Nu hoppas vi på förändring

Kan vi snälla buga åt kvinnan till vänster i bild? 
 
 
 
 
 
Igår eftermiddag var Matilda med i radio Skaraborg och kritiserade det faktum jag skrev om här - att i princip bara män, år efter år, vinner priser på Skaraborgs Näringslivsgala.
 
Näringsmansgalan kan man kalla det.
 
I år var nio av tio vinnare män. Inte sedan 2010 har en kvinna vunnit Årets Företagare (kolla gärna statistiken i just din stad). Det är minst sagt beklagligt och kan omöjligt spegla hur Skaraborgs näringsliv faktiskt ser ut.
 
Sakligt och konkret stod Matilda i radio och formulerade varför det är viktigt med representation. Näringslivschefen fick svara på kritiken och hon höll givetvis med om att även kvinnor i näringslivet förtjänar att lyftas fram.
 
Här kan ni lyssna:
 
 
 
 
Om kvinnor också får lov att prisas signalerar det att kvinnligt näringsidkande OCKSÅ är viktigt. Som kvinna och näringsidkare är det inte speciellt roligt att sitta i publiken på galan och se man på man på man gå upp scenen när jag vet hur många grymma kvinnor som helst som verkar inom näringslivet på olika sätt. 
 
En möjlighet till förändring är att galan inför manliga och kvinnliga priser. Näringslivschefen sa att det inte borde behövas och det håller jag med om. I en drömvärld skulle man aldrig behöva dela upp saker i manligt och kvinnligt. Men nu är inte världen en drömvärld och tills vi når en bredare syn kan det vara ett nödvändigt ont. 
 
En annat alternativ är att införa fler kategorier. Att en man vinner årets Industripris är inte så konstig då det är en manligt kodad bransch. Där emot kanske fler kvinnor verkar inom exempelvis tjänstesektorn, då kan årets Tjänsteföretag kan vara en uttökad kategori. Årets Digitala entreprenör är ett annat förslag. Många idag, framför allt kvinnor, utövar näringsverksamhet digitalt. Jag vet hur många kvinnor som helst i Skaraborg som skapar business framför allt online, mig själv inkluderad. Att bredda kategorierna är att bredda och utbilda synen på vad näringsliv är. Jag kan tänka mig att det finns massor av kvinnor med företag som inte ens förstår att de är en del av näringslivet, för att det aldrig talas om deras typ av företag i näringslivssammanhang. 
 
Nu hoppas vi på en förändring till nästa års gala och alla år som komma skall. TACK Matilda som är så himla modig och en röst för mig, oss, och alla kvinnor

Kommentera gärna!
Julia

Så sant att bredda perspektivet på vad näringslivet idag består av! Det är nog en stor anledning av att många verksamma kvinnor förbises under en sådan gala. Bra synpunkter från er!

Svar: Tack! ☺️
Moa DeBruin

2019-10-15 ♥ 13:24:41
Anonym

Heja!!! 👏

2019-10-15 ♥ 19:58:55
pillris.blogg.se

Superbra gjort! Det behövs!

2019-10-15 ♥ 20:36:05 » URL: http://pillris.blogg.se/

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback