Spiderchick

Ni kan kalla mig odlar´n
Titta! 
 
Jag har planterat en basilika!
 
 
 
 
 
Så nu kan man säga att jag är 0,0001% självförsörjande. Eller typ 30% självförsörjande om jag skulle få för mig att bara äta caprese från och med nu.
 
Jag satte en färsk basilika i kruka och än verkar den trivas. 
 
Odlar ni kryddor?
 
Har ni några bra tips?
 
Jag är inte intresserad av att ha någon pallkrage. Inte som det är just nu i alla fall. Jag blir stressad bara av tanken. Där emot tänker jag mig några krukor med kryddor som på sin höjd kräver lite vattning? Jag köper liksom färska kryddor nästan varje vecka vilket ju är fett onödigt både för miljö och ekonomi om man lika väl kan odla själv med enkla medel. 
 
Marre

Mynta till Mojito, rosmarin till GT 😆
Jag har basilika som jag har sått från frö. Väldigt enkelt och otroligt gott, men basilika är känslig. Får inte torka ut, inte för stark sol, inte för kallt, men så enkel att ta ett blad med stjälk och stoppa i vatten och efter rötter sätta den i ny kruka.
Mynta, grekisk oregano, citronmeliss sprider sig kraftigt som ogräs. Jag har en liten rabatt som är precis vid altanen..där ska jag ha chokladmynta och pepparmynta..där får de leva lyckliga och sen hamna i mina drinkar 😁
Sen vill jag inte ha pallkrage heller, men köpt stora blomlådor där jag ska blanda örter och blommor osv. 😊 väntar på bättre väder bara!

Svar: hehe mynta vore najs! Skulle vilja ha persilja också, använder jag mycket. Och oregano.
Spiderchick

Anonym

Kolla sandra Beijers tips om att sätta basilika i vatten. Tydligen håller den bäst då :)

Amanda

Vattna basilikan så in i bomben!!! Har min basilika ståendes i köpekrukan i en lite större fin kruka, sen alltid några cm vatten i botten.

Anonym

Åh, jag vill också ha tips på kryddodlingar som inte kräver massa plats, tid och förstörs av vädret (ja, vi bor i Norrbotten).
Kan du inte göra en sammanställning på alla kryddtips du får in? ❤️

Svar: Jo om jag får några så kan jag göra det 😁
Spiderchick

Kikki Sandström

Härligt! Dels med kryddväxten hälsar en pallkragefrälst som började med EN...

farmor

Bor numera med inglasad balkong, vilket är bra när det är kyligt ( bor i Norrland...) men kan bli supervarmt på sommaren, så det gäller att ha koll. Har i flera år köpt vanliga kryddor i plastkruka på Ica och planterat om dem i större kruka med jord. Funkar fantastiskt! Basilika (blir till slut som typ en mindre buske,kräver mycket vatten), mynta (blir jättestor), oregano, timjan, koriander, gräslök, persilja: allt växer så det knakar. Så, bara plantera om!

Anonym

Jag brukar köpa kryddplantor och sätts dem i en större kruka med mer jord. Då behöver jag inte vattna lika ofta och de växer till sig bra. Perfekt i köksfönstret! :)

D

Supertips för enkel kryddodling:
1. Köp färdiga kryddor
2. Klipp ner dem till sticklingar och sätt i vatten
3. Plantera när de fått rötter (brukar ta 1-2 veckor)

Håller så sjukt mycket bättre än om du försöker få köpekryddorna att överleva. Kidsen brukar även tycka att det är spännande att följa rötternas utveckling :)

Kassie

Vad roligt att hitta en bloggare bara spontant från skövde :) Hoppas ni hade en fin valborg trots coronan ^_^

Anonym

Tips är: mycket jord så behöver du vattna mer sällan (=inte komma ihåg så ofta). Jag har en stor låda på altanen där jag alltid planterar ner köpekryddorna när de är slut. Trivs toppen och kommer tillbaka varje år. Allt de får av mig är mycket oregelbunden vattning och gödsel när jag får feeling

Johanna

Älskar att odla kryddor och det är inte alls svårt (OBS! Är ej en person med gröna fingrar i övrigt.) Jag har fått en sån där basilika från Ica att funka fint. Men, mitt tips är att du istället köper färdiga kryddor för odling på typ blomsterlandet eller plantagen. Jag fick lära mig att skillnaden är att de man köper med plast runt på ICA har odlats skyndsamt, och då inte är lika tåliga som de du köper på en trädgårdshandel. Dvs större chans att lyckas om du köper en planta som är avsedd för odling! Klipper härmed in ett toppentips för att få din basilika att växa sig större: ”Om du vill att din basilika ska ge nya blad och växa upp igen bör du inte klippa ner hela plantan. Skörda istället genom att nypa eller klippa av stjälkarna precis ovanför ett bladpar och låt alltid minst två bladpar sitta kvar på varje stjälk. Då bildar plantan nya blad som du kan njuta av länge” (texten kommer från Nelson garden). Du tjänar alltså på att plocka av ganska mycket från din basilika, så växer den ännu mer. Om du tänker den stjälken längst till vänster på din bild så nyper du liksom av en del av stjälken precis ovanför de små nya bladen som kommer längre ner, är du med? Jag gör samma på mynta och den grenar sig på nolltid och räcker till massa goda drinkar och fräscha smoothies 😊👍🏼 Persilja tycker jag är svår att sköta om och likaså koriander som jag älskar! Håller koll på om du får tips på det här. Lycka till! ✊🏼☺️

Anonym

Jag skulle föreslå att odla ärtskott,solrosskott och krasse. Kräver knappt någon omsorg och blir super både på mackan och i salladen.. :)

Svar: mums! :)
Spiderchick

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress