Spiderchick

Nu har jag ställt fram årets påskris...
Och förra årets! Och förr förra årets! 
 
 
 
 
Ja, för jag har ju som tradition att spara påskriset, med pynt och allt, och sen plockar jag fram samma varje år. Jag tror att vi är inne på tredje året med samma ris?
 
Blir det inte torrt har någon undrat? Nä. Det är förvånansvärt fräscht faktiskt. Lite krispigt, absolut. Kanske ska man inte stretcha kvistarna i onödan. Men jo, ändå fräscht. Ett årgångs-ris kan vi kalla det.
 
 
 
 
För övrigt är jag glad idag. Jag har känt mig så deppig i mitt skrivande det senaste men idag fick jag så fin pepp av en kurshandledare och det gav mig energi! 
 
Jag har ju nämnt tidigare att jag fick så svidande kritik av en kurskamrat i början av året. I princip fick jag hela min text avfärdad som trams och det gjorde mig skitledsen, faktiskt. Att lämna in en skönlitterär text för andra att bedömma är läskigt, det är att lämna in en bit av sitt hjärta (hjärna?) på ett fat. I alla fall för mig. Hade jag fått samma avfärdande i kurs nummer 1 hade jag aldrig vågat skicka in ett manus till ett förlag. Och det var ju en jäkla tur att jag vågade, för det gick ju hur bra som helst.
 
Så är det något hela den grejen har lärt mig är det att alltid ge respons med respekt och med förståelse för vad personen vill med sin text. 
 
A ja. Det där var en parentes som blev längre än själva utgångstanken med inlägget. 
 
Nu ska beundra mitt krispiga årgångs-påskris! 
 
Harrrreeeeee gött.
 
Erika

Ett inlägg om ris i dubbelbemärkelse :)

Svar: Haha ja!
Spiderchick

Ida

Kanske var nån som kände sig lite avundsjuk för att en viss spajdan fått sin FÖRSTA bok publicerad?!

Svar: Ja jag vet inte? Märkligt hela grejen 🙃
Spiderchick

Anonym

Min pappas faster gjorde samma sak med sin plastgran. Efter jul åkte den upp på vinden pyntad och redo för nästa år. Super smart ju hahaha

Svar: 😂
Spiderchick

Fröken

Kommer ihåg en gång när jag fick väldigt mycket kritik för ett arbete på universitet... Kände dock inte att jag höll med om synpunkterna, men besvarade kommentaterna och lämnade in arbetet i befintligt skick. Fick högsta betyg och enkom positiv respons av lärarna. Så man ska inte gräva ner sig för mycket i vissa personers respons. De kanske bara har en dålig dag, samt känner press att kommentera. Så var det iallafall på lärarlinjen, där vi även betygsattes på våra kommentarer och respons på andras arbeten. Har tagit med mig det mycket i mitt arbete idag.

Svar: Att bli betygsatt på sin respons är bra! Och viktigt. Önskar vi också fick det. För då måste man verkligen reflektera på vilket sätt man responderar. Det är helt rätt att inte ta vid sig för mycket av vad enskilda personer tycker men det är också svårt när orden står helt oemotsagda. Det är så lätt att tro att så där tycker ALLA när man aldrig möter sina kurskamrater, har ju inte träffat någon av dom. Så skönt idag att få pepp 😊😊😊 grymt att du bara fick positiv respons från din lärare!
Spiderchick

Bea

Jag känner att jag måste få ta tillfälle att fråga. Visst läser du din skrivkurs på distans ? Hur ser dessa feedback tillfällen ut, är dem skriftliga eller mer i seminarie/små grupper form? Jag drömmer om att våga ansöka till en skrivkurs själv nämligen. Har googlat loss och jämfört kurser och kurspaket på några universitet. Men jag känner bara hur jag får panik i varje cell av tanken att bli opponerad på inför en grupp eller behöva läsa upp ett stycke högt för klassen etc. Känns som du beskriver, att min själ väl skulle dö lite om jag skulle få kritik också, inför den öppna ridån! Du är inte bara brilliant utan så MODIG också som vågat. Grattis från hjärtat till bokkontraktet, du är en förebild !

Svar: Min kurs är distans ja. Responsen sker ”inför öppen ridå”. Ja det är jobbigt hehe. Jag känner SKAM varje gång. Men samtidigt är det såååååå lärorikt! Det är häftig att se hur texten växer och blir bättre. Att lära sig GE relevant respons är också att bli en bättre skribent. Nu har jag en tråkig erfarenhet, men de allra flesta lämnar respons med stor respekt. Och de allra flesta blandar ändringsförslag med pepp. Så jag tycker INTE att du ska vara rädd! Jag tror att du också är modig! 😊✌🏻
Spiderchick

Sofia

Haha, gör precis likadant med mitt ris! Har skämts lite när man ser alla andra som pyntar så medans jag bara plockat fram samma färdigpyntade ris i år igen! Men nu kan jag släppa den skammen!! 😁

Svar: Haha japp, vi är två ☺️
Spiderchick

Sofia

Haha, gör precis likadant med mitt ris! Har skämts lite när man ser alla andra som pyntar så medans jag bara plockat fram samma färdigpyntade ris i år igen! Men nu kan jag släppa den skammen!! 😁

farmor

Som högstadielärare i svenska har jag alltid vägt mina ord mycket noga innan jag kommenterat skrivna eller muntliga arbeten. Just elevens egna språk är det ju extra känsligt att lämna en negativ kommentar om, det uppfattas - och känns - ju väldigt lätt som en bedömning av personen själv.
Så härligt att du nu fick fina omdömen! Glad påsk!

Svar: ja och speciellt i den åldern när man utvecklas och ska hitta sin egen identitet. Då kan det ju vara förödande att få allt för negativ respons. Även om man såklart behöver konstruktiv sådan för att utvecklas. Det är verkligen en vågskål :)
Spiderchick

Marias bokhylla

Själv har jag pärlat ägg som hängs ute i ormhasseln, det får räcka som ris. 😅 Åh, jag kommer ihåg när jag läste en skrivkurs på distans. Man var tvungen att respondera på fem olika texter och en av mina var också.avfärdad mest som trams av några, men andra gillade. Det är sjukt jobbigt. Försöker ha med mig det när jag recenserar, att fokusera på det som är positivt, för det är ju ändå någon som arbetat hårt med den där texten.

Svar: ja man ska ju alltid plocka in vad som är styrkan i texten också. Enligt personen som responderade mig fanns inget positivt alls. Haha! Herre...
Spiderchick

Jennifer

Förlåt men jag bara måste ge din pluggkompis som du fick kritik av lite egen kritik. Ska man ge någon feedback så ska man se till att det är 50-50 positivt och negativt. Sen hur kan hen ha mage att kritisera någons förmodligen upplevelse så? Alltså jag tänker att det ändå är du som äger din text, det är du som har valt hur du skriver och då får man ju bara acceptera det. Man kan ställa frågan hur hen har tänkt, är det medvetet att skriva på det sättet osv. Men samtidigt höja bra bitar så att man inte går därifrån med just den känslan du hade.
Gällande dina funderingar på lärare, jag studerar F-3, tar examen (heter det så?) nästa vår om inget kommer i vägen nu med Corona och allt.... Tar gärna in dig som författare i en klass i samband med svenska och tror att du skulle vara fantastisk som lärare, så impad av att du kollar upp möjligheterna! :D

Svar: ja men precis Jennifer, så är det ju. Det blir ju ingen feedback annars utan enkom kritik och det enda som händer är att du dödar den andras lust. Kommer gärna till din klass och pratar om boken :) Tack för pepp!
Spiderchick

Linda

Hahaha så gör vi med :)

Sanna

Så konstigt att ni inte får öva på hur en ger feedback. Att bara vara elak och kritisk borde inte vara godkänt? Alltså det är ju en viktig del i skrivandet, att kunna lämna återkoppling så att den en återkoppar till tar till sig. Även om man tycker att allt är skit så säger man ju inte det? Utan väljer ngt och lyfter det som är mer positivt också!

Svar: Ja men precis. I kurs nr 1 fick vi öva på att ge feedback (som du säger är ju det jätteviktigt HUR man ger det), men inte under kurs nr 2. Många av oss kom färskt från ettan och har då också feedback-delen i färskt minne. Men andra gick ettan för kanske 10 år sedan. Men ja, det borde ha varit en övning även i tvåan. Sen finns det förstås riktlinjer kring feedback som man ska läsa, men det har nog inte alla gjort.
Spiderchick

Joakim Ramqvist Hallin

Bra där, gör samma sak liksom till julen. Har bl.a påskägg fr tid av Lasse Åberg, Lycka till m skrivarkurser, 👍🙏🤗..

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress