Spiderchick

Berts dagbok
Idag var jag och ett gäng ungar på bio och såg Berts Dagbok. 
 
 
 
 
 
 
Det var en mysig och lite småkul film. 
 
Själv slukade jag Berts dagbok-böckerna som barn. I vuxen ålder kan jag se att de är fulla av mobbing och sexism. Jag och mina bröder sprang liksom runt och ropade balla balla och nöp varandra i rumpan. Fresh. Jag såg nyligen klipp som i nutid rensats bort ur serien om Bert där han är svartmålad och kallar sig n-ordet. Sjuuuukt. Chockerande faktiskt. 90-talet var fasen en sinnessjuk tid på många sätt. Det var totalt gränslöst kan jag känna när jag ser tillbaka. Tjejer var objekt, sexismen var on fleak, våldtäkskulturen djupt rotad, solarium THE grej och heroin chic i kombination med silikonbröst var kroppsidealet. Mysig tid. 
 
Well, nya filmen om Bert var mer rimlig än sin föregångare, såklart. Klimpen är ungefär lika odräglig men annars var allt mer nedtonat. Mysigt att få hänga med barnen och deras kompisar. Tjuvlyssna lite på deras snack och spana in vad de skrattade åt i filmen. En ynnest.
 
Anonym

Jag har läst Suneböckerna för våra elever. Fick hoppa över några meningar, där Sune inte vågade tala om att han gillade rosa, för det var en tjejfärg🤨 En del skräck för homosexuella 😡 det hoppade jag också över😅 Tack o lov har det ändrat sig. Ser fram emot att få läsa DIN bok för dem

Svar: ja det är ju himla sunkigt faktiskt. Jag har också hoppat över en del i Suneböckerna för mina barn. Ah vad roligt att du vill läsa min! :)
Spiderchick

Sanna

Upptäckte häromdagen att det fanns en dokumentär på SVT om Klimpen, skådespelaren alltså, och om hur han haft det i livet. Inte helt o-problematiskt så att säga. Hemlöshet och alkohol.

Svar: Ja jag såg det också 😊
Spiderchick

Anonym

Åh jag älskade också Bert som ung men gud vad problematiskt det är nu. Såg även sunes jul i vintras och den är ju tyvärr också ganska problematisk nu tycker jag. En hel del sexism och att han inte får gråta eller gilla rosa...

Svar: ja jag vet, tråkigt att inse det för jag älskade verkligen Sune
Spiderchick

Malin

Härligt att få hänga med barnen!

Denise Taylor

Kommer ihåg att jag gillade Bert som liten men skulle nog reagera precis som du om jag tittade på det idag

Anonym

Har tittat en del på 2 1/2 men i sommar, avsnitt från ca 2005-2007. Sexismen är man kanske beredd på i konceptet, men homofobin är sjuk.

Svar: jaaaa det med!
Spiderchick

Johanna

Ja, det var en märklig tid att växa upp på på det viset. Har själv reflekterat över hur märkliga saker man skämtade om? Och det bisarra i att en del vuxna fortsätter lära sina barn de skämten idag, om olika kulturer etc.

Min son älskar Sune-böckerna men jag var lite skeptisk till att introducera honom för Bert. Tills jag googlade mig till en intervju med författarna där de beskriver hur de skrivit om de första böckerna för att passa in i samtiden. Klokt och bra! 👌🏼 Har ej läst dem än men misstänker att balla balla är bortplockat...

Svar: ja det borde det vara! Ska spana in ny-utgåvorna
Spiderchick

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress