Spiderchick

Kvällsläsning
Min mysigaste grej på vardagkvällar är läsrutinen jag har med tioåringen. 
 
Vid 20-snåret någon gång stänger vi av tv, skärmar och allt vad det är och så lägger vi oss i hans säng och läser (sjuåringen läser med pappa). 
 
Ibland läser jag högt för honom för att han vill det. Men oftast läser jag min bok och han läser sin bok. 
 
 
 
 
 
 
Sen läser vi i en timma. Jo faktiskt en timma. Ja, plus att vi pratar lite och så. Ofta vill tioåringen berätta vad som händer i boken han läser och det ÄLSKAR jag! Jag älskar att han har kommit in så pass i läsningen att det inte känns som ett måste utan att berättelsen faktiskt betyder något. 
 
Han har bland annat läst och älskat båda böckerna om Morris Mohlin av Maria Frensborg. Sen har han tyckt mycket om böckerna av David Walliams där Råttburgaren är favorit. Just nu läser han Sune och skrattar högt. Det är underbart att höra (så skrattar han inte åt skrik-sketcherna på Youtube som är menade att vara så "roliga") (jo jag hyser ett förakt mot skräniga Youtubers som benämns som "komiker" bara för att de skriker fram varje replik på ett "tokigt" vis).
 
Jag har försökt servera honom andra typer av böcker också. Typ deckare, fantasy och så men det har han inte fallit för. Han vill ha roliga böcker, just nu i alla fall.
 
Att få barn att tycka om läsning handlar ju mycket om att hitta rätt böcker. Kanske tar det en fem, sex eller till och med femton titlar innan man hittar något som är en match. Det gäller för oss vuxna också, jag tycker inte att alla böcker är bra och en del lägger jag ifrån mig redan efter första sidan. Men där är ju bibblan perfekt för det är bara att låna på, helt obegränsat och helt gratis. Vilken jäkla grej egentligen?
 
Jag kan verkligen, verkligen rekommendera att få in kvällsläsning med kidsen. Läsning är så värdefullt, speciellt i tider då vi lägger timmar (!!) varje dag på lättsmält scrollande som gör noll för hjärnan. 
 
Varför det är cirka urbra att läsa:
 
- Läsning är en aktiv mental process. I motsats till TV-tittande så gör läsning att du använder din hjärna. 
 
- Böcker hjälper till att forma din identitet och förstå andras.
 
- Det förbättrar ditt ordförråd. 
 
- Du blir bättre på att skriva.
 
- Det gör dig mer kreativ. Ju mer du läser, desto mer använder du din hjärna. Ju mer information du får, desto lättare kommer du ha för att tänka ut nya idéer.
 
- Att läsa böcker är en billig sysselsättning.
 
- Det reducerar stress (jag älskar att jag med läsning inte kan multitaska, det tvingar mig att varva ner). 
 
- Det ökar din disciplin i och med att egen läsning kräver självdisciplin.
 
Ökat tålamod eftersom böcker inte är roliga absolut hela tiden. Det leder till att du blir bättre på att klara av olika transportsträckor (till skillnad från sociala medier där man ba - NEXT så fort något inte roar). 
 
- Det kan ge bättre sömn då vi kommer ner i varv genom att läsa innan läggning. 
 
- Att läsa tillsammans med sina barn ger närhet och en mysig stund. 
 
Det är bara några av alla fördelar (källa). 
 
Jag vet att det inte alltid är lätt att få till i en vardag som går i 110, men får man till kanske en eller två lässtunder i veckan så är ju det tusen procent bättre än inget? Vips kanske ni längtar efter mer läsning? Vips kanske den där lässtunden känns ... ptja ... Helig?
Emma

Vilket bra tips! Ska prova med 7-åringen som läser läser och läser.

Svar: vad roligt att höra! :)
Spiderchick

Julia

NU blev jag inspirerad till att läsa mer med mitt barn! Ska härma er rutin direkt 😀

Svar: Åh vad roligt att höra! :)
Spiderchick

Sofie

Jag och min fru väntar vårt första barn i augusti. Läsning har alltid varit en stor del av mitt liv. Mina föräldrar läste för mig på kvällarna och sen har jag slukat hundratals, om inte tusentals, böcker genom åren. Så när vi så smått började inreda bebisens rum så var bok-lister bland det första som kom upp. Redan med flertalet böcker uppradade. Främst Astrid Lindgren men också många fler. Ser fram emot att sätta din bok på den hyllan för kommande läsningar när bebisen är lite äldre 😉 (jag läser förresten redan för min frus mage på kvällarna, så lillkillen där inne ska bli van vid min berättarröst, haha).

Svar: Vad mysigt ☺️💕
Spiderchick

Elin E

Mina barn är 2 och 4 så vi läser mest Frost om och om igen... men vi läser i alla fall! Tänker att de säkert vill övergå till annan litteratur så småningom. Jag längtar i alla fall halvt ihjäl mig att de ska komma i åldern för att läsa Harry Potter. Jag ser framför mig hur vi kör högläsning, och sen pratar om allt spännande som händer i den där magiska världen. Skräcken är ju att de ska avsky fantasy, men jag tänker att det är en liten risk med tanke på hur galen deras mor är i all typ av fantastik!

Svar: Ja alltså jag är ju inget fan av fantasy så möjligt att smaken gått i arv 🙈 även om jag aldrig pratat illa om det. Har du en förkärlek till fantasy kommer det nog att smitta av sig ☺️
Spiderchick

Kikki Sandström

Så mysigt att läsa för eller tillsammans med sina barn. Det gjorde jag med min son. En härlig stund för att avsluta dagen.

Svar: Väldigt mysigt 😊
Spiderchick

Helena

Oj vad jag nu längtar till mina skruttisar blir 10!!! Jag vill också ligga och läsa brevid varandra, eller åtminstone högläsa böcker som jag också får behållning av utan tusen frågor och kommentarer under tiden. Kan lugnt påstå att min 4.5 åring inte har en ängels tålamod ännu, även om hon är typ 100 gånger bättre på att sitta still mot vad 2.5 åringen är ;)

Svar: Hehe nä det är helt klart olika stadier av läsning med barnen som man får uppleva :)
Spiderchick

Anonym

Åh så mysigt! Vi läser varje kväll för vår 2.5 åring cirka en halv timma hon säger snälla mamma en bok till! Hoppas så att kärleken till böcker kommer bestå för det där lät ju så bra och mysigt tänker även för sömnen att inte sitta med en skärm det sista man gör! 😊🙏

Amanda

Det kanske framgick & jag frågar i onödan, men lånar ni mest eller äger era barn några egna böcker så att säga? =) jag läste Den mörka materian i yngre tonåren, älskade de!! Guldkompassen, Den skarpa eggen & Bärnstenskikaren.

Svar: Vi köper en del böcker men lånar mest :) Bokhyllan skulle bli alldeles för full annars hehe.
Spiderchick

Helena

På tal om böcker, barnböcker specifikt, och skrivandet därav ännu mer specifikt, så undrar jag ifall du vet hur många studenter på ett ungefär ni var på första delen av Att skriva barnlitteratur på Linné? (För visst är det väl där som du pluggat/pluggar)

Jag håller på att försöka få ihop urvalsprovet och även då jag är nöjd med bilderboksdelen så har jag lätt panik över prosadelen, och tror att det är många som söker så undrar lite hur stor chans det kan vara att få komma med... hur många de faktiskt accepterar.

Tacksam för svar och pepp :)

Svar: Yes det är det jag pluggar, andra året nu. Tror vi var omkring 30 personer i första kursen? Vill också minnas att de släppte på reserver någon månad in. Ingen aning hur många som söker samtidigt tror jag att de kanske är generösa när det är på distans? Kan trösta dig med att min prosadel och min dikt (haha) som jag lämnade in var sååååå dåliga! Får skamkänslor när jag tänker på det. Med facit i hand ser jag att jag inte hade någon aning om hur man gestaltar eller skriver fram en berättelse. Jag tror nog mest att de vill se att man kan få ihop berättelsen någorlunda och speciellt få ihop 7-10 sidor (visst är det typ sju sidor prosa?) med text. När du senare kommer ha ditt eget projekt under vårterminen ska du lämna in typ sju sidor text åt gången och det är ju inte alla som fixar så mycket text. Panika inte och gör ditt bästa så håller jag alla tummar jag har att du kommer in!! :)
Spiderchick

Marias bokhylla

Jag har alltid älskat att läsa, men inte min sambo. Tror han läst en handfull böcker under våra åtta år. Men (!) när det kommer till barnen läser han minst lika mycket som jag och vi avslutar alla dagar med att läsa godnattböcker. Kortare för 2,5-åringarna och jag har precis börjat med korta kapitelböcker med många bilder för femåringen. Så mysigt! Och barnen älskar att läsa, de "läser" ofta själv under dagarna också. Jag hoppas så mycket att de ska ärva min stora bokkärlek, även när de blir äldre. 😇

Svar: det är verkligen en rikedom att få tillgång till bokens värld! Oj vilken klyscha jag skrev nu men så är det ju hehe
Spiderchick

Helena

Tack så mycket för ett snabbt och fint svar som i alla fall delvis lugnande ner mig :D
30 stycken låter som en bra storlek, men samtidigt inte som så många då det verkar vara fler än 100 sökande.

Coolt ändå att du lärde dig tillräckligt så att du kunde gå från skämselkudde till bokkontrakt på ett kort år!! Men så skriver du ju en av världens roligaste bloggar redan <3

Man ska skicka in 10-12 sidor totalt, varav en del dikt eller bilderbokstext och en del prosa. Min bilderbok ligger på ca. 4.5 A4 så jag bör landa runt 6-7 sidor för prosan.

Tack för peppen! <3

Svar: Tack själv för fina ord :)
Spiderchick

Kattis

Som svensklärare blir jag så glad när jag läser att folk prioriterar läsning för/med barn <3 det gör så extremt stor skillnad för ordförrådet om man blivit läst för som barn eller ej.

Svar: ☺️🤗
Spiderchick

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress