Svar på några frågor

Jag fick några frågor under det här inlägget.
 
Fick ni ligga inne med bebisen då han föddes i v34?
 
Japp. Vi var inlagda på neonatal i en vecka. Bebis var ju liten och behövde sondmatas till en början, varvat med amning. Han fick också gulsot och behövde sola. Det var en tuff start. Att inte få vara ifred, inte få sova ordentligt och dela rum med människor man inte känner. Folk brukar prata om tvåbarnschock men för min del handlade det om en rejäl smocka till enbarnschock.
 
 
 
 
 
Fanns det någon anledning att han kom så tidigt? 
 
Just då visste vi inte varför. Jag hade stressat på jobbet dagen innan och tanken slog mig att det kanske var därför? Det mådde jag dåligt över en del. Men tre år senare kom lillebror i v.35 med kejsarsnitt och då såg läkaren att min livmoder är hjärtformad. Visst låter det tjusigt? Jag har alltså en flik i mitten på min livmoder. Det kan man bara upptäcka om man snittar upp magen eller gör ett ultraljud utan att vara gravid och det kanske man inte gör svinofta. Speciellt inte snittar upp magen. Men nu såg läkaren hur det låg till och båda barnens tidiga förlossningar fick sin förklaring.
 
De har liksom legat i bara ena halvan av min livmodern och när det har blivit för trångt har de kommit ut. De har vägt 2300g respektive 2400g så jag gissar att det är den storleken på barn som min livmoder mäktar med. Läkaren frågade om jag hade haft svårt att bli gravid? Tydligen kan det vara svårt om man har en flik på livis. Men jag har inte haft svårt att bli gravid och jag har aldrig fått missfall. Läkaren sa att våra kids i så fall är små mirakel, vilket ju i och för sig alla barn är, men ja ni fattar. Egentligen har jag haft alla odds mot mig. 
 
 
 
 
 

När du sedan skulle ha ditt andra barn, hur gick det då? Lika tidigt? Väldigt snabb förlossning? 

Andra barnet kom som sagt i v.35. Den förlossningen började med ett högt knAAaaKKkk och så gick vattnet. När vi kom in till förlossningen upptäcktes det att bebis låg i sätesbjudning och jag hade cirka noll lust att föda i säte så vi bestämde snitt. Jag hann ha exakt en värk innan jag fick värkstillande och en halvtimma senare låg jag på operationsbordet.  
 
– Säg till om du känner dig yr, sa världens gulligaste anestesisjuksköterska.
– Jag känner mig yyyyr, pep jag. 
– Jaha okej, sa sköterskan men lugn röst. Fast du har fortfarande bäst blodtryck idag. 
 
Hehe.
 
Även med andra barnet fick vi stanna kvar på neonatal i en vecka. Han fick sondmatas och sola bort gulsot. Den här gången kändes det bättre att vara kvar eftersom jag blev snittad och då kunde få hjälp att ta sprutorna man måste ta mot blodproppar. 
 
 
 
 
 
Trots två ganska tuffa starter så har allt gått finnemang och det är jag innerligt tacksam för. Tack sjukvården <3
 
 
Från pyttebebisar till stora barn. 
 

Kommentera gärna!
Sanna

När jag gjorde ett ultraljud i v. 7 eller 8 med mitt första barn så såg läkaren att min livmoder var ”lite hjärtformad” (tror det var så hon uttryckte sig). Tänkte på dig då och att dina barn kommit lite tidigare. Min dotter föddes 9 dagar innan BF så verkar inte som att det påverkat så mycket. Får se hur det blir med lillebror som är beräknad om fem veckor 😊

Svar: Skönt att det inte påverkat 😊 jag kanske har en större flik? Grattis till bulle i ugnen 😄
Moa DeBruin

2019-09-12 ♥ 12:34:19
Ulrika

Jag har snittat med alla mina fyra och då fanns inte fragminsprutorna och jag har inte fått några blodproppar.. Sen har jag gett sådana sprutor på jobbet så jag är rätt glad att jag slapp :)

Svar: 😊👍
Moa DeBruin

2019-09-12 ♥ 19:43:32 » URL: http://https://minitjejens.blogg.se/
Jessica

Va, får man sprutor mot eventuella blodproppar efter snitt? 😱 jag gjorde mitt andra snitt för tre veckor sedan och fick inga sprutor. Det första gjorde jag för över 6,5 år sedan. Känner genast hur jag får retroaktiva blodproppar pga uteblivna sprutor nu 😩😂 mvh eventuellt en aning hypokondrisk

Svar: 🤔 alla kanske inte gör det då? Varför gjorde jag det?? 😆
Moa DeBruin

2019-09-12 ♥ 20:09:37
Kusin P

Jag fick också sprutor, första snittet för 2,5år sedan tog jag i 6 veckor!!! (Jag hade alltså A till att ge mig sprutorna pga vågade inte själv) O nu andra snittet för 3 veckor sedan var det sprutor i 7 dagar.

Svar: 6 veckor wtf?? Är A utbildad sjuksköterska efter det?? ;)
Moa DeBruin

2019-09-13 ♥ 10:20:15
Ida S

Hej Moa. Jag fick mitt första barn för snart ett år sen, vi är inne på att skaffa fler men jag är livrädd för att gå igenom en vaginal förlossning igen. Hur var det att bli snittad jämfört med att föda vaginalt? Jag upplevde förlossningen som mycket smärtsam o jag var rädd för smärtan jag kände, efteråt mådde jag dåligt fysiskt vilket även gjorde att mitt psykiska mående gick ner i botten de första veckorna.

Svar: Jag måste säga att kejsarsnitt var en promenad i parken i jämförelse med vaginal. Jag hade noll ont och det tog en timma typ? Men! Smärtan kom ju sen och jag hade en lååååång återhämtningstid. Jag hade nog inte orken tillbaka förrän efter ett halvår? Med en bebis och treåring finns det ju ingen tid att ligga hemma och läka liksom. Efter den vaginala förlossningen var jag på benen dagen efter och hade all ork tillbaka mycket snabbare. Jag skulle säga att båda mina förlossningar på det viset var rätt lika fast på olika sätt. Jag skulle varken rekommendera det ena eller det andra och vet inte vad jag hade valt själv om jag behövt idag? Om du är rädd för en ny förlossning tycker jag att du ska gå och prata med någon, även kring rädslan att må dåligt. Det ska du inte behöva göra i tysthet <3
Moa DeBruin

2019-09-13 ♥ 11:28:19
Anonym

Jag har gjort två snitt. Ett planerat för 5 år sedan och ett akut för 3 år sedan. Jag fick inga sprutor mot blodproppar. Aldrig hört talas om det tidigare?!

Svar: det verkar helt enkelt som att det skiljer sig från person till person?
Moa DeBruin

2019-09-13 ♥ 21:51:50
Anonym

Och tänk min lilla bebis som föddes 3.5 MÅNAD för tidigt, i vecka 25.. nästan 4 månader på neo och aldrig aldrig vara själv eller kontrollera minsta lilla. Dock ytterst tacksam över den sjukvård vi har ♡

Svar: vilken resa! <3
Moa DeBruin

2019-09-22 ♥ 19:25:25

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback