Gullisar!!

Ursäkta men huuuuur gulliga, snälla och peppande ÄR ni inte??
 
Efter lördagens inlägg är jag totalt kärleksbombad både här på bloggen och på Instagram. TACK för alla gratulationer och hejjarop! Om bokkontrakt kändes roligt innan så kan jag meddela att det känns ännu roligare efter att ha fått dela nyheten med er. 
 
Någon skrev att det känns som när jag berättade att jag var gravid och ja, det kan man ju typ säga att jag är också? Gravid med en bok. BF hösten 2020. 
 
 
 
 
 
Faktum är att jag hörde ifrån förlaget redan innan sommaren. Då var det en vinkning om att de gillade manuset men att inget kunde bestämmas just då. Fler behövde läsa innan ett beslut och vi skulle höras efter semestern. För första gången någonsin ville jag att ledigheten skulle gå FORT. Hehe. Jag vågade inte hoppas på för mycket men bara att få mailet gladde mig oerhört. Min gullis till man köpte hem bubbel och allt. Man ska fira det lilla och så vidare. 
 
Sedan kom det ett definitivt svar i slutet av augusti. Jag satt på kontoret när jag öppnade mailet och min puls har aldrig skenat iväg så fort som när jag förstod att det var positivt. 
 
Matilda som satt mitt emot mig blev alldeles rädd och trodde att något hemskt hade hänt när jag slog handen för munnen (typ nåt sånt här). Men nej - TVÄRT OM!! Sen fick Matilda läsa svaret och försäkra mig om att min hjärna inte hade spelat mig ett spratt, det stod faktiskt JA.
 
Sen fick jag ett avtal på posten. Knappt ens då vågade jag tro att det var sant. Men nu träffade jag som sagt mina kontakter på bokmässan och jag fick bekräftat för mig själv att det är på riktigt. 
 
Under hösten ska jag göra vissa justeringar i manuset. Under våren är det textredigering som gäller. Det ska bli ett omslag och en baksidestext. Sen är det som sagt hösten 2020 som gäller. 
 
Wiiiihoooo!! 
 

Det blir en bok!

Kära, ärade vänner. Äntligen kan jag berätta att det blir en bok!
 
Jiiihoooo! 
 
I veckan signade jag ett bokkontrakt med inga mindre än Rabén&Sjögren! Hösten 2020 kommer min första kapitelbok för barn ut. 9-12 år är den tänkta målgruppen. 
 
Det känns helt overkligt. Overkligt ROLIGT och kul och pirrigt och... Aaaah! Jag LÄNGTAR! 
 
Jag hade möte med mina kontakter på Rabén&Sjögren igår och efter det kändes det mer på riktigt, att det faktiskt kommer hända. Jag har knappt vågat tro att det är sant innan. Att de här barnboks-kunniga människorna har läst mitt manus och tycker om det och dessutom gav massa fina komplimanger - det kommer jag att bära med mig lääääänge. 
 
 
 
 
 
 
Idag har jag varit på bokmässan hela dagen och det känns så häftigt att tänka att nästa år har JAG släppt en bok?!
 
 
 
 
 
 
Ni hör. Jag är lite yr av glädje just nu. 
 
Jag hoppas att ni och framför allt kidsen kommer att tycka om boken <3


Men snälla!!

Jag testade nya Marabou Pepparkaka i veckan.
 
Minns ni när jag var Marabous lilla kelgris och fick hem paket på paket fullproppat med choklad? Jag blev bjuden på Marabous 100-årsfest och fullkomligt badade i choklad (en otrolig kväll, i synnerhet för äldsta barnet som var med). Nuförtiden ligger jag inte med i någon presslista hos Marabou. Nuförtiden verkar chokladtillverkarna helt ha riktat in sig på Youtube-generationen och chokladbuden lyser med sin frånvaro. 
 
Men en gammal bloggare i Västragötaland är inte bitter neeeeeej då. 
 
Jag köpte Marabou pepparkaka helt för egna pengar. Och håll i er nu - den var SÅÅÅÅÅÅ GOOOOOD! 
 
 
 
 
OMG vad god den var. Jag visste inte att pepparkaka och mjökchoklad var en sådan bra kombination? Men tydligen. Hade jag vetat det hade jag väl choklad-babat min peppisar vareviga jul för länge sedan.
 
I den här kakan ligger pepparkakan inbakad som en knastrig och trevlig crunch i rutorna. Kryddningen är alldeles lagom. Det smakar hembakat och mysigt och gott. 
 
 
 
 
Den här kommer göra sig fint på diverse glöggtillställningar och uppesittarkvällar i december. Och för all del redan nu.
 
MUMS! 
 
Betyget blir som ni kanske förstår 5 choklad-badade pepparkakor av 5 möjliga. 

Ny frisyr

Yngsta barnet här hemma har frisördrömmar. Han vill väldigt gärna fixa med mitt hår. 
 
– Helst vill jag klippa dig mamma. Men det får jag väl inte, suckade han häromdagen. 
 
Det hade han tyvärr helt rätt i. 
 
Där emot får han gärna kamma och styla. Häromkvällen ville han fixa mitt hår när jag låg i sängen. Jag tänkte att han säkert skulle be mig sätta mig upp, men se det gick jättebra att ligga ner och få håret fixat.
 
Hur trevligt?? Det borde alla frisörer erbjuda. 
 
 
 
 
 
Frisören ville att jag skulle googla bilder på frisyrer och välja ut hur jag skulle se ut, för så gör man. 
 
Jag googlade "moderna frisyrer" och hittade mig själv??
 
 
 
 
 
Men så där tyckte frisören inte att jag skulle se ut. Till slut enades vi om en sidokammning. Det kammades och kammades och kammades och kändes väldigt hemtrevligt även om mitt ena öra tog lite stryk. Till slut var det klart. Då kom äldsta barnet in i rummet och tyckte att jag såg ut som Molly Sandén??
 
Fint ändå!
 
Helt klart lyxigt med styling inom familjen. 

Inombordsspräng

Några grejer i vårt hushåll som har gett mig ett litet, litet inombordsspräng i veckan innan jag  för all del har gått vidare i livet:
 
1. Disk i diskhon trots att det finns gott om plats i diskmaskinen.
 
2. Spår av läppar och näsa på hallspegeln (jag nämner inga namn).
 
3. Folk som säger att de är hungriga precis innen de ska sova trots att de åt fem minuter tidigare.
 
4. Våta handdukar i soffan. 
 
5. Smutsiga skor på nyss dammsuget golv.
 
6. Tomt filpaket i kylen. 
 
7. Rännil av intorkad tandkräm i handfatet. 
 
Om jag någon gång gjort mig skyldig till något av detta? Men snälla. Jag är väl PERFEKT. Det förstår ni väl. 
 
 
 
 

Tre gånger grejer man kan äta

1. Jag vet inte hur det är min era brorsor men min lillebrolla levererar hemkokad sylt till dörren. Blåbärssylt, jordgubbssylt och äppelmos har vi fått. SÅ gott! Blåbär och jordgubssylten är redan slut så jag meddelar här och nu att vi gärna tar emot mer. Tack och bock på förhand. 
 
 
 
 
 
 
2. Jag bakade småkakor förra veckan, hallongrottor och chackrutor. Älskar småkakor! Det är livets grej. Godare än godis, chips, glass - allt! Minns hur min mans mormor bakade mini-mazariner till ett av barnens dop. Två stora lådor med kakor levererades hem till oss men så blev dopet uppskjutet. När vi väl fick till ett datum var mazarinerna... Jo. Precis. SLUT! Jag nämner inga namn på skyldig person men ja om ni undrar - de var goda. 
 
 
 
 
 
3. Jag älskar mellanmål! Vi vuxna kan vara så dåliga på mellis men det är grymt bra mål. Dels slipper man att blodsockret åker bort (för att citera vår sjuåring) och dels är det himla najs att slå sig ner vid köksbordet och andas en stund på eftermiddagen, vid kloc15 eller så. Häromveckan gjorde jag bananpannkaka med hasselnötter och blåbär vilket absolut var overkill. Men gott!
 
 
 

Bananflugor

Det är bananfluge-säsongen igen. I alla fall i vårt kök. 
 
Vet ni, jag har kommit på bästa grejen mot bananflugor! Jo visst. 
 
ATT INTE GÖRA ETT SKIT ÅT DET!
 
Japp.
 
I år har jag lagt ner allt vad bananflugekrig heter.
 
Jag. Orkar. Inte. Bry. Mig. 
 
 
Syns ej i bild: Bananflugefest. 
 
 
Tidigare år har jag lagt timme efter timme på att försöka stävja inkräktarna. Jag har skapat olika typer av fällor, jag har försatt familjen i ofrivlliga frukt-detox, jag har handlat hem bananer men förvarat det i kylen och där med marinerat all mat i banansmak. Jag har tömt soporna en gång i kvarten, hällt kokande vatten i vasken varannan timma dygnet runt och stått långt in på småtimmarna och snickrat vinägerfällor. Kort sagt - jag har gjort ALLT!
 
Till vilken nytta?
 
INGEN!
 
Det enda jag kan vara säker är att bananflugorna kommer tillbaka.
 
I år har jag därför bara lutat mig tillbaka och tittat på när bananflugorna har gått lös i köket. Jag bryr mig inte. Tids nog försvinner de.

Solig lördag med odödliga sagor

Nä men här sitter väl jag och chillar på balkongen.
 
 
 
 
 
Hej hej världens skönaste och soligaste lördag! 
 
 
 
 
Just nu läser jag Den odödliga sagan - om hur och varför vi berättar historier. Tips till alla med sug efter det dramaturgiska. 
 
 
 
 
 
Kuriosa: Jag blev tipsad om boken i podden Mellan raderna. Jag ba - wow den låter jätteintressant! Varför har jag inte hört talas om den innan? Jag klickade hem boken på dirren. Den landade i brevlådan, jag började läsa och... Hm... Det kändes bekant på något vis? Väldigt bekant faktiskt. Det var då jag insåg att jag redan har läst boken, i våras, fast på engelska och då har den annan titel. 
 
Bli ej förvånade kära vänner! Det är så typiskt mig att inte kontrollera detaljer. Det är ju även jag som för några år sedan kastade mig ner på stan för att handla höstytterkläder till äldsta barnet. Det blev jättefina kläder och dom passade honom superbra men efter en dag eller så insåg jag att jag hade köpt exakt samma storlekar som han hade hösten innan. Jag hade med andra ord inte behövt köpa ett enda nytt plagg om jag bara hade tagit mig några sekunder att studera detaljerna. 
 
A ja, sån är jag. Vad gäller boken så är det faktiskt en annan grej att läsa på svenska så jag läser den igen.
 
 

Några bra grejer mot ångest

Okej. Jag är inte någon expert på det här med ångest. Mer än att jag har haft det hela mitt liv meeeen jag tänkte ändå komma med några tips till alla er med (hanterbar) ångest. Saker jag gör och som jag har insett är lugnande mot oro och tankar som far och flyger. 
 
Mina bra grejer mot ångest och oro:
 
- Odla ett intresse
Det här tipsade faktiskt min psykolog om. Inte så att hon sa åt mig att odla ett intresse men hon sa att det är bra att jag skriver. För när man skriver gör man något utanför sin egen snäva tankesfär. Man är inne i det, så att säga. Så mitt första tips till alla med ångest och oro är att ägna sig åt någon form av skapande. Det kan vara att plantera (himla rogivande faktiskt), sy, snickra, måla, scrap book:a, rita i en sådan där vuxenritbok eller bara göra något med händerna och finna ro i det. Något som inte är att scrolla mobilen. 
 
 
 
 
 
 
- Läsa
Idag, med allt digitalt, är vi så vana vid snabba belöningar och kickar. En bok är inte en snabb belöning. En bok kräver mer av dig och det är bra! Läser du en fysisk bok kan du inte göra någonting annat än just det och det är också bra! Bort med multitasking, tack. Du kan säkert känna dig rastlös i början för vi är så vana vid att anstränga hjärnan noll med telefonen. Men när du väl hittar en bra bok och får flow i läsningen är det sååå avslappnande! Det bästa som finns är att hitta en bok som är så pass spännande att du längtar efter att få läsa. 
 
- Andas och slappna av
Men snälla, säger ni. Andas gör vi väl hela tiden? Jo visst. Men hur andas vi? Är man stressad ligger andningen uppe i halsgropen och kippar. Men den behöver komma ner i magen. Vig 3 minuter varje dag åt att påminna dig om hur man andas. Lägg dig raklång, helst på en matta, och bara känn luften gå in och ut ur kroppen. Slappna av. Jag brukar lägga mig med en kudde under svanken, armarna ovanför huvudet och hälarna mot varandra upp mot rumpan (så att knäna går ut åt sidorna, om ni fattar). Då sträcker man ut bäckenet också. Jätteskön position!
 
 
 
 
- Träna 
Jag har som sagt börjat träna framför Youtube och det är den bästa idé jag fått denna sida årskiftet! Jag brukar träna 20-30 minuter varannan dag. Varannan gång styrka och varannan gång yoga. Jag behöver inte ta mig till gymmet, inte stressa eller passa tider. Jag kan träna när barnen är hemma och till och med har kompisar på besök. När jag gör de här träningspassen är jag helt inne i det. Tankarna är ingen annanstans. Med andra ord är det är inte så att jag eftersträvar magmuskler utan mer ett sätt att låta tankarna koncentrera sig på något som gör gott. 
 
- Tid för att bara vara 
Japp. Nu insåg jag att alla ovan tips är att ta sig tid för att bara vara. Tid där du inte är på väg någonstans, inte är på hundra olika platser i din tanke. Du är bara här och nu. Sätt telefonen på ljudlös i samtliga fall och unna dig att inte distraheras av sms eller notiser. Det är okej. 
 
Kom gärna med era bästa tips!
 
 

Övervakad

När man var liten gick man ju och la sig för natten innan sina föräldrar, såklart.
 
Men visst hade man på känn att man missade roliga saker efter läggdags? Visst hade man på känn att det kunde åka fram en coca cola på vardagsrumsbordet eller att det tittades på någon spännande serie eller snacksades på något som egentligen bara skulle ätas till helgen. Eller hur? Man var ju inte dum. 
 
Exakt allt det här misstänker även mitt eget sjuåriga barn. Han misstänker att 1) storebror får vara uppe längre än honom och 2) att vi äter chips oavsett dag i veckan och 3) att vi tittar på roliga filmer. 
 
Men hur bevisar man då sina misstankar?
 
Ja, till skillnad från när jag själv var liten har sjuåringen teknik att tillgå. En iPad närmare bestämt. Flera gånger har han gömt sin padda med kameran igång. En kväll hittade jag den bakom en blomkruka och då hade den hela två och en halv timma av inspelat övervakningsmaterial. 
 
Igår hade sjuåringen inte ens bemödat sig att gömma undan paddan utan hade helt sonika ställt upp den i lämplig vinkel på tv-bänken. 
 
 
 
 
 
 
Om han har fått några bevis för sina misstankar? Nej. 
 
Om mamman kaaaan har förvanskat en del bevismaterial? Eh, ja. 

Mössväder och bra service

Idag var det mössväder! 
 
Inte mig emot. Jag älskar mössväder och njööööt av morgonens precis lagom kyliga och friska promenad till jobbet (vet att jag inte kommer känna samma den 5 mars när mössan använts så mycket att den hänger i slamsor kring hjässan). 
 
 
 
 
 
 
Igår var mindre njutbart.
 
Så här: På sin födelsedag fick tioåringen pengar av släkt och vänner. För dessa pengar ville han handla kläder från sin absoluta drömaffär KidsBrandStore. Efter mycket funderande köpte han två tröjor för summan av över 1000 kr. Sedan beställningen lades har han väntat och väntat och väntat på att få hem sina kläder så där som bara ett barn kan vänta. 
 
Igår kom beställningen. Två smutsiga tröjor i en trasig påse. 
 
 
 
 
 
Besvikelsen var TOTAL hos tioåringen. Tooooootal. Jag tror aldrig jag har sett honom så besviken faktiskt?
 
Jag kände mig genast stressad och såg framför mig hur jag skulle behöva sitta i olika kundsupport och erhålla noll hjälp. Men se där fick jag fel. Jag ringde till Kidsbrandstore och fick för det första svar efter typ två signaler, vilket förvånade mig positivt. Sedan fick vi så himla bra hjälp! Tjejen jag pratade med var så förstående och lösningsorienterad. Antagligen hade paketet fastnat i någon maskin hos Postnord, där av trasiga påsar och smutsiga kläder. Nu är nya tröjor på väg hem. Kudos till Kidsbranstore för snabb och bra hjälp! Det vill jag ha sagt denna onsdag.
 

Fakta om mig

Här kommer lite oombedd fakta om mig. 

 

Beroende av:

Jag hade nog sagt socker för några år sedan men det äter jag inte varje dag längre. Hot om rotfyllning kan få även den mest sockerstinna att tappa lusten... Jag hade också kunnat säga kaffe men efter vårens extrema stresspåslag måste jag ligga lågt med kaffet för magens skull. Så... Inget?

 

Vem behöver du mest just nu:
Mig själv och mitt välmående. 

 

Vad tror folk om dig?
Öh? Kanske att jag är rolig hela tiden och aldrig blir arg? 

 

 

 
 

Stämmer det?
Nej. Jag är absolut en munter person men har inga problem att bli sur och tvär.

 

Vad får du oftast komplimanger för?
Att jag är rolig.

 

Brukar du skratta för dig själv?
Japp. Jag älskar saker som får mig att efterskalvs-fnissa. Är inte det häftigt ändå? Att något har varit så roligt att man skrattar vid blotta tanken. 

 

Nästa mål i ditt liv:
Ge ut en bok? Måhända? Har jag nämnt den önskan för er? Inte? He. 

 

 

 
 

Hur svarar du i mobilen:
"Ah" om det är min man. "Hallå" om det är någon annan. "Heeeej älskling" om det är något av mina barn. 

 

Vem ringde dig senast?
Min man. Vi ringer varandra 2-3 gånger per arbetsdag. Ingen stalking eller så utan vi checkar av läget med varandra, liksom. 

 

Antal timmar sömn inatt:
Brukar snitta 7 timmar på vardag och 8-9 timmar på helg. 

 

Brukar du komma i tid:
ALLTID. Är ytterst, ytterst sällan sen. 

 

När mår du bra:
När jag slipper ha ångest och omger mig med min familj. 

 

 

 
 

Var du aktiv i skolan?
Ja det var jag. Egentligen i alla ämnen men i synnerhet i de jag tyckte var roliga. Jag hade exempelvis mer gärna kunnat skriva hela skoltidningen själv på gymnasiet. Om någon hade bett mig.

 

Favoritdryck på morgonen:
Kaffe!! Tyvärr har jag som sagt fått dra ner på det. Nu dricker jag te på morgonen vilket känns ungefär lika spännande som en klutt vaniljglass när alla andra äter marängswiss deluxe. Men men. 

 

Är du blyg?
Inte direkt nej. Men jag kan absolut vara tystlåten i sammanhang med människor som är mer pratsamma. Där känner jag inte jag måste gå in prat-duell. 

 

Sysslar du med någon idrott:
Men snälla? Nej. 

 

Tror du på kärlek vid första ögonkastet?
Njaoooo... Alltså första gången jag såg min man så tänkte jag "gud så söt, honom ska jag ha". Men det var inte så att jag blev omedelbart kär. Det kom senare när jag lärde känna karl´n . 

 

Är du bortskämd?

Det beror på vad som menas? Alla vi i-länningar är ju bortskämda och priviligerade. Jag är dock inte bortskämd på sättet att folk gör saker för mig. Jag reder mig själv både privat och i jobb. Om en säger sååååå. 

 

Japp. 

 

Över och ut. 

In to the studio, så att säga

Igår hade vi musikstudiotid för jobbets räkning. Nej jag har inte sjungit in en singel. Jo jag förstår att ni hade önskat att så var fallet, men tyvärr. 
 
 
 
 
Det var barnen som sjöng den här gången. Matildas äldsta hade leadsing och våra sjuåringar fick bakgrundssjunga. 
 
 
 
 
 
 
Resultatet kommer ni kunna höra inom en snar framtid på en Youtubekanal nära er själva.
 
I samma studio-korridor rör sig namn så som Mike Perry, Arvingarna, Andreas Carlsson, Elisa och för all del Ammotrack. Vi kunde känna deras vingslag (och guldskivor) i ryggarna. 
 
 
 
 
Jag såg till att alla fick snacks och mat. 
 
 
 
 
 
 
Älskar att det är 300% ös när min och Matildas barn träffas. Dom peppar verkligen upp varandra i energi när de ses. Vilket, när jag tänker efter, gäller mammorna också.  
 

Julkänsla och tidiga träningar

Igår ordnade barnens fotbollsförening roligheter kring fotbollsplanen. Det var hästridning, lotteri, hoppborg och sådant där ni vet. Även försäljning av hembakade kakor vilket jag bidrog till med chokladsnittar. Sen köpte jag med mig kärleksmums och smördegskakor hem. Tog en för teamet, så att säga. 
 
Sjuåringen och hans kusin testade att rida. 
 
 
 
 
Sen vann de högsta vinsten på lotteri nämligen eeeeeeen... ALADDINASK! Tjoho! Hej 24 december den 14 september. 
 
 
 
 
På eftermiddagen gick vi ner till min bror och Hanna. Hockeysäsongen har nämligen dragit igång.
 
 
 
 
Jajjimen. Nu vet ni vad som kommer rulla på vår tv i ett halvår eller mer... 
 
Färjestad spelade sin första match och halva släkten satt bänkande. Vi tog fram snacks och ettåringen fick testa att dippa grönsaker för första gången i livet. Oj som det dippades! Dubbel-dippen har fått sitt ansikte, om man säger så. 
 
 
 
 
Nu är sjuåringen och hans ömma fader iväg på höstens första ishockeyträning. Klockan 09 varje söndag är det som gäller. NOLL NIO. Nolla nia nolla nolla in på lodrätt rad. Herregud. Vi får se hur det går helt ärligt. Jag tänker inte ägna söndag morgon åt att tjata och stressa iväg ett morgontrött barn. Det har vi nog av på veckorna. Så denna tidiga morgonträning kommer vi endast ägna oss åt så länge barnet går upp frivilligt och är peppad.
 
Eh. Ja. Möjligt att jag pratar med mig själv högt nu. 
 
Över och ut. 
 
 

Barnfri fredag

Igår hämtade vi mitt syskonbarn på förskolan. Sååååå mysigt att få göra det! 
 
Jag, sjuåringen och tioåringen stod som tre förväntansfulla hundar och viftade på svansarna i hallen till förskolan. Ettåringen verkade tycka att det var helt i sin ordning att vi plötsligt var där och skulle ta med honom hem. 
 
 
 
 
 
På eftermiddagen blev jag och Spiderpapa barnfria huxflux? Sjuåringen skulle sova över hos sin kusin och tioåringen hos en kompis. Vi passade på att åka upp till berget (fritidsområdet) och gå en lång promenad. 
 
 
 
 
 
När vi motionerat klart var klockan halv sju och vi var svinhungriga så vi åkte förbi sushistället i stan. Vi upptäckte snabbt att vi inte var ensamma om att crejva ris och soja. 
 
 
 
 
 
40 minuter väntetid var det!
 
Vilket gav mig anledning att använda mig att andningsövningen som psykologen lärt mig samma morgon...
 
Till slut fick vi vår sushi. Jag beställer alltid vegetarisk eftersom jag inte pallar rå fisk. Mina favoriter är avokado och tofu. Jag trodde svinlänge att tofun var omelett och omeletten var tofu? Tofun känns mer stekt liksom, vilket ju en omelett är? A ja.
 
Igår fick jag, till min stora överraskning, en tofu med en avokdo under! Det har jag aldrig ätit tidigare? Snacka om dopad sushi. Självklart min nya favorit. 
 
 
 
 
 
Efter sushin la vi oss i soffan och hade film-tapas. Det vill säga vi kollade på massa trailers på iTunes store. Jag har svårt för film nu förtiden? 9 av 10 filmer är slöseri med tid. 
 
 
 
 
 
 
Efter en redig omgång film-tapas (som vi tydligen inte alls tycker är slöseri med tid) såg vi klart säsong 2 av Gåsmamman. Har ni sett den serien? Jag tycker mycket om skådisarna men handlingen har nästan blivit en parodi på sig själv. Det är så mycket eländigheter och nya fallgropar att det förvånar mig att någon av karaktärerna över huvudtaget står på benen? De är antagligen experter på att djupandas. 
 
A ja.
 
En trevlig fredagkväll.
 
 

Psykologbesök

Idag var jag på mitt första psykologbesök i livet. Jag har ju gått i KBT några gånger men aldrig till en psykolog. Eller jo, jag gick faktiskt på BUP i mina tonår när jag hade min ätstörning (jag är en så heeeeel och härlig människa hehe).
 
Jag hade lite ångest inför besöket (ironiskt nog) eftersom jag inte riktigt visste vad jag hade att förvänta mig. Jag såg framför mig en allvarlig session med en äldre, analyserande kvinna med glasögon på nästippen och att jag skulle sitta och gråta och snyta mig i vita näsdukar. Kaaan ha sett en del film, ja. 
 
Men det blev inte alls så, förutom att psykologen var en äldre kvinna då. Tvärt om tycker jag att vi hade en ganska munter träff? Det var skönt tycker jag. Skönt att det inte behövde vara så himla allvarligt. Psykologen sa att skratt är en superbra grej mot ångest. Skratt pulveriserar ångesten. POFF.
 
Hon sa också det som jag vet sedan innan - att ångest är rädsla och känsla av att vilja fly. Har jag ingen sabeltandad tiger stående i vardagsrummet som jag måste fäktas med, nä men då får jag väl hitta på en fara då. Jag hittar på att det där jag sa på jobbmötet är något jag måste vara rädd för och fly ifrån. Och så bygger jag ångesten kring det. Hjärnan är väldigt hjälpsam på det sättet. Så snällt.
 
Not. 
 
I andra kulturer (minns ej vilken kultur hon nämnde) kallas människans tankar för ap-tjatter. Haha! Det relaterar jag till. När jag är i mina ångest-sjok får jag tamejfan ingen ro från min egen hjärna. Det är ett JÄVLA TJATTER där uppe rent ut sagt. 
 
Sedan pratade vi om lycka och massa grejer som jag inte minns för just nu känner jag mig helt mör och har nästan lite huvudvärk. 
 
 
 
 
 
Jo! En grej till. 
 
Hon gav mig bra tips på en andningsövning.
 
Varje grej ska man göra i 4 sekunder. 
 
Så här:
 
4 sek Dra in luft genom näsan, ner i magen. Lägg handen på magen och känn hur den fylls med luft.
4 sek Hålla kvar andan 
4 sek Andas ut 
4 sek Slappna av i kroppen 
 
Hon tyckte att jag kunde göra det här övningen en gång i timman under dagen för att bli medveten om min stressnivå och i så fall försöka utröna vad det är som stressar mig. 
 
Sen frågade hon om jag ville komma dit igen och DET VILL JAG! Ska dit i oktober. Så skönt.
 

Svar på några frågor

Jag fick några frågor under det här inlägget.
 
Fick ni ligga inne med bebisen då han föddes i v34?
 
Japp. Vi var inlagda på neonatal i en vecka. Bebis var ju liten och behövde sondmatas till en början, varvat med amning. Han fick också gulsot och behövde sola. Det var en tuff start. Att inte få vara ifred, inte få sova ordentligt och dela rum med människor man inte känner. Folk brukar prata om tvåbarnschock men för min del handlade det om en rejäl smocka till enbarnschock.
 
 
 
 
 
Fanns det någon anledning att han kom så tidigt? 
 
Just då visste vi inte varför. Jag hade stressat på jobbet dagen innan och tanken slog mig att det kanske var därför? Det mådde jag dåligt över en del. Men tre år senare kom lillebror i v.35 med kejsarsnitt och då såg läkaren att min livmoder är hjärtformad. Visst låter det tjusigt? Jag har alltså en flik i mitten på min livmoder. Det kan man bara upptäcka om man snittar upp magen eller gör ett ultraljud utan att vara gravid och det kanske man inte gör svinofta. Speciellt inte snittar upp magen. Men nu såg läkaren hur det låg till och båda barnens tidiga förlossningar fick sin förklaring.
 
De har liksom legat i bara ena halvan av min livmodern och när det har blivit för trångt har de kommit ut. De har vägt 2300g respektive 2400g så jag gissar att det är den storleken på barn som min livmoder mäktar med. Läkaren frågade om jag hade haft svårt att bli gravid? Tydligen kan det vara svårt om man har en flik på livis. Men jag har inte haft svårt att bli gravid och jag har aldrig fått missfall. Läkaren sa att våra kids i så fall är små mirakel, vilket ju i och för sig alla barn är, men ja ni fattar. Egentligen har jag haft alla odds mot mig. 
 
 
 
 
 

När du sedan skulle ha ditt andra barn, hur gick det då? Lika tidigt? Väldigt snabb förlossning? 

Andra barnet kom som sagt i v.35. Den förlossningen började med ett högt knAAaaKKkk och så gick vattnet. När vi kom in till förlossningen upptäcktes det att bebis låg i sätesbjudning och jag hade cirka noll lust att föda i säte så vi bestämde snitt. Jag hann ha exakt en värk innan jag fick värkstillande och en halvtimma senare låg jag på operationsbordet.  
 
– Säg till om du känner dig yr, sa världens gulligaste anestesisjuksköterska.
– Jag känner mig yyyyr, pep jag. 
– Jaha okej, sa sköterskan men lugn röst. Fast du har fortfarande bäst blodtryck idag. 
 
Hehe.
 
Även med andra barnet fick vi stanna kvar på neonatal i en vecka. Han fick sondmatas och sola bort gulsot. Den här gången kändes det bättre att vara kvar eftersom jag blev snittad och då kunde få hjälp att ta sprutorna man måste ta mot blodproppar. 
 
 
 
 
 
Trots två ganska tuffa starter så har allt gått finnemang och det är jag innerligt tacksam för. Tack sjukvården <3
 
 
Från pyttebebisar till stora barn. 
 

10-åringen

Igår firade vi 10-åringen med paket och frukost på sängen. 
 
 
 
 
 
 
Han hade bland annat önskat sig en tröja från Kenzo (hett!) och det fick han. 
 
 
 
 
 
Av lillebror fick han en bok som lillebror själv hade skrivit. "Vi får mycket pengar" är titeln och den handlar om två pojkar som går till sin mamma och ber om pengar. Mamman säger ja och de får massor av pengar men ändå har de inte råd att betala den dyra saken de vill ha i leksaksaffären. Vad händer? Jo gubben i kassan säger "ni får ta saken ändå". Pojkarna får alltså leksaken helt gratis? Vilken twist ändå! En riktig solskenshistoria. 
 
 
 
 
 
Lillebror fick de facto skriv-inspiration under själva morgonfirandet och satte igång och skrev en ny bok direkt i storebrors säng. "Vi fyller år" heter den. 
 
 
 
 
Nöjd 10-åring samt nöjd författare. 
 

Mamma i tio år

Idag för tio år sedan blev jag mamma för första gången. 
 
Jag kommer aldrig glömma hur jag den 9/9-09 vaknade upp och kände lite ont i magen. Det hade varit en stressig dag på jobbet dagen innan och jag tänkte att äsch jag unnar mig att vara hemma idag. Bara vila. Lyckligt vis var min man ledig från jobbet och vi låg i soffan större delen av dagen och tittade på Morgonsoffan, ni vet det där humorprogrammet med David Batra och Johan Glans bland andra. 
 
På eftermiddagen kom våra kompisar Johan och Anna och tillsammans skulle vi gå på kurs med försäkringskassan i hur man plockar ut föräldrapenning. Jag och Anna var gravida med två veckors skillnad. Efter kursen köpte vi pizza och gick hem till oss. Vid det här laget hade jag inte speciellt ont i magen längre. Lite vila gjorde susen tänkte jag. 
 
 
 
 
 
Sen blev det läggdags. Klockan var runt 22:30 men jag hade ingen ro i kroppen. Jag började känna magvärken igen och kunde inte sova. Vid midnatt gick jag upp på toaletten och upptäckte att det rann vatten utmed benet! Sen kom slemproppen. Herregud. Jag känner mig nästan darrig nu när jag skriver om det för det var en sådan chock. Det sjuka är att jag inte en enda gång tänkte att nu vill bebisen komma ut. Jamenar jag var ju i v.34, det var ju flera veckor kvar till BF. Jag vet inte vad jag tänkte att det var som hände? Jag tänkte nog ingenting.  
 
Vi ringde in till Östra sjukhuset som sa att vi skulle komma in för en check. Vi åkte in och under bilresan började jag få rejält ont. Klockan var runt 01:30 när vi kom in till förlossningen och det måste ha varit en lugn natt för jag minns bilden av att det stod ett helt gäng med personal i korridoren och hälsade oss välkomna. Vi fick ett rum och jag fick en sådan där CTG-grej runt magen. Nu hade jag dock så ont att jag rev av mig den, jag hade liksom inte tid att mäta några kurvor. Barnmorskan undersökte mig och insåg att jag var öppen tio centimeter. En stund senare kände jag ett helt ENORMT behov av att bajsa OCH DET NU! Det var krystningsvärkarna som startade.
 
 
 
 
 
 
Och jäklar vad jag kämpade! Jag hade noll bedövning och minns att jag nästan svimmade av smärta. Jag kämpade och kämpade men orkade inte riktigt krysta ut bebisen och till slut blev det bråttom. Bebisens hjärtljud sjönk och plötsligt var det hundra personer i förlossningssalen (kändes det som). En bestämd läkare stod vid fotänden och tjoff tjoff sa det när hon plockade ut bebisen med en tång. Japp. Mycket ska man vara med om. 
 
Klockan halv fyra på morgonen den 10/9-09 kom vår son till världen <3
 
 
 
 
 
 
Sedan den dagen har vårt äldsta barn lärt oss mycket. Han har format oss till föräldrar och de människor vi är idag. Han är en gammal själ i en ung kropp. Så snäll, klok och lugn. Ordning och reda. Duktig på fotboll och handboll. Många goa vänner. Estetisk, bra på att rita och tycker om att ha det fint omkring sig (rensar sitt eget rum och så där). Förnuftig och HELT UNDERBAR!
 
Vår tioåring gör oss stolta varje varje varje dag! Alltid!
 
 
 
 
 
 
 
 
10 år idag.
 
Vi älskar dig så ofantligt mycket vår förstfödda lilla unge <3

Donut-tårta

Igår hade vi släktkalas för äldsta barnet som fyller 10 år imorgon. 
 
Vi bestämde oss för att baka en egen tårta. 10-åringen fick bestämma smak och design.
 
Det blev en DONUT-tårta! 
 
 
 
 
 
 
Som fyllning valde han hasselnötskräm och hallon. Sen pimpade vi tårtan med grädde, jordgubbar och donuts. Jag tänkte i mitt stilla sinne att massa smarriga komponenter inte alltid ger ett supergott resultat men jag lät barnet bestämma. Sen höll jag lite för ögonen när gästerna skar i skapelsen. Men se den fick mer än godkänt! Till och med min 90-åriga mormor, som bakat i hela sitt liv, gav tårtan tummen upp. 
 
Hasselnötskräm, hallon och donuts kan mycket väl vara grejen, med andra ord.
 
Eftersom vi har massa gluten-nissar i släkten adderade också jag en marängtårta med bär och mjölkchokladtryffel. Den fick också godkänt. 
 
 
 
 
 
 
De här var de enda bilderna jag tog för övrigt. Vi är ganska många i släkten när båda sidor samlas och igår var vi nog 25 stycken. Det är med andra ord ganska högt tempo och telefonen glöms bort, vilket ju är mer än rimligt. Jag är så innerligt tacksam för alla som vill komma och fira våra barn. Och för alla fina presenter! 10-åringen fick allt han önskade sig och lite till <3
 

Kräftskiva 2019

Igår var vi hos våra kompisar på kräftskiva vilket är en tradition. Mycket trevligt! Hur värdparet hinner fixa världens buffé (och vägra hjälp med den) samt trevlig stämning (den får de hjälp med) samtidigt som de har tre barn under sex år är för mig en gåta?? Men men. 
 
 
 
 
 
Jag var på ett helt otroligt kräfthumör igår! Jag hade så mycket KRAFT för kräftor och jag skalade och sörplade och bet och knäckte klor i en rasande fart.
 
 
 
 
Så himla rimligt att kunna lägga chips med löjromsdip på tallriken. Mmm... Min kropp kanske crejvade salt igår, inser jag nu?
 
Sjuåringen läste bok för tvååringen. Han älskar att läsa och läser för mig eller Spiderpapa varje kväll. Omvända roller nu. 
 
 
 
 
 
Våra barn har blivit så stora och så många! En mindre by av små människor har vi skapat.
 
 
 
 
 
Jag hittade ett läppstift som passade till min skjorta.
 
 
 
 
Sen åt vi glass och jag smakade den godaste glassorten någonsin!! 
 
 
 
 
 
 
Mintkola!
 
Den som smakar som ACO-kolan med brunt papper. Ni måste testa. 
 
Sen satt vi och pratade bilar, franska språket (äta gelé me treské i veboá är den enda meningen jag kan säga på franska), roliga sketcher, brutna armar, semesterresor unt so weiter medan barnen somnade i olika soffor och saccosäckar en efter en. 
 
Idag hade jag den dåliga smaken att vakna redan klockan halv sju. Min kropp har helt halkat ur sommarens härliga sovmorgnar och är inrattad på vardag. 
 
A ja. Nu ska vi förbereda släktkalas för blivande 10-åring. 

Yogafamiljen

Igår försökte jag värva familjen till mitt nya yogaintresse.
 
- Jag ska lära er allt jag kan! tjoade jag.
 
Jo jag har kanske bara yogat några gånger framför Youtube och nej jag kommer inte ner i skräddarställning. Men jag har ändå yogat 110% mer än alla andra i familjen.
 
- Kom igen familjen nu yogar vi! tjoade jag och ställde mig i en häftig yogaposition som jag tänkte skulle locka till omedelbart intresse.
 
Antal familjemedlemmar som anmälde sig till min yogakurs: 0
 
Jag:
 
 
 
 

Tips till middagen denna fredag

Här kommer ett superb matförslag till fredagens middag, om jag får säga det själv. 
 
Nämligen pizza bianco på tortillabröd! Mmmm så gott! Jag har fått det här receptet av min kära kollega Matilda, kanske jag ska tillägga. Eller så låtsas jag att jag har kommit på det själv? Jag får suga på den.
 
 
 
 
 
Gör så här:
 
1. Bred creme fraiche på brödet
2. Lägg på tunna skivor getost 
3. Strössla riven ost över 
4. Skjuts in i ugnen 200 grader ca 10 minuter (du ser när osten bubblar)
5. Pimpa pizzan med rikligt med ruccola 
6. Strössla över hackade valnötter 
7. Toppa med balsamicodressing 
 
Klart! 
 
 
 
 
 
Så gott! 
 
Går givetvis finnemang att göra vanlig pizza också med tomatsås, skinka, salami, ananas eller vad man nu gillar. Men jag slår gärna ett slag för bianco.
 
Smaklig spis!
 

Föräldramöte

Jag har ägnat mig åt föräldramöten i dagarna två. 
 
Det brukar gå till som så att först frågar mentorn vilka två som vill ha rollen som klassföräldrar. Då startar tysta leken ända tills en och sedan två föräldrar inte står uuuut med den tryckta stämningen längre och volonterar för att alla ska kunna gå vidare i livet. 
 
I år är jag klassförälder både i lilla barnet och stora barnets klass. Så blev det med det.
 
 
 
Ansvarstagande person. 
 
 
Eftersom stora barnet har börjat på mellanstadiet var det mycket nytt på det mötet. Det är ganska stor skillnad på att gå från låg till mellanstadie. Barnen har längre dagar, fler läxor, mer eget ansvar. Dessutom får man tydligen betyg redan i årskurs 6?? Det hade inte jag när jag gick i sexan under Jesu tid. Där emot minns jag mycket tydligt att vi hade en vikarie som gav oss ett prov och på det provet kunde man bli godkänd eller icke godkänd. Jag blev inte godkänd vilket var helt chockerande för mig. Jag förstod inte alls poängen? Vikarien tyckte att jag skulle göra om provet vilket jag ännu mindre förstod poängen med. Och inte heller gjorde.
 
Japp.
 
Sen var det mycket prat om frånvaro och att skolan kommer bli mer restrektiv kring att bevilja ledighet för semester. Yngsta barnets fröken stod inför alla föräldrar och pratade om vikten av närvaro samtidigt som familjen Spiderchicks ledighetsansökan satt fast-magnetad på whiteboardtavlan bakom henne. He.
 
Jag nickade medhållande och bad samtidigt en stilla bön att ingen förälder hade så pass bra syn att de såg att det var vårt efternamn som stod på den där ansökan.  
 
Men i rättvisans namn måste ändå sägas att ledigheten vi har begärt gäller i mars nästa år. Så man kan inte anklaga oss för att vara ute i sista sekunden. 

Tre tillfällen då jag skarvar i livet

Tre tillfällen då jag skarvar i livet:  
 
1. Jag diskar allt i diskmaskin 
Vi har en del porslin som ska handdiskas. Sorry not sorry säger jag till det porslinet för det finns inte en chans att jag skulle ställa mig och handdiska. Möjligen om jag ägde guldskedar med stekta sparvar på härstammande från Vikingatiden, men nu äger jag inga sådana.
 
 
 
 
 
2. Jag sorterar aldrig tvätten efter färg 
Jag har aldrig (och det vet ni sedan innan) sorterat tvätt efter färg i hela mitt liv. Jag tvättar alla färger tillsammans alltid och det är (nästan) aldrig något som har färgat av sig. Möjligen att vita t-shirtar kaaaanske hade varit mer vita om de tvättades separat, det får jag aldrig veta. Men jag har tagit mig igenom livet ändå. 
 
3. Jag sköljer ur stekpannan innan den kallnat 
Någonstans har jag hört att man alltid ska låta stekpannan svalna innan man sköljer ur den för att den inte ska bli bucklig. Men snälla nån den får väl skylla sig själv säger jag? En buckla här eller där hör stekpannans liv till. 
 
Det var mina skarvar i livet det. 
 
 

En Regina-lista

Jag kopierade en lista från Regina. Obs bara frågorna. Inte svaren då´ra.

Dagens humör: Kom precis till jobbet. Gjorde mig en skål med fil och en kopp te. Its aaaaaall good. 

 

 

 

Vad ser du fram emot denna vecka: Att vi ska på kräftskiva på lördag - yey! Och på söndag ska vi ha släktkalas för en person i vår familj som fyller 10 ÅR! Han ser så mycket fram emot det och då ser JAG fram emot det. 

 

 

 

Vad ska du äta denna vecka: Stekt fläsk med löksås bland annat. Min man fick en supercrejving efter det så vi andra får väl gå hans smaklökar till mötes. Sedan har jag köpt hem spetskål som jag ska göra i ugn med sirapssås och hasselnötter. Har jag gett er receptet på det? SÅ gott!

Vad tänker du på: Just nu tänker jag en del på bokmässan som jag ser fram emot. Har läst på om alla seminarier och på ett mycket strategiskt vis skrivit upp allt jag vill se och lyssna till. Jorå. 

Veckans googling: Muserna. Vad är det liksom? Har nämligen en bok i skolan som heter "Det som muser viskat". Fick fram att muserna var grekiska gudinnor som beskyddade skapandet. Typ. Happ. Då vet vi det.

 

 

Annat som händer i veckan: Idag har jag en studiofotografering med jobbet och ett roligt möte efter det. Ikväll ett föräldramöte, imorgon ett annat föräldramöte. Ett antal fotbollsträningar ska hinnas med och läxor ska göras. Kommer antagligen hinna avverka hela säsong 1 av Gåsmamman också. 

00-talets mode

Minns ni?
 
- Boleron 
En bröstkort... Jacka? Typ. Jag köpte en paljettprydd bolero när jag bodde i London. Den kostade en halv förmögenhet, antagligen flera hundralappar per kvadratcentimeter tyg, men SOM jag älskade och använde den. Jag fick massor komplimanger för den och kände mig som en riktig bolero-drottning. 
 
- Truckerkepsen 
Den här trenden blev jag varse om när vi var och reste i Australien 2002 och snart ägde jag alla varianter utom möjligen von Dutch (som ändå var THE truckerkeps). Inför fest var det mer än okej att ta på sig tightaste jeansen, glittriga partytoppen och sedan kröna outfiten med en redig trucker. Inga problem. 
 
 
 
 
- Låg midja 
Alltså suuuperlåg midja skulle jeansen ha och alla tjejer med minsta lilla put på magen kände sig tjocka (naaaw så mysigt och snällt mode ändå). Jag minns så väl bilden på Keira Knightley där hon på något sätt summerade hela låg midja-grejen. Måtte de aldrig bli mode igen. För alla höftbens skull.
 
 
 
 
- Linnen med smala band från Gina Tricot
Ni som minns ni minns.
 
- Korsetten 
Plötsligt skulle fest-topparna vara korsettliknande. Jag antar att Moulin rouge-hypen hade med saken att göra? Jag ägde aldrig själv en variant men min kompis gjorde och HERRE vad cool hon var med sin semi-snörda midja. Låg midja på det och outfiten var on fleak. 
 
Bubblare: Paris Hilton, Nicole Ricchie, Jessica Simpson och tjejerna i The Hills... 
Say no more! Eller för all del, jag kan väl säga mer. Alla ovan nämnda personer hade egna reality shower, vilket var startskottet för all slags reality egentligen. Jag var extra besatt av Nicole Ricchie, insöp alla bilder på henne och köpte hennes bok "The truth about diamonds".
 
 
 
 

Matfestival 2019

I helgen gick Skövdes årliga matfestival av stapeln. Det är lite olika från år till år om vi går på festivalen eller inte. Ofta händerna andra grejer just den här helgen så som möhippor eller tjejmilar
 
Men i år hade vi inget annat för oss och dessutom fick festivalen besök av sjuåringens stora idol - THEOZ! Hans låtar går varma här hemma och ja, det kan hända att även jag kan alla låtar utantill. Alltså verkligen ALLA. Ordagrant.  
 
 
 
 
 
 
Jag hjälpte till så att även det kortaste lilla fan:et kunde se. 
 
 
 
 
Piff och piff eller gullis och gullis som jag kallar dem var som vanligt oskiljaktiga. Kusinerna alltså.
 
 
 
 
Undrar om de kommer göra matfestivalen ihop även om 10 år? 
 
Just i detta nu har vi världens mest lugna söndagmorgon. Det spöregnar och åskar ute och vi har tänt ljusslingor och DET ÄR SÅ HIMLA MYSIGT. 
 
 
 
 
 
Jag vaknade till redan vi 5-snåret av att regnet smattrade mot rutan. Ursäkta men finns det något mysigare än att somna om till ljudet av väta från himlen?
 
För min del får det gärna regna hela dagen.