Spiderchick

Sara Molin svarar på frågor om bokkontrakt och skrivinspiration

Näst ut i min lilla skrivarserie är Sara Molin (<---- följ) som har svarat på era frågor. Hon är född 1983 (som jag) och debuterade i våras med Som en öppen bok som jag har tipsat om tidigare. Rekommenderar den varrrrrmt! Jag älskar Saras röst och längtar till hennes andra bok som kommer till jul. 

 

Fotograf: Kajsa Göransson 

 

- Hur gick det till när du fick bokkontrakt?

Sara: För min del var det en lång och snårig väg. Jag skrev råmanuset under en föräldraledighet, och avsatte sedan ganska mycket tid för att redigera det i omgångar. Jag tog också hjälp av en lektör, det kan jag verkligen rekommendera! Med hennes återkoppling blev texten mycket vassare, och jag fick dessutom ny motivation att fortsätta. Jag skickade iväg manuset till nio förlag, av vilka alla svarade med standardrefusering utom ett. De var istället positiva och valde att lägga ut det på en lektör, som också var positiv. Efter det fick jag veta att förlaget ville ge ut min bok, men sedan dröjde det med kontrakt och sex månader senare drog de sig ur. Vid det laget hade jag jobbat så mycket med manuset att jag inte hade någon lust att bryta ihop och ge upp. Istället redigerade jag manuset ännu en gång (man hinner få en del nya idéer medan man väntar på förlagens svar...), och därefter skickade jag iväg det till fyra förlag igen. Den här gången nappade faktiskt två, men det var in i det sista osäkert vilken typ av utgivning det skulle bli - enbart ljudbok, eller både ljudbok och fysisk bok. Efter år av slit och tandagnisslan stod jag hur som helst till slut med två erbjudanden, och valde att tacka ja till Norstedts. En väldigt overklig känsla, med tanke på hur smalt det där nålsögat ändå är. Så några råd till dig som vill bli utgiven: Var beredd att jobba mycket med texten, och ta emot den respons du får. Om du inte har möjlighet att anlita lektör, så fråga några i bekantskapskretsen om de vill testläsa! Och var envis. Ge inte upp, och tappa inte självförtroendet för att det kommer refuseringar. Ett refuserat manus behöver absolut inte vara ett dåligt manus.

 

- Hur ser dina arbetstider ut? Fasta eller skriver du intensivt i perioder? 

Sara: Min första bok skrev jag som sagt när jag var föräldraledig. Då blev det små stunder här och där när de stora barnen var på förskolan och minstingen sov, eller på kvällarna. Jag skrev inte alltid så länge, men ganska ofta. Sedan ett år tillbaka jobbar jag halvtid (inte för att skrivandet har möjliggjort det ekonomiskt, utan för att vi har sänkt standarden och får ihop det ändå). Det gör att jag har två hela dagar i veckan då jag bara kan ägna mig åt skrivandet, vilket är en lyx jag tidigare bara drömde om. Under de dagarna försöker jag få mycket gjort, men jag sitter gärna korta stunder under andra dagar också, för att hålla igång skrivprocessen och hålla mig nära manuset. Då blir startsträckan inte lika lång när jag väl sätter mig för att skriva. 

 

- Hur hittar du tid i livet med jobb, familj, vänner och allmänt liv för att skriva en bok? Strategier?

Sara: Nu är det förstås lättare, när jag har gått ner på deltid på vanliga jobbet. När jag ser tillbaka på hur det var innan, kan jag inte riktigt fatta att jag fick ihop en hel bok under en föräldraledighet - men för mig var det samtidigt viktigt att få göra något som bara var mitt. Och använda hjärnan till något kreativt och utvecklande! Så även om det var kämpigt under den perioden, behövde jag nog de där skrivstunderna. Nu är jag som sagt mer bortskämd med tid, men det finns ändå andra saker som jag väljer bort. Jag är oftast hemma på kvällarna, träffar vänner ganska sällan, städar inte så ofta som jag egentligen skulle vilja, har inga växter vare sig inomhus eller utomhus... och så vidare. Jag prioriterar framförallt familj, jobb, skrivande, läsning och träning.

 

- Känns det viktigt att finnas på sociala medier? Var det något som förlaget uppmanade till?

Sara: För egen del känns det viktigt främst för att jag får ett så stort och fint utbyte med andra där. Jag följer många författare och bookstagrammers på instagram, och det är ett väldigt trevligt sammanhang att vara i (speciellt om man sitter hemma och skriver och inte hinner träffa vänner så ofta, hehe). Jag får inspiration, samtidigt som det är roligt att dela med mig av min egen författarvardag och skrivarprocess. Förlaget har inte tryckt på när det gäller det (jag var redan aktiv på instagram när jag skrev kontrakt - Facebook är jag fortfarande inte så aktiv på). Däremot har jag genom förlaget fått förmånen att träffa en fotograf som plåtat bilder som jag sedan fått använda fritt, så på så sätt har de ju uppmuntrat mig i det. Men jag upplever absolut ingen press att göra något "bara för att", något som jag inte känner mig bekväm med.

 

- Hur får du inspiration till en bok? 

Sara: Jag jobbar som gymnasielärare, och en dag mötte jag en kollega i fikarummet som utbrast: Ibland tänker jag bara, nu skiter jag i det här. Det är tuffa arbetsvillkor i skolvärlden, så alla vi andra som var där kunde relatera till känslan. Då fick jag idén till min första bok, som handlar om en lärare som egentligen är lite av duktig-flicka-typen, men som till slut får nog. Annars kan jag få inspiration från vad som helst. Musik, böcker, filmer, händelser från verkligheten. Jag är en sådan person som tycker om att iaktta andra, som inte har några problem med att sitta och vänta på en tågstation eftersom det ofta finns så många människor att betrakta och fundera kring. Var kommer de ifrån? Hur känner de varandra? Vad jobbar de med? Vart är de på väg? Och så går hjärnan igång och fantiserar. Det är nog bland det bästa med att vara en skrivande person - jag kan ärligt säga att jag aldrig har långtråkigt. För även om jag är någonstans där det inte finns andra människor, har jag alltid rösterna i mitt huvud (dvs mina karaktärer) att tänka på.

 

Ah! 

Väldigt inspirerande att ta del av Saras svar tycker jag! Snacka om mod, envishet och driv! Jag känner igen mig det där med att vilja ha något eget under sin föräldraledighet. Också det där med att man som skrivande person alltid har något att ägna sina tankar åt. Fint <3 Jag rekommenderar som sagt varmt att läsa Som en öppen bok.

J

Väldigt intressant att få läsa svaren. Jag gillar också Saras bok :)

Svar: 😄👍
Spiderchick

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress