Spiderchick

Svar på frågor om att skriva

På begäran svarar jag också på ett gäng frågor om skrivande. Här hittar ni de andra författarna jag har intervjuat. 

 

- Hur får du inspiration till en bok? 

Svar: Jag får inspiration från böcker, filmer, tv-serier, tidningar, sociala medier, saker jag har upplevt eller sådant som folk gör och säger. Det kan också vara bra att avskärma mig från intryck och gå en promenad ensam i skogen. Då kan det ploppa upp nya insikter och idéer och vips skriver jag två kapitel i huvudet (som det gäller att komma ihåg). Jag antecknar alla tankar jag får i ett dokument, minsta lilla. Det är såååå lätt att glömma annars. 

 

- Hur hittar du tid i livet med jobb, familj, vänner och allmänt liv för att skriva en bok? Strategier? 

Svar: Jag har förmånen att ha ett fritt jobb där jag kan avsätta tid för skrivande när barnen är på skolan. Men jag skriver också mycket på kvällar och tidiga morgnar. I sommar har jag skrivit mitt andra manus och tagit varje stund jag fått. Så fort barnen har varit iväg en stund med kompisar eller så har jag satt mig vid datorn och knapprat. Vilket betyder att det som får stå undan är typ ett fint och välstädat hem, en tjusig trädgård, träning och sådant där (fast promenader är jag noga med). Ett strategiskt tips för den som vill komma igång med skrivandet är att avvara 30-60 minuter varje dag åt att göra det. Antingen genom att gå upp tidigare på morgonen eller att sitta på kvällen. Se det som din tid, ditt sätt att ta skrivandet på allvar. Rucka inte på det.

 

 

Läsning och skrivning är trevliga grejer.
 

 

- Hör gärna mer om redaktörsarbetet, lämnar man färdig bok eller tas det pö om pö? 

Svar: Mitt första manus skickade jag in efter att ha skrivit klart hela manuset, fått feedback i min skrivkurs, redigerat, läst hela manuset högt (gör stor skillnad) och redigerat igen. Efter att jag blivit antagen fick jag feedback att skriva om ett kapitel. När förläggaren sedan kände att manuset höll så började jag jobba med min redaktör. Tillsammans med henne började vi se över eventuella logiska luckor, karaktärsutveckling och så. När vi putsat klart det lät vi manuset vila under några veckor. Även det gör stor skillnad för sedan ser man på texten med färsk blick. Efter vilandet såg vi över stavning och grammatik. Min redaktör satte omkring 3000 kommatecken i texten (uppskattad siffra) något som jag är uuuuuurkass på. Hur som haver. När jag nu i sommar skickade mitt andra manus till förlaget vågade jag skicka det i ett tidigare stadie. Det var ett helt manus, men det var mycket kvar att jobba på. Men jag tänkte att nu vet förlaget hur jag funkar. De vet att jag kan färdigställa en bok och vilken typ av stil jag har. Jag vågade släppa in dem tidigare i processen, helt enkelt. 


Jag undrar lite kring karaktärerna, vågar man kopiera en person i närheten eller är det känsligt om den känner igen sig? 

Svar: Jag plockar ganska friskt bland personligheter och händelser i min närhet. Men jag skulle inte kopiera någon rakt av, mest för att det är mycket roligare att skapa karaktärer från eget recept. Allra mest häver jag ur mig själv. Sen tror jag att de flesta karaktärer i böcker, film och tv har delar från riktiga personer eftersom författares kreativitet på något vis är summan av vad de har upplevt. 

Melina

Jag tänker att så länge man skriver positivt om karaktärer man tagit ifrån sin omgivning så är det väl inga problem.
Kul om det uppmärksammas då med kanske?

Svar: Ja men precis! så är det :)
Spiderchick

Tilde

Vilken bok tyckte du var allra roligast att skriva hitintills?
om man ska börja läsa dina böcker vilken ska man börja med då?

Svar: jag har ju inte släppt min första bok ännu, hehe. 11 sept är det dags! https://www.adlibris.com/se/bok/vera-svansons-dagbok-for-tacoalskare-och-halloweenfantaster-9789129726176
Spiderchick

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress