Spiderchick

Måste man ha stora digitala kanaler för att få ge ut en bok?
Jag fick en fråga:
 
Jag undrar lite över hur bloggläsare spelar in för förlaget. Är det en stor fördel för dem att du har en stor blogg? Det finns ju vissa bloggare som ger ut böcker (men där redaktörerna i princip gör om texten helt för att det ska gå att sälja). Är nyfiken hur man pratar om det här när man blir signerad. Missförstå inte min fråga. Jag vet att du skrivit din bok själv och jag vet att du skriver bra. Funderar som sagt mest på hur förlaget isåfall tar upp bloggen.
 
För det första: jag tar inte illa upp att ni frågar! Jag förstår frågan och tycker att den är intressant. 
 
Jag och förlaget har inte pratat något särskilt om min blogg. Bloggen eller antal följare var ingenting jag tryckte på i mitt följebrev (kan visa er mitt följebrev i ett annat inlägg) och det finns ingen begäran från förlagets sida att jag ska promota boken här. 
 
Jag läste en förlags-panel i tidningen Skriva en gång där frågan till förlagen var ungefär "måste man finnas på sociala medier när man ger ut en bok". Det generella svaret var att det är en fördel med en digital närvaro, men det finns inga krav. 
 
I de fall influencers ger ut böcker där redaktörer skriver texten åt dem, gissar jag att det är typ kokböcker eller livsstilsböcker? Där är ju det personliga varumärket primärt det man säljer på. Jag tror att få förlag är beredda att skriva ihop en skönlitterär bok åt en influencer. Sen får författare alltid hjälp av sina redaktörer att redigera texten, jag kan skriva mer om den processen i ett annat inlägg om ni vill?
 
Jag ser det såklart som en fördel att ha en blogg då det hjälper google-rankingen till exempel. Det är också roligt om någon som gillar boken kan hitta hit och få kontakt, så att säga. Själv letar jag gärna upp författare jag gillar och följer dem i olika kanaler. Men mina favoritförfattare har inga stora följarskaror och alla vill inte finnas på sociala medier. 
 
Om något så tror jag att skrivkursen hjälpte mig att få bok-kontrakt. För mig var det helt ovärderligt med den respons jag fick från kurskamrater och verksamma författare. Förlaget sa att det märktes att manuset var genomarbetat. Så en kurs, med all den respons man får, skulle jag rekommendera till alla som vill ge ut en bok. 
 
Vet ni - jag skulle kunna fråga runt lite bland författare som har mer erfarenhet än jag har vad gäller att skriva och ge ut böcker. Jag har ändå lite kontakter. Hehe. 
 
Vad skulle ni vilja fråga en verksam författare?
 
 
 
Anonym

Jag skulle gärna vilja veta mer om hur tusan man ens lyckas få ge ut sin första bok!? Hur mycket hänger det på ens kontakter? På ens namn? Det är ju så sanslöst svårt men trots det kryllar det av rätt dåliga böcker som ges ut (missförstå mig rätt). Så ja, min undran är mest hur man lyckas få ge ut sin första bok, hur ska man tänka och gå tillväga.

Om det är en begriplig fråga 🙈.

E

Hej!

Tack för svaret. Det var jag som ställde frågan och skönt att du inte tog illa upp. Jag har själv aldrig läst en självbiografi av en influencer utan har bara läst andras recensioner. Och de har inte direkt lockat till läsning. Det är ju trist att stora influencers får ge ut böcker för att de har stora följskaror. Strunt samma att de kanske får upp någons läsintresse. En dåligt skriven bok är en dåligt skriven bok. Och trist att de blir itutade att de kan skriva när en redaktör eventuellt gjort om så mycket (förutom den redigering som alltid görs som du skriver).

En vän till mig är författare sedan många är och det var i samtal med honom jag började fundera på frågan. En barnbok är ju en barnbok och ingen självbiografi.

Nåväl. Lycka till med boken!

Anonym

Jag är en bokmal och läser gärna mer om processen! Till en verksam författare tänker jag spontant på:

- Hur får du inspiration till din bok?
- Berätta mer om hur ett researcharbete till en bok kan se ut.
- Hur ser dina arbetstider ut? Fasta eller skriver du intensivt i perioder?
- Vilken är den största motgången med att skriva en bok?

Marie

Har läst din blogg länge och gillar den supermycket! Kul att "vara med" i ditt liv så där lite via text! Jag skulle jättegärna läsa ditt följebrev. Tänker också:
Hur tänker man (du eller annan författare) när man letar förlag?
Hur gör man bokenj intressant för ett förlag?
Hur hittar du tid i livet med jobb, familj, vänner och allmänt liv för att skriva en bok? Strategier? Jag skriver själv och bollar the above, därav nyfiken fråga.

Anonym

Jag funderar ofta på hur researchen ser ut när författare skriver ex deckare, hur mkt är viktigt att det stämmer 100%? Sedan undrar jag också lite kring karaktärerna, vågar man kopiera en person i närheten eller är det känsligt om den känner igen sig? Kan ju vara på både gott och ont. Samt hör gärna mer om redaktörsarbetet, lämnar man färdig bok eller tas det pö om pö?

Så impad av alla författare som kan skriva och få ihop en hel bok!!!

Inne hos Ina

Älskar att läsa om andras skrivande! I senaste Skriva skrev redaktören att han trodde att vårens uppsägningar på förlagen kommer göra nålsögat ännu mindre för debutanter. Han trodde istället att människor med etablerade plattformar skulle komma att prioriteras..

Men det är ju en mans tankar, och jag menar inte att det gäller dig eftersom du fick ditt kontrakt före Corona. Själv har jag äntligen blivit klar med första utkastet av min roman och känner mig jädrigt stolt oavsett om det är bra eller inte. Det här hjälpt mig mycket att följa ditt skrivande då vi haft liknande tankar samtidigt. Sen blev du klar (och antagen ett helt år före mig då, men det här ändå varit bra för mitt eget skrivande. Hur tusan överlevde folk utan Internet? ❤

Svar: vi får ändå hoppas att förlagen prioriterar god litteratur före kända personer, det skulle antagligen bli ett tråkigt utbud i bokhyllorna om bara kändisar fick skriva böcker ... :-/ GRYMT jobbat! Heja dig! Du SKA vara stolt, det är inte alla som ens kommer till ett färdigt utkast. Håller mina tummar för dig :)
Spiderchick

Anonym

Jag undrar om ersättning vid biblioteksutlåning, hur fungerar det? Jag försöker att inte köpa för mycket prylar och lånar därför gärna böcker på biblioteket, men jag vill samtidigt stötta författarna ekonomiskt och hoppas att ni får en juste ersättning vid utlån. Hade varit intressant att veta hur det fungerar.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress