Spiderchick

Mina tvätt-vanor och stadsångest
Jag har fått två frågor som jag tänkte svara på. 
 
Hej! Jag vill veta hur dina tvättrutiner ser ut. Lägger du dina kläder i tvätten efter en användning eller använder du dem fler gånger? Om du använder fler gånger, hur/vart förvarar du de använda kläderna tills nästa gång de ska användas? Hur ofta tvättar du generellt.
 
Svar: Det beror såklart på (speciellt som situationen är nu, men låt oss snacka utanför coronatid) men jag tvättar sällan mina kläder efter bara en användning. Jag använder dem flera gånger och hänger då in dem i garderoben mellan varven. Kommer det någon tandkrämsfläck eller så på plagget tar jag bort det med vatten, jag lägger inte hela plagget i en tvätt för lite colgate?? Jag tror att vi tvättar väl mycket i detta i-land. Jamenar hur smutsiga blir kläder för en vuxen person som jobbar på ett kontor, till exempel? Har suttit framför datorn och druckit kaffe och sedan rullat in stolen i ett möte som kunde varit ett mail oj bäst jag tvättar hela min outfit ikväll ...
 
Njä?
 
Barnens kläder blir förstås smutsigare, speciellt yngsta barnets. Men även där ser jag över plaggen och tar bort enstaka fläckar "för hand". Generellt tvättar vi varannan dag kanske? Ibland glöms det bort och så chocktvättar vi ett berg av diverse. 
 
Hur ofta tvättar ni? (utanför corona)
 
 
 
Med (hittills) vit kavaj.
 
 
 
Från en sak till en annan. Kan du ibland få småstadsångest i din egen stad? Och hur tar den sig i uttryck?
 
Svar: Jag antar att du menar ångest av typen herregud vad gör jag här jag borde sitta på en bistro i Paris och skåla i champagne? Den kan jag relatera till. Men jag måste säga att den typen av ångest har sjunkit med åren. I tonåren ville jag inget hellre än flytta ifrån Skövde, vilket jag också gjorde efter studenten. Sen hade jag ångest varje gång jag hälsade på hemma och behövde röra mig utanför mamma eller pappas tomtgräns. Ville absolut inte råka träffa på någon gammal klasskamrat eller så. Hu!
 
Jag tänker att det kanske är någon slags frigörelsegrej? Att en del människor behöver distans till det man vuxit upp med? Jag flyttade tillbaka till Skövde när jag var 27 och hade ett barn och även om det var en högst frivillig tillbaka-flytt så var det ångestladdat.
 
Nu är väldigt glad att jag bor i samma stad som min familj. Att kunna ses varje vecka, hjälpas åt och så där är för mig en livslyx. Jag har också insett att det i grund och botten inte spelar så stor roll var man bor så länge man är omgiven av människor man tycker om, oavsett om det är familj, släkt, vänner, kollegor eller allihopa. 
 
Anonym

Äntligen!! Jag får panik på folk som tvättar allt så fort det typ rört vid dom. Så befriande med dina svar i detta inlägg. Älskar!! Jag tvättar inte heller mina kläder förrän det verkligen behövs. Och lovar att jag inte luktar illa heller.

Svar: Nä och ska man se till miljöaspekten är det ju bra att tvätta mindre :)
Spiderchick

Elin

Haha mycket viktig fråga det där så jag måste ta mig tid att svara 😉 vi tvättar oftast två maskiner i veckan (en ljus och en mörk) men varannan vecka tvättar vi även lakan och handdukar. Barne får nya kläder varje dag (de är 2 och 4 år så ja... det behövs). Jag har samma jeans hela veckan, om inte nåt av barnen spiller eller snorar på de. Linne/tröja byter jag varannan dag om det inte kommer en fläck på. Jag orkar då rakt inte stå å ta bort fläck för hand, tandkräm är ju typ omöjligt att få bort :p har fått ibland på morgonen när jag borstat tänderna, blaskat på lite vatten för att sen upptäcka att fläcken är kvar på jobbet 🙄
Så vi tvättar väl lagomt mycket, haha.

Svar: Mycket viktig fråga ja hehe. Jag har hittat en bra teknik ändå, att få bort tandkräm. Eftersom jag spiller tandkräm på mig själv cirka VARJE morgon ;)
Spiderchick

IA

Jag har rensat ut så mycket ur huset så jag har inte så mycket byten kvar och då kanske det behövs tvättas lite oftare. Handdukar och lakan vill jag nog tvätta en gång i veckan. Lakan kan nog ligga tio dar också om jag har annat mycket att göra. Jag brukar alltid ha ett linne eller t-shirt under en tröja så jag borstar tänderna i bara t-shirten INNAN jag sätter på tröjan. Smart o lätt avhjälpt med e.v. spill som inte syns då. Det blir nog lite oftare tvätt nu tills jag har fyllt på lagret igen. Ganska skönt att slippa samla på sig jättetvätten Orvar.

Det verkar ganska vanligt att folk flyttar hem till sina barndomstrakter igen som vuxna, speciellt när de får barn. Många flyttar också ut från Storstadlivet ut till förorter när de får barn.

Anonym

Äntligen!! Jag får panik på folk som tvättar allt så fort det typ rört vid dom. Så befriande med dina svar i detta inlägg. Älskar!! Jag tvättar inte heller mina kläder förrän det verkligen behövs. Och lovar att jag inte luktar illa heller.

Anonym

Då har jag en fråga på ditt svar till Elin! Hur tar du bort tandkrämsfläcken? Jag får verkligen inte bort den!

Svar: Vatten och skrap med fingret :) Galltvål kanske kan vara grejen, efter tips från Amanda
Spiderchick

Amanda

Lever i singelhushåll och brukar tvätta en gång i veckan och då blir det två maskiner med klädtvätt. Använder oftast toppar/klänningar 1-2 dagar beroende på hur mycket jag svettats och på hur skitiga dom blivit på jobbet, jobbar med 1-2åringar så kläderna har en viss tendens att bli nedkladdade med diverse substanser, haha. Nederdelar brukar kunna användas 2-3 ggr, men samma där, beror lite på vad dom blir nedkladdade med. Utöver det så är jag i stallet 2-3 dagar i veckan+tränar på gym ca 5 dagar i veckan så det genererar en hel del tvätt.
Tvättar dessutom en maskin med trosor och strumpor cirka var tredje vecka och handdukar och sängkläder tvättar jag varannan vecka. Och det var mina tvättrutiner.

Amanda

Kul & intressan fråga! Vi tvättar ca 1 gång i veckan ibland två. Jag, sambo & vår 1-åring. Dessutom använder hon tygblöjor men sitter väldigt mycket, jag menar ofta, på pottan så vi spar väl säkert in en blöja eller två om dagarna. Använder absolut kläder flera gånger om. Tvättar de ju bara om det är många fläckar, annars brukar jag också försöka ta bort de för hand. Galltvål är bästa grejen!! Näst bästa mot illaluktande: vädring! Sån underskattad grej =) PS. Jag vill minnas att du inte tvättar vit- och färgtvätt? Utan kör allt i ett. Blev så jäkla chockad när jag läste det haha, men har det aldrig blivit missfärgat? Å hur länge har du tvättat så? Kram!

Svar: haha ja! Sorterar aldrig tvätt. Det har blivit missfärgat en gång kanske? Har tvättat så sedan alltid pga rätt bekväm av mig ;) Nu har dock stora barnet precis inhandlat en kritvit luvtröja så gissar att jag får sortera den hehe
Spiderchick

Linda

Ett tips till tandkrämsfläckarna är att klä på sig det sista man gör innan man går utanför dörren. Efter allt för mycket tandkrämsspill så har jag numera på mig morgonrocken tills det i princip är dags att gå, då kan fläckarna stanna hemma tillsammans med morgonrocken :) Som svar på tvättfrågan så tvättar vi ca 5 maskiner i veckan (en mörk, en ljus, underkläder, handdukar & sängkläder). Vi är fyra i familjen. Har lärt barnen nu att titta på kläderna innan dom slängs i tvättkorgen, 11-åringen har tagit det lite väl långt och går helst i samma kläder hela veckan, haha.

Svar: Kan ju onekligen vara en bra grej för renligheten att klä på sig det sista man gör :)
Spiderchick

Isabelle

Vi har inga barn så har nog mindre tvätt än barnfamiljer :) Brukar tvätta en gång i veckan och då blir det fyra tvättar: en ljus, en mörk, en rosa/röd/lila (kan vara min favoritfärg ja, ofta lika stor som högen med mörkt) samt en för träningskläder som inte ska tvättas med sköljmedel. Sambon gymmar 5 dagar i veckan + spelar golf och padel & jag gymmar 4 dagar i veckan så behövs verkligen tvättas varje vecka 😅

Svar: Bra tränat av er 😅
Spiderchick

sandra ledin

Jag tvättar en gång i veckan då vi har tvättstuga och det inte alltid går att få tid och dag som man önskat.

Håller med om att kläder kan användas mer än en gång. Har man inte studsat runt i en lerpöl så finns det ingen anledning att inte kunna ha kläderna igen. Tvättar man kläder för ofta så slits de sönder fort, så känns rätt dumt att tvätta rena kläder, enligt mig. Men det är en smak sak. Finns ju de som byter kläder 2-4 gånger om dagen och slänger allt använt i tvätten direkt efter användning och de är lyckliga =)

Svar: Haha ja alla har vi våra strategier ... jag är nog för lat för att tvätta för ofta också? Har annat för mig liksom 😆
Spiderchick

F

Tack för svar! Det var jag som ställde frågan angående småstadsångest. Jag menade mest kring olika saker i vardagen (om man känner sig tillfreds med det mesta i livet i övrigt, vill säga). Det där med tomtgränsen, kan jag känna igen, ha ha. Som du säger handlar det nog om frigörelse och distansering. Jag kan dock känna att även om jag aktivt jobbat med att skapa distans och anser mig lyckats med det, får jag ibland allt lätt den där småstadsångesten och oftast i gallerior samt stora matbutiker. Får också lätt ångest av en viss typ av människor oavsett var jag i landet befinner mig.

Svar: Jag förstår dig! Har känt samma vad gäller butiker. Att en del typ av människor ger ångest beror säkert på vilken energi de sänder ut, tror du inte?
Spiderchick

F

Nja, så var det nog mer förr i så fall, har lätt för att känna av stämningar men kan stängda av det mer nuförtiden. :-) Det handlar mer om stilen folk har, om kläder och så. Kan få ångest av att befinna mig på ett ställe där folk går omkring i exempelvis mjukiskäder. Låter det märkligt? Det tror jag väl dock inte att det är. Ha ha.

Svar: hehe vi har alla våra små hang ups :)
Spiderchick

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress