Spiderchick

Mentalt vägskäl
Hela den här Corona-skiten har fått mig att komma till något slags mentalt vägskäl vad gäller mitt yrkesliv. Vad vill jag egentligen? Är det rimligt att harva runt som frilans? Orkar jag mer? Gör jag egentligen något av värde? 
 
Mitt hjärta vet att jag vill fortsätta skriva. Mitt hjärta säger att drömmen är att skriva böcker och skriva manus. Kan inte tänka mig något roligare! Men är det en rimlig dröm? Orkar jag med ovissheten som det innebär till och från? Min hjärna säger att jag borde ha något mer stabilt att stå på. Eller i alla fall något mer stabilt vid sidan av. 
 
Lärare för vuxna eller gymnasiet har slagit mig. Typ ämneslärare i svenska? Det skulle vara roligt!
 
Jag vet att jag är pedagogiskt lagd av mig och tycker att det är roligt att inspirera folk till nya lärdomar. När jag och Matilda föreläste som mest tycke jag att det roligaste var att hitta på övningar. Haha! Jag njöt liksom av att leka lite lärare? Jag älskar att berömma och boosta andra (obs förstår alltså att lärare är mycket mer än att bara berömma). Men också att faktiskt göra skillnad. I och med Coronaskiten har ju inget blivit så tydligt som vilka yrken som spelar roll på riktigt. 
 
När min bok släpps i höst HOPPAS jag och längtar efter att få komma ut i skolor och prata om den och kanske ha skrivövningar med kidsen?? Jag håller tummarna att jag får sådana förfrågningar! 
 
Men tillbaka till lärare. Pallar jag att utbilda mig i fem år för att bli ämneslärare?? Ska jag vara 42 år när jag är färdig?? Vänta lite ... ÄR JAG FYRTIOFUCKINGTVÅ ÅR OM FEM ÅR?? Svar ja.
 
Här vill jag i och för sig påminna mig själv om att jag lever efter devisen att ingenting någonsin är för sent. Det är bara hämmande att tänka så. 
 
Nä men hörrni, vad håller jag på med? Vad ska jag göra? Vad vill jag bli? Var ser jag mig själv om några år? 
 
Eller är jag bara ute och slirar i vägrenen nu eftersom världen generellt känns rätt osäker för tillfället? Snart är jag tillbaka i rätt fil?
 
Mentalt vägskäl var det ja. 
Alice

Har du hört talas om KPU (kompletterande pedagogisk utbildning)? Det tar 1,5 år och går endast igenom den pedagogiska biten. Förutsätter dock att du har jag tror det är minst 60 hp i ett ämne (typ svenska)

Svar: ah vad kul! Det ska jag kolla upp! Jag har ju massor av HP i skrivande. Dock ej i ren svenska svenska. Men kanske kan man plocka lite kurser här och där?
Spiderchick

Anonym

Det här svaret gör dig nog inte klokare. Men jag sitter med samma tankar, fast åt det motsatta hållet. Ska jag överge läraryrket och tryggheten det innebär för att kunna arbeta mer kreativt. Är DET värt det? Nu arbetar jag i och för sig på mellanstadiet och har funderat på om det vore bättre att arbeta med äldre som gymnasiet eller vuxenskolan. Jag tror att du precis som du skriver är ute och slirar precis som jag, just för att allt är så osäkert.
Läraryrket är härligt Och fruktansvärt! Givande och dränerande! Du får allt i ett paket. Oftast är det värt det. ”Mina” barn helt fantastiska och jag hade inte velat vara utan dem!

Sök in, och ta beslutet sen. Då har du tid att fundera. Jag tror att när krisen är över kommer våra tankar att klarna och vi kommer att se lite klarare.🌸

Svar: Ja jag ska söka och fundera :) Har du möjlighet att gå ner i tid kanske? Man måste ju inte satsa 100% till att börja med. Sen tänker jag att om du säger upp dig och sedan ångrar dig så kommer du knappast ha svårt att bli anställd igen? :)
Spiderchick

Anonym

Hej! Jag är ämneslärare och har jobbat på gymnasium och Komvux. Jag älskar att hålla i och planera lektioner men jobbet är tyvärr bara 30% sånt. Sedan är det inte kul att hålla i lektioner som man haft för lite tid att planera. Jag hade inte valt det yrket nu. Arbetsvillkoren är inte bra och arbetsmiljön ännu sämre. Dessutom blir skolans budget mindre och mindre för varje år = fler lektionstimmar och större grupper för lärare. Jag har redan gått in i väggen en gång och är nära väggen igen nu under distansundervisningen. Så om du inte gillar stress så välj inte lärare.

Svar: Åh, ja det är ju detta man hör om hela tiden. Att läraryrkets förutsättningar är skit. Det gör mig så förbannad! Jamenar det måste ju finnas fler med mig som tycker att yrket verkar roligt men som tvekar när man hör detta. Dessutom - uppenbarligen är läraryrket svinviktigt och samhällsbärande - mer lön och bättre förutsättning NU tack. Ink vård.
Spiderchick

Emma

Min mamma började plugga till lärare när hon fyllde 39. Hon pluggade 4 år så va klar när hon va 43. Hon har aldrig ångrat vare sig att hon gjorde det så pass sent eller att hon gjorde det över huvud taget 😊

Svar: Häftigt :)
Spiderchick

Linda

Jag är 31 år gammal och har sedan ett år tillbaka funderat på byta yrke och börja plugga. Den utbildning jag vill gå är 3.5 år och det känns som jag kommer vara jättegammal och det är alldeles för sent.
Men har diskuterat det här med min man, och han har sagt att jag måste försöka fokusera på att dessa 3.5 åren också är en DEL av livet, inte en transportsträcka till "nästa liv.
Att jag ska se de här 3.5 åren som en tid då jag studerar och inte jobbar. Att jag ska ta tillvara på dessa år.

Tänk dessutom att om du är 42 år när du är klar har du halva arbetslivet framför dig. Minst.

Svar: 31 år tycker jag känns som rena barnungen ;) Din man har helt rätt. Och ja, som 42-åring har jag fortfarande minst 20 arbetsår framför mig :)
Spiderchick

Klara

Jag har alltid tyckt att läraryrket verkar så intressant. Men med tanke på hur arbetsvillkoren ser ut nu är det kanske inte det bästa.

Mia

Jag är lärare i svenska och svenska som andra språk (SVA) på Introduktionsprogrammet (gamla IV) och jag ÄLSKAR mitt jobb! Det är utvecklande, utmanande och så roligt. Elever läser svenska på grundnivå, men de har hunnit fylla 16 (och uppåt) och det är så roligt att prata, diskutera, ifrågasätta och utmana dem. Att se dem växa, skaffa jobb, körkort osv är också otroligt givande 😊 så det är inte skit överallt. Det gäller att ha bra chefer och sen reder sig det mesta! Jag får arbeta med utvecklingsfrågor hur och när jag vill och det är anledningen till att jag trivs mer. Mina dagar ser inte likadana ut, vill jag göra ändringar så gör jag det. Introduktionsprogrammet är också mycket mer flexibelt än nationella programmen. Så jag tycker du ska satsa.

Svar: Vad härligt att höra!
Spiderchick

Mari

Funderar också på att skola om mig, vid 39 års ålder. Tänker också att det är ”för sent” och att vid det här laget borde jag ha bestämt mig för vad jag vill göra resten av livet. Men jag har ju ändå minst 25 år kvar att arbeta.

Svar: Ja men precis det finns så många år kvar att jobba! Plus att jag tror att man tillgodogör sig utbildning på ett helt annat, positivt, sätt när man har så mycket yrkeserfarenhet i bagaget.
Spiderchick

Emma

Gå på magkänslan! Man är aldrig för gammal för kunskap och vi lever bara en gång.. Kööööör!

Fia

Jag började plugga till tandsköterska samma år jag fyllde 48 så det är aldrig försent oavsett ålder. Sade upp mig från fast jobb under pågående utbildning och jag har aldrig ångrat mig. Älskar mitt nya yrkesval och har världens bästa jobb.

Svar: Åh vad inspirerande att höra! <3
Spiderchick

Ingrid

Logoped kanske vore något? :D /logopeden

Svar: Njaaaoooo.... Kanske inte min grej men låter spännande :)
Spiderchick

Anonym

Kanske är det inget beslut att ta mitt i en kris om du inte måste av ekonomiska skäl? Kanske bättre i ett lugnare läge när inte lika mycket känslor kring Corona spelar in?

Svar: Ja, jo det kan ju vara bra att ta i beaktning. Jag måste egentligen inte ta några beslut alls men det blir helt enkelt många tankar när det känns som hela världen gungar :)
Spiderchick

Frida

Ja, som Mia säger! Alla lärare har det ej skit på jobbet! Alla känner inte enorm stress som ingen annan yrkesgrupp känner, många behöriga lärare har en vettig ingångslön. Såklart borde alla ha vettiga arbetsförhållanden men det FINNS arbetsplatser med villkor som passar en, bra kollegor och elever som tycker man är "helt okej men lite boomer" 💕

Sök! En kan alltid tacka nej till hösten

Svar: hehe :) låter fint!
Spiderchick

Anonym

Jobbar som lärare bland de yngre kidsen. Tycker för det mesta att det är superkul, men som många skriver så är det stressigt och intensivt. Men man räknar aldrig ner timmarna till dagen är slut iaf 😁 i min kommun där jag jobbar finns något som heter ”skapande skola” ett slags projekt där man samlat massa olika kulturella kompetenser, som typ författare, manusskrivare, movie-making, sång och dans, konst osv. Som kan komma ut till olika skolor och genomföra olika saker med eleverna. Jätteskoj! Förra året hade vi illustratören till Kråke-böckerna hos oss, eleverna fick då tillsammans med henne skriva berättelser och måla till med hennes verktyg. Jättelyckat!

Svar: åh vad roligt det låter!
Spiderchick

Anonym

Plugga! Världens bästa jobb!

SkellefteJessica

Du skulle vara en underbar lärare tror jag🌟👏🏼 Jag bytte riktning för några år sedan och lämnade mitt jobb som reporter och har sedan varit och slirat i diken och mitt på E4:an av och an. Jobbat på skola på fritidsgård. På äldreboende. Pluggar upp matten för att få behörighet, tänkte socionom...läste socialpsykologi och en kurs i kriminologi (drömmen var då kriminolog). Och NU! Nu har jag landat i arbetsterapeut och läser första året på distans mot Luleå universitet vilket innebär att jag inte har så långt att åka när vi har fysiska träffar fyra ggr/termin. Det är tufft att plugga och ha familj och samtidigt vara lite trött i hjärnan och kroppen vissa dagar. Jag kommer vara 46 (!!!) när jag är klar. Jisus! Men tänker att det är ett viktigt yrke, jag kommer få jobb och det finns stor variation och jag kan ju alltid frilansa lite grann och skriva om ämnen inom min profession. Kanske på nån förbundstidning t.ex...men jag är som en enda berg-och dalbana och tvivlar hit och dit...men så är jag i allt så hade nog inte spelat ngn roll vad jag valt.
Kolla upp att bara läsa in pedagogikdelen om du har den andra kompetensen fr utbildning eller jobb. Känner att jag är avundsjuk på dom som kommer få DIG som lärare, om du nu väljer det. Då kan du alltid ha ”det andra” på hobbynivå...kram och LYCKA till😍

Svar: A men tack för fina ord Jessica :) Är imponerad av dig att du inte låser fast dig bara för att utan kör på tills du hittar rätt! Hoppas du kommer trivas som arbetsterapeut <3
Spiderchick

Carro

Börja vikariera så att du får känna på yrket innan du säker in på utbildningen. Att provjobba är kanon för erfarenheten, få se flera olika skolor och flera olika stadier och ämne.

Kpu är absolut ett alternativ. Jag är lärare på mellanstadiet och nä jag vill inte byta jobb. Visst vissa dagar önskar jag att jag packade upp varor istället men majoriteten av dagarna är kanon och jag skrattar mycket med mina elever och vi har roligt tillsammans. För att inte bli stressad är det viktigt med en bra chef och en bra arbetsplats men även att man själv har en god stresshantering i sig själv. Den är viktigast! För är man lättstressad och vet att man lätt mår dåligt då så är kankse inte läraryrket det första man ska välja. Men det är min personliga åsikt.
Som sagt vikariera och känn efter.

Svar: Tack för tips :)
Spiderchick

Anonym

Hade tänkt börja plugga för länge sen, men det kom två barn emellan. Så när jag väl kom igång var jag 27, är näst äldst i klassen. Men alltså det känns också såå skönt! Jag känner mig så trygg i mig själv, nästan ännu mer trygg när jag plötsligt kan jämföra mig med en 20-åring som osäkert hoppat på utbildningen direkt efter gymnasiet. Inget fel med det heller! Men, jag vet liksom vad jag vill, har varit ute i arbetslivet och vågat prat inför folk osv. Så mycket sånt kommer gratis. Sen fick min man också feeling och ville självförverkligande sig, så han hoppade på en utbildning han med, 35 år gammal. Så nu är vi två studenter och trivs så bra! Funkar väldigt bra ihop med att ha barn, även om det blir lite körigt vid sjukdom.

Svar: Vad fint att höra :) Grymma ni är! Och ja det finns ju många fördelar att plugga när man har arbetslivserfarenhet i ryggen
Spiderchick

Anonym

Oops. Min kommentar såg lite slarvig ut. Skyller på att jag snikat åt mig liiite egentid genom att stanna lite för länge på toa 😂

Anonym

Folkhögskollärare kanske vore något? Tror du skulle vara en fantastisk lärare!

Svar: Tack! Ja det kanske kan vara något?
Spiderchick

Jenny

Jag sa upp mig från mitt jobb som jobbcoach för några månader sen för att jag kände att jag måste vidare därifrån. Jag trivdes visserligen rätt så bra men hade en dålig lön, speciellt jämfört med mina kollegor, och jag kände att jag inte hade några utvecklingsmöjligheter. Min tanke från början var att hitta ett jobb under uppsägningstiden. Men det rätta jobbet dök inte upp och nu har jag varit arbetslös i några månader. Det har varit en av de bästa tiderna i mitt liv! Äntligen tid för mig själv och min son. Tid för att djupdyka inåt och ta tag i jobbiga känslor. Det har verkligen varit en djup process där jag har tagit hand om mycket "gammal skit" och nu snart känner jag mig redo för nästa steg. Vad det kommer bli vet jag inte än. Corona kastade omkull lite planer jag hade men jag är säker på att min intuition kommer att vägleda mig rätt!

Hoppas att du också hittar ditt inre svar snart. ;-)

Svar: Men vad härligt det låter! Grymt ju! :)
Spiderchick

Sofia

Jag är svensklärare på gymnasiet och trivs verkligen jättebra, så kan rekommendera det! Men sedan handlar det mycket om vilken skola du arbetar på. Jag är på en mindre gymnasieskola med små klasser och stor sammanhållning = ganska lugnt och inte så stressigt. Skulle dock rekommendera att du på något sätt vikarierar och hänger på en lärare någon eller några dagar, för att få en verklig känsla av yrket! Ska tillägga också att vara vikarie är fruktansvärt jämfört med att vara den "riktiga" läraren så om du tycker att vika är kul kommer du trivas toppen som lärare, hehe. Stora fördelar är ändå alla lov och att kunna planera sin tid till stor del själv. Visst, jag måste hålla mig till läroplan och mina lektionstider men annars är yrket väldigt fritt och kreativt.

Svar: Kul! :)
Spiderchick

Frida

När jag gick på universitetet hade jag en kvinna i min klass som var 53 när utbildningen började och 56 när vi tog examen. Då hade hon ju ändå 10 år kvar i yrkeslivet! Det var ingen som tyckte det var konstigt eller så heller :)

Svar: coolt :)
Spiderchick

Isa

Utan att ha koll på vilka utbildningar det eventuellt finns så vill jag ändå tipsa om yh-utbildningar! Kortare, ofastst typ två år, väldigt mycket praktik och man har ofta lätt att få jobb efteråt eftersom utbildningarna inte får starta om det inte finns ett behov på arbetsmarknaden. Kika på dem så att du har koll på utbudet när/om du ska välja utbildning!

Svar: Jag har fått en YH-utbilning (textil, inköp i Borås) och håller med om att det är en bra utbildningsform :) synd bara att just textil inte var min grej
Spiderchick

Linda

Såklart du orkar! Lärarutbildningen var rolig (iaf för femton år sen) och det är en boost att se någon få den där aha-upplevelsen! Även om jag nu är lärare mot yngre åldrar och arbetar som förskollärare så kan jag relatera 😁 Bästa yrket!

Svar: Låter härligt 😊👍
Spiderchick

Lina

På tal om ålder pluggar jag till Ssk nu. Kommer vara 32 när jag är klar. Hade riktig åldersnoja tills jag insåg att jag har minst 30 st i klassen som är äldre än mig. Varav 3-4 stycken är i samma ålder som min mamma (50+) Så låt inte åldern hålla dig tillbaka iallafall 😊

Svar: fint :)
Spiderchick

Anonym

Jag trodde jag skulle vara gammal i klassen som började plugga som 28-åring till djursjukskötare. Det visade sig att typ hälften av klassen är äldre än mig och äldsta 50+. Så håller med alla ovanstående om att ålder inte är ett hinder!
Nu är jag 30, har ett år kvar till examen och har haft så mycket hjälp av att ha jobbat så pass många år innan studierna + att jag inte stressade fram vad jag vill göra. Hade ingen motivation till att studera förrän jag faktiskt började :)

Svar: 😊👍
Spiderchick

Jessica

Kör på! Det är aldrig för sent för att vidareutbilda sig, speciellt inte när det är något man är sugen på och brinner för! :)
Och är du 42 när du är färdigutbildad så har du ju fortfarande typ minst 23 yrkesverksamma år innan pension.
När jag utbildade mig till djursjukskötare så hade jag en i min klass som var 40. :)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress