Spiderchick

Ångestvän.se

Jag är en av flera ambassadörer för initiativet Ångestvän, vilket jag är stolt över!

 

 

 

 

När jag först fick frågan kände jag ångest, vilket ju kändes ironiskt haha! Men det ger mig alltid ångest att möta min ångest. Att gå i terapi, som jag gjorde förra hösten, var skitjobbigt. Att blogga om ångest kan vara skitjobbigt. Men som sagt, det är ju för att jag faktiskt möter min ångest. Erkänner den. Sen känns det lättare. Nu har jag mått bra i några månader och inte känt behov av medicin, vilket är såååå skönt. Jag njuter av tiden då kroppen och sinnet känns lätt. Jag vet att ångestperioder kommer igen, för det är så jag fungerar. Men då tar jag det då. 

 

Ni vet ju att jag har lidit av ångest i hela mitt liv vilket har lett till ätstörningar, tvångstankar, ocd, panikattacker och annat göttigt. Tyvärr är det ju fortfarande ganska tabubelagt med psykisk ohälsa. Jag kan fortfarande känna viss rädsla att människor ska se mig annorlunda när jag berättar om det. Jag är ju inte min ångest. Jag är ju jag, liksom. 

 

Men varje gång jag bloggar om min psykiska ohälsa är ni SÅÅÅ många som skriver och känner igen er och tackar för att jag pratar om det. Och då tycker jag att det är 1000% värt att vara öppen. Vi är många, många som tampas med ångest på olika sätt och man ska INTE behöva vara ensam i sina känslor. 

 

Ångestvän.se är en plats på nätet där du med ångest, tvångstankar, fobier eller annat kan få kontakt med en ångestvän, en volontär som finns till för att stötta dig via e-post. Kanske vågar du inte söka professionell hjälp (det hör jag tyvärr ofta) och detta kan vara ett första steg att våga öppna upp? Eller så kan det bara vara skönt med en medmänniska? Någon som finns där!

 

Du kan vända dig till din ångestvän när livet känns jobbigt eller när helst du behöver skriva av dig. Du kan också välja att få kontakt med någon annan som befinner sig i samma situation som du, ifall det känns bättre.

 

Kika in på ångestvän.se och läs mer. Som sagt - du behöver INTE vara ensam! Du ÄR inte ensam ❤️

Anonym

Tack för att du delar med dig och för att du ställer upp som medmänniska. Så himla modigt och fint. Att du delat med dig om din ångest har gjort det lättare för mig att erkänna min. I och med att jag sett dig som "lyckad" trots att jag fått veta att du har ångest ( det kan låta ytligt att klassa folk som lyckade eller inte men jag menar det inte så ytligt som det låter, svårt att uttrycka) har gjort att jag kan se mig själv som lyckad trots min. En känner sig inte heller lika ensam. Så stort tack♥️

Svar: Tack själv :) <3
Spiderchick

Anonym

Vilket fint initiativ! ❤️

Helena

Vilket jättefint initiativ och vad duktig du är som lyfter denna viktiga fråga så öppet och ärligt!

Kul att du har blivit ombedd att vara ambassadör för ångestvän.se !

En sak som slår mig dock då jag ser bilderna på de fyra ambassadörerna är att ni inte är så diversiferade direkt. Kanske organisationen skulle fundera på att också ta in ett par andra ambassadörer för att nå en bredare målgrupp? Just a thought <3

Svar: Jag tänkte på det också när jag såg bilderna. Matilda som står bakom initiativet har just startat upp det här med ambassadörer och jag är helt säker på att hon kollar vidare för att hitta fler. Har du egna tips - hör av dig till henne via websidan :)
Spiderchick

Emma

Vilket bra och fint initiativ! Lider själv av ångest och har gjort hela livet. För mig är det en livslång sjukdom som jag alltid måste medicinera för. Går en ny omgång terapi just nu och har en SÅ bra terapeut - älskar henne. Äntligen en bra match! Önskar att psykisk ohälsa inte var något skamligt alls, men tyvärr är det lång väg kvar dit tror jag. Jag försöker verkligen att inte skämmas och skylla på annat, men det är svårt. Ser tyvärr tydliga tendenser hos mitt ena barn att hen ärvt detta från mig. Det känns otroligt sorgligt och svårt att veta vad hen troligtvis kommer behöva gå igenom. Blir dock peppad att vara en så bra förälder jag kan i det, det var och är verkligen inte mina egna föräldrar 😵

Svar: Skönt att du hittat en terapeut som matcher!
Och vad skönt ändå att du i så fall kommer veta vad ungefär vad ditt barn går igenom och att du kan ge stöd där efter ❤️
Spiderchick

Matilda/Ångestvän

Tack för ditt fina inlägg Moa! Efter att du skrev detta har det ramlar in måååånga förfrågningar via hemsidan vilket betyder att du verkligen når ut till personer som behöver denna typ av stöd. TACK!

Svar till Helena som kommenterat här tidigare:
Jag vet! De ser ut som syskon, våra underbara ambassadörer! Anledningen är ganska enkel: de som tillfrågats med t.ex. annan könsidentitet eller etnicitet har hittills avböjt pga andra uppdrag. Men jag hoppas att vi får en större bredd framöver så att alla känner sig inkluderade. Men så länge är vi riktigt stolta och glada över våra blondiner :D

Martina

Sen är det ju inte så att personlighet, erfarenheter, sätt att vara och bemöta svårigheter etc sitter i hårfärg eller hudfärg heller... Tråkigt om någon drar slutsatsen att de/ni är typ samma person bara för att de/ni är lika till utseendet. Jag tycker inte det är självklart att bara för att jag ser fyra blondiner i ungefär samma ålder att ni inte skulle kunna ha en jättebredd inom ämnet. Bra grej, heja er!

E

Jag tycker inte ämnet längre är så tabubelagt. Jag tycker det står om det överallt och att folk pratar öppet om det.

Svar: Ångest per se är väl inte så tabubelagt och det känns som att det blivit mer okej att må dåligt. Vilket ju är bra! Men att gå på djupet med vad det innebär upplever jag är tabubelagt. Att sitta på en middag och berätta att man har ont i armen känns okej men att prata om att man har ont i själen känns betydligt mer tabu. Skambelagt nästan. Jag har nog bara öppnat upp för 2-3 personer i min närhet vad min ångest verkligen innebär för mig. Ofta då när jag är i en bra period och har distans då det är för tufft att öppna upp när ångesten är i en.
Spiderchick

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress