Spiderchick

Tips på lekar till festen
Igår gav jag några allmänna festtips
 
Här kommer tips på ett gäng festliga lekar för barn mellan 5 och 95 år (känner redan nu att det här inlägget kommer googlas sönder pga "tips på lekar" antagligen är det mest googlade näst efter beskrivningar på olika symptom).
 
Lektips:
 
1. Gemensamma nämnaren
Låt festens huvudperson ställa sig upp framför alla gäster. Håll sedan upp lappar bakom ryggen på hen med påstående i stil med "har glasögon", "är barndomsvän till xx" eller "bor i Skövde". De gäster som känner igen sig i påståendet ställer sig upp. Huvudpersonen ska sedan komma på den gemensamma nämnaren. 
 
2. Lär känna utan ord
Låt gästerna vara i lag. Utan att de får prata med varandra ska de ställa sig i exempelvis längdordning (lätt), åldersordning (lite svårare), bor närmast respektive längst bort från huvudpersonen (klurigt) och så vidare. Kan bli mycket kul. 
 
3. Quiz
Quiz är ju sedan gammalt men fungerar alltid. Gärna ett quiz om gästerna eller om huvudpersonen OCH gästerna så att alla får känna sig delaktiga. Läs sedan de rätta svaren högt och låt de berörda berätta historien bakom frågan. 
 
4. Lära-känna-bingo 
Dela ut bingobrickor till gästerna som de får bocka av under ett mingel. Den som först fyller en hel bricka vinner. Jag gjorde den här brickan till mammas fest. Ni är välkomna att sno. 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Lite kul att vår sexåring fick hel bricka efter en minut. "JAG har vunnit stjärnvinst på Liseberg mamma!" konstaterade han nöjt. Lite oklart hur han fick ihop resten av brickan. Men men.)
 
5. Gissa låten 
En person ur varje lag får se lappar med artistnamn. Personen ska sedan sjunga en låt med denne och laget ska gissa artist. Flest rätt under en viss tid vinner. 
 
6. Foto-challenge 
Visa ett foto på huvudpersonen. Låt sedan gästerna i lag återskapa detta foto på ett kreativt sätt. Den här leken gjorde vi på våra kompisars bröllopsfest (gästerna skulle då återskapa bröllopsfotot) vilket var mycket lyckat.
 
7. Bygg-challenge
Låt lagen få var sin låda med pyssel (typ tomma mjölkpaket, papp, lim, glitter, sugrör). Sedan ska de bygga eller uppfinna något. Utmaningen kan vara "bygg ett husdjur till huvudpersonen" eller "gör en tårta" eller "uppfinn något som huvudpersonen inte kan vara utan". Den här leken gjorde vi på en nyårsfest och jag skrattar fortfarande åt "den flytande trevåningsfågelmataren".
 
Japp.
 
Med de här tipsen kommer inte en muskel i gästernas kroppar ska vara olekta när fest är slut. 
 
Elisabet

Tack för alla bra tips!

Nathalie

Hahah så jäkla bra tips! 😂

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress