Spiderchick

Förgifta ett barns tankar
Jag blev så ledsen när jag såg ett inlägg på sociala medier imorse. Personen som skrev berättade att hon länge har kämpat med att våga visa sig i bikini på stranden (relaterar) och så hör hon hur en mamma säger till sitt barn något i stil med "om du inte tänker på vad du äter så kommer du se ut som hon där".
 
Vilken hemsk sak att säga om en annan människa och vilken hemsk sak att dessutom säga till ett barn! Snacka om att förgifta barnets tankar.
 
1. Du lär ditt barn se på andra människor med en dömmande och negativ blick
2. Du lär i förlängningen ditt barn att se på sig själv med en dömmande och negativ blick
3. Du lär ditt barn att en viss typ av kropp inte är okej 
4. Du lär ditt barn att mat är något man ska förhålla sig till på ett negativt sätt 
5. Du är en idiot. Inför ditt barn. 
 
Är det något jag har som strikt regel i mitt föräldraskap så är det att aldrig tala illa om andra människors utseenden, kroppsformer, kläder eller vad det nu kan vara. Det kan ju annars vara lätt hänt för oss som har det ljuvliga 90-talet i ryggen. Årtiondet då tjejer gick på scen i bikini och fick poäng baserat på hur de såg ut och årtioendet då media såg det som sin rätt att mobba kändisar för deras utseenden. Bland mycket annat.
 
Jag kan bekräfta mina barn i att andra människor beter sig illa, för herregud det kan ju hända. Men aldrig att de ser illa ut. Vad är poängen med det liksom?
 
Jag talar heller aldrig dåligt om min egen kropps utseende. Jag unnar mig aldrig mat. Jag äter mat. Att unna är min värsta grej. Företag på sociala medier är särskilt förtjusta i att skriva "unna dig en fika på xx". Kan jag inte bara få äta en bulle utan att det måste vara ett undantagstillstånd? Kan inte pommesfrittes och en god sås bara få vara ett tillstånd jag har lust med? Okej, nu blev det lite sidospår här men jag blir som sagt upprörd när jag hör att folk förgiftar sina barns tankar på det där sättet. 
 
Jag kan förresten varmt rekommendera Kajjan Anderssons bok En handbok i kroppspositivt föräldraskap. Jag har tipsat om den förr kanske? En bok alla vuxna borde läsa. Ett av budskapen är att en smal kropp inte är lika med en sund kropp och en stor kropp inte är lika med en osund kropp. Ett likhetstecken jag själv satte under många år, för det är vad man har fått lära sig. Men snälla nån, nu vet jag att det finns fler parametrar. 
 
 
 
 
 
 
Jag hoppas att personen som skrev inlägget kan strunta i kommentaren och fortsätta rocka stranden i bikini!
 
Anonym

Ja så bra inlägg!! Fy fan, hatar unna alltså. Jag är så tacksam för att min mamma aldrig någonsin kommenterade sin kropp negativt när jag var liten, tror det har bidragit enormt till att jag har såpass bra förhållande till min kropp!

Anneli

Men så fruktansvärt- fetma är faktiskt klassat som en sjukdom. Tänk den stackars personen som kanske hörde detta, kanske äter hen livsviktiga medicin som gör att hen gått upp i vikt. Kan säga av egen erfarenhet att massa pekpinnar i ung ålder angående vikt, mat, godis kan lätt slå över till ett missbruk eller anorexi. Dessutom med alla faror i samhället idag som gör att barn och ungdomar hamnar på snedden så är tydligen att bli överviktig det värsta som kan hända eller??

sandra ledin

Önskar att jag kunde skriva att jag blev förvånad av att en vuxen sa så. Men tyvärr så är sådant vanligt och det gör mig rent ut sagt både ledsen och arg. Mat är nödvändigt för att överleva och många barn har redan tillräckligt med mat problem. Så varför ska vi förvärra det med en massa kropphets? Det gör inte saken bättre. Och vad hände med att lära barn att mobbing är fel? Och ska inte kvinnor stötta varandra? Nej va besviken jag blir.
Jag hoppas att kvinnan som råkade ut för detta känner styrka att fortsätta vara sig själv och klä sig precis som hon vill <3
Vet själv hur jobbigt det är att inte känna sig bekväm i badkläder och ska jag vara helt ärlig så har jag inte kunnat brotta ned mina egna demoner och badat i år. Så till kvinnan som skrev inlägget: du äger och du inspirerar oss andra som tvekar. Tack <3

Svar: ja men verkligen! helt enig med dig!
Spiderchick

Anonym

Unna mig är det värsta uttryck som finns!
Är uppvuxen med en pappa som alltid kommenterar människor som han tycker är feta. Det gör mig ledsen, både för att det påverkat mig och min familj negativt men också för vad det är som gör att han inte kan vara nöjd med sig själv utan att jämföra med att han tycker att ändra är sämre. (Jag tror dock inte att han någonsin sagt något om någon så att de hört! Det är ju ett gräsligt exempel du ger!)

Amanda

Vilken kommentar! Vad onödigt. Jag har läst den boken räääätt nyligen & den är så jäkla jäkla bra!! Alla borde verkligen läsa den =)

Svar: ja verkligen!
Spiderchick

Elisabet

Oj, vilken hemsk sak att säga till sitt barn! Hoppas verkligen kvinnan som skrev struntar i en sån dum kommentar! Alla ser olika ut och det finns inga rätt eller fel i utseende. Men det är en sån lätt sak att säga och så svår att leva efter..

Anonym

Bra inlägg! Jag och min man pratar heller aldrig om kroppar, utseende eller mat på det där sättet. Jag har också slutat sminka mig och rakar inte benen, står aldrig och fixar mig framför spegeln eller liknande. Vill bara att mina döttrar ska växa upp och ha sett en ”vanlig” kvinna. Överallt annars är det ju bara plats känns det som.

Svar: 😊🙌🏼
Spiderchick

Anonym

Detta var så intressant. Jag kan ibland säga unna till mig själv... men jag har bara tänkt på det som en ekonomisk grej, aldrig som att det jag unnar mig på något sätt är dåligt eller off limits på annat sätt. Mer att jag väljer att spendera lite extra pengar på mig själv istället för sparandet. Har aldrig tänkt på det/uppfattat det på sättet som skrivs om ovan, riktigt trist när det är så det avses.

Svar: Man kan ju unna sig på ett ekonomiskt sätt absolut. Men trist när det är mat eller en sabla fika som åsyftas 🤨
Spiderchick

Helena

Jag blir typ lite kär i dig nu, haha. Nä, men du förstår hur jag menar, den där intensiva känslan av gillande när någon uttrycker så bra vad man själv känner och tänker. Håller verkligen med dig, på allt. Och blir glad att det finns fler vettiga människor i världen. Unna sig är det värsta jag vet. Och fy fan för någon att förstöra för sitt barn så....

Svar: ☺️😘
Spiderchick

Bodil Ballari

”Min kropp är inte ditt samtalsämne” Såg detta på en skylt nånstans i Hälsingland. Detta borde folk verkligen ta till sig

Svar: ja! verkligen!
Spiderchick

Marias bokhylla

En bekants barn tittade på mig och frågade om jag hade en bäbis i magen. Jag sa som det var: "Nä, jag är bara tjock." Barnets normsmala mamma fick panik och skulle börja förklara att det var minsann hon också och det ena och det andra. För mig var det inget problem att barnet frågade innan hon gjorde det till ett. 😅 Är ju inte som att jag kutar omkring och tror att jag är en pinne. Unnar mig inte heller, hatar ordet. Äter det jag vill, utan ångest.

Svar: ja, exakt så är det ju. Att vi vuxna hjälper till att göra tjock till något som är fel och fult och ska förklaras bort (för att vi har lärt oss det). Alla har olika storlekar på sina kroppar. Alla har olika storlek på bröst, rumpa, mage och lår. Helt okej liksom.
Spiderchick

Camilla

SÅ HIMLA BRA inlägg! Håller med till 100%. Jag avskyr också ordet "unna". Nästan lika mycket som att man är "värd" något. "Jag är värd en glass" "Jag är värd en fin väska" Kan man inte bara ha lust att käka en glass om man är sugen eller köpa en schyst väska om man nu vill och har råd med det?

Svar: ja men verkligen!
Spiderchick

Anonym

Jobbar i ett skolkök som serverar mat till förskoleklass upp till nian, en flicka i förskoleklass sa för något år sedan att hon inte får äta mjuka mackor för hennes mamma har sagt att magen kan bli tjock då. Jag gick i taket och pratade med både skolsyster och flickans fröken, hoppas innerligt att de pratade med hennes mamma.

Svar: Ååååh vad bra att du tog det vidare! Viktigt!
Spiderchick

Linnea

Har du fler tips på bra böcker likt denna? Om föräldraskap och så? Som du själv läst och fått en aha-upplevelse av?

Svar: njaaa inte på rak arm tyvärr
Spiderchick

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress