Ålen - vilket djur!

Och där kom en rubrik ni inte trodde att ni skulle läsa hos mig?
 
Jag har köpt en bok på bokrean - Ålevangeliet. 
 
 
 
 
Det är en bok om... Ja. Ålar. Och om författarens relation med sin ål-fiskande far. Som en blandning mellan en roman och en faktabok. Har ni läst Bea Uusmas bok om Andrées Polarexpedition (som för övrigt ska bli film)? Om inte - LÄS DEN! Så bra! Ålevangeliet är skriven i samma stil. Lite som "true crime"-serierna på tv, fast i bokform och utan crime. 
 
 
 
 
Hur som helst har det gått upp för mig hur cool ålen är? Vilket djur!
 
12 fakta om ålen:
 
1. Ålen föds i Sargassohavet, nordost om Kuba. 
2. Till en början ser den ut som en genomskinlig larv, det är ålens första stadie. 
3. Efter sin födelse simmar larven upp mot Europa, med hjälp av golfströmmen.
4. När den når Europa, vilket kan ta 2-3 år, har den förvandlats till en glasål (en delikatess i baskien).
5. Glasålen tar sig in i vattendrag och anpassar sig till ett liv i sötvatten. 
6. Här förvandlas ålen igen och blir en gulål, ormlik och muskulös (hu!)
7. Ålen kan förflytta sig genom åar, vattendrag och diken. Den kan till och med förflytta sig på land (!!).
8. Ålen jagar på natten. Den äter fisk, grodor, kräftor, maskar, larver och insekter. Möss och fågelungar, om den får tillfälle. Den är även asätare (myyysigt). 
9. Den lever i sötvatten i mellan 15-30 år innan den bestämmer sig för att simma tillbaka till Sargassohavet. Här genomgår den sin sista förvandlig och blir svart i färgen, en blankål. 
10. På vägen tillbaka till Sargassohavet utvecklar ålen sina fortplatningsorgan. 
11. Samtidigt upplöses ålens magsäck? Det äter liksom inget? Blankålar i fångenskap kan leva så länge som fyra år utan att äta något alls.
12. På plats i Sargassohavets djup fortplantar sig ålen och dör sedan. 
 
Jag:
 
 
 
 
 
Man vet egentligen väldigt lite om ålen. Aristoteles (jo den Aristoteles) försökte förstå sig på ålen men kom inte så värst långt. Även Freud forskade på ålen utan några större framgångar. Dansken Johannes Schmidt var den som till slut (år 1921) kom på att ålen fortplantar sig i Sargassohavet (och alltså utvecklar sina fortplatningsorgan på väg dit). Det tog honom 20 år av farande fram och tillbaka med olika båtar innan han upptäckte det. Det får man kalla tålamod ändå?
 
Okej - mina boktips är alltså Ålevangeliet och som en bonus Bea Uusmas Expeditionen – min kärlekshistoria om Andrée-expeditionen. 

Kommentera gärna!
Anonym

Har för mig jag läst att man aldrig heller har lyckats påträffa en vuxen ål i sargassohavet så det finns inga bevis på att det är dit de återvänder, bara indicier, dvs spår/tecken. Är inte det också himla skumt??

Svar: Ja så är det kanske? Har inte fått det helt klart för mig
Spiderchick

2020-02-27 ♥ 14:56:45
Kattis

Jag var också nära på att köpa den! För att den var fin och för att det var en rolig tanke att ha en bok om ålar. Sen ångrade jag mig eftersom att jag försöker ta klokare beslut med min ekonomi... Men nu ångrar jag mig ju igen?

Svar: haha, låna på bibblan :)
Spiderchick

2020-02-28 ♥ 06:46:04
Anna

Älskar inlägget! Tror att det du känner för ålar motsvarar vad jag känner för Mike Collins. Mike, vem? Uhm. Men Niel Armstrong och Buzz Aldrin? Mike är killen som inte fick gå ur raketen på månen men ansvarade för att transportera hem de ändra två till ära och berömmelse.

Svar: haha fy vad taskigt? Nu när du skriver så vet jag att jag hört att Bea Uusma har skrivit en barnbok om honom, Astronauten som inte fick landa.
Spiderchick

2020-02-28 ♥ 17:22:25
Anna

Tack för tipset om Astronauten som inte fick landa. Lånade den på biblioteket och älskar den!

2020-03-04 ♥ 15:45:46

Innan du kommenterar: Tänk på att Spiderchicks inlägg alltid är några smulor ironiska och flera smulor överdrivna, ta inte allt på allvar. Tack och kram!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:Kommentar:

Trackback