Spiderchick

Peppe Öhman svarar på frågor om redaktörsarbete och att hitta tid för skrivandet
Sist, men inte minst, ut intervjunserien om skrivande är Peppe Öhman (<---- följ) Hon jobbar som journalist och författare och har gett ut nio böcker på förlag i både Finland och Sverige.
 
Just nu är Peppe aktuell med andra delen i hästbokserien om Maja och Frank. En kapitelbok för låg- och mellanstadieåldern, Vita lögner och höga hinder heter den. Jag har läst första delen om Maja och Frank och tycker mycket om hur inkluderande Peppe är när hon skapar sina karaktärer. Väldigt fint! Peppe låter hälsa att hon just nu skriver på en roman som hon ännu inte vågat skicka till sin förläggare. Spännande!
 
 
 

 

 

- Jag skulle gärna vilja veta mer om hur tusan man ens lyckas få ge ut sin första bok!? Hur mycket hänger det på ens kontakter? På ens namn? 

Peppe: Förlagen vill ge ut bra böcker. Om du skrivit en bra bok, en originell historia med ett unikt språk kommer förlaget att vilja ge ut din bok oberoende hur okänd du är. Det hjälper inte att ha kontakter om du inte fått ihop en bra bok. Har du ett känt namn och skriver en bra bok blir förlaget lite extra glada, men det räcker inte att bara vara känd. (Förlagen brukar för övrigt anlita spökskrivare när influencers vill ge ut böcker).

- Hur får du inspiration till en bok? 

Peppe: Från en situation, en rolig och överraskande kommentar, från böcker, filmer, låtar osv. Men det går inte att skriva en bok på inspiration. För mig uppstår historien när jag tvingar mig själv att skriva ner ord.

 

- Hur hittar du tid i livet med jobb, familj, vänner och allmänt liv för att skriva en bok? Strategier? 

Peppe: Jag stiger upp en timme tidigare än alla andra och skriver då. Sedan pillar jag in lite tid här och där. Skriver sällan mer än högst två timmar om dagen, men tänker ganska mycket på bokmanuset.

 

- Hör gärna mer om redaktörsarbetet, lämnar man färdig bok eller tas det pö om pö? 

Peppe: Om man aldrig skrivit en bok vill förlaget ha ett helt manus. Alla har en bra idé för en bok och de flesta kan skriva ihop några kapitel. Det svåraste är att verkligen avsluta boken. När förläggaren läst igenom ditt råmanus börjar du jobba med en redaktör, men enligt min erfarenhet vill också redaktören ha hela historien för att se helheten. Om du vill skriva en bok, se till att avsluta den, då har du kommit mycket längre än de flesta aspirerande författare.

 

⁃ Hur viktigt är det med en närvaro på social medier för en författare, anser du?

Peppe: Det är såklart ett bra sätt att nå ut och kommunicera med läsare, men det är okej att också helst strunta i sociala medier och istället helhjärtat fokusera på skrivandet.

 

Tack Peppe! 

Det var som sagt sista delen i min lilla intervjuserie och ni hittar alla delar här. Tack för fina tillrop, ni är flera som skrivit att ni uppskattat frågorna och svaren. Jag har själv uppskattat att läsa eftersom jag ääääälskar att vältra mig i hur andra skribenter tänker och gör. Kanske för att skrivande är ett sådant ensamt arbete som till mesta del sker i det egna huvudet.

Tack igen till Lisa, Sara, Moa, Peter och Peppe <3 Anonym

När dessa personer svarat på frågorna (så intressant att läsa!), kan du då ta in att du är en av dom? Att du kan vara den författaren som någon annan ber att svara på liknande frågor? Röstar för att du skaffar visitkort där de står stort FÖRFATTARE 😍

Svar: Haha, svårt att ta in faktiskt .... 🙃😘
Spiderchick

Anonym

Det har verkligen varit intressant att läsa svaren 👍 Kan inte du också svara på frågorna? 😊 jag vet att du berört flera av dem i olika blogginlägg, men det skulle vara kul att få läsa det mer samlat.

Svar: absolut :)
Spiderchick

Jenny

Älskar älskar älskar dess inlägg!! Jag blir så pepp och taggad och vill verkligen utveckla mitt skrivandet. Men, vad ska man ta för kurs för att bli bra på att skriva? Vet att du läst inriktat mot barnlitteratur. Men annars?! En djungel!

Jenny

Älskar älskar älskar dess inlägg!! Jag blir så pepp och taggad och vill verkligen utveckla mitt skrivandet. Men, vad ska man ta för kurs för att bli bra på att skriva? Vet att du läst inriktat mot barnlitteratur. Men annars?! En djungel!

Svar: ah vad roligt att du gillar! Det finns onekligen en uppsjö av skrivkurser. Tänker att du ska fundera kring: vill du plugga heltid? halvtid? kvällstid? På plats? på distans? Sedan tror jag att det kan vara viss skillnad på universitetsstudier och annan typ av studie då universitet (högskola överlag?) är med akademiska (har jag fått uppfattningen). Det vill säga på min kurs (linnéuniversitetet) var det ganska mycket analyser av skrivande och där med akademiskt skrivande, varvat med kreativt. Mig passade det superbra medan andra kanske bara vill åt det kreativa? Läs kursplanerna, kanske även kolla in kurslitteraturen, och se om det känns roligt :)
Spiderchick

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress