Spiderchick

Rabarbersaft
Våra rabarber har exploderat i tillväxt!
 
Jag började googla på sådant man kan laga och baka med rabarber och insåg att det är superenkelt att göra saft? Jag har alltid trott att det svårt och kräver någon komplicerad sil och speciellt socker och trattar och slangar och dunkar och 15 högskolepoäng i koncentrerad fruktdryck. Men så var det ju inte.
 
 
 
 
 
Det behövdes bara rabarber, vatten, strösocker och en skvätt citron. Det skulle givetvis vara en viss mängd av allt men jag tycker att det är rysligt tråkigt att följa angivelser så jag gjorde lite på känn. 
 
Först skivade jag och kokade ungefär fem stjälkar rabarber i en kastrull med typ 2 liter vatten. Sedan silade jag bort rabarberna med hjälp av en ren kökshandduk. Efter det kokade jag upp saften igen med ungefär 2 dl socker och en halv pressad citron. Smakade av och tog lite mer socker och citron. Lät puttra tills sockret hade smält. 
 
Sedan hällde jag upp det på flaska och lät svalna. 
 
Saften blev rätt stark så vi kunde späda ut den innan förtäring. 
 
Mycket mumsigt! Och extremt närproducerat. 
 
 
Christina

Hej här kommer en konstig fråga :) Men hur många rabarberplantor har ni liksom? Undrar pga att vi har en som ser sjukt stor ut men rabarbern räcker knappt till en paj? Jag förstår inte hur mycket rabarberplantor man behöver odla för att få några vettiga mängder haha

Svar: åh bra fråga! tyvärr vet jag inte hur många plantor som har satts för det var familjen innan oss som planterade. Vet bara att de växer som ogräs och verkligen trivs på sitt lilla ställe he
Spiderchick

Elisabet :)

När jag gör saft brukar jag även ta till vara resterna, dvs det som blir kvar i silduken. Jag kokar upp det igen, häller i lagom mycket socker och tillsätter stött kardemumma. En perfekt kompott som funkar till lite av varje. Som marmelad på mackan, eller till tillbehör till mat.

Apropå hur mycket rabarber som ska odlas. Det kan ju ta några år innan de vuxit till sig. Men en viktig sak är att plocka vart efter och att rycka upp hela stjälken. Då kommer det mer... Rabarber går ofta att skörda i flera omgångar under en säsong.

Svar: Ah så smart att ta till vara på allt! Det ska jag tänka på nästa gång.
Spiderchick

E

Hur länge kokade du? MVH en som gärna vill följa ett enkelt recep pga också receptanalfabet. "Först skivade jag och kokade ungefär fem stjälkar rabarber i en kastrull med typ 2 liter vatten. " förvirrar min annars ganska briljanta hjärna ;) ;)

Svar: hehe, hm .... lät puttra kanske 10 minuter?
Spiderchick

JH

Ett tips är att köpa syltsocker och göra sylt på det man silar bort sen, sjukt gott och då använder man ju verkligen allt 😍

Svar: Smart! Känns ju lite oheligt att slänga faktiskt
Spiderchick

Anonym

Blandar man med jordgubbar så blir det ännu godare

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress