖR SJUTTON 35 ÅR! 
 
Jag måste ha fått något slags nervöst ryck och ville verka äldre?
 
För första gången i mitt liv har jag alltså ljugit om min ålder i samband med alkoholköp. 
 
 

En helg i Stockholm

Vilken najs helg vi hade i Stockholm! 
 
Vi åt bland annat middag på KoPanang. För er som inte har varit där kan jag berätta att det är en temarestaurang med små broar, kojor och tusen ljusslingor. Vi blev placerade i restaurangens tuk tuk. Vi satt alltså i en bil och åt, till barnens stora förtjusning. Mitt under middagen släcktes restaurangen ner och det blev det "åska".
 
Mycket spännande och antagligen väldigt blasé för de som jobbar där. 
 
 
 
 
 
 
Vi bodde på Friends arena hotell. Ett hotell som kanske inte är något för trypofobiker då det genomgående temat är HÅL. Eller prickar. Någon skrev på instagram att hålen ska spegla Zlatans "svettprälor"? I dunno.
 
 
 
 
 
På hotellet mötte vi upp min mans kollega och hans familj. Barnen fann genast varandra och det vet alla föräldrar att kompiskemi mellan kidsen är väldigt fint att bevittna. 
 
 
 
 
 
En viss liten herre gjorde en favorit i repris och somnade i höjd med bidrag nummer sex. Sedan sov han sig igenom hela finalen inklusive promenaden tillbaka till hotellrummet. Morgonen därpå förnekade han bestämt att han hade sovit. Han hade citat "bara blundat" och citat "hört allt". Vi tror honom givetvis. 
 
 
 
 
 
Finalens vinnare blev som bekant John Lundvik vilket möjligen var en promenadseger. Han hade sannslöst mycket stöd i arenan. Så fort hans namn nämndes jublade alla. Jag tycker att han var en mycket värdig vinnare!
 
Över och ut arenatjut. 
 
 

Mooooot Skövde!

Svar ja - vi har med oss en upphittad pinne hem till Skövde. 
 
 
 
(null)
 
 
Eller vi har med oss pinnen hem till "Sverige" som sexåringen säger. Ändå smidigt att åka utomlands med vår yngsta om det innebär tåget upp till Stockholm? 
 
Vidare - ja vi har en ketchup-resväska. Ja, vi får ofta svara på frågan var vi har köpt den. Svaret är att vi har fått den. Idag sprang en tjej efter oss och bad att få fota den. Tydligen var hon en känd (möjligen erkänd?) ketchup-missbrukare i sina egna kretsar. 
 
Sist men inte minst - ja vi har också med oss en cowboyhatt med paljetter hem till Skövde. Upphittad på Friends arena av barnen. Älskad från första sekund. 
 
Vi var typ sist ut från arenan igår och jag kan meddela att det låg DRIVOR av fjäderbo:or, paljetthattar och blinkande glasögon kvar bland stolsraderna.
 
Undrar vart allt det tar vägen? Återvinns och säljs igen nästa år får jag tro. Har man tur köper man tillbaka sin egen boa. Som när jag köpte samma keps två gånger. Det är kanske inte så ekonomiskt att göra så men det är ändå en upplevelse jag kan rekommendera. 
 
 
 
 

Mellofinal

Om ni undrar vad vi har haft för oss de senaste 24 timmarna så kan jag meddela att vi har varit på finalen av Melodifestivalen. 

 
(null)
 
 
 
En mycket lyckad kväll. 
 
Nu ska vi strax checka ut från hotellet och fara hem till Skövde igen. 
 
Vi hörs senare! 
 

Semester tips från er till er (och mig)

Åh vilka fina smestertips ni har lämnat! Jag blir helt peppad på allihopa??
 
Ni kan se alla här, om det kommer fler efter att jag sammanställt detta.
 
Era semestertips:
 
Ni måste ju åka till Dalarna! Sveriges hjärta ju, sen kan jag vara något partisk då jag är född och uppvuxen där 😉 i Orsa närmare bestämt. Kan starkt rekommendera att bo på Orsa camping, ingen storstad precis men härlig sandstrand och underbar natur. Ett besök i Orsa rovdjurspark är en upplevelse för stora och små, många fina utflyktsmål finns i och omkring orten. Egentligen hela Dalarna har massor att utforska 
 
...
 
Förra sommaren var vi i Karlstad och Mariebergsskogen! Det var super för oss som då hade en 2 åring. För finns en utställning då med fåglar och massa annat skoj, fin restaurang. Sen massor av lekplatser och lite bondgårdsdjur. Även ett tåg man kunde åka runt skogen där de hade troll som smög omkring och tror även det fanns typ en trollteater. Och sen är hela Karlstad en trevlig stad med museum och fin park. Även skutberget utanför Karlstad är så fint. Typ klippor och fin badplats med camping och elljusspår och fin fotbollsplan 👍 // C
 
...
 
 
Karlsborgs camping! Mysig, liten camping med nära till allt man vill ha en sommardag. Vatten, allsång, glass caféer, sen kan man oxå besöka djäkne-sundet som är lika vackert som en strand i Grekland el liknande! Hjo är oxå underbart på sommaren, gratis poolbad, Vänern, stadsparken, turisttåget, hem och hobby, moster Elins glasscafe, m.m. Norrqvarn barnens mini-kanal. Kalkbrottet i hällekis. // Karolin
 
 
 
Djäknesundet utanför Karlsborg. Fantastisk plats!
 
 
...
 
Norra Bohuslän såklart! Det är supervackert att köra från Uddevalla upp mot Strömstad, och då inte längs med E6an utan Kustvägen i Bohuslän. Det finns många fina kuststäder längs med vägen och miljön är magnifik. I Strömstad kan en ta färja till naturreservatet Kosteröarna eller över till Norge. Fortsätt en bit längre norrut så finns Nordby köpcenter. Besök Vitlycke museum i tanum och kolla på hällristningar. Besök nordens ark och spana efter vargar och snöleoparder. Gå på vann spa. Det finns så mycket att upptäcka här! Kan varmt rekommendera det. Hittade den här länken med tips på vad en kan göra.

Jag har sagt i flera år att jsg vill åka upp till Strömstad under sommaren, i år måste det bli av haha. // Emma
 
...
 
Astrid Lindgrens värld samt hela Vimmerby med omnejd är kanon att semestra i. Väljer man dessutom atg inte bo inne på alv utan i någon av alla närliggande byar med stugor ist så blir det inte fasligt dyrt. Fredrikshamn och även Grenå är fantastiskt mysiga städer i Danmark som ännu inte är försvenskade så som Helsingör är. Vidare i Sverige är Norrköping och Kolmården väl värt ett besök. 
Falun och koppargruvan är också härlig. 
Gränna med polkagrisar med mera är magiskt mysig. 
Varberg och Varbergs fästning är inget att underskatta det heller. 
Mellbystrand/Skummeslövsstrand med sveriges längsta sandstrand. 
Hoppas på att någon annan har tips om norrland på sommaren. Vi vill uppåt landet helt enkelt. // Carro
 
 
 
Kolis. 
 
 
...
 
 
Vi har flyttat till norra delen av Uppland och satsar på att utforska alla häftiga bruksmiljöer som finns häromkring! Ok, har inte kommit så långt ännu, men Forsmarks bruk och Lövsta bruk har vi betat av. Plus för väldigt god brunch/mat på båda ställena! Sedan vill vi utforska Åland, det lilla jag har sett är jättefint. // Isa
 
...
 
 
Ystad! Supermysigt och man kan dessutom ta färjan till Bornholm och knalla omkring där eller cykla. Rekommenderas starkt! I Ystad bodde vi på ett bed and breakfast (tror det hette Stationen eller liknande? Låg vid färjeläget och tågstationen) där Wallander spelats in och huset var då polisstationen! // Linnea 
 
...
 
Som gotlänning så måste jag ju såklart säga: Gotland! Här finns de längsta, finaste sandstränderna, riktigt bra restauranger, många trevliga gårdsbutiker och happenings runt om på hela ön. Våffelmagasinet i Ljugarns hamn är en klar utflyktsfavorit, chokladfabriken i När en annan. Finns mycket för både stora och små, äldre, yngre, partysugna, matsugna, badsugna, naturälskare...  Ett annat rent allmänt Sverigetips är att vandra! Kolla upp vilka vandringsleder som finns i närheten eller längre bort, det är ett fantastiskt sätt att tillbringa tid tillsammans. En dagstur eller med övernattning i vindskydd, det brukar gå att välja sträckor ganska bra. Eller leta upp närmsta å och paddla kanot. // Daniela
 
...
 
Mina bästa semestertips är: 
- äta mjukglass vid långa bryggan i Bjärred och promenera hela bryggan och bada där ute😍 
- bo i någon stuga på Öland och besöka fyrarna och Borgholm 
-gotland! Speciellt Fårö! Och blå lagunen och visby😍 längtar tillbaka! 
- ett besök på Pannkaksladan och njuta av alla olika pannkakorna och titta på djuren. 
- besöka kullen och njuta av den mäktiga naturen. 
Sedan kommer det att bli härliga bad i Lomma och skanör(långgrunt och fint vatten)😍 
Bara lite av det vi kommer att göra // Therese
 
 
 
På en strand i Lomma.
 
 
... 
 
Om man kan så tycker jag det är supermysigt att spontana sig fram genom Sverige. För några år sedan befann vi oss i Dalarna och upptäckte att vi fortfarande hade rena kläder i packningen och kattvakten kunde vakta några dagar till, så vi styrde mot Mora, gick in på tursitbyrån och sa "hej vad ska vi göra här och var ska vi sova i natt?". Det blev Mora, Rättvik, Leksand och Falun med nån natt på varje ställe. Det var v30 och då var det inga problem att hitta lediga boenden till bra priser samma dag. Men vill man hålla en tight budget eller åker till ställen där det riskerar vara mer fullbokat så kan man ju behöva planera mer förstås. Men vi var bara två och kände att hittar vi inget får vi väl åka vidare till nästa stad, värre är det ju inte! Rättvik var min favorit, så fint vid vattnet, och så åkte vi sommarrodel vilket var superkul. 
Har gjort liknande på Österlen, då bokade vi boende på booking nån dag i förväg så att vi visste vart vi skulle nästa dag. //
Martina
 
 
...
 
 
Roligt att läsa Emmas förslag då vi förra året körde roadtrip från Östra kusten i uppland där vi bor till Strömstad. Fortsatte sedan nedåt och tog hotellnätter i Uddevalla. Besökte kosteröarna, handlade på köpcentret och kollade hällsristningarna. Körde även över nya Svinesundsbron vände och körde hem igen. Åkte till Marstrand, Hållöfyr, fortsatte till Varberg för att se fästningen, vidare till Halmstad och sen till ullared innan vi fortsatte hem igen. Det var en underbar trip med många intryck. Åkte med en 7 åring och en 9- åring samt pappan ☺️. Även Dalarna som Martina och anonym skriver om är ett måste för mig varje sommar. Leksand sommarland är guld för barnfamiljer. I år blir det nog Sälen-Lindvallen pga inomhussurfningen! // Therese
 
 
...
 
Jag måste slå ett slag för fjällen på sommaren! Finns massor av fjällstationer där man kan bo och äta och ha sin bas. Sen göra dagsturer och laga mat på gaskök, plocka bär/svamp, fiska, och bara njuta av lugnet, friheten, klar luft och det fantastiska i att bara ta en kåsa och dricka vatten direkt ur en fjällbäck. Tälta om man vill. Vi ville tälta med vår treåring och gick typ 1 km från fjällstationen, bara så vi inte såg huset, för känslan av att vara mitt på fjället. Hämta vatten i älven för att laga mat och diska, tända en liten brasa och sova sovsäck. Superspännande för barn! Om man håller sig i typ Åre eller liknande kan man ju variera friluftsandet med att typ cykla mountainbike, bada äventyrsbad, käka på fina restauranger och bo lite finare m.m. Vi åker alltid en vecka till fjällen varje sommar och det är alltid det bästa vi gör på semestern! // Caroline

Kvinnor lyfter kvinnor

Jag har tidigare bloggat mycket om kvinnliga förebilder och allt det där och förebilder är BRA.
 
Men jag skulle också, dagen till ära, vilja lyfta kvinnor som har gjort faktiska saker för mig i jobbsammanhang. Alltså personer som har skapat förändring för mig. Lyft mig. Gett mig chanser som har gjort att jag har åtsakommit saker.
 
– Anna 
Anna gav mig chansen till mitt drömjobb som krönikör! Jag minns att jag mailade henne, presenterade mig och sa att jag ville skriva för tidningen. Kul, jag läser din blogg, svarade Anna. Vi tar ett möte! So we did och sen var DRÖMJOBBET mitt!  
 
– A.R 
Då var hon marknadschef för ett av Sveriges största företag. Jag och Matilda kom till kontoret i Stockholm, två hyfsat oerfarna (men självklart kompetenta) personer från Skövde, och presenterade oss. Minns att vi var nervösa och inte ett dugg säljiga (för vi är inte sådana) men A såg till våra meriter (som är BRA). Hon gav oss chansen att utbilda, influera och skapa innehåll åt ett av Sveriges största varumärken. 
 
– Christina 
Min kollega sedan snart fem år. Jag och Matilda mailade henne på vinst och förlust och fick snabbt svar. Ett möte senare var samarbetet ett faktum. Sedan dess har Christina lyft, berömt och peppat oss alla dagar i veckan. Med åren har vi fått mer och mer ansvar. Ibland tänker jag att vårt samarbete är så där kul, genuint, generöst, omtänksamt och ibland helt ordlöst som det bara kan vara mellan kvinnor. 
 
– Matilda
Min parhäst sedan många år (tiden går fort osv). Matilda har alltid stått bakom mig i alla situationer och jag bakom henne. Tillsammans har vi hävdat vår expertis och kompetens. Absolut inte utan motstånd, vi har SÅ många gånger fått försvara det vi gör. Men det är mycket enklare att göra det när man är två. Tillsammans med Matilda har jag byggt en självkänsla som inte reas ut. 
 
 
 
 
 
 
 
Bubblare: Alma som kom fram till mig för ett tag sedan och berättade att hon, tack vare att jag varit med och valt henne som vinnare i Årets UF Företag, nu har ett toppjobb. Självklart är det Alma själv som har skapat sitt toppjobb men jag blev ändå SÅ glad över att mina val har gjort skillnad för en annan kvinna. 
 

Korsbefruktning

En liten uppdatering kring mitt bokskrivande...
 
Jag är för närvarande hyfsat trött på min historia. Jag har ju levt med den varje dag i ett antal veckor nu och plötsligt känns den gammal och "gjord". 
 
Istället har jag börjat tycka att den berättelsen som jag skrev först, och sedan skrotade, är himla bra?
 
– Nä men vilket SPRÅK! Vilken TON! berömmer jag mig själv när jag läser igenom mina gamla texter. 
 
Va?
 
Hur ska jag ha det?
 
Håller alla aspirerande författare på så här?
 
Jag blir en liten aning gnutta knäpp på mig själv. 
 
A ja nu har jag i alla fall börjat korsbefrukta min berättelser. Jag plockar bra delar från det gamla manuset och inseminerar i det nya med förhoppning om resultat inom nio månader. Och ja, jag är övertygad om att man använder IVF-språk inom bokförlagsvärlden. Inga konstigheter.  
 
 
 
Har suttit på bibblan och jobbat idag. 
 

Fem saker jag inte vill höra på internationella kvinnodagen

Fem saker jag inte vill höra imorgon på internationella kvinnodagen: 
 
– GRATTIS! 
Internationella kvinnodagen är inte en nationaldag eller midsommarafton som man firar. Det är en dag då man uppmärksammar ojämlikhet och kvinnors situation i världen. Säg istället grattis till någon som fyller år eller som just har blivit av med sin fotsvamp. 
 
– Nu har vi 20% rabatt på klackskor för att fira alla tjejer, tjoho!
Förlåt men jag kan inte släppa att jag såg ett företag annonsera det här i samband med 8 mars förra året? Självklart får man använda klackskor (jag har flera par) men vi ska samtidigt inte glömma bort att denna sko i grunden är förtryckande på sättet att den 1. gör att man inte kan springa 2. inte sällan gör ont 3. allmänt hämmar 4. mest är till för att generera "snygga ben". Företaget ville i grund och botten alltså "fira" kvinnor med uppmuntran till konsumtion av förtryck. Något de förhoppningsvis har lärt sig till i år. 
 
 
 
 
 
 
 
 
– MEN MANSDAGEN DÅ! 
Snälla? Google is your friend. 
 
– Välkommen på tjejmingel med gratis 3 minuters ansiktslyft!*
Nä men så oförargligt att ett företag vill samla oss tjejer tillsammans för ansiktslyft. Behagligt värre. Att samla oss för att diskutera LÖNELYFT hade varit läskigt. Det skulle ju kunna leda till något. Vi kör på det andra lyftet istället. Ofarligt. 
 
– Varsågod en ros från oss på Internationella kvinnodagen! 
Förra året ville ett lokalt, politiskt parti ge mig en ros på Internationella kvinnodagen. Skämskudde på det. Gör något konstruktivt istället för att dela ut blommor. Typ se över kommunens jämställdhet? Ge kvinnor högre löner? Bättre arbetsvillkor? Rimlig pension? Unt so weiter. Rosen kan ni istället ge till någon som fyller år eller som just har blivit av med sin fotsvamp. 
 
Det här skrev jag om kvinnodagen 2018.
Det här skrev jag om kvinnodagen 2017.
 
* Ett företag i Skaraborg har på riktigt bjudit in till detta evenemang imorgon 8 mars. Jag skammar ingen kvinna som går dit, men jag häpnar över okunskapen som företaget speglar.
 

Era bästa semestertips?

Jag fick en förfrågan. 
 
Jag behöver inspo inför sommarens semester, kan du inte göra ett inlägg där folk får dela med sig av sina semesterplaner?
 
Mycket bra idé! 
 
Ni har ju mina planer här
 
Vilka är era bästa semestertips?
 
Jag tänker gärna guldkorn som inte är superdyra eller kräver flyg jättelångt bort. Det måste ju finnas många guldkorn här i Sverige eller i våra grannländer eller dit man kan ta sig med tåg eller så?
 
Jag kan själv tipsa om den här stugan i Lerdala naturreservat (utanför Skövde) med en utsikt som är MA-GISK. Ni ser ju.
 
 
 
 
 
Vill du ha en lugn helg ute i skogen med vandring, grillning på altan och fantastisk utsikt så är det här stället för dig. Har ni barn och vill stanna längre är det nära till Sommarland, Skövde äventyrsbad och andra badställen. 
 
Sen vill jag tipsa om Løkken i Danmark. OOOO-TROLIGA stränder. Bättre än Cypern och Grekland tillsammans. 
 
 
 
 
 
 
Något annat jag kan rekommendera är Örebro som överraskade mig positivt när vi var där 2017. I Stadsparken blev vi kvar en hel dag, där fanns både en stor lekplats, barnens ö och Wadköping. 
 
 
 
 
I Wadköping promenerade vi runt bland gamla hus, stugor och gränder. Det fanns massor av lekytor och saker att upptäcka för barnen. 
 
 
 
 
Japp.
 
Som sagt - vilka är era bästa semestertips?
 
Jag tänker att jag kanske kan samla dem i ett eget inlägg sen?

Status mina fingrar

Status mina fingrar just nu:
 
1. Mitt vänstra lillfinger 
Jag råkade dra av liiiite för mycket av nageln häromdagen. Det skulle jag aldrig ha gjort för nu har jag en dunkande smärta i lillfingret som inte alls står i proportion till själva händelsen??
 
2. Mitt högra pekfinger
Jag skulle skotta igår (jovisst) och lyckades med konststycket att mitt i ett skottande svep MOSA mitt pekfinger mellan skyffelns handtag och räcket på vår trappa. Räcket är inte gjort av skumgummi, om man säger så. Om det inte vore för att jag nu har svinont i fingret hade jag varit riktigt imponerad över min icke medvetna pricksäkerhet.
 
3. Min tumme
Råkade hugga min vänstra tumme med KNIV när jag lagade mat förra veckan. Såret har läkt men mitt finger minns
 
 
 
 
 
 
Kommer eventuellt behöva sjukskriva mina fingrar om det här fortlöper. 
 
 

Gitarr-KBT

Min man tog fram sin gitarr i helgen och det visade sig att bebiskusinen INTE var ett fan av gitarrer. Han såg alldeles förskräckt ut när Spiderpapa började spela. 
 
Med andra ord - dags för KBT! 
 
 
 
 
 
KBT-upplägg bebis vs gitarr:
 
- Vi började med att lägga gitarren framför bebis
- Det här är ett instrument som består av en resonanslåda med flat eller något rundad botten och en lång hals försedd med greppbräda, förklarade jag
- Bebis såg skeptisk ut
- Eller en plingplong grejsimojs som man kan spela Babblarna med, förenklade jag
- Bebis såg ut att mjukna 
- Efter en stund vågade han känna lite försiktigt på instrumentet 
- Inget farligt hände, gitarren högg inte eller så
- Efter det tog bebis mod till sig och bankade några gånger på den 
Donk donk 
- Det lät roligt tyckte bebis
- Efter en stunds funderande vågade han sig på att plinka lite på en sträng
- Hoppla! Efter ytterligare en stund var gitarren det roligaste som finns näst efter att dra ut och dra in olika lådor
 
Så.
 
Nu slipper bebis gå runt i livet och akta sig för stränginstrument
 
 

En liten, liten seger

Idag vaknade vi av att snön åter föll över Skövde. 
 
Suck tänkte nog många. Jag med.
 
MEN! I familjen Spiderchick har vi även firat en liten, liten, liten, liten seger. 
 
För två veckor sedan hittade vi nämligen sexåringens tjocka vantar som har varit borttappade sedan början av oktober. Han hann med andra ord inte ens börja använda vantarna innan de var försvunna. Något som absolut inte är en ovanlighet i vår familj. Icke desto mindre är det surt varje gång det händer.
 
Nå väl, lagom till att all snö var försvunnen hittade vi dem alltså. De låg och ruvade i botten på en skridskoväska och hade väl antagligen bara väntat in att snön skulle försvinna så de kunde låta sig hittas igen. 
 
– Tack för insatsen den här vintern, muttrade jag och la de icke använda vantarna i förrådet. 
 
Jag kunde riktigt höra hur de skrattade hånfullt och mycket nöjt medan jag stängde förrådsdörren. 
 
Men så vaknade vi alltså till snö idag och kunde plocka fram vantarna igen.
 
HAAAA!!
 
 
 
 
 
Det blev en användning ändå!
 
 
Spiderchick - vintervantarna 
1-0

Tre saker vi planerar att göra i sommar

Tre saker vi planerar att göra i sommar:

 

1. Tyskland

Vi (jag och min familj alltså), mina bröder, Hanna (min svägerska) och mitt syskonbarn ska semestra i Tyskland. Vi tar båten dit och har tyska kusten som destination, Sharbeutz närmare bestämt. Jag tänker att vi ska äta pretzels, dricka öl och köra Volkswagen. På vägen hem till Skövde snor vi med oss en älg-skylt. Tycker inte att jag är fördomsfull nu, nej. Skämt åsido. Någon som har varit där och kan ge tips på vad vi kan se och göra? Världsarvsstaden Lübeck känns givet!

 

 

 
 
 
2. Kanske Norge?
 
Jag såg en bild från Norge på resa reko som jag följer på Instagram (tips!).
 
 
 
 
 
Ursäkta men HUR vackert? Jag messade genast min vän Carolina i Oslo med en enda mening - när åker vi? Fick till svar - i sommar. Skönt att vi är samspelta. Inget bokat ännu men det vore kul! Oavsett vill vi ju gärna besöka våra koseliga vänner. 
 
 
3. Skåne 
 
Vi har börjat ha som tradition att skamlöst nyttja min kusins lägenhet i Lund varje sommar. Tur för mig att jag har världens mest gästfria kusse. Förra året var fantastiskt mysigt när vi hade flera kompisar som också var i Skåne och som vi kunde möta upp. Minnet av den här kvällen ligger definitivt inbäddad på en mjuk plats i hjärteroten:
 
 
 
 
 
 
Över och ut semesternjut.
 

Söndagsbarnvakt och Norgebesök

Idag var min bror med fru på bio och bebiskusinen var hos oss. Vi var självklart mer än gärna barnvakt. I fredags var våra barn hos dem. Vi ger och vi tar, så att säga. 
 
Bebis (11 månader) vill väldigt gärna gå, mest hela tiden. Men han går inte själv ännu. Tur då att han har en sexårig kusin som kan tänk sig att hålla i hans lilla näve och gå fram och tillbaka fram och tillbaka i minst en kvart. Ett tag fick bebis även Babblarna uppspelad för sig medan han gick. Det kallar jag service??
 
 
 
 
 
 
Sedan blev han serverad mellis av sexåringen i form av ett delat rån. 
 
– Det är chips! förklarade sexåringen när han ställde fram skålen framför bebis. 
 
Och DET mina vänner är lektion 1A i föräldraskap. Det vill säga att sälja in något tråkigt som något trevligt. Rån blir chips och voila känns det roligare att äta. Han kommer bli en bra pappa, vår sexåring. 
 
 
 
 
 
 
Sen fick besök av våra Norgevänner vilket alltid är lika trevligt. Vi fikade kladdkaka och gick en promenad till lekplatsen.
 
 
 
 
 
Solen kikade fram och den ser ju riktigt värmande ut på bilden men låt er inte luras! Det har blåst ISPILAR i Skövde idag. Vi pallade vara ute i ungefär en kvart innan vi alla kapitulerade och gick in igen. 
 
Det var vår söndag det.

Smoothie med sting

Sexåringen råkade hälla ut en hel ask med frysta blåbär över golvet imorse.
 
Eftersom bär är rätt dyrt och jag helst inte slänger mat så ägnade vi en kvart åt att försöka samla ihop alla blåbär i paketet igen. 
 
 
  
När vi hade samlat ihop det mesta av bären.
 
 
 
Om vi säger så här - ett köksgolv är ett köksgolv och JAG tar inte ansvar för vad som kan dyka upp i våra smoothies fram över.
 
Å andra sidan - blåbär och lite skit rensar magen?
 
 

Köksplanering - så gick det

Jaha. Så igår var vi på Ikea för att få hjälp med att planera vårt kök (på intet sätt ett samarbete men det förstår ni va?).
 
Det började med att vi mötte upp vår köks-planerare. 
 
– Välkomna! Nu ska vi planera ert DRÖMKÖK! tjoade han. Vart börjar vi?
– Jag vill börja med att säga att vi HATAR sådant här, svarade jag. 
 
Skämt åsido. Eller jo. Jag sa så. Fast trevligt förstås. 
 
Vi förklarade att 1) vi vill ha ett klassiskt kök som håller länge 2) inte under några omständigheter vill ställas inför en massa val i stil med vill ni att gångjärnen ska gå i putsad shabby chic semi-rosé eller oputsad, lätt högblank gammalsilver? 
 
– Behöver jag välja mellan olika nyanser springer jag och äter köttbullar direkt, tänkte jag i mitt stilla sinne.
 
Säljaren förstod grejen för mötet gick snabbt och lätt. Vi kikade runt i kanske 10 minuter innan vi bestämt oss för färg på luckor, bänkskiva och handtag. 
 
 
 
 
 
 
Det blir vita luckor. Gärna ha en variant som går att måla om. På så vis kan man om man önskar i framtiden (vi eller någon annan som kanske köper av oss) (på sikt vill vi ju ha ett större hus) uppdatera köket utan att behöva riva ut allt.
 
Sen blir det troligen dessa handtag och den här ljusa bänkskivan:
 
 
 
 
 
 
Säljaren målade upp vårt kök på en ritning och gav oss en bra planlösning utan att ställa en miljard, uttröttande frågor.
 
 
 
 
 
 
Perfekt! 
 
Nu har vi något att utgå ifrån. Vi ska suga lite på karamellen, ruva lite på ritningen så att säga, och återkomma om en månad för att lägga en definitiv beställning. 
 

Majsan says

Jag fick en kommentar:

 

Alltså jag måste bara tacka för att du för en tid sen tipsade om appen Maya! Så himla bra och jag har lärt mig en massa om mig själv!! Och så måste jag bara få säga att din blogg är verkligen den bästa av dem alla! Om jag så skulle läsa varenda blogg i hela världen kan jag inte tro att jag hittar nån bättre än just din!! Hjärta från mig / Marie

 

Svar: Taaaaack för fina ord! Hjärta tillbaka <3

 

Och ja Maya har verkligen lärt mig massor också. Varje gång jag får notiser från Maya så känner jag ba - HUR kan du känna mig så väl Majsan?? Kallar henne så.

 

Idag vaknade jag och kände mig lite yr. Nå väl, titta vad Majsan säger:

 

 

 
 
 
I övrigt är jag - som ni kan se - arg, irriterad, lynnig och en gnutta fertil.